Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@bobrow

Jeśli masz dostęp do 2 mikroinwerterów i 2 watomierzy oraz dostęp do sprawdzonego panela to najprościej ustawić panel wzorcowy i badany na słońcu i porównać ich moc.

W ten prosty sposób dobrałem sobie "z różnej parafii" panele w łańcuchach. Nie miałem watomierzy, tylko amperomierze i woltomierze.

Niby do 14 dni mam prawo zwrotu-więc nie będę marnował czasu.

Może szlag trafi gminną dotację, ale za to wiacinę postawię i może lepiej dobiorę sprzęt.

Z trzeciej strony- zadzwoniłem do jednego instalatora , który oferował także te modele.

Powiedział mi , ostatnie partie Longi LR6-60PE tak wyglądają-mają nowe przyłącze elektryczne ( tj trzy puszki)-tylko dlaczego tej serii nie ma na stronie Longii (tylko 3 i 4 seria) ?

To może być grubsza sprawa-podobno prawie wszyscy ściągają panele od dwóch hurtowników z Germani...

Ma ktoś może fotkę mojego Longi tj PE seria od przodu ?

Chcę porównać wykonanie.

A co tu tak przycichło ?

Mam nadzieję , że nie wpadliście w „moją paranoję” podróbek i nie gryziecie się co wrzuciliście na swoje dachy ?

Wiesz , ja dzięki Tobie w pewnym sensie potwierdziłem swoje obawy. Moje panele jak wcześniej wspominałem mają specjalną kartę z dopasowaniem i listą wraz z kodami kreskowymi,każdy panel ponumerowany https://forum.muratordom.pl/showthread.php?354816-Kt%C3%B3re-panele-lepsze&p=7821666&viewfull=1#post7821666 , kolejność ułożenia z opisem dla instalatorów i pełną dokumentacją która została przekazana do RE.

Teraz kupię znów 12 paneli Longi, (miałem inne, ale skutecznie wybiliście mi to z głowy, a moja własna dociekliwość uchroniła mnie przed większą stratą) zapłacę ok 1200 zł więcej, ale pewność ponad wszystko:p.

To ma właśnie Forum - przewaga dyskusji i kontaktu nad własnym doświadczeniem.

Tak dużo osób chce wykorzystać bom na FV, by oszukać innych, a w ostateczności okazuje się, że okazji wcale nie ma :mad:, a jeśli są to bardzo rzadkie.

Edytowane przez CityMatic
uzupełnienie o skrót

A teraz najlepsze-odpuściłem ofertę (najtańszą w PL) z mojej okolicy , bo mi się nie podobały etykiety.

Za to kupiłem w znanym sklepie sieciowym Longi wg zamieszczonych standardowych danych , a dostałem coś innego niż jest u nich na stronie...

Gość tylko się zapytał czy mogą być panele o grubości 35mm-ot, taka drobnostka...

Chciałeś jakieś fotki do porównania to wrzucam co mam, kartę katalogową też mam trochę inną ale nie mogę tu całej dołaczyć, więc tylko część

Dzięki Miecio,

moje ważą tyle co wg Twojej karty , mają trzy puszki-z tego co widzę masz podobne panele do moich (jak będziesz miał czas to jeszcze proszę o fotkę z zacynowanymi kolektorami)

Żebym gdziekolwiek znalazł kartę zgodną z tym co mam , to może bym tak nie szalał...

Na razie kopie dalej w sieci-zobaczymy co wydłubię...

PS

A najciekawsze są duże różnice w wadze tego samego modelu (i o różnych parametrach)

Edytowane przez bobrow

A teraz najlepsze-odpuściłem ofertę (najtańszą w PL) z mojej okolicy , bo mi się nie podobały etykiety.

Za to kupiłem w znanym sklepie sieciowym Longi wg zamieszczonych standardowych danych , a dostałem coś innego niż jest u nich na stronie...

Gość tylko się zapytał czy mogą być panele o grubości 35mm-ot, taka drobnostka...

Miały takie same "brzydkie" etykiety jak te panele które kupiłeś drożej? :)

Te panele od miesiąca pracują jakieś 70km ode mnie, na razie tam się nie wybieram, mam podgląd i nie odbiegają od innych instalacji ale u dostawcy mogę być po weekendzie to zrobię więcej fotek

Teraz to też nie wiem co dostałem bo jak sprawdzam w mailach to przed zakupem miałem trzy karty i każda trochę inna

Edytowane przez miecio 301