vvvv 06.09.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Jeszcze jednego aspektu nie wziąłem w opłacalności paneli. Aspektu klimatycznego. Obecny czas zwrotu PV to zależnie od dotacji to 10-15lat. i z Jednej strony kimat się ociepla czyli więcej słońca nas czeka Z drugiej na CO potrzeba mniej, CWU też wyciągniemy więcej z dużo tańszych solarów. Ktokolwiek brał to pod uwagę ? Że może warto przez to nie zakładać lub budować dość mocno nie do wymiarowaną instalacje? NO dokładnie. Pamiętam jak dawniej padał i tydzień. Taki normalny deszcz. A teraz jak pada to dupnie i z chwilę słońce. Kaparkowy co robił mi DZ mówił, ze susza wszędzie jak kopie tylko nie u mnie. Problem w tym, że z bytowego nie zejdziesz. Solary cieczowe super sprawa. Mam. Buforek i jazda. No ale gaziarze są najlepsi. Jak widuje te zbiorniczki po 100l lub wcale, to się nie ma co dziwić, że się im nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.09.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 (edytowane) Szanowni koledzy VVV i Voymar,serdecznie dziękuję za wsparcie i odpowiem Wam razem (+coś dorzucę) : 1.będę czujniejszy - nie sądziłem ,że ten uchwyt na alle to bubel 2.Swoje Longi kupiłem z przesyłką za 521pln brutto 23% Vat3.Też się zastanawiałem nad tą całą pracą tej mojej konstrukcji i zrobię prościej tj "po Bożemu" : przybiję proste C-owe uchwyty do papy (nierdzewka)4.Nie przejmuje się już gniciem ,ponieważ : będę miał wszędzie nierdzewkę , większość konstrukcji będzie zakryta panelami, raz na 5 lat przeciągnę impregnatem (w koło domu szopka drewniana ,ławki, itp - i nic mi jakoś nie zgniło...)5.dogadałem warunki gwarancji Sofara-wystarczy ,żeby osoba montująca miała SEP (nieważne firma czy osoba fizyczna), w poniedziałek płacę za klamota6.W czwartek ma być u mnie wiatka i w piątek ruszam z montażem7.Mleko się rozlało -panele kupione , stres przeżyty , a co będzie to zobaczymy-Longi jest światowym liderem w produkcji płytek krzemowych , całych paneli i ma potwierdzone rekordowe uzyski.W skrócie -odpuszczam temat pt : co to za shit kupiłem ! Pzdr Edytowane 6 Września 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.09.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 To nie jest zabawne. Śmieszne i żenujące to lepsze określenie. Twój tok rozumowania wygląda tak: - jak ktoś ma bardzo wysokie zużycie prądu w taniej taryfie to mu się PV zwraca 10-15 lat - jak ktoś nie ma bądź nie może mieć wysokiego zuzycia w taniej tarfyfie, to musi zmienić przyzwiczajenia i przebudować dom, bo kulibob orzekł, że PV się dzisiaj zwraca 10-15 lat. wniosek, PV sie zwraca 10-15 lat. C.B.D.U. Ludzie słuchajta, PV się długo zwraca. To już napisz coś lepiej o jajkach.... Tylko że większosć może przejść na inną taryfę niż g11. Ale włączenie zmywarki po 21 jest przerażająca. Ale za to wywalenie X tysięcy na panele jest ok. I większość ludzi daje się robić w ciula. instalując instalcje za kosmiczne pieniądze. Polska to kraina ciemniaków Sąsiad teraz robi termo modernizacje 10 na ścianę . jak przejeżdżam przez ościenne wiochy to 20cm w nowo budowanych domach na ścianie ze świeca szukać. I Ty chcesz im panele wtykać aby ich ktoś oszwabił? Najpierw niech naucza się energię oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 06.09.2019 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Tylko że większosć może przejść na inną taryfę niż g11. Ale włączenie zmywarki po 21 jest przerażająca. Ale za to wywalenie X tysięcy na panele jest ok. I większość ludzi daje się robić w ciula. instalując instalcje za kosmiczne pieniądze. Polska to kraina ciemniaków Sąsiad teraz robi termo modernizacje 10 na ścianę . jak przejeżdżam przez ościenne wiochy to 20cm w nowo budowanych domach na ścianie ze świeca szukać. I Ty chcesz im panele wtykać aby ich ktoś oszwabił? Najpierw niech naucza się energię oszczędzać. Brawo. Brawo. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.09.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 @kulibob - robiłem symulacje przed montażem i wyszło mi, że dla taryfy G12w, ponad połowa produkcji jest w drogiej taryfie.55-60% Uwzględniłeś ten drobny fakt w swoich obliczeniach? Bo rozumiem, że dokonałeś gruntownej analizy opłacalności, ze szczegółowymi obliczeniami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 06.09.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 @kulibob - robiłem symulacje przed montażem i wyszło mi, że dla taryfy G12w, ponad połowa produkcji jest w drogiej taryfie.55-60% Uwzględniłeś ten drobny fakt w swoich obliczeniach? Bo rozumiem, że dokonałeś gruntownej analizy opłacalności, ze szczegółowymi obliczeniami?? No i co z tego. Tauron u mnie wrzuca wszystko do jednego wora i robi potem rozliczenie proporcjonalnie. Widać tego nie uwzględniłeś w swoich obliczeniach. Gratulacje. Poszukaj jak to wygląda, bo będziesz musiał to jeszcze raz przeliczyć. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.09.2019 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 @kulibob - robiłem symulacje przed montażem i wyszło mi, że dla taryfy G12w, ponad połowa produkcji jest w drogiej taryfie.55-60% Uwzględniłeś ten drobny fakt w swoich obliczeniach? Bo rozumiem, że dokonałeś gruntownej analizy opłacalności, ze szczegółowymi obliczeniami?? Ok rozumiem.J a robiłem dla siebie imam za zeszły rok 76% taniej. Z tąd rozbieżności wwyliczeniach dlatego jeden ma 5 a drugi 15 lart. Jest wiele zmiennych nie tylko taryfy. Na przykład ktoś przy g11 jest skłonny wziąśc instalacje za 5000-6000 dla mnie jest to za granica opłacalności. Tylko że większość ludzi nawet nie bierze tego pod uwagę żeby móc i mieć g12x. Ale ja pytałem o wpływ zmian klimatycznych na opłacalność i ewentualny romiar instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 07.09.2019 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 (edytowane) Ok rozumiem.J a robiłem dla siebie imam za zeszły rok 76% taniej. Z tąd rozbieżności wwyliczeniach dlatego jeden ma 5 a drugi 15 lart. Jest wiele zmiennych nie tylko taryfy. Na przykład ktoś przy g11 jest skłonny wziąśc instalacje za 5000-6000 dla mnie jest to za granica opłacalności. Tylko że większość ludzi nawet nie bierze tego pod uwagę żeby móc i mieć g12x. Ale ja pytałem o wpływ zmian klimatycznych na opłacalność i ewentualny romiar instalacji? Skończyłem wczoraj siostrze 4kW na najelszych podzespołach z SPD po stronie AC i PV. Nie na żadnych Chińczykach. Po odjęciu 3200 od cudotwórcy i ulgi wyszło niecale 3K za kWp. Liczę wszystko. Oczywiście bez firmy. Instalacja wykonana tak jak sie to powinno robić.Jak zrobisz na Chińczykach i tak jak to robi większość firm wyjdzie mniej. PS. Czas zwrotu to ok 7 lat dla G12W Tauron. Oczywiście przy obecnych cenach. Liczone oxzywiscie realistycznie nie optymistycznie. Tak jak Ci pisałem masz bytowy niezależnie jaki klimat. Jak sie ociepli to klime musisz założyć. Ja mam juz teraz i no jest mega. Edytowane 7 Września 2019 przez vvvv Ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.09.2019 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Skończyłem wczoraj siostrze 4kW na najelszych podzespołach z SPD po stronie AC i PV. Nie na żadnych Chińczykach. Po odjęciu 3200 od cudotwórcy i ulgi wyszło niecale 3K za kWp. Liczę wszystko. Oczywiście bez firmy. Instalacja wykonana tak jak sie to powinno robić.Jak zrobisz na Chińczykach i tak jak to robi większość firm wyjdzie mniej. PS. Czas zwrotu to ok 7 lat dla G12W Tauron. Oczywiście przy obecnych cenach. Liczone oxzywiscie realistycznie nie optymistycznie. Tak jak Ci pisałem masz bytowy niezależnie jaki klimat. Jak sie ociepli to klime musisz założyć. Ja mam juz teraz i no jest mega. A jaki inwerter ma siostra i z jaką gwarancją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 07.09.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 A jaki inwerter ma siostra i z jaką gwarancją ? Fronek. 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.09.2019 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Fronek. 5 lat. To fajnie -dla mnie Fronek wychodził jednak za drogo 10kW ok 9 000 pln brutto. to jeszcze podpytam o resztę komponentów : -kabel solarny ,producent -mocowania : uchwyty ,szyna , itp Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 07.09.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 To fajnie -dla mnie Fronek wychodził jednak za drogo 10kW ok 9 000 pln brutto. to jeszcze podpytam o resztę komponentów : -kabel solarny ,producent -mocowania : uchwyty ,szyna , itp Pzdr No, ale ja brałem pod uwagę Fronius, SMA lub KACO. Do Fronka miałem papier na stronie i nikogo się nie musiałem prosić czy potem to tłumaczyć. SMA był pierwszym wyborem. Uchwyty takie jak Ci wysyłałem, bo to blachodachówka. U mnie dachówka to inne. Profile standard 40x40. Kabel FlexiSun 4mm. Uziom do GSW 16mm. Złączki MC4 chińskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 07.09.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 (edytowane) A Fronek to nie daje czasem 7 lat gwarancji? Są i na 7 lat. Info od sprzedawcy są dwie opcje 5 i 7 lat z jakimiś różnicami. Trzeba wybrać. Jeszcze nie rejestrowałem produktu . Jest na to 30 mies. od wysłania z fabryki. Aha falownik przyszedł prosto z Austrii. Edytowane 7 Września 2019 przez vvvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.09.2019 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Uziom do GSW 16mm. Od ram paneli, czy od SPD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 07.09.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 (edytowane) ... Ktoś tu niedawno podawał przykład instalacji która po 30 latach pracy straciła poniżej 4%. W 1976 roku moc pojedynczego modułu wynosiła 10,3W. Po upływie 35 lat, spadła ona tylko o 0,4 W – czyli zaledwie o 4%. Pozostałe parametry też utrzymały się na wysokim poziomie. Napięcie obwodu otwartego – spadek o 0,7 wolta (około 3%). Prąd zwarcia – spadek również na poziomie rzędu 3%. W trakcie 35 lat, moc całkowita instalacji spadła z 3,461 kW do 3,326 kW. https://globenergia.pl/fotowoltaika-po-35-latach-jak-dziala/?fbclid=IwAR3m-SSPgJ_5MJKSYQ17ugORL2s0abIpVAByY1WLwP_EqxZLqPDkpanNZek Ertragsreduktionen von nur etwa 0,05 Prozent pro Jahr ergeben. https://www.pv-magazine.de/2017/05/09/schweizer-photovoltaik-anlage-seit-35-jahren-am-netz/?fbclid=IwAR1S4BGm4cYA64_MoSak-Jb6uDEjpRxg6_P2x6hCUS2OceW_Fa9XeI6bLnw#.WRHZiQp8hF8.facebook Im Jahr 2010 haben Wissenschaftler der Uni Oldenburg einzelne Module entnommen und im Labor vermessen. Erstaunliches Ergebnis: Die nach 34 Jahren gemessene Leistung betrug mit 9,9 Watt nur vier Prozent weniger gegenüber der im Datenblatt angegebenen Nennleistung von 10,3 Watt. http://www.solarbetreiber.de/index.php/aktuelles-forschung-und-entwicklung/solarmodule-40-jahre-zuverlaessig.html?fbclid=IwAR05Uak_weulmPfH9QnJNYvqjcqgcQIndrsv4sGppjTiG5hHmOtik-JYqZA http://www.presse.uni-oldenburg.de/download/einblicke/54/parisi-heinemann-juergens-knecht.pdf Edytowane 7 Września 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.09.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Ciekawe czy obecnie jest ta sama technologia ogniw co w "AEG-Telefunken TSG MQ 36/0".Wyniki znakomite!Chyba współczesne panele PV zakładają 2% spadek wydajności po pierwszym roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 07.09.2019 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Od ram paneli, czy od SPD? I to i to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.09.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 I to i to. którędy poprowadziłeś przewód od ram paneli? Instalację odgromową masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 07.09.2019 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 którędy poprowadziłeś przewód od ram paneli? Instalację odgromową masz? Specjalne podkładki. Jezli dobrze zrozumiałem pytanie. Nie ma odgromowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.09.2019 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Czy przewód 16mm2 od ram paneli wchodzi w dom do SGW? Czy idzie na zewnątrz budynku i podłączony do uziomu w ziemi też na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts