adam_mk 20.11.2015 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 "Nie pisz tak bo ..." Składałeś 2kW na 12V?Spróbuj.Potem nam tu opisz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 27.11.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) Ile może kosztować fotovoltanika do użytku własnego do nagrzania boilera 120L i ewentualnie jakieś oświetlenie? 2kW stykną? Edytowane 27 Listopada 2015 przez grzech25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.11.2015 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 "Ile może kosztować " Może kosztować dowolnie dużo.Nie ma górnej granicy. "2kW stykną? " Czasem, jak masz Sumarycznego obciążenia mniej jak 1,5kW.Liczyłeś ile masz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalwas 30.11.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 "Ile może kosztować " Może kosztować dowolnie dużo. Nie ma górnej granicy. "2kW stykną? " Czasem, jak masz Sumarycznego obciążenia mniej jak 1,5kW. Liczyłeś ile masz? Adam M. ceny to chyba najlepiej sprawdzić jak się poświęci troche czasu i podzwoni, względnie można poczytać o cenach paneli fotowoltaicznych choćby na portalu, który się w tym specjalizuje http://pvportal.pl/nowosci/7189/panele-fotowoltaiczne-od-czego-zaleza-ich-ceny, ale przyznam, że też mam z tym kłopot, żeby to sobie wszystko przekalkulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 01.12.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Cześć, Czytam i czytam i się naczytałem o Smoleńsku, PO, PIS a mnie interesuje co następuje.. Mam dom. W domu działa podłogówka i CWU. Oba układy zasilane z bufora ok 1250l - CWU przepływowo. Bufor przewidziane ma 3 źródła zasilania. Piec gazowy - działa Wężownica na kominku - działa (raczej tylko wspomagająco bo z założenia sprawność została poświęcona na ołtarzu bezproblemowego użytkowania) Grzałki w buforze - jeszcze nie działają. I tu zbliżamy się do meritum. Grzałki są 3 każda o mocy 1 kW czyli w sumie 3 kW ( muszę sprawdzić czy są na 250V, na 12V czy na 24V). W każdym razie są i czekają na prąd! Ten pront chciałbym ze słońca wziąć. Nie chcę się bawić w żadne sprzedawanie do sieci, prosumenty i inne pierdoły.Prądem chce tylko ogrzewać bufor co zmniejszy mi zużycie gazu. To na razie, może kiedyś pomyślę o innym spożytkowaniu tej energii. Pytania 1. Czy dobrze rozumuję, że potrzebuję instalacji lekko nadwymiarowej ponad te 3 kW?3kW + x%? Ile tych %? 2. Czy dobrze rozumuję, że moja instalacja będzie dość prosta w swej konstrukcji? Panele + kable + ustrojstwo, które zamieni prąd z paneli na zdatny do użycia przez grzałki (jak wspomniałem muszę sprawdzić czego grzałki "potrzebują") Zakładam, że te grzałki nie zagotują mi bufora. Takie moje mniemanie a może się mylę.Nie wiem co takie 3 grzałki po 1kW mogą zdziałać... z góry dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 02.12.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Cześć, Nie chcę się bawić w żadne sprzedawanie do sieci, prosumenty i inne pierdoły.Prądem chce tylko ogrzewać bufor co zmniejszy mi zużycie gazu. Jestem na etapie złożonych papierków do ENEA i czekania na montaż. Też sporo gdybałem jak wykorzystać energię ze Słońca zima gdy jest go najmniej Niby wszystko ładnie pięknie, a jednak nie. Największa produkcję energii będziesz miał w okresie letnim czyli wtedy kiedy najmniej potrzebujesz jej do grzania. Zimą czyli teraz w tym okresie będziesz miała duże zapotrzebowanie na energię, ale małą jej produkcję ze Słońca. Niestety ale musisz podłączyć się do sieci i latem oddawać do niej produkcję z twoich paneli a zima pobierać ja do grzania. Najlepiej z energetyką rozliczać się 1-2 razy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 03.12.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) tak też już do tego doszedłem. Policzyłem, że 1 10-cio godzinny dzień pracy potrafiłbym mi wygrzać bufor do oporu. Wobec powyższego prawdopodobnie trzeba postawić układ on-grid. Powinien on być ustawiony tak aby w pierwszej kolejności pokrywał zapotrzebowanie na prąd w domu, jeśli jest nadwyżka to grzeje bufor a jak oba układy już nie przyjmują to w ostateczności oddaję prąd do sieci. Całościowy koszt takiego układu został mi przedstawiony w okolicach 17 000 PLN za 2,5 kW z opcją zwrotu z programu prosument. Cholera to sporo. Czy na prawdę nie da się taniej..? Edytowane 3 Grudnia 2015 przez songoku_xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.12.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Nie wiem czy dobrze liczę ale załóżmy że uzyskasz w ciągu roku z tego układu 1500kWh ( w panelach to się chyba jakoś inaczej nazywa). Za 17000 PLN możesz mieć około 70000 kWh bezpośrednio z energetyki. Gdzie tu logika? Jeśli to jest w przybliżeniu dobrze policzone to ten układ powinien kosztować max 3K żeby to miało sens. Może po dofinansowaniu tak będzie że ty 3 a reszta ktoś ale bardzo w to wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.12.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Nie wiem czy dobrze liczę ale załóżmy że uzyskasz w ciągu roku z tego układu 1500kWh ( w panelach to się chyba jakoś inaczej nazywa). Za 17000 PLN możesz mieć około 70000 kWh bezpośrednio z energetyki. . Aby było tak pięknie to trzeba by pogrzebać jeszcze w taryfach. W moim przypadku przy obecnym zużyciu prądu i mojej taryfie jednakowej przez 365 dni w roku 1 kW kosztuje ok 0,61zł w ENEA Zatem za 17.000zł mogę mieć 28.000kW. Wiemy też, że energia elektryczna raczej drożeje niż tanieje. Z tego układu rocznie może uzyskać około 3.000 kW. Instalacja taka wg producentów i wg tego co już działa na zachodzie od nastu lat wytrzymuje długo. Po 25 latach moc instalacji jest w granicach 80% Można zatem przyjąć, że taka instalacja będzie nam działała te 30 lat i wyprodukuje ok. 90.000kW jeśli oddamy to do sieci w prosumencie to uzyskamy ok. 67.500zł przychodu brutto. Jeśli będziemy to zużywać dla siebie to przychód będzie w granicach 55.000zł wiemy też, ze pod drodze coś może wysiać, ze taryfy gwarantowane mogą nie być gwarantowane, że będą chmury i dany rok będzie do kitu itp itd. Czy się opłaca? hmmm to warto już samemu liczyć i kalkulować. Można do sieci oddawać po 0,65zł lub 0,75 zł brutto i pobierać w drugiej taryfie za połowę tej ceny, wtedy COP tego układu będzie wynosił 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.12.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Aby było tak pięknie to trzeba by pogrzebać jeszcze w taryfach. W moim przypadku przy obecnym zużyciu prądu i mojej taryfie jednakowej przez 365 dni w roku 1 kW kosztuje ok 0,61zł w ENEA Zatem za 17.000zł mogę mieć 28.000kW. Wiemy też, że energia elektryczna raczej drożeje niż tanieje. Z tego układu rocznie może uzyskać około 3.000 kW. Instalacja taka wg producentów i wg tego co już działa na zachodzie od nastu lat wytrzymuje długo. Po 25 latach moc instalacji jest w granicach 80% Można zatem przyjąć, że taka instalacja będzie nam działała te 30 lat i wyprodukuje ok. 90.000kW jeśli oddamy to do sieci w prosumencie to uzyskamy ok. 67.500zł przychodu brutto. Jeśli będziemy to zużywać dla siebie to przychód będzie w granicach 55.000zł wiemy też, ze pod drodze coś może wysiać, ze taryfy gwarantowane mogą nie być gwarantowane, że będą chmury i dany rok będzie do kitu itp itd. Czy się opłaca? hmmm to warto już samemu liczyć i kalkulować. Można do sieci oddawać po 0,65zł lub 0,75 zł brutto i pobierać w drugiej taryfie za połowę tej ceny, wtedy COP tego układu będzie wynosił 2. A przepraszam kto każe używać pierwszej taryfy do grzania bufora? W G12W masz do dyspozycji co najmniej 96 godzin tygodniowo II taryfy w dużo tańszej cenie. Po nad to mówimy o PLN czyli netto a nie brutto. Natomiast przy obliczaniu dochodu zapomniałeś o podatkach obciążających ten dochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 03.12.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Z mojej faktury 1 kW kosztuje 0,4838 PLN netto czyli 0,595 PLN brutto (wszystkie składowe dają taką sumę za 1kW). - za 17 000 PLN mogę otrzymać ok 28500 kWh. Na nocną nie mam zamiaru przechodzić bo cenię sobie wygodę a do grzania bufora mam gaz. Zakładam, że można wyprodukować 2500 kWh (ostrożnie). Zakładając stałość cen (dla prostoty obliczeń) zwrot z inwestycji będzie dostępny po ok 11 latach. Realnie pewnie koło 13 bo coś tam się wywali, coś trzeba serwisować itd. To obliczenia bez prosumenta. W ramach programu wg cyferek 8,5 roku realnie pewnie koło 10. Dużo czy mało każdy niech sobie sam odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.12.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Z mojej faktury 1 kW kosztuje 0,4838 PLN netto czyli 0,595 PLN brutto (wszystkie składowe dają taką sumę za 1kW). - za 17 000 PLN mogę otrzymać ok 28500 kWh. Na nocną nie mam zamiaru przechodzić bo cenię sobie wygodę a do grzania bufora mam gaz. Zakładam, że można wyprodukować 2500 kWh (ostrożnie). Zakładając stałość cen (dla prostoty obliczeń) zwrot z inwestycji będzie dostępny po ok 11 latach. Realnie pewnie koło 13 bo coś tam się wywali, coś trzeba serwisować itd. To obliczenia bez prosumenta. W ramach programu wg cyferek 8,5 roku realnie pewnie koło 10. Dużo czy mało każdy niech sobie sam odpowie. Dlaczego cały czas liczycie prąd w G11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 03.12.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Przeczytaj uważnie post - tam znajdziesz odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 03.12.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 fajny kalkulator znalazłem http://www.pitern.pl/static/kalkulator/bin/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.12.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Dlaczego cały czas liczycie prąd w G11? Jaka wychodzi w takim razie średnia cena za 1kW dla taryfy G12. Mówimy tu oczywiście o komforcie użytkowania. Nie chodzi mi, że pierzemy tylko w nocy lub w weekendy, że zmywarka też w nocy, że odkurzamy też w nocy bo odkurzacz ma 1,8kW Grzanie tez robimy w nocy jak idziemy spać lub po południu jak w pracy jesteśmy. W moim przypadku pompka od pieca chodzi kiedy musi a nie kiedy tanio. Nawadnianie w ogrodzie (1,5kW) również chodzi kiedy musi a nie kiedy tanio. Monitoring, alarm, itp również działa cały czas a nie w tanich taryfach. Przepływowy ogrzewacz wody też chodzi kiedy mam taką potrzebę a nie z kąpielą będę czekał do nocy albo do soboty Dla normalnego użytkowania domu nie ma sensu inna taryfa niż stała przez całą dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.12.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Jaka wychodzi w takim razie średnia cena za 1kW dla taryfy G12. Mówimy tu oczywiście o komforcie użytkowania. Nie chodzi mi, że pierzemy tylko w nocy lub w weekendy, że zmywarka też w nocy, że odkurzamy też w nocy bo odkurzacz ma 1,8kW Grzanie tez robimy w nocy jak idziemy spać lub po południu jak w pracy jesteśmy. W moim przypadku pompka od pieca chodzi kiedy musi a nie kiedy tanio. Nawadnianie w ogrodzie (1,5kW) również chodzi kiedy musi a nie kiedy tanio. Monitoring, alarm, itp również działa cały czas a nie w tanich taryfach. Przepływowy ogrzewacz wody też chodzi kiedy mam taką potrzebę a nie z kąpielą będę czekał do nocy albo do soboty Dla normalnego użytkowania domu nie ma sensu inna taryfa niż stała przez całą dobę U mnie 50 groszy nigdy nie udało się przekroczyć, nawet przy małym zużyciu. Z reguły razem z opłatami jest to max 0,43-0,45 brutto.Tygodniowo do dyspozycji masz 96 godzin w taniej po 0,31 i 72 godziny w drogiej po 0,69 opłaty miesięczne w okolicy 14 zł. To ceny brutto. To oczywiście G12W. Nie używam jeszcze pompy i jest to praktycznie w całości prąd bytowy. W tym bojler 80l podłączony na stałe, mikrofala, alarm, monitoring, lodówka i inne duperele. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.12.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 ...Tygodniowo do dyspozycji masz 96 godzin w taniej po 0,31 i 72 godziny w drogiej po 0,69 opłaty miesięczne w okolicy 14 zł. To ceny brutto. To oczywiście G12W... hmmm Można więcej konkretów odnośnie tego jakie godziny dla poszczególnych taryf i jaki operator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.12.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Wszystko PGE. piątek 22.00 do poniedziałku 06.00 i codziennie 13-15 zimą a 15-17 latem oraz 22.00 do 06.00 II taryfa. Pozostałe to I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 07.12.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (...) Można zatem przyjąć, że taka instalacja będzie nam działała te 30 lat i wyprodukuje ok. 90.000kW jeśli oddamy to do sieci w prosumencie to uzyskamy ok. 67.500zł przychodu brutto. Jeśli będziemy to zużywać dla siebie to przychód będzie w granicach 55.000zł (...). Mam pytanie o co kaman z tym niższym przychodem jak zużywa się dla siebie? Mam wrażenie, że zużywanie dla siebie daje większy przychód - idealnie byłoby wykorzystać całą energię z paneli w sieci domowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 07.12.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Witam,sam się zastanawiam nad sensem założenia instalacji. Jeśli się wróci w 8 lat to spoko...ale jak w 10-12 to chyba sensu za bardzo nie ma:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts