kulibob 17.09.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 (edytowane) Fajnie, że tym razem piszesz że "dla Ciebie". A tak z ciekawości. Czemu akurat 8? Czemu nie 9, albo 7? Wynika to z czegoś ficzynego? Obliczeń jakichś, stóp procentowych? Danych o średniej awaryjności sprzetu PV? Średniego życia kury nioski choćby. Bo cykli aktywności słonecznej nie pasuje, to 11 lat. Czy stanąłeś rano przed lustrem, i se pomyślałeś że 9 to brzydka cyfra, 7 taka koślawa, o tak, 8 jest ładniutkie, dwa okrągłe bruszki ma. Niech opłacalny zwrot kończy się na 8-mce. Zrobienie PV on grid poniżej 4KPLN jest proste. Ale raczej trzeba rękawy zakasać, czego Ty się taczej nie boisz. Ponieważ uważam że jest jeszcze na tyle krótki czas że warto w to włożyć. A jak to jest z "Mój prąd" jak się dłubie samemu? Te 4000zł/kWp to pod teoretyczne przyszłe zużycie.za ok 4 lata wymienię ogrzewanie a później będę myślał o PV. Teraz nie warto sobie tym gitary zawracać przy fakturze 1200 na rok Edytowane 17 Września 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.09.2019 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Ponieważ uważam że jest jeszcze na tyle krótki czas że warto w to włożyć.No nie rozumiesz pytania. Czemu 8 lat to krótki czas. Ja rozumiem, że to według Ciebie i dla Ciebie. Ale czy to z czegoś konkretnego Tobie wynika, czy zwykłe ot tak widzimisie, że akurat 8. Ja akurat zamierzam z tego PV korzystać pare razy dłużej niż 8, więc by mi specjalnie dluższy okres nie przeszkadzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.09.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Udzieliłem oodpowiedzi. Ponieważ po twojemu jet to moje widzimisie. W 15 letnią gwarancję nie wierzę dzisiaj jest jutro niema.. Po zatym padnie panel czy inwerter to za montaż i tak zabulisz. Dochodzi raczej aspekt polityczny że teraz jest magaz 80% to nie znaczy że tak musi być a wszystko wskazuje na to że w kraju dobrze dziać się nie będzie. Włożenie 40k w instalację 10kWp (instalacja będzie potrzebna trochę mniejsza ale ładniejsze liczby ). to trochę dużo po wszystkich ulgach muszę i tak wywalić 29k po to żeby zaoszczędzić 3000 rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.09.2019 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Udzieliłem oodpowiedzi. Ponieważ po twojemu jet to moje widzimisie.Żadna logika czy wyliczenia za tą liczbą 8 się nie kryje. Dzięki, to chciałem wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.09.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 (edytowane) Żadna logika czy wyliczenia za tą liczbą 8 się nie kryje. Dzięki, to chciałem wiedzieć.[/QUOte] Takie ryzyko inwestycyjne jestm w stanie przyjąć.. Dłuższe nie. Jest zbyt wiele zmiennych aby cokolwiek liczyć. Ja wiem co kaczyński odpier.... Edytowane 17 Września 2019 przez Tomaszs131 Korekta formuły cytowanego linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.09.2019 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Żadna logika czy wyliczenia za tą liczbą 8 się nie kryje. Dzięki, to chciałem wiedzieć.[/QUO Takie ryzyko inwestycyjne jestm w stanie przyjąć Żeby jakieś ryzyko przyjąć czy raczej zaakaceptować, to trzeba je znać. No ja rozumiem, co napisałeś. Ot wylosowałeś sobie liczbę 8 i uznałeś, że tak jest "dobrze, opłacalnie i akceptowalnie." Twój wybór i nic mi do niego. Zastanawiałem sie tylko czy może jakieś sensowne wyliczenia, czy chociaż szacunki wykonywałeś, że dotarłeś do jakiegoś raportu awaryjności falowników, średniego czasu życia firmy produkującej panele czy coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.09.2019 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Chciałbym widzieć takie statystki. Rozumiem że ty założyłeś instalcje XKw i wydałeś Yzł które się zwrócą czasie Z. Po czasie Z jesteś na zero masz graty na dachu o jakiejś tam wartości i instlacja zarabia na siebie. Nie brałeś pod uwagę nic innego? Zakłądasz że nic więcej iejest potrzebne?Ja dlatego biorę pod uwagę tylko instalajcję poniżej 4000zł. Aby zminimalizować ryzyko. Wie że dla kogoś innego instalacja za 4000 za kWp to dużo szybszy zwrot ale cóż ludzie są rozrzutni w kWh i taryf nie znają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 17.09.2019 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Argumenty są relatywnie proste. Sam sprzęt, nie jakiś tam syfilis, ale jak już wspominałem panele Jinko, plus jakiś Growat (z 2xMPPT), plus mocowania, zabezpieczenia -- kosztuje poniżej 3k zł brutto (nawet z VAT 23%) /kWp. Płacenie za instalację więcej niż 1,5k/kWp to jest przessada. Obecnie trzeba tyle płacić, bo jak wynika ze statystyk na każdego chcącego obecnie zainstalować panele przypada mniej niż pół instalatora w kraju, a zapotrzebowanie nadal rośnie. Wszystko się da potrzeba trochę chęci czasu i nie mieć dwóch lewych rąk. Wtedy to koszt paneli inwertera mocowań zabezpieczeń i kabelków. U nas w regionie dwie firmy szukają monterów płacą od 3-6 tys miesięcznie zapewniają szkolenia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.09.2019 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Witam ,dokopałem się już do informacji o korozji galwanicznej między różnymi metalami i wygląda to tak ,że najbardziej narażone są środowiska zasolone i zawilgocone.Generalnie zawsze ulega korozji gatunek mniej szlachetny.W systemach mocowań PV mamy przecież połączenia aluminium i stali nierdzewnej-to mnie gryzło tj a co z tą korozją ?No i wyczytałem takie stwierdzenie (z niedzewki.com) : "Połączenia stali nierdzewnej z innymi materiałami są dopuszczalne, ale trzeba uważać na to, który materiał ma być anodą, a który katodą. Warto pamiętać, że małe elementy powinny być wykonane z bardziej szlachetnego materiału, a nigdy na odwrót, jak to miało miejsce w przytoczonych wyżej anegdotach. Nigdy zatem nie powinno się skręcać nierdzewki przy pomocy ocynkowanych złączy lub nitować aluminiowymi nitami. Natomiast dopuszczalne jest działanie odwrotne, gdy to stal ocynkowana może być skręcania nierdzewką." Ze względu na w/w nie będę się szczypał z mocowaniem profili PV -tylko kupię porządnie ocynkowane kątowniki i takimi tez wkrętami przykręcę kątownik do krokwi.Dzisiaj zrobiłem test i przyłożyłem skręcony profil do krokwi-tylko na zewnętrznych krokwiach jest szczelina ok 5mm. Kątownik ma znacznie więcej regulacji-dzisiaj zamawiam klamoty.Dodam też ,że praktycznie wszystkie kątowniki mocujące szynę PV będą od spodu szyny -a nad szyna jeszcze będą panele.Powinno być tam bardzo sucho. Tymczasem PSGamonie przysłali mi nieodpowiednio zabezpieczoną paczkę z profilami PV i jest kilka szt wgnieconych-ale naprostuję już sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.09.2019 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Wszystko się da potrzeba trochę chęci czasu i nie mieć dwóch lewych rąk. Wtedy to koszt paneli inwertera mocowań zabezpieczeń i kabelków. U nas w regionie dwie firmy szukają monterów płacą od 3-6 tys miesięcznie zapewniają szkolenia itp. Jeśli robią 1 instalacje 10kW w tygodniu przez ekipę 4 osób, i za każdy kWp firma bierze 1,5k to jest dużo czy mało na łeb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.09.2019 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Taką instalację można zamontować w 2-3 dni po 8 h dziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezabitowski 17.09.2019 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 @bobrowKupowałeś profile o długości 2 czy 4 metry? @d7d5 kW da się zamontować w jeden dzień w 2 osoby na dachu 4-5 metra nad ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.09.2019 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 @bobrow Kupowałeś profile o długości 2 czy 4 metry? @d7d 5 kW da się zamontować w jeden dzień w 2 osoby na dachu 4-5 metra nad ziemią 2,07m. Jeszcze odnośnie ocynku w mojej wiacie PV-dla świętego spokoju pomaluję wszystkie blachy Hammeritem (do ocynku) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 17.09.2019 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Jeśli robią 1 instalacje 10kW w tygodniu przez ekipę 4 osób, i za każdy kWp firma bierze 1,5k to jest dużo czy mało na łeb? Co to za ekipa co robi w 4 osoby instalację 10kWp przez tydzien???? Nie będę się wypowiadał czy to dużo czy malo na łeb. Powiem tylko tyle że firma zarabia na nas dwóch ok 25 tys na czysto lub więcej na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.09.2019 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Co to za ekipa co robi w 4 osoby instalację 10kWp przez tydzien???? Nie będę się wypowiadał czy to dużo czy malo na łeb. Powiem tylko tyle że firma zarabia na nas dwóch ok 25 tys na czysto lub więcej na miesiąc. Litościwie proszę o czytanie ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem że robią to tydzień, tylko że jest tylko jedna instalacja w tygodniu i jak taki stan się ma do wynagrodzenia oraz zarobku "firmy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.09.2019 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Fajnie, że tym razem piszesz że "dla Ciebie". A tak z ciekawości. Czemu akurat 8? Czemu nie 9, albo 7? Wynika to z czegoś ficzynego? Obliczeń jakichś, stóp procentowych? Danych o średniej awaryjności sprzetu PV? Średniego życia kury nioski choćby. Bo cykli aktywności słonecznej nie pasuje, to 11 lat. Czy stanąłeś rano przed lustrem, i se pomyślałeś że 9 to brzydka cyfra, 7 taka koślawa, o tak, 8 jest ładniutkie, dwa okrągłe bruszki ma. Niech opłacalny zwrot kończy się na 8-mce. Zrobienie PV on grid poniżej 4KPLN jest proste. Ale raczej trzeba rękawy zakasać, czego Ty się taczej nie boisz. Jastrząb ty to gość jesteś. Bez ciebie to to forum było by takie nijakie. To ty się jak budzisz wpadasz tutaj, wiadomo dlaczego, by napisać kilka głupot. Aha no i jak tam znalazłeś gdzie wysyła się te Twoje panele z Tier 1, gdy coś się zepsuje. Wiem, że dałeś na mszę, ale zaproś jeszcze kogoś nich Ci je jakąś wodą pokropi. Będzie pewniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 17.09.2019 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Bobrow nie ma co sobie tym głowy zawracać. Sam będę ukłądał panele na kątownikach stalowych malowanych farbą antykorozyjną... Rama paneli jest aluminiowa ale dodatkowo jest anodowana (czy tam anodyzowana) także nic się z tym nie powinno dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.09.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 ... wywalić 29k po to żeby zaoszczędzić 3000 rocznie. włóż 200k na oszczędnościówkę , będziesz miał tyle samo rocznie i możesz wyjąć kiedy chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.09.2019 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Taką instalację można zamontować w 2-3 dni po 8 h dziennie? w dwa , 3/5 dni w zależności od skomplikowania dachu , rodzaju pokrycia , wielkości i sprawności ekipy . U mnie 6 kWp robili 3 dni , 3 osoby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.09.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Udzieliłem oodpowiedzi. Ponieważ po twojemu jet to moje widzimisie. W 15 letnią gwarancję nie wierzę dzisiaj jest jutro niema.. Po zatym padnie panel czy inwerter to za montaż i tak zabulisz. Dochodzi raczej aspekt polityczny że teraz jest magaz 80% to nie znaczy że tak musi być a wszystko wskazuje na to że w kraju dobrze dziać się nie będzie. Włożenie 40k w instalację 10kWp (instalacja będzie potrzebna trochę mniejsza ale ładniejsze liczby ). to trochę dużo po wszystkich ulgach muszę i tak wywalić 29k po to żeby zaoszczędzić 3000 rocznie. Tu się zgodzę ale zapłacić 10660 żeby oszczędzić 3000 zł rocznie to już brzmi sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts