Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

To znaczy, że jeżeli moja instalacja wyprodukuje 100% zapotrzebowania na prąd w moim domu zasadność używania taryfy G12w jest nie na miejscu? Wychodzi na to, że bez znaczenia jest wybór taryfy. Wtedy nie przejmuje się tanią taryfą i nie grzeje w taniej i pompa pracuje sobie, kiedy chce.

U mojego Operatora opłaty stałe są takie same w G11 oraz G12 (i pochodnych).

Przy produkcji 100 % z PV istotnego znaczenia nie ma wybór taryfy.

Do czasu - w razie poważnej awarii PV (zwłaszcza latem) oraz nagłego wzrostu zapotrzebowania na energię elektryczną może jej zabraknąć z mikroinstalacji.

Wtedy może się przydać G12...

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tobie radzę bracie! :) Sam biorę sofara ze względów finansowych - fronius byłby 3000zł droższy w moim przypadku :) Froniusa można przeciążyć nawet o 100% a sofar 11 jedynie do 12 kw.

To prawda, ale za SolarEdge przemawiają warunki gwarancji 12 lat znacznie lepiej, niż 7 przedłużona z 2 na części.

Inwenter 3,5kW SolarEdge można obciążyć do 5,45kW

Gdybym montowal wszystkie panele na jednej połaci, być może nawet realnie myslałbym nad Froniusem, ale jedyna nadająca się połać, to niezacieniona E, z odchyleniem 26* na S.

Co oznacza mniejszy % autokonsumpcji.

Wolę wiec połowę paneli zamontowac na gruncie, prosto na S.

I tu przyda sie SolarEdge, bo od godziny 16-17 cien budynku powoli "wyłącza" mi panel po panelu.

I kiedy Fronius wylaczylby cały string, w przypadku SE te panele, na które nie będzie padał cień do końca będą pracowały na 100%, biorąc pod uwagę aktualne natężenia promieniowania.

Tak to widzę, może się mylę i ktoś wyprowadzi mnie z błędu ;)

To prawda, ale za SolarEdge przemawiają warunki gwarancji 12 lat znacznie lepiej, niż 7 przedłużona z 2 na części.

Gdybym montowal wszystkie panele na jednej połaci, być może nawet realnie myslałbym nad Froniusem, ale jedyna nadająca się połać, to niezacieniona E, z odchyleniem 26* na S.

I tu przyda sie SolarEdge, bo od godziny 16-17 cien budynku powoli "wyłącza" mi panel po panelu.

I kiedy Fronius wylaczylby cały string, w przypadku SE te panele, na które nie będzie padał cień do końca będą pracowały na 100%, biorąc pod uwagę aktualne natężenia promieniowania.

Tylko na SE narzeka coraz więcej osób

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-ktoś-panele-fotowoltaiczne-Proszę-o-opinie&p=7846100&viewfull=1#post7846100

Zamiast SE już lepiej jest zastosować mikro inwertery.

Możesz podać konkretny model?

Poza tym - zmniejsza róźnica w cenie z 1400zł do 800 i (jak sadzę) zmniejsza się niezawodność, bo jednak większe szanse jest na to, że prędzej padnie mikroinwenter, niz optymalizator.

Edytowane przez fotohobby

Mój instalator twierdzi że mikro inwertery są coraz popularniejsze.

Jedyny problem z nimi jest taki, że instalacji na nich zbudowanej nie da się przerobić na off-grid.

P.S.

Wyobraź sobie że mój instalator, w ramach gwarancji, chce mi wymienić kulejącego Spirventa na mikro inwertery za 13 tysięcy chociasz ja oczekuję że mi wymienią na Froniusa za 10 tysięcy.

On się upiera przy mikroinwerterach bo uważa że są bardziej niezawodne podłączone do starych sieci energetycznych.

Będąc w tym roku w DE też się z tym spotkałem pod każdym panelem mikroinw enter nie patrzyłem jakie. Nie wiem bo się nie dopytywałem bo mnie to nie interesowało. Wypatrzyłem na aliex.. że są 260w po 90$ ale nie mają certyfikatu . Panele stare za darmo w ramach utylizacji byly tylko transportu nie miałem bo samochodem osobowym byłem. Co ciekawe 4 kWp instalacja 3999e kosztowala, u nas jak patrzyłem to 24 tys na tych samych podzespołach a tam robocizna wiecej kosztuje. Każdy chce zarobic :)

Hellouł,

dzisiaj walczyłem z impernacją mojej wiatki PV-ogólnie to dramat ...

Idzie jak krew z nosa , chlapie tu i tam...

Pierdylion beleczek i krokwii...

Skaczę po konstrukcji i po rusztowaniu jak małpa...

Skorzytajcie z mojego „cierpienia” i impregnujcie 2-3 razy na glebie przed montażem.

Tymczasem

PS

Zamówiłem materiał z impregnacją-ale jest to na raz i chyba akrylowy impregnat...

Każdy zakład energetyczny ma swoje ustalenia w tym temacie. Ja na przykład jest w ENERGA i już się zorientowałem, że nie ma znaczenia, w której taryfie wyprodukujesz prąd i w której go zużyjesz.

przykład: wyprodukowałeś 1000kWh w drogiej i 200kWh w taniej, natomiast zużycie masz 500 w drogiej i 300 w taniej. Energa rozliczy to w taki sposób: 1200 wyprodukowano, 800 zużyto, 400 oddano do magazynu- do pobrania 80% czyli 320 kWh i nie ważne, w której taryfie zużyjesz te 320...

w moim przypadku, gdybym chciał sobie naprodukować w drogiej na zimę, to mi raczej się nie uda, bo zeżre mi to (może nie wszystko, ale dużą część) tania na jesieni np.

Codziennie przy G12 jest okienko 2 godz. Jak wtedy PV produkuje? Bo u mnie produkuje w II tar. i licznik zlicza na II tar. Tak samo przy G 12W dochodzi produkcja w Sobotę i Niedzielę w II tar. Zużycie tak samo

no to zamieszam Tobie jeszcze bardziej ;-)

https://www.forum-fronius.pl/czy-mozna-skierowac-moduly-pv-na-poludnie-wschod-i-zachod/

https://www.forum-fronius.pl/optymalizacja-fakty-i-mity/

https://www.forum-fronius.pl/forum/topic/porownanie-pracy-dynamic-peak-manager-a-optymalizer/

z własnego doświadczenia powiem, że w godzinach porannych mam przesuwający się po panelach cień od komina (zacienia tylko niewielki fragment paneli wzdłuż górnej krawędzi), z malejącą liczbą przysłoniętych paneli w czasie i na wykresach U/I DC = f(t) ładnie widać jak falownik dobiera punkt pracy tak, aby zadziałały diody bypass w zasłoniętych częściach i jak schodkowo w miarę odsłaniania kolumn ogniw rośnie napięcie stringu.

Legenda:

1 - słońce zaczyna bezpośrednio świecić na panele, falownik zmienia punkt pracy,

2- widać jak kolumna ogniw na panelach jest po kolei wychodzi z cienia i kolejne części paneli wracają do pracy (wzrasta napięcie stringu),

3- wszystkie panele wyszły z cienia,

4 - rośnie temperatura paneli => spada napięcie stringu

Screenshot_1.jpg

Edytowane przez mibas

uwzględniałeś ile produkcji będzie w drogiej a ile w taniej? Moje szacunki to były, że przy PV na południe będzie okolo 55% produkować w drogiej taryfie. Jak nawet w małej instalacji (nie pokrywającej 100% zapotrzebowania) drastycznie obniżysz zużycie w drogiej taryfie, to oszczędność będzie większa...uwzględniłeś to w swojej analizie opłacalności ??

uwzględniałeś ile produkcji będzie w drogiej a ile w taniej? Moje szacunki to były, że przy PV na południe będzie okolo 55% produkować w drogiej taryfie. Jak nawet w małej instalacji (nie pokrywającej 100% zapotrzebowania) drastycznie obniżysz zużycie w drogiej taryfie, to oszczędność będzie większa...uwzględniłeś to w swojej analizie opłacalności ??

Niewiem czy to domnie.

Ale liczę przy pokryciu 100% lub około. Dla przyszłych potrzeb a nie obecnych. To właśnie wychodzi marnie.

A pokrcie większości drogiej to u mnie wyszło by w granicach 65-70% produkcji w drogiej. Pierwszy raz brak okienek dziennych w g12W w enei było by na plus.

Tylko teraz zużywam około 600kWh rocznie w drogiej. Teraz średnia może wzrosnać bo tylko 6mc wliczone jest indukcji i piekarnika elektrycznego.

Po wymianie ogrzewania szacuję że zużycie wzrośnie w drogiej do 1500(klima) można by się wtedy szarpnąć na 2kWp-3kwp. Myślę czy nie zrobić tego teraz tylko przez 4 lata to będzie kij nie interes.Tu mam dylemat

Jeśli dobrze rozumiem w przyszłości, trochę uproszę obliczenia małą instalacja 2kW daje mi 2000kWh.

będę miał zużycie 8000 tania 2000 droga.

Po odliczeniu produkcji z PV będzie.

7400tania i 600 droga. do zapłacenia?

Edytowane przez kulibob

Niewiem czy to domnie.

Ale liczę przy pokryciu 100% lub około. Dla przyszłych potrzeb a nie obecnych. To właśnie wychodzi marnie.

A pokrcie większości drogiej to u mnie wyszło by w granicach 65-70% produkcji w drogiej. Pierwszy raz brak okienek dziennych w g12W w enei było by na plus.

Tylko teraz zużywam około 600kWh rocznie w drogiej. Teraz średnia może wzrosnać bo tylko 6mc wliczone jest indukcji i piekarnika elektrycznego.

Po wymianie ogrzewania szacuję że zużycie wzrośnie w drogiej do 1500(klima) można by się wtedy szarpnąć na 2kWp-3kwp. Myślę czy nie zrobić tego teraz tylko przez 4 lata to będzie kij nie interes.Tu mam dylemat

Jeśli dobrze rozumiem w przyszłości, trochę uproszę obliczenia małą instalacja 2kW daje mi 2000kWh.

będę miał zużycie 8000 tania 2000 droga.

Po odliczeniu produkcji z PV będzie.

7400tania i 600 droga. do zapłacenia?

Przerób swoje PV na "kombinowane".

Dokupienie inwertera on-grid to wydatek około 2000 zł + plus koszt stosownego podpisu na zgłoszeniu do ZE. Posiadane panele podłączysz pod inwerter on-grid..Mając elementy instalacji do pracy wyspowej możesz je wykorzystać, by gdy zabraknie prądu w drogiej taryfie (zabraknie chyba nie za dużo) ładować z sieci AC akumulator w taryfie nocnej, a potem ją zużywać w dziennej. Jest duża szansa, że zamortyzuje się ten drogi akumulator, który posiadasz.

Kiedyś sugerowałem Tobie zakup inwertera używanego w znacznie niższej cenie, ale NC RfG spowodowało, że te czasy minęły.

Taki inwerter w granicach 2000 zł z wymaganymi certyfikatami dla ZE można puki co jeszcze kupić (około 3 kW) nie eksploatowany.

Taką instalację zawsze będziesz mógł uzupełnić o kilka paneli.

Te używane panele sa marnej jakości i w przyszłości gdy przyjdzie do wymiany akumulatorów to będą tylko buforować UPS i reszta pójdzie w grzałe.

Nie chcę ich do ongrida bo to marnotrawstwo. Grubo się zastanawiam nad mała instalacją 2-2,5 kW byle skorzystać z prąd plus i ulgi termo modernizacyjna.

Wysłałem dzisiaj parę meili z prośbą o wycenę. Ile można liczyć za kWp przy tak małej instalacji? jutro muszę jeszcze napisać do Enei jak rozliczają w przypadku niedoszacowanej instalacji w g12w/g12..

Edytowane przez kulibob

jutro muszę jeszcze napisać do Enei jak rozliczają w przypadku niedoszacowanej instalacji w g12w/g12..

Gdy będziesz miał odpowiedź, wrzuć tu proszę, też mnie to interesuje w Enei...

Kiedyś proponowałem wspólne zrobienie rozliczania pozyskanej energii u wszystkich dostawców w formie jednej tabelki... Przydałoby się...

Cześć,

chyba strzeliłem pierwszego "babola" i kupiłem nie odpowiednie śruby do mocowania szyn PV. Do standardowych (chyba) profili 40x40mm kupiłem śruby M10A2 młoteczkowe z nakrętkami .

Nie sądzę ,że to tak miało być :

IMG_8332.jpg

Zasugerowałem się opisem na alle-wg mnie do tej szyny takie śruby są za duże.

Mogę kupić śruby z łbem ośmiokątnym-tylko czy do tych profili są śruby młoteczkowe (czy teowe) ?Czy taka śruba powinna mieć wywinięte "uszy" pod rant w profilu ?

Czy w ogóle śruby teowe są równie "bezpieczne" do tego typu mocowań-czy pewniejsze będą zwykłe ośmiokąty ?

Pzdr