Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Powiedziąłem że to moje zdanie. I dla mnie dopiero poniżej 4000k robi się to opłacalne tzn czas zwrotu w chodzi w te 8 lat. Taki ma rozkład taryf,

Odbierze 5tys zł z Mój Prąd, później 18% pozostałej kwoty i ma grubo poniżej 4tys.

Ja finansuje 50% inwestycji z kredytu, dziś otrzymałem środki, do końca tygodnia zbieram oferty, za tydzień wybieram wykonawcę, w listopadzie chce mieć instalacje gotową. 2,2kWp na dachu (wschód z 20* przesunięciem na południe) 2,2 na na gruncie (prosto na południe).

Nie ma sensu zwlekać, bo środki z Mój Prąd z końcu się skończą, a nie wiadomo, jak będzie wyglądała sprawa z odliczeniami od podatku przyszlorocznych instalacji.

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do tych rozliczeń to ja mam co 12 miesięcy. Co wtedy?

Zresztą ma być wymiana liczników na inteligentne i dane będą rejestrowane na "bieżąco". No i prosumenci mają je mieć instalowane i wymieniane w pierwszej kolejności. W takim przypadku to będzie raczej FIFO, bez względu na jakie ADT zostało tam zaimplementowane.

Odbierze 5tys zł z Mój Prąd, później 18% pozostałej kwoty i ma grubo poniżej 4tys.

Ja finansuje 50% inwestycji z kredytu, dziś otrzymałem środki, do końca tygodnia zbieram oferty, za tydzień wybieram wykonawcę, w listopadzie chce mieć instalacje gotową. 2,2kWp na dachu (wschód z 20* przesunięciem na południe) 2,2 na na gruncie (prosto na południe).

Nie ma sensu zwlekać, bo środki z Mój Prąd z końcu się skończą, a nie wiadomo, jak będzie wyglądała sprawa z odliczeniami od podatku przyszlorocznych instalacji.

Tylko te wyliczenia uwzględniają mój prąd i ulgę termomodernizacyjną. Montaż musi być poniżej 4k aby wyjść w poniżej 8 lat.

Bez tych dwuch dodatków to nawet nie warto myśleć o PV

Najwyżej prześpię okazje dopuki nie zmienię ogrzewania a ustawa zacznie obowiązować za 4 lata to niemam co inwestować w PV na same bytowe nie warto.

Edytowane przez kulibob

Powiedziąłem że to moje zdanie. I dla mnie dopiero poniżej 4000k robi się to opłacalne tzn czas zwrotu w chodzi w te 8 lat. Taki ma rozkład taryf,

Zapewne każdy chciałby jak najtaniej, ale jakość musi kosztować i nie da się ograniczyć kosztów do minimum, a przynajmniej do tego co niektórzy z forum przedstawiają.

Również firmy muszą zarobić pieniądze - robocizna też kosztuje, a każdy za swoją pracę chce jak największego wynagrodzenia wiec nie można stanowczo "domagać się" kwoty poniżej 4kzł /1kWp. Wspomniałem też o warunkach specyficznych dla każdej instalacji i sposobu jej montażu - a wtedy koszty idą w górę.

https://www.youtube.com/watch?v=LD5sLNdKZDA

Tu w tym filmie jest kilka dobrych uwag i na czym tak naprawdę firma zaoszczędziła by dać nam tak niską cenę ?

Obecnie samodzielnie wykonuję sobie instalację 3,4 kWp kupuję elementy, składam, - po wykonaniu podliczę koszty i zobaczę ile tak faktycznie wyjdzie ta "moja instalacja"(bez robocizny, bez dotacji 5000+ tylko po odliczeniu 18%).

Tylko te wyliczenia uwzględniają mój prąd i ulgę termomodernizacyjną. Montaż musi być poniżej 4k aby wyjść w poniżej 8 lat.

Bez tych dwuch dodatków to nawet nie warto myśleć o PV

Co za absurd!

Montaż MUSI być poniżej 3965,15PLN żeby zacząć myśleć o PV. Nie wiem skąd Ci się wzieła kosmiczna kwota 4000PLN. Nawet przedszkolaki wiedzą że powyżej 3965,15 się "nie opłaca" a przy 3965,14 się opłaca jak diabli. A jak ktoś zapłacił niedajboże 4100 albo mu się będzie zwracać 9 lat!!!), to będzie mu to ciążyło do końca życia i z pewnością na proszkach wyląduje.

Koledzy,

mam prośbę-czy możecie mi wrzucić jakąś ściągę na wypełnienie wniosku w Tauronie o przyłączenie instalacji PV.

Nie chciałbym opóźnić temat głupią pomyłką lub nie zrozumieniem.Ktoś tu już to wrzucał-nie mogę jednak tego znaleźć.

Sprawa pilna-mam już wszystko do złożenia.

Pzdr

Co za absurd!

Montaż MUSI być poniżej 3965,15PLN żeby zacząć myśleć o PV. Nie wiem skąd Ci się wzieła kosmiczna kwota 4000PLN. Nawet przedszkolaki wiedzą że powyżej 3965,15 się "nie opłaca" a przy 3965,14 się opłaca jak diabli. A jak ktoś zapłacił niedajboże 4100 albo mu się będzie zwracać 9 lat!!!), to będzie mu to ciążyło do końca życia i z pewnością na proszkach wyląduje.

Jak dla mnie sensowny zwrot to poniżej 8 lat Podkreślam jak dla mnie i aby to było zrealizowane musiała by być instalacja poniżej 4000.

Koledzy,

mam prośbę-czy możecie mi wrzucić jakąś ściągę na wypełnienie wniosku w Tauronie o przyłączenie instalacji PV.

Nie chciałbym opóźnić temat głupią pomyłką lub nie zrozumieniem.Ktoś tu już to wrzucał-nie mogę jednak tego znaleźć.

Sprawa pilna-mam już wszystko do złożenia.

Pzdr

Jest na YouTube -

"jak wypełnić wniosek o warunki przyłącza instalacji fotowoltaicznej"

Jak dla mnie sensowny zwrot to poniżej 8 lat Podkreślam jak dla mnie i aby to było zrealizowane musiała by być instalacja poniżej 4000.

Fajnie, że tym razem piszesz że "dla Ciebie".

A tak z ciekawości. Czemu akurat 8? Czemu nie 9, albo 7? Wynika to z czegoś ficzynego? Obliczeń jakichś, stóp procentowych? Danych o średniej awaryjności sprzetu PV? Średniego życia kury nioski choćby. Bo cykli aktywności słonecznej nie pasuje, to 11 lat. Czy stanąłeś rano przed lustrem, i se pomyślałeś że 9 to brzydka cyfra, 7 taka koślawa, o tak, 8 jest ładniutkie, dwa okrągłe bruszki ma. Niech opłacalny zwrot kończy się na 8-mce.

Zrobienie PV on grid poniżej 4KPLN jest proste. Ale raczej trzeba rękawy zakasać, czego Ty się taczej nie boisz.

Dzięki-znalazłem tylko starsze opisy na YT

Właściwie to zastanawiam się co wpisać przy panelach w rubrykach :

-moc zainstalowana

-moc max

Tyle samo tj 310W ?

Może skorzystasz

wypełniasz:

moc zainstal. to 310 x il. paneli

moc sumaryczna to samo

ilość paneli

mocy max nie wypełniasz to nie dotyczy promieniowania słonecznego (5)

A jakieś argumenty?

Argumenty są relatywnie proste. Sam sprzęt, nie jakiś tam syfilis, ale jak już wspominałem panele Jinko, plus jakiś Growat (z 2xMPPT), plus mocowania, zabezpieczenia -- kosztuje poniżej 3k zł brutto (nawet z VAT 23%) /kWp. Płacenie za instalację więcej niż 1,5k/kWp to jest przessada. Obecnie trzeba tyle płacić, bo jak wynika ze statystyk na każdego chcącego obecnie zainstalować panele przypada mniej niż pół instalatora w kraju, a zapotrzebowanie nadal rośnie.

Zrobienie PV on grid poniżej 4KPLN jest proste. Ale raczej trzeba rękawy zakasać, czego Ty się taczej nie boisz.

No i właśnie w tym jest problem, że trzeba te rękawy zakasać. Poduczyć się. Co zrobiłem zresztą. Tylko czemu, skoro ja się nie tym chciałem w życiu zajmować. Z podobnych powodów kiedyś byłem w COCH na szkoleniu z instalacji pomp ciepła. Tylko dlatego że taniej mi wyszło pojechanie z WAW do KRA, zapłacenie za kurs, zakup akcesoriów do montażu i zainstalowanie klimy w salonie niż zatrudnienie do tego wykwalifikowanego instalatora. A jeszcze przy okazji wiedzę niemałą posiadłem...