Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

I będzie w stanie oddać z 1kWh? Kilka razy, zanim całkiem padnie (bo rozumiem, że to zwykły samochodowy, co nie trawi głębokiego rozładowania). Suuuuperr.

Nie patrzę na to tak. Zakładam, że go raczej nie używał. To spory akumulator i chyba nie był do Tico.

Bądźmy optymistami..

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie miałeś obaw, że to "Chiński wynalazek" i szybko padną? Zakupiłeś na OLX?

Nie działają , bo jak się domyślasz sam składam instalację, przyszedł na razie falownik, A zamówiłem, tak na OLX czas oczekiwania 6-7 dni(przesyłka paletowa) , a czy chiński wynalazek? - dziwne pytanie w dzisiejszych czasach - a co nim nie jest?

Nie, nie obawiałem się, cena jest atrakcyjna sam ma LongiSolary i spisują się świetnie a to też azjaci wszystko zależy jak do tego podejść.

Zastanawiałem się tylko czy kupić mono czy poli, ale u siebie mam już wcześniej mono więc pozostałem przy tym wyborze.

Nie miałeś obaw, że to "Chiński wynalazek" i szybko padną? Pytam ponieważ ich cena jest super dobra a wielkimi krokami zbliżam się do zakupu podzespołów do swojej instalacji.

Zakupiłeś na OLX?

Te wynalazki nie są takie złe, skoro Unia przez wiele lat stosowała zaporowe cła. Na "badziewie" z dolnej półki raczej się nie stosuje, chyba tylko w przypadku ochrony przed zaśmiecaniem kraju.

A i inwerter też jest wart uwagi. Miałem w rękach ciut większy wyprodukowany chyba w 2012 roku. Miał kilka bajerów, których trudno było uświadczyć w produkowanych w Europie.

Chyba to w tym modelu est możliwość zaprogramowania by np. w pierwszej kolejności oddawał energię do określonego odbiornika. Zważywszy, że np chciałbyś ogrzewać wodę w bojlerze to lepiej grzać bez haraczu, niż tracąc 20 %.

Nie testowałem, ale chyba można uaktywnić tę funkcję.

Kurcze przekonuje mnie takie podejście. Mówiąc o chińskim wynalazku miałem na myśli jakość tych paneli - wiedząc, że zdecydowana większość producentów wykonuje ogniwa w CRP.

Chciałem zakupić Longi jednak co raz bliżej mi do Csunów.

Na razie dużo czytam na forum, oglądam filmiki na Youtube - mam nadzieję, że do końca roku zaowocuje to instalacją na naszym ranczo :) Z pewnością będę dokumentował każdy 1 etap wykonania instalacji.

Czy wiecie coś o falowniku Zeversolar? DFziś na forum 1 z forumowiczów napisał, że ma ofertę na panele i falownik Zevera i obligatoryjnie dodali mu optymalizatory. Wczoraj gdy dzwoniłem do jednej z lubelskich firm także gość mówił, że do Zevera trzeba optymalizatory-dziwna akcja. Informowałem go, że moja instalacja będzie na gruncie i nie mam żadnego zacienienia... Wiecie czym może być spowodowana sugestia z jego strony o optymalizatorach?

Tauron, od kilku lat miałem okresy półroczne, w styczniu zmieniłem na roczny.

Chyba jedynym powodem zmiany było "w imię zasad" "obniżenie rachunku" :-)

Ciekawe czy PGE też jest skore do podpisywania rocznego rozliczenia? Jakieś doświadczenia z PGE?

Ps. Ja w zeszłym tygodniu zaliczyłem SEP, aktualnie siedzę na szkoleniu z PV i zakuwać będę do egzaminu UDT. :p

Myjk tylko w Energa jest zabawa w 2 miesięczne rozliczenia pozostali operatorzy należą do normalnych choć czasami lubią robić nadal prognozy albo aby płacić im jakiś grosz co miesiąc:" Bo Pan przecholujesz z prądem i jednorazowo będziesz musiał Pan zapłacić 3000 PLN". A wiadomo że chodzi tylko o dodatkowe finansowanie. Mój kumpel tak robił comiesiąc płacił po 25 PLN bo tak Pani go przekonała a na koniec miał same FV korygujące.

Witam

12 paneli Longi 310 Watt oraz INWERTER FALOWNIK SOFAR SOLAR 4,4KTLX 3fazy 2Mppt.

Czy to dobry zestaw. Czy dobrze dobrany falownik, a może za duży. Ale w przyszłości można by dodać paneli. Co o tym sądzicie?

wszystkie panele idealnie na południowej stronie dachu

Cena z montażem 16000. Odpowiednia?

Pozdrawiam

Możesz podać w jakiej firmie dostałeś taka ofertę? Nie mogę do Ciebie PW napisać

@Myjk

W Tauronie można podpisać Umowę Kompleksową na rozliczanie: co miesiąc, 2, 6 oraz 12 miesięcy.

Ma to znaczenie przy Umowie w taryfach z serii G12 i pochodnych.

Mam co 12 miesięcy - bilans pobranej i oddanej przez moją PV jest zrównoważony. Płacę opłaty stałe.

Ale ma to znaczenie, gdy PV produkuje mniej od poboru. Podobno najmniej tracą ci co rozliczani są co miesiąc.

@Myjk

W Tauronie można podpisać Umowę Kompleksową na rozliczanie: co miesiąc, 2, 6 oraz 12 miesięcy.

Ma to znaczenie przy Umowie w taryfach z serii G12 i pochodnych.

Mam co 12 miesięcy - bilans pobranej i oddanej przez moją PV jest zrównoważony. Płacę opłaty stałe.

Ale ma to znaczenie, gdy PV produkuje mniej od poboru. Podobno najmniej tracą ci co rozliczani są co miesiąc.

A jakie to ma znaczenie? Chyba takie że trzeba dopłacić, ale to chyba jest jasne skoro PV mniej wyprodukowała. Prosta matematyka .

I właśnie w tej kwestii pytam, bo jak zainstaluję 10kWp to nijak tego produkcji odbiorę w lato pomimo EV w garażu. Zresztą grzejąc dom prądem nawet bym nie chciał. Fajnie że nie robią problemów z 12 miesięcznym rozliczeniem.

A jakie to ma znaczenie? Chyba takie że trzeba dopłacić, ale to chyba jest jasne skoro PV mniej wyprodukowała. Prosta matematyka .

Tak się Tobie wydaje. Rozliczenie w Tauronie w G12 i pochodnych to nie matematyka. To wirtualna księgowość. Skoro pracownicy tej firmy mają poważne wątpliwości, czy Prosumenci są rozliczani zgodnie z prawem, to jest coś "na rzeczy".

Tauron rozlicza w G12 metodą proporcjonalną (proporcja zużycia). Ogólnie rzecz biorąc metodę proporcjonalną stosujemy gdy ulegnie uszkodzeniu licznik. Zużycie energii w poszczególnych taryfach otrzymamy zawsze przybliżone.

Zastosowanie tych algorytmów w przypadku sprawnego licznika daje wyniki nieprawdziwe.

Jeśli zsumuje się zużycie energii w poszczególnych taryfach za cały rok, to otrzymujemy za każdym razem inne zużycie w taryfie dziennej i nocnej zależne od częstotliwości wystawiania faktur.

Też z Tobą się zgadzam w jednym - trzeba dopłacić, jeśli PV wyprodukowała mniej.

Ale jeśli w skali roku zapłacę więcej, lub mniej tylko dlatego, że dostanę jedną fakturę, lub 12, to już nie jest obojętne.

Tak się Tobie wydaje. Rozliczenie w Tauronie w G12 i pochodnych to nie matematyka. To wirtualna księgowość. Skoro pracownicy tej firmy mają poważne wątpliwości, czy Prosumenci są rozliczani zgodnie z prawem, to jest coś "na rzeczy".

Tauron rozlicza w G12 metodą proporcjonalną (proporcja zużycia). Ogólnie rzecz biorąc metodę proporcjonalną stosujemy gdy ulegnie uszkodzeniu licznik. Zużycie energii w poszczególnych taryfach otrzymamy zawsze przybliżone.

Zastosowanie tych algorytmów w przypadku sprawnego licznika daje wyniki nieprawdziwe.

Jeśli zsumuje się zużycie energii w poszczególnych taryfach za cały rok, to otrzymujemy za każdym razem inne zużycie w taryfie dziennej i nocnej zależne od częstotliwości wystawiania faktur.

Też z Tobą się zgadzam w jednym - trzeba dopłacić, jeśli PV wyprodukowała mniej.

Ale jeśli w skali roku zapłacę więcej, lub mniej tylko dlatego, że dostanę jedną fakturę, lub 12, to już nie jest obojętne.

Nie wszyscy są w Tauron. Już to pisałem wielokrotnie. Mam rozliczenie co 1/2 roku i wszystko gra , szkoda że nie u wszystkich operatorów tak jest.

Nie wszyscy są w Tauron. Już to pisałem wielokrotnie. Mam rozliczenie co 1/2 roku i wszystko gra , szkoda że nie u wszystkich operatorów tak jest.

Kij ma 2 końce. Są plusy i minusy.

Mnie to zmobilizowało do zwiększenia PV. Zbudowałem drugą o mocy prawie 4 kW.

Zważywszy, że prawdopodobnie pokryje moje całkowite zapotrzebowanie na energię elektryczną, a kosztowało mnie to około 5 tys. zł powoduje, że proporcja to przeszłość.

Owszem może się zdarzyć, że dostaną bonus w postaci niewykorzystanej energii w ciągu 365 dni, lub zapłacę jakieś grosze za niewielki niedobór.

Witam,

szybkie pytanie bo czas goni i muszę zdecydować do końca tygodnia.

W mojej gminie jest projekt dofinansowania do fotowoltaiki. Z informacji podanych przez osoby, które zajmują się pisaniem projektu wyliczono proporcję 50/50 żeby zwiększyć wygraną projektu (mały budżet i dużo chętnych z innych gmin).

Wybrana przeze mnie maksymalna moc 5kwp to łączny koszt 18000 zł brutto. Założono, że instalowane będą panele 310W i falownik Fronius / SMA.

Proszę o poradę czy jest sens składać taki wniosek i płacić połowę czyli jakieś 9000 zł?

Pozdrawiam