mibas 30.08.2019 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 SE i hulaj dusza piekła nie ma http://bisonenergy.pl/solaredge-skomplikowany-dach-to-nie-problem/ niestety ale wygląda na to, że jest.. https://mcelectrical.com.au/blog/solaredge-inverter-optimiser-review/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 30.08.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Moje to PE LR6-60PB z bliska wyglądają tak: PB mają 35 mm ramkę. O ile dobrze pamiętam, PB i PE różniły się kolorem i szerokością ramki. Ale może to jest jakiś nowszy model? U Ciebie puszka (a właściwie dwie "puszki") wyglądają, jakby to miały być moduły przystosowane do montażu na zadaszeniu, tak by kable były jak najmniej widoczne. Poczekaj aż Ci przyślą karty i będziesz miał jasność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.08.2019 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 LR6-60PB z bliska wyglądają tak: [ATTACH=CONFIG]434087[/ATTACH] PB mają 35 mm ramkę. O ile dobrze pamiętam, PB i PE różniły się kolorem i szerokością ramki. Ale może to jest jakiś nowszy model? U Ciebie puszka (a właściwie dwie "puszki") wyglądają, jakby to miały być moduły przystosowane do montażu na zadaszeniu, tak by kable były jak najmniej widoczne. Poczekaj aż Ci przyślą karty i będziesz miał jasność. Czekam na te papióry... widzę ,że też masz nasmarkane luty-może to jednak taki standard. Myślałem ,że jak panele z pierwsej ligi -to będą wyglądać lepiej. Zauważyłem ,że typ PE pochodzi z pierwszej serii Hi-Mo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekdl 30.08.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Dzień dobry Wszystkim Proszę o rzucenie okiem na dobór urządzeń do instalacji PV oraz o wszelkie sugestie o które powinienem zapytać instalatora. Budynek jednorodzinny typu stara kostka dach płaski, lokalizacja Wlkp. Przyjęto wg ostatniego rachunku 1740zł/rok (po dokładnym przeliczeniu wszystkich rachunków wychodzi 1940zł/rok) Przewidywany wzrost energii w ciągu roku 5% Przewidywana cena 1kWh energii za 20 lat = 1,39zł (obecnie 0,55zł) Szacowana produkcja roczna 4385kWh Całkowite zapotrzebowanie na energię 3164kWh Dobrano 4,48kWp na 23m2 (14szt paneli o mocy 4,50kWp) Bilans energetyczny z PV 4385kWh, oddane 2803kWh, pobrane 1582kWh Panele EXE Solar A-HCUT320 Inwerter Fronius Symo 3,7-3-S Inne (konstrukcja, zabezpieczenie, montaż i uruchomienie) - Brak danych Teoretyczny zwrot po 7 latach Proszę o opinię i wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.08.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Proszę o opinię i wszelkie sugestie Zmień falownik na Fronius Symo 4.5-3-S. Ja korzystam z takiego jak w Twojej specyfikacji Fronius Symo 3,7-3-S z 12 panelami i jest dobrze, a mogło by być bardzo dobrze:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 30.08.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Zabawne jak nie znając tego blogu można dojść do podobnych wnioskow jedynie na podstawie logicznego myślenia. #279 Niestety spora część ludzi chce tylko SE . Marketingowcy im tego nie powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.08.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Dobrano 4,48kWp na 23m2 (14szt paneli o mocy 4,50kWp) Bilans energetyczny z PV 4385kWh, oddane 2803kWh, pobrane 1582kWh Panele EXE Solar A-HCUT320 Inwerter Fronius Symo 3,7-3-S Inne (konstrukcja, zabezpieczenie, montaż i uruchomienie) - Brak danych Teoretyczny zwrot po 7 latach To tylko jakieś hipotezy: "przewidywana cena 1kWh za 20 lat = 1,39 (...)" po co tak daleko sięgać podaj mi lotto na najbliższe losowanie. Teoretyczny zwrot po 7 latach... rachunek za prąd 1740 PLN * 7 lat = 12100 PLN czyli instalacja będzie Cię kosztowała 12100 PLN / 4,5kWp = 2700 PLN/kW takich cen nie ma i zapomniałeś że rachunki niskie bo niskie ale nadal będziesz płacił. Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.08.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Witam!Dobra wiadomość - ruszył nabór wnioskow do programu "Mój Prąd"! Szczegóły podał NFOŚiGW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.08.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Witam! Dobra wiadomość - ruszył nabór wnioskow do programu "Mój Prąd"! Szczegóły podał NFOŚiGW! Co za debile tam pracują: "O dofinansowanie w ramach „Mojego Prądu” mogą ubiegać się osoby fizyczne wytwarzające energię elektryczną na własne potrzeby, które mają zawartą umowę kompleksową regulującą kwestie związane z wprowadzeniem do sieci energii elektrycznej wytworzonej w mikroinstalacji." Ci co mają mają sobie dołożyć a Kowalski co nie ma nie może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.08.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Ci co mają mają sobie dołożyć a Kowalski co nie ma nie może Na jakiej podstawie twierdzisz, że Kowalski- nie może? To własnie dla Kowalskiego ten program Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 30.08.2019 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Na jakiej podstawie twierdzisz, że Kowalski- nie może? To własnie dla Kowalskiego ten program Bo napisali to tak, że tylko jak masz działające PV (w domyśle - instalacja odebrana, licznik dwukierunkowy działa) możesz się ubiegać o dofinansowanie. No chyba, że zasady uległy zmianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 30.08.2019 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Przeczytaj zdanie które @marcinbbb zacytował to zrozumiesz. W tym zdaniu wyraźnie zapisano że tylko ci co już wytwarzają i mają odpowiednią umowę kompleksową mogą aplikować. To przecież nie jest prawda. Aplikować mogą tylko ci co nie mają jeszcze instalacji PV. A dokładniej, musisz mieć już instalację, ale nie może być to rozbudowa tej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 30.08.2019 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Poniżej przedstawiamy szczegółowe założenia przygotowanego przez Rząd programu: https://www.gov.pl/web/energia/program-moj-prad-zalozenia-szczegolowe Czyli w skrócie - musisz mieć instalację, żeby się ubiegać. Natomiast nie możesz istniejącej instalacji rozbudować. Bo że odpowiednie terminy muszą być zachowane, to raczej pisać nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.08.2019 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Dofinansowanie może być udzielone jedynie na nowe urządzenia (wyprodukowane nie później niż 24 miesiące przed instalacją); https://www.gov.pl/web/energia/program-moj-prad-zalozenia-szczegolowe To też jest ważne! wbrew panującemu przekonaniu niektóre falowniki mogą być wyprodukowane wcześniej , szczególnie te o mocy do 3kW jak również w okolicach 10kW ( mniej popularne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 30.08.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Bo napisali to tak, że tylko jak masz działające PV (w domyśle - instalacja odebrana, licznik dwukierunkowy działa) możesz się ubiegać o dofinansowanie. No chyba, że zasady uległy zmianie warunkiem miała być wymiana licznika na dwukierunkowy , co wykluczało ludzi już mających instalacje . W tym programie było trzeba zbudować instalację po 23 lipca i mieć gotową do pracy , ale wymiana licznika kwalifikująca do programu dopiero po jego ogłoszeniu i podpisaniu rozporzadzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 30.08.2019 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Program ma trwać do końca roku (20 grudnia) lub do wyczerpania kwoty . Już widzę te 200 tyś instalacji w 4 miesiące Nawet gdyby obecni prosumenci mogli rozbudować to co mają , to i tak nierealne . Przypomnę ,że na dziś dzień w Polsce jest ~80 tyś prosumentów , a moc zainstalowana ! 1GW , od poczatku Polskiej przygody z PV , czyli kilka lat . Nie jesteśmy Niemcami , by montować 1GW w dwa miesiące https://swiatoze.pl/niemcy-w-dwa-miesiace-1-gw-mocy-fotowoltaiki/ Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 30.08.2019 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 § 13 pkt 2 2. Zarząd NFOŚiGW, w uzgodnieniu z Ministrem Energii, może zakończyć konkurs bez podania przyczyny, w szczególności w przypadku wyczerpania alokacji środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.08.2019 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Witamdostałem papiery do moich Longi- niestety nie wszystko się zgadza.W specyfikacji produktowej jest wersja z pojedynczą puszką , a poniżej to co znakazłem w sieci (zgodne wymiary, waga,przyłącza,itp)https://www.boutique-photovoltaique.fr/uploaded/106444//longi-lr6-60pe-315mdatasheeten.pdfTylko jest to klasa produktu C , a nie A...Napisałem do dostawcy , żeby mi przysłał właściwą kartę produktową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.08.2019 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Poprosiłem jeszcze o rok produkcji-teraz w Longi jest seria 3 i 4, a to co mi sprzedali to 1 seria.Ciekaw jestem czy to nie jest tegoroczny produkt...Patrzyłem na chińskie stronki handlarzy- mają różne panele , zastanawia mnie tylko czy coś mają do stracenia przy małej przeklejance tabliczek znamionowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 30.08.2019 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Wydłubałem w necie -robią dwie wersje , moja nawet mi bardziej pasuje. Najgorsze jest to ,że przez przypadek znalazłem kartę z opisem apliaction class C....a na naklejce jest A...no i tak sobie dumam... Cholera , jasna.... rebranding ? http://solaris18.blogspot.com/2016/10/rebranding-oraz-zawyzanie-mocy-moduow-pv.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts