rwxw 07.10.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Dla drogiej taryfy tak, ale tanią mam zbyt tanią żeby panele kłaść To trzeba tak dobrać panele, żeby produkcja (w drogiej?) zbilansowała się w okresie półrocznym ze zużyciem w drogiej. Z tym, że na razie nie wiadomo jak się to rozliczy, czy produkcja w drogiej będzie się bilansować w drogiej, czy produkcja z taniej przejdzie na drogą (pewnie nie), czy będzie jeszcze jakoś inaczej. No i jaką taryfę wybrać do bilansowania G12, G12e, G12w ? W weekendowej będzie największa produkcja w taniej, bo dochodzą tanie weekendy, a nie tylko 13-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.10.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 (edytowane) Nie wiem, czy ponad 40gr/kWh w drogiej taryfie to tak tanio, że prawie za darmo... u mnie G11 sam prąd 0,2553 a C11 0,3794, podaj ile dokładnie w G12 jest u Ciebie (pozycja "za energię czynną") Edytowane 7 Października 2015 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 odlicz od tego dystrybucję, przesył , stawki jakościowe itp. To już jest odliczone, z tymi opłatami to prawie 70gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.10.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 (edytowane) no to u mnie taryfa dzienna w grupie g12 to 36gr/kWh brutto, a nocna (ta tańsza) 32gr/kWh brutto. Różnica żadna, natomiast różnica jest w dystrybucji i to znaczna. Edytowane 7 Października 2015 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.10.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 (edytowane) u mnie G11 sam prąd 0,2553 a C11 0,3794, podaj ile dokładnie w G12 jest u Ciebie (pozycja "za energię czynną") A nie są to ceny netto? U mnie ze strony Tauronu w cenach brutto (w 2 różnych produktach "z elektrykiem" i cyrografem na 2-3 lata i bez - pierwsza kolumna): G11 całodobowa 0,3159 zł 0,3133 zł G12 Strefa l 0,3887 zł 0,3855 zł Strefa ll 0,2017 zł 0,2002 zł G12w Strefa l 0,4144 zł 0,4130 zł Strefa ll 0,2017 zł 0,2002 zł Taryfy 2-strefowe mają jeszcze tą zaletę, że dystrybucja w taniej jest po około 5gr, w drogiej produkujesz z pv i zużywasz 40% na potrzeby własne (tak jest u mnie), 60% bilansujesz, co kosztuje Cię 33gr/kWh, w taniej masz prąd po 27gr, więc nie trzeba się przejmować, choć w bilansie zapłacisz 6,5gr/kWh ale to efekt uboczny bilansowania produkcji w taniej (o ile takie będą zasady bilansowania w taryfach) Edytowane 7 Października 2015 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.10.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 A nie są to ceny netto? tak, netto. w pospiechu nie zwróciłem na to uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.10.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 tak, netto. w pospiechu nie zwróciłem na to uwagi. To specjalnie jest tak porozbijane, żeby w końcu nie wiedzieć ile za co się płaci. Tauron ma na stronach prąd w cenach brutto, dystrybucję w netto, a cennik gazu w PGNiG to już kompletny kosmos, gdzie licznik zlicza w m3, cena jest w kWh, przeliczniki są schowane itd. Nie ma jak to dobrze zamieszać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 08.10.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Możecie wypowiedzieć się na temat firm produkujących panele oraz osprzęt? Które najlepiej wypadają? Planuję instalację około 6kW, docelowo ma stać na stelażu na ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.10.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Trudne pytanie, to jakbyś spytał jaki samochód kupić, jak one wypadają ? .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.10.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 To specjalnie jest tak porozbijane, żeby w końcu nie wiedzieć ile za co się płaci. Tauron ma na stronach prąd w cenach brutto, dystrybucję w netto, a cennik gazu w PGNiG to już kompletny kosmos, gdzie licznik zlicza w m3, cena jest w kWh, przeliczniki są schowane itd. Nie ma jak to dobrze zamieszać... co do gazu to już tak mieszają że głowa boli. niektórzy na tych samych rurach podłączeni obok siebie a mają inne przeliczniki kwh z m3! od gazu z dala! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonZ 09.10.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 na jakim etapie budowy ( a moze projektowania ) trzeba ustalić ze będą takie ? panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 09.10.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 na jakim etapie budowy ( a moze projektowania ) trzeba ustalić ze będą takie ? panele To zależy co chcesz osiągnąć. Możesz zrobić jak Przewas, wtedy na etapie projektowania. Jeśli nie, to wystarczy, że upewnisz się, że masz dostateczną ilość m2 niezacienionego dachu skierowaną na południe lub wsch-zach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 12.10.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 A czy ktoś z Was sam zakładał instalację? Bo jakby to zrobić samemu to by wyszło pewnie o połowę taniej, nie licząc własnej pracy oczywiście.Pamiętam jak sobie odkurzacz centralny kupiłem u producenta i sam zamontowałem, to wyszło poniżej 50% tego co krzyczała firma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.10.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 A czy ktoś z Was sam zakładał instalację? Bo jakby to zrobić samemu to by wyszło pewnie o połowę taniej, nie licząc własnej pracy oczywiście. Pamiętam jak sobie odkurzacz centralny kupiłem u producenta i sam zamontowałem, to wyszło poniżej 50% tego co krzyczała firma... Jest kilka osób. Na forum elektrody więcej. Aż takiej przebitki nie będzie przy tych samych komponentach, ale na pewno będzie taniej. Jest tylko jedno ale - musisz wiedzieć, co robisz. Parę rzeczy musisz sobie policzyć i musisz pamiętać, że jak coś spieprzysz, to może Cię to zabić. To nie jest zwykłe 230 z gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 25.10.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 witam,nie wiem czy będę miał PV, ale mam jeszcze możliwość przepuszczenia kabla na dach,proszę poradźcie jaki kabel przepuścić z parteru przez piętro na strych aby potem nie kuć stropów.zientas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.10.2015 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Peszel z pilotem.Pilot - kabel dowolny, byle mocny. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 26.10.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 w sumie można i tak, choć myślałem o kablu 5x2,5 linka.ale można peszel, tylko by nie był za cienki, a na taki fi 50 szara kanalizacja to raczej mogę miejsca nie mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 28.10.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) No to jeszcze proszę o ewentualne sprostowanie odnośnie rozliczeńJeśli wezmę prosumenta to:mam 2 liczniki jeden mierzy co pobiorę drugi co oddam.płacę różnicę za prąd między jednym a drugim licznikiem plus za przesył z licznika do mnie.czyli oddałem do sieci 3kw, zużyłem z sieci 3kw to za prąd nie zapłacę ale zapłacę za przesył 3kw.co ile następuje rozliczenie?Jeśli jest coś źle zrozumiane to proszę poprawcieTeraz opcja jeśli finansuję to samrozliczenie następuje co pół rokuenergia pobrana z sieci i oddana do sieci bilansuje się jak wyżej, ale za nadwyżki płacą ok 0,70co z opłatami za przesył.ktoś już robił analizę tego?na pewno będę produkował mniej niż zużywał, ale prowadząc wieczorny tryb żucia (cały dzień w pracy) znaczna część energii z dnia będzie szła do zakładu, a wieczorem będę od nich odbierał. Więc przesył i opłaty za niego zostaną na poziomie ok 80% dzisiejszego.czy nadwyżkami z dnia oddanymi do zakładu zrekompensuję to co pobiorę wieczorem.dla przykładu jeśli w dzień oddam 1kw, a wieczorem pobiorę 1kw to jak wyjdzie to w rozliczeniach. zientas Edytowane 28 Października 2015 przez zientas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 03.11.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 witam, nie wiem czy będę miał PV, ale mam jeszcze możliwość przepuszczenia kabla na dach, proszę poradźcie jaki kabel przepuścić z parteru przez piętro na strych aby potem nie kuć stropów. zientas Podbijam pytanie kolegi. Jaki kabel położyć pod tynk ze strychu do garażu, gdzie mam rozdzielnicę elektryczną ? Nie chce peszela z pilotem, tylko gotowy kabel. Przepust w dachówce zrobiłem, ale ze strychu chcę na gotowo położyć kabelek na dół (ok. 20mb). Kładę teraz powoli instalację z 3x1,5, 3x2,5, koncentryków, itp. i mogę chyba położyć kabel pod PV skoro na 90% będę miał panele za kilka latek ?? Planuję moc w granicach max. 2-3kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.11.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Jaki kabel położyć pod tynk ze strychu do garażu, gdzie mam rozdzielnicę elektryczną ? .............. Planuję moc w granicach max. 2-3kW.3x2,5mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts