fotohobby 16.09.2019 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 (edytowane) Powiedziąłem że to moje zdanie. I dla mnie dopiero poniżej 4000k robi się to opłacalne tzn czas zwrotu w chodzi w te 8 lat. Taki ma rozkład taryf, Odbierze 5tys zł z Mój Prąd, później 18% pozostałej kwoty i ma grubo poniżej 4tys. Ja finansuje 50% inwestycji z kredytu, dziś otrzymałem środki, do końca tygodnia zbieram oferty, za tydzień wybieram wykonawcę, w listopadzie chce mieć instalacje gotową. 2,2kWp na dachu (wschód z 20* przesunięciem na południe) 2,2 na na gruncie (prosto na południe). Nie ma sensu zwlekać, bo środki z Mój Prąd z końcu się skończą, a nie wiadomo, jak będzie wyglądała sprawa z odliczeniami od podatku przyszlorocznych instalacji. Edytowane 16 Września 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 16.09.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Co do tych rozliczeń to ja mam co 12 miesięcy. Co wtedy? Zresztą ma być wymiana liczników na inteligentne i dane będą rejestrowane na "bieżąco". No i prosumenci mają je mieć instalowane i wymieniane w pierwszej kolejności. W takim przypadku to będzie raczej FIFO, bez względu na jakie ADT zostało tam zaimplementowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 16.09.2019 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 20 paneli Longi 305 full black + Fronius 5. 3520 zł/kWh - taki wyszedł u mnie całkowity koszt instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.09.2019 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 (edytowane) Odbierze 5tys zł z Mój Prąd, później 18% pozostałej kwoty i ma grubo poniżej 4tys. Ja finansuje 50% inwestycji z kredytu, dziś otrzymałem środki, do końca tygodnia zbieram oferty, za tydzień wybieram wykonawcę, w listopadzie chce mieć instalacje gotową. 2,2kWp na dachu (wschód z 20* przesunięciem na południe) 2,2 na na gruncie (prosto na południe). Nie ma sensu zwlekać, bo środki z Mój Prąd z końcu się skończą, a nie wiadomo, jak będzie wyglądała sprawa z odliczeniami od podatku przyszlorocznych instalacji. Tylko te wyliczenia uwzględniają mój prąd i ulgę termomodernizacyjną. Montaż musi być poniżej 4k aby wyjść w poniżej 8 lat. Bez tych dwuch dodatków to nawet nie warto myśleć o PV Najwyżej prześpię okazje dopuki nie zmienię ogrzewania a ustawa zacznie obowiązować za 4 lata to niemam co inwestować w PV na same bytowe nie warto. Edytowane 16 Września 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.09.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Powiedziąłem że to moje zdanie. I dla mnie dopiero poniżej 4000k robi się to opłacalne tzn czas zwrotu w chodzi w te 8 lat. Taki ma rozkład taryf, Zapewne każdy chciałby jak najtaniej, ale jakość musi kosztować i nie da się ograniczyć kosztów do minimum, a przynajmniej do tego co niektórzy z forum przedstawiają. Również firmy muszą zarobić pieniądze - robocizna też kosztuje, a każdy za swoją pracę chce jak największego wynagrodzenia wiec nie można stanowczo "domagać się" kwoty poniżej 4kzł /1kWp. Wspomniałem też o warunkach specyficznych dla każdej instalacji i sposobu jej montażu - a wtedy koszty idą w górę. https://www.youtube.com/watch?v=LD5sLNdKZDA Tu w tym filmie jest kilka dobrych uwag i na czym tak naprawdę firma zaoszczędziła by dać nam tak niską cenę ? Obecnie samodzielnie wykonuję sobie instalację 3,4 kWp kupuję elementy, składam, - po wykonaniu podliczę koszty i zobaczę ile tak faktycznie wyjdzie ta "moja instalacja"(bez robocizny, bez dotacji 5000+ tylko po odliczeniu 18%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.09.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Swoją drogą, jeśli ktoś moze polecić sprawdzona firmę, montującą na terenie wol. śląskiego, to bardzo prosze tu, lub PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.09.2019 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Tylko te wyliczenia uwzględniają mój prąd i ulgę termomodernizacyjną. Montaż musi być poniżej 4k aby wyjść w poniżej 8 lat. Bez tych dwuch dodatków to nawet nie warto myśleć o PV Co za absurd! Montaż MUSI być poniżej 3965,15PLN żeby zacząć myśleć o PV. Nie wiem skąd Ci się wzieła kosmiczna kwota 4000PLN. Nawet przedszkolaki wiedzą że powyżej 3965,15 się "nie opłaca" a przy 3965,14 się opłaca jak diabli. A jak ktoś zapłacił niedajboże 4100 albo mu się będzie zwracać 9 lat!!!), to będzie mu to ciążyło do końca życia i z pewnością na proszkach wyląduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.09.2019 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Koledzy,mam prośbę-czy możecie mi wrzucić jakąś ściągę na wypełnienie wniosku w Tauronie o przyłączenie instalacji PV.Nie chciałbym opóźnić temat głupią pomyłką lub nie zrozumieniem.Ktoś tu już to wrzucał-nie mogę jednak tego znaleźć.Sprawa pilna-mam już wszystko do złożenia.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.09.2019 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Co za absurd! Montaż MUSI być poniżej 3965,15PLN żeby zacząć myśleć o PV. Nie wiem skąd Ci się wzieła kosmiczna kwota 4000PLN. Nawet przedszkolaki wiedzą że powyżej 3965,15 się "nie opłaca" a przy 3965,14 się opłaca jak diabli. A jak ktoś zapłacił niedajboże 4100 albo mu się będzie zwracać 9 lat!!!), to będzie mu to ciążyło do końca życia i z pewnością na proszkach wyląduje. Jak dla mnie sensowny zwrot to poniżej 8 lat Podkreślam jak dla mnie i aby to było zrealizowane musiała by być instalacja poniżej 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.09.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Koledzy, mam prośbę-czy możecie mi wrzucić jakąś ściągę na wypełnienie wniosku w Tauronie o przyłączenie instalacji PV. Nie chciałbym opóźnić temat głupią pomyłką lub nie zrozumieniem.Ktoś tu już to wrzucał-nie mogę jednak tego znaleźć. Sprawa pilna-mam już wszystko do złożenia. Pzdr Jest na YouTube - "jak wypełnić wniosek o warunki przyłącza instalacji fotowoltaicznej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.09.2019 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Jest na YouTube - "jak wypełnić wniosek o warunki przyłącza instalacji fotowoltaicznej" Dzięki-znalazłem tylko starsze opisy na YT Właściwie to zastanawiam się co wpisać przy panelach w rubrykach : -moc zainstalowana -moc max Tyle samo tj 310W ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 17.09.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Jak dla mnie sensowny zwrot to poniżej 8 lat Podkreślam jak dla mnie i aby to było zrealizowane musiała by być instalacja poniżej 4000. Wyszło mnie 4,03 tyś/1KW to już poniżej opłacalności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.09.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Wyszło mnie 4,03 tyś/1KW to już poniżej opłacalności? Dlaczego poniżej to super cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.09.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 VR5-może Ty mi coś podpowiesz z tym zgłoszeniem w Tauronie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.09.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Jak dla mnie sensowny zwrot to poniżej 8 lat Podkreślam jak dla mnie i aby to było zrealizowane musiała by być instalacja poniżej 4000. Fajnie, że tym razem piszesz że "dla Ciebie". A tak z ciekawości. Czemu akurat 8? Czemu nie 9, albo 7? Wynika to z czegoś ficzynego? Obliczeń jakichś, stóp procentowych? Danych o średniej awaryjności sprzetu PV? Średniego życia kury nioski choćby. Bo cykli aktywności słonecznej nie pasuje, to 11 lat. Czy stanąłeś rano przed lustrem, i se pomyślałeś że 9 to brzydka cyfra, 7 taka koślawa, o tak, 8 jest ładniutkie, dwa okrągłe bruszki ma. Niech opłacalny zwrot kończy się na 8-mce. Zrobienie PV on grid poniżej 4KPLN jest proste. Ale raczej trzeba rękawy zakasać, czego Ty się taczej nie boisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 17.09.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Dzięki-znalazłem tylko starsze opisy na YT Właściwie to zastanawiam się co wpisać przy panelach w rubrykach : -moc zainstalowana -moc max Tyle samo tj 310W ? Może skorzystasz wypełniasz: moc zainstal. to 310 x il. paneli moc sumaryczna to samo ilość paneli mocy max nie wypełniasz to nie dotyczy promieniowania słonecznego (5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.09.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Może skorzystasz wypełniasz: moc zainstal. to 310 x il. paneli moc sumaryczna to samo ilość paneli mocy max nie wypełniasz to nie dotyczy promieniowania słonecznego (5) Dzięki-tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.09.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 A jakieś argumenty? Argumenty są relatywnie proste. Sam sprzęt, nie jakiś tam syfilis, ale jak już wspominałem panele Jinko, plus jakiś Growat (z 2xMPPT), plus mocowania, zabezpieczenia -- kosztuje poniżej 3k zł brutto (nawet z VAT 23%) /kWp. Płacenie za instalację więcej niż 1,5k/kWp to jest przessada. Obecnie trzeba tyle płacić, bo jak wynika ze statystyk na każdego chcącego obecnie zainstalować panele przypada mniej niż pół instalatora w kraju, a zapotrzebowanie nadal rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.09.2019 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Wyszło mnie 4,03 tyś/1KW to już poniżej opłacalności? Na tyle małre odchylenie że nie istotne. Pod warunkiem że dochodzi ulga i mój prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.09.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Zrobienie PV on grid poniżej 4KPLN jest proste. Ale raczej trzeba rękawy zakasać, czego Ty się taczej nie boisz. No i właśnie w tym jest problem, że trzeba te rękawy zakasać. Poduczyć się. Co zrobiłem zresztą. Tylko czemu, skoro ja się nie tym chciałem w życiu zajmować. Z podobnych powodów kiedyś byłem w COCH na szkoleniu z instalacji pomp ciepła. Tylko dlatego że taniej mi wyszło pojechanie z WAW do KRA, zapłacenie za kurs, zakup akcesoriów do montażu i zainstalowanie klimy w salonie niż zatrudnienie do tego wykwalifikowanego instalatora. A jeszcze przy okazji wiedzę niemałą posiadłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts