bobrow 23.09.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 co z nimi jest niby złego? wkładasz w dowolnym miejscu szyny o obracasz o niecałe 90stopni... Przyjrzyj się tylko jaka jest szerokość wpustu w profilu i jaka szerokość główki śruby-no jest wyraźnie za szeroki łeb śruby. Przy dokręcaniu tylko niewielka część łba śruby trzyma profil... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.09.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Ta fotka może więcej wyjaśni-dodam tylko ,że to max obrót śruby w profilu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 23.09.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 zrób zdjęcie i pokaż jak wygląda łeb śruby po włożeniu w profil i max przekręceniuedittrochę słabo z tym obrotem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.09.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Słuchajcie -znam śruby młotkowe z systemów Boscha, tam zawsze mogę obrócić o 90st i dokręcić jak należy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.09.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 zrób zdjęcie i pokaż jak wygląda łeb śruby po włożeniu w profil i max przekręceniu edit trochę słabo z tym obrotem.... No właśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.09.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Masz rację, to inny profil . Ja kupiłem taki sam lecz(przypadkowo) kupiłem dobrze bo śruby takie: ps. tutaj kupiłem :https://allegro.pl/oferta/2szt-sruba-din-933-m10x20-a2-solary-panele-pv-6897021822 a z profilem też trochę przesadziłem - 6m20cm ale będą idealne pod 6 paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.09.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Masz rację, to inny profil . Ja kupiłem taki sam lecz(przypadkowo) kupiłem dobrze bo śruby takie: [ATTACH=CONFIG]435051[/ATTACH] ps. tutaj kupiłem :https://allegro.pl/oferta/2szt-sruba-din-933-m10x20-a2-solary-panele-pv-6897021822 a z profilem też trochę przesadziłem - 6m20cm ale będą idealne pod 6 paneli [ATTACH=CONFIG]435052[/ATTACH] Widziałem tylko dwa typy profili : ten mój 40x40mm i pionowy (chyba Coraba) Specjalnie kupiłem teowe (czy tam młoteczkowe) ,żeby nie wyliczać i nie wsadzać śrub przed montażem samej szyny. Pzdr PS posknerzyłem na droższy transport za dłuższe profile i kupiłem po 2,07m/szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.09.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Myślsz że jak się obróci więcej to będziesz miał dłuższy styk łba śruby z profilem? Dokładnie-zresztą jakby się śrubka poluzowała , to panelik może odfrunąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.09.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Cześć, chyba strzeliłem pierwszego "babola" i kupiłem nie odpowiednie śruby do mocowania szyn PV. Do standardowych (chyba) profili 40x40mm kupiłem śruby M10A2 młoteczkowe z nakrętkami . Nie sądzę ,że to tak miało być : [ATTACH=CONFIG]435046[/ATTACH] Zasugerowałem się opisem na alle-wg mnie do tej szyny takie śruby są za duże. Mogę kupić śruby z łbem ośmiokątnym-tylko czy do tych profili są śruby młoteczkowe (czy teowe) ?Czy taka śruba powinna mieć wywinięte "uszy" pod rant w profilu ? Czy w ogóle śruby teowe są równie "bezpieczne" do tego typu mocowań-czy pewniejsze będą zwykłe ośmiokąty ? Pzdr Mój młoteczek miał 23mm szerokości. Idealnie się dokręcał "do końca", blisko 90stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.09.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 A ktoś z Was ma śruby teowe zamocowane inaczej , tj bardziej obrócone z większą powierzchnią trzymania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.09.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Mój młoteczek miał 23mm szerokości. Idealnie się dokręcał "do końca", blisko 90stopni. Kurczaki ! Moje śruby też mają 23mm szerokości , tylko wpust profila ma 18mm:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.09.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Widziałem tylko dwa typy profili : ten mój 40x40mm i pionowy (chyba Coraba) Specjalnie kupiłem teowe (czy tam młoteczkowe) ,żeby nie wyliczać i nie wsadzać śrub przed montażem samej szyny. Te profile z młoteczkiem to faktycznie troszkę inne chociaż 40x40 i opis "szyna podstawowa do montażu paneli FV" https://www.aluprofil.at/pl/profile-specjalne/systemy-solarne-fotowoltaika/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 23.09.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 tak to powinno wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.09.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Kurczaki ! Moje śruby też mają 23mm szerokości , tylko wpust profila ma 18mm:( Czyli masz inny profil. NIestety nie zmierzę jaką mam szerokość wpustu w profilu. Dopiero w piątek móglbym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.09.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Co "dokładnie"? Popatrz na długość styku z profilem. Ona się praktycznie nie zmienia od 45 do 90 stopni. Do tego ten styk jest tylko liniowy a nie na całej powierzchni łba śruby bo taki ma kształt ten profil. Ale jeśli masz takie obawy to nie trzeba było kupować śrub młotkowych tylko nakrętki lub śruby wsuwane z jednego końca profilu, Teraz to też wiem ,że to słabo pasuje-problem jest w tym ,że nie ma w opisach pełnej informacji o całym komplecie. Jeszcze przed chwilą szukałem opisów do śrub teowych PV i nic nie znalazłem o szerokości wpustu-trochę się zasugerowałem "standardami" PV np szyna 40x40mm ma chyba wszędzie te same wymiary. Słabe to trochę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.09.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 tak to powinno wyglądać Tak to wyglądało u mnie. Dodam że "kreska" na śrubie wybitnie pomocna i należy na nią patrzeć bo młoteczek potrafi się nie przekręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.09.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 No cóż -chyba napiszę do gostka ,żeby mi wymienił śruby na ośmiokątne.A jak będzie brzęczał-to robię zwrot i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.09.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 No cóż -chyba napiszę do gostka ,żeby mi wymienił śruby na ośmiokątneW tej sytuacji wydaje się to rozsądne i lepsze niż wymiana profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.09.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 No cóż -chyba napiszę do gostka ,żeby mi wymienił śruby na ośmiokątne.A jak będzie brzęczał-to robię zwrot i tyle. Też tak myślę, powinien wymienić bez problemu. Specjalnie poszedłem zobaczyć jak jest u mnie, ale masz rację muszę wsuwać łby przez całą długość profilu - dobrze, że tylko 5/6 na jeden odcinek od dołu od góry będzie to 12 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.09.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Też tak myślę, powinien wymienić bez problemu. Specjalnie poszedłem zobaczyć jak jest u mnie, ale masz rację muszę wsuwać łby przez całą długość profilu - dobrze, że tylko 5/6 na jeden odcinek od dołu od góry będzie to 12 szt. [ATTACH=CONFIG]435056[/ATTACH] Już napisałem. Widzę ,że masz wkładki do klem-ja mam nakrętki kwadratowe.Muszę tylko poprostować niektóre końcówki profili ,żeby swobodnie przesuwać nakrętki.Ale co tam-aby do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts