Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moje to PE

LR6-60PB z bliska wyglądają tak:

ja.jpg

PB mają 35 mm ramkę. O ile dobrze pamiętam, PB i PE różniły się kolorem i szerokością ramki. Ale może to jest jakiś nowszy model? U Ciebie puszka (a właściwie dwie "puszki") wyglądają, jakby to miały być moduły przystosowane do montażu na zadaszeniu, tak by kable były jak najmniej widoczne. Poczekaj aż Ci przyślą karty i będziesz miał jasność.

LR6-60PB z bliska wyglądają tak:

[ATTACH=CONFIG]434087[/ATTACH]

PB mają 35 mm ramkę. O ile dobrze pamiętam, PB i PE różniły się kolorem i szerokością ramki. Ale może to jest jakiś nowszy model? U Ciebie puszka (a właściwie dwie "puszki") wyglądają, jakby to miały być moduły przystosowane do montażu na zadaszeniu, tak by kable były jak najmniej widoczne. Poczekaj aż Ci przyślą karty i będziesz miał jasność.

Czekam na te papióry...

widzę ,że też masz nasmarkane luty-może to jednak taki standard.

Myślałem ,że jak panele z pierwsej ligi -to będą wyglądać lepiej.

Zauważyłem ,że typ PE pochodzi z pierwszej serii Hi-Mo1

Dzień dobry Wszystkim

Proszę o rzucenie okiem na dobór urządzeń do instalacji PV oraz o wszelkie sugestie o które powinienem zapytać instalatora.

Budynek jednorodzinny typu stara kostka dach płaski, lokalizacja Wlkp.

Przyjęto wg ostatniego rachunku 1740zł/rok (po dokładnym przeliczeniu wszystkich rachunków wychodzi 1940zł/rok)

Przewidywany wzrost energii w ciągu roku 5%

Przewidywana cena 1kWh energii za 20 lat = 1,39zł (obecnie 0,55zł)

Szacowana produkcja roczna 4385kWh

Całkowite zapotrzebowanie na energię 3164kWh

Dobrano 4,48kWp na 23m2 (14szt paneli o mocy 4,50kWp)

Bilans energetyczny z PV 4385kWh, oddane 2803kWh, pobrane 1582kWh

Panele EXE Solar A-HCUT320

Inwerter Fronius Symo 3,7-3-S

Inne (konstrukcja, zabezpieczenie, montaż i uruchomienie) - Brak danych

Teoretyczny zwrot po 7 latach

Proszę o opinię i wszelkie sugestie ;-)

Dobrano 4,48kWp na 23m2 (14szt paneli o mocy 4,50kWp)

Bilans energetyczny z PV 4385kWh, oddane 2803kWh, pobrane 1582kWh

Panele EXE Solar A-HCUT320

Inwerter Fronius Symo 3,7-3-S

Inne (konstrukcja, zabezpieczenie, montaż i uruchomienie) - Brak danych

Teoretyczny zwrot po 7 latach

To tylko jakieś hipotezy: "przewidywana cena 1kWh za 20 lat = 1,39 (...)" po co tak daleko sięgać podaj mi lotto na najbliższe losowanie.

Teoretyczny zwrot po 7 latach...

rachunek za prąd 1740 PLN * 7 lat = 12100 PLN

czyli instalacja będzie Cię kosztowała 12100 PLN / 4,5kWp = 2700 PLN/kW takich cen nie ma i zapomniałeś że rachunki niskie bo niskie ale nadal będziesz płacił.

Edytowane przez marcinbbb

Witam!

Dobra wiadomość - ruszył nabór wnioskow do programu "Mój Prąd"! Szczegóły podał NFOŚiGW!

Co za debile tam pracują:

"O dofinansowanie w ramach „Mojego Prądu” mogą ubiegać się osoby fizyczne wytwarzające energię elektryczną na własne potrzeby, które mają zawartą umowę kompleksową regulującą kwestie związane z wprowadzeniem do sieci energii elektrycznej wytworzonej w mikroinstalacji."

Ci co mają mają sobie dołożyć a Kowalski co nie ma nie może :no:

Przeczytaj zdanie które @marcinbbb zacytował to zrozumiesz.

W tym zdaniu wyraźnie zapisano że tylko ci co już wytwarzają i mają odpowiednią umowę kompleksową mogą aplikować.

To przecież nie jest prawda.

Aplikować mogą tylko ci co nie mają jeszcze instalacji PV.

A dokładniej, musisz mieć już instalację, ale nie może być to rozbudowa tej instalacji.

Poniżej przedstawiamy szczegółowe założenia przygotowanego przez Rząd programu:

https://www.gov.pl/web/energia/program-moj-prad-zalozenia-szczegolowe

Czyli w skrócie - musisz mieć instalację, żeby się ubiegać. Natomiast nie możesz istniejącej instalacji rozbudować.

Bo że odpowiednie terminy muszą być zachowane, to raczej pisać nie trzeba.

• Dofinansowanie może być udzielone jedynie na nowe urządzenia (wyprodukowane nie później niż 24 miesiące przed instalacją);

https://www.gov.pl/web/energia/program-moj-prad-zalozenia-szczegolowe

To też jest ważne! wbrew panującemu przekonaniu niektóre falowniki mogą być wyprodukowane wcześniej , szczególnie te o mocy do 3kW jak również w okolicach 10kW ( mniej popularne)

Bo napisali to tak, że tylko jak masz działające PV (w domyśle - instalacja odebrana, licznik dwukierunkowy działa) możesz się ubiegać o dofinansowanie. No chyba, że zasady uległy zmianie :lol2:

warunkiem miała być wymiana licznika na dwukierunkowy , co wykluczało ludzi już mających instalacje .

W tym programie było trzeba zbudować instalację po 23 lipca i mieć gotową do pracy , ale wymiana licznika kwalifikująca do programu dopiero po jego ogłoszeniu i podpisaniu rozporzadzenia .

Program ma trwać do końca roku (20 grudnia) lub do wyczerpania kwoty . Już widzę te 200 tyś instalacji w 4 miesiące :bash::lol2::rotfl::wave:

Nawet gdyby obecni prosumenci mogli rozbudować to co mają , to i tak nierealne .

Przypomnę ,że na dziś dzień w Polsce jest ~80 tyś prosumentów , a moc zainstalowana ! 1GW , od poczatku Polskiej przygody z PV , czyli kilka lat . Nie jesteśmy Niemcami , by montować 1GW w dwa miesiące https://swiatoze.pl/niemcy-w-dwa-miesiace-1-gw-mocy-fotowoltaiki/

Edytowane przez cuuube

Witam

dostałem papiery do moich Longi- niestety nie wszystko się zgadza.

W specyfikacji produktowej jest wersja z pojedynczą puszką , a poniżej to co znakazłem w sieci (zgodne wymiary, waga,przyłącza,itp)

https://www.boutique-photovoltaique.fr/uploaded/106444//longi-lr6-60pe-315mdatasheeten.pdf

Tylko jest to klasa produktu C , a nie A...

Napisałem do dostawcy , żeby mi przysłał właściwą kartę produktową.

Poprosiłem jeszcze o rok produkcji-teraz w Longi jest seria 3 i 4, a to co mi sprzedali to 1 seria.Ciekaw jestem czy to nie jest tegoroczny produkt...

Patrzyłem na chińskie stronki handlarzy- mają różne panele , zastanawia mnie tylko czy coś mają do stracenia przy małej przeklejance tabliczek znamionowych...

Wydłubałem w necie -robią dwie wersje , moja nawet mi bardziej pasuje.

Najgorsze jest to ,że przez przypadek znalazłem kartę z opisem apliaction class C....a na naklejce jest A...no i tak sobie dumam...

Cholera , jasna....

rebranding ?

http://solaris18.blogspot.com/2016/10/rebranding-oraz-zawyzanie-mocy-moduow-pv.html