CityMatic 09.09.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Ale po co wiązać? Panel waży <20kg. Jeden człowiek podnosi go do góry drugi go odbiera z tego dachu. Zapewne... Gdyby był to niski parter, przy 11m to brak zakresu... rąk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.09.2019 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 (edytowane) Zapewne... Gdyby był to niski parter, przy 11m to brak zakresu... rąk Ale bobrow ma wiate dachem na 220cm o ile dobrze pamiętam. Do takiej wysokości to ja bym żadnej techniki nie dorabiał. Edytowane 9 Września 2019 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.09.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Ale bobrow ma wiate dachem na 220cm o ile dobrze pamiętam. Do takiej wysokości to ja bym żadnej techniki nie dorabiał. Dzięki za podpowiedzi-w najwyższym punkcie będzie 3,5m ,niżej pójdzie z rączki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 09.09.2019 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Dzięki za podpowiedzi-w najwyższym punkcie będzie 3,5m ,niżej pójdzie z rączki. No to 4 ramki rusztowania i podest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.09.2019 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Ale bobrow ma wiate dachem na 220cm o ile dobrze pamiętam. Do takiej wysokości to ja bym żadnej techniki nie dorabiał. Masz rację, druga osoba bez problemu poda tej na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.09.2019 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 No to 4 ramki rusztowania i podest. Spróbuję jednak bez rusztowania.Mam zamiar skakać po konstrukcji dachu. Rozmawiałem z producentem wiatki-gość twierdzi ,że jeśli krokwie są co 90cm , rama i reszta konstrukcji też solidne (słupy 14x14cm, krokwie 14x7cm) i do tego usztywnię konstrukcje od góry poprzecznie 8 rzędami szyn montażowych PV , to wg niego nie ma prawa to zapracować. Drewno zapracuje tam ,gdzie będzie mogło-w tym przypadku wszystko będzie usztywnione zastrzałami i poprzeczkami (krokwie na sztorc też swoje zrobią). Taki profil aluminiowy wygiąć to też nie jest prosta sprawa Na razie konstrukcja jest gotowa do wysyłki -w środę załadunek , w czwartek u mnie , w piątek atakuję montaż (podobno wszystko jest docięte na wymiar, do tego mam wrzucone wszystkie wkręty ciesielskie-zobaczymy) Poniżej fotki od wykonawcy Szukam kątowników do szyn (nie chce mi się piłować i wiercić ...)-jak coś wiecie , to proszę zapodajcie. Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 09.09.2019 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 bobrow - zerknij tutaj: http://www.skorut-solar.pl/images/akcesoria_do_montazu_pv_index.pdf - chyba powinni mieć to czego szukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.09.2019 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Bobrow drewno mokre, nie wiem czy nie powinieneś zamówić tego na lokalnym tartaku, przywiozą na miejsce, Ty tylko poodcinasz na wymiar. U mnie konstrukcja na dach leżała kilka chwil i poskręcała się. I za w czasu kup sobie "zakrętarkę" o jakimś dobrym momencie obrotowym zwykłą wkrętarką, wiertarką możesz nie dać rady skręcić tego do całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.09.2019 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Bo drewno na więźbę suszy się na dworze a nie w suszarni na wiór. Najlepsze jest cięte zimą bo ma mniej soków i suszone tylko pod przykryciem na zewnątrz do lata. Marcin -a czy są jakieś różnice jakościowe w profilach montażowych PV 40x40mm ? Na alle można kupić od 38 pln brutto za 2mb ,a w większych hurtowniach po 50-60 pln brutto. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 10.09.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Marcin -a czy są jakieś różnice jakościowe w profilach montażowych PV 40x40mm ? Na alle można kupić od 38 pln brutto za 2mb ,a w większych hurtowniach po 50-60 pln brutto. Pzdr Różnice jakościowe są. Mam profile od złomiarza PV, które kupowałem razem z pierwszymi używkami po szwabach. Mam też te tańsze. Różnica jest. Czy warto dopłacać? Ja uważam, że w tym przypadku nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 10.09.2019 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 O "nasi" tu byli. Posty wyparowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 10.09.2019 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 CityMatic opróżnij skrzynkę bo nie idzie się do ciebie dobić Znalazłem firmę w moim mieście, która ma panele qcell 310w black za 550 brutto lub risensolar 305w black za 530 brutto, a froniusa symo 10kw mogą sprzedać za 8750 brutto, Sofarsolar 8.8 za 4800 brutto - sprawdzając ceny w sieci to cholernie opłacalna opcja. Co sądzicie bracia forumowicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.09.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 CityMatic opróżnij skrzynkę bo nie idzie się do ciebie dobić Znalazłem firmę w moim mieście, która ma panele qcell 310w black za 550 brutto lub risensolar 305w black za 530 brutto, a froniusa symo 10kw mogą sprzedać za 8750 brutto, Sofarsolar 8.8 za 4800 brutto - sprawdzając ceny w sieci to cholernie opłacalna opcja. Co sądzicie bracia forumowicze? Cena dobra:-) skrzynka ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 10.09.2019 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Istalacja 9.3kWp (30*310W) z Froniusem symo 10kW za ok 30k i to 23% Vat-em. Jeśli taki system potrzebujesz to tylko brać Jeszcze idzie coś utargować z tej ceny po rozmowie ze sprzedawcą. Niestety fronius jest za drogi na nasz domowyn budżet i na 90% zostaniemy przy sofar 8.8 lub 11 jak bobrow. Będą 32 panele 310 zapewne. Instalacja na gruncie - sam wyspawam konstrukcję, panele oddalone od falownika o jakieś 20m. Sprzedawca ma jeszcze zabezpieczenia "sitel" t1 i t2 (cokolwiek to znaczy) przy panelach i stelażu oraz t2 przy falowniku. Tylko jakoś drogo bo około 2000zł chyba za t2 lub t1 -nie wiem dokłądnie bo jeszcze się z tym nazewnictwem nie zapoznałem. Czy moglibyście z łaski swojej naświetlić mi temat zabezpieczeń? Z góry Bóg zapłać bracia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.09.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Istalacja 9.3kWp (30*310W) z Froniusem symo 10kW za ok 30k i to 23% Vat-em. Jeśli taki system potrzebujesz to tylko brać Z montażem na gruncie czy same części do samodzielnego montażu PV ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 10.09.2019 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Wpisy może były nie na temat, ale jest taki temat w którym prawie 100% wipsów jest nie na temat i moderatorzy tam nie ingerują. Może dlatego że brylują tam koledzy moderatorów. taka "elyta" tego forum. Moim skromny zdanie, osoby nie należącej do "elyty", a wręcz przeciwnie, wpisy były jak najbardziej na temat. Może się jeszcze nie jedna osoba będzie budowała wiatę z mokrego drewna pod PV. PV i wiata, wiata i PV. No wpisy jak bardziej na temat. Zresztą kto Ci broni należeć do "elyty". Zamiast zwracać uwagę i brąchać, trza było skulić uszka i beczka wazeliny, to wtedy byś nie narzekał, że posty usuwają czy nie reagują na "debil" no i chwalił byś się, że nie dostałeś bananem przez ileś tam lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 10.09.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Jeszcze idzie coś utargować z tej ceny po rozmowie ze sprzedawcą. Niestety fronius jest za drogi na nasz domowyn budżet i na 90% zostaniemy przy sofar 8.8 lub 11 jak bobrow. Będą 32 panele 310 zapewne. Instalacja na gruncie - sam wyspawam konstrukcję, panele oddalone od falownika o jakieś 20m. Sprzedawca ma jeszcze zabezpieczenia "sitel" t1 i t2 (cokolwiek to znaczy) przy panelach i stelażu oraz t2 przy falowniku. Tylko jakoś drogo bo około 2000zł chyba za t2 lub t1 -nie wiem dokłądnie bo jeszcze się z tym nazewnictwem nie zapoznałem. Czy moglibyście z łaski swojej naświetlić mi temat zabezpieczeń? Z góry Bóg zapłać bracia. Ten bezpiecznik to SPD. Po prostu ochrona przed przepięciami. Ja dawałem. Niestety dobre, czyli takie które zadziałają tyle kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 10.09.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Ten bezpiecznik to SPD. Po prostu ochrona przed przepięciami. Ja dawałem. Niestety dobre, czyli takie które zadziałają tyle kosztują. Czyli w przypadku mojej instalacji i nakreśleniu w jaki sposób chciałbym to wykonać koszt zabezpieczeń dobrej jakości to ze 2, 3 tyś zł całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.09.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Moim skromny zdanie, osoby nie należącej do "elyty", a wręcz przeciwnie, wpisy były jak najbardziej na temat. Może się jeszcze nie jedna osoba będzie budowała wiatę z mokrego drewna pod PV. PV i wiata, wiata i PV. No wpisy jak bardziej na temat. Też nie widzę swojego wpisu na temat mokrego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 10.09.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Czyli w przypadku mojej instalacji i nakreśleniu w jaki sposób chciałbym to wykonać koszt zabezpieczeń dobrej jakości to ze 2, 3 tyś zł całość? Tak raczej za całość to od 3k. Z tego co wiem to mało kto to daje, ale ja uważam ze trzeba. Zreszta jak masz w domu przy zasilaniu z ZE to co nie dawać tutaj? Bierz Fronka tak jak @stos radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts