Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ubezpieczenie paneli masz gratis jak ubezpieczasz nieruchomość czy płacisz dodatkowo? Jak tak to ile bo muszę uwzględnić w amortyzacji.

Ubezpieczenie paneli było w OWU - więc w standardzie, ja poprosiłem aby w uwagach dopisali że ubezpieczenie paneli PV to 20000 PLN i solarów na 10000 PLN.

Na razie chcą ode mnie kosztorys bądź fakturę proforma aby uzgodnić szczegóły odszkodowania. W sensie od transportu po montaż paneli przez firmę

My mamy z mężem :) od niedawna więc cieżko coś napisać więcej :)

jest to inwestycja ale w skali lat... + fakt, że ceny rosną z roku na rok :spam:

I tylko poto się tu zarejestrowałaś aby spamować o hurtowni w której nikt niczego nie kupi?

Oczywiście zgłoszone do wywalenia :)

Edytowane przez finlandia
Proszę usuwać spam z cytowanych wypowiedzi

No i stałem się właścicielem instalacji fotowoltaicznej.

11 paneli JinkoSolar JKM335M-60H, fronius 3.7.3s, dach płaski. Cena z montażem na gotowo 18500zł - raczej sporo patrząc na wasze ceny, ale wykonawca lokalny plus opieka nad instalacją.

Co ciekawe mam już licznik dwukierunkowy i dowiedziałem się, że instalacja może już pracować (pomimo braku umowy kompleksowej). Wykorzystuję na bieżąco wyprodukowaną energię, a nadwyżki trafiają jak na razie za darmo do sieci (do czasu podpisania umowy). Czy te informacje są prawdziwe. Do tej pory myślałem, że cała wyprodukowana energia będzie trafiała do sieci jako zużycie.

No i stałem się właścicielem instalacji fotowoltaicznej.

11 paneli JinkoSolar JKM335M-60H, fronius 3.7.3s, dach płaski. Cena z montażem na gotowo 18500zł - raczej sporo patrząc na wasze ceny, ale wykonawca lokalny plus opieka nad instalacją.

Co ciekawe mam już licznik dwukierunkowy i dowiedziałem się, że instalacja może już pracować (pomimo braku umowy kompleksowej). Wykorzystuję na bieżąco wyprodukowaną energię, a nadwyżki trafiają jak na razie za darmo do sieci (do czasu podpisania umowy). Czy te informacje są prawdziwe. Do tej pory myślałem, że cała wyprodukowana energia będzie trafiała do sieci jako zużycie.

Jeżeli masz licznik dwukierunkowy to NIE. Tylko nadwyżka trafia do ZE

Czyli informacja jest prawdziwa. Zużywam na bieżąco a nadwyżka trafia do ZE tylko że na razie za darmo bez tworzenia magazynu. Dopiero po podpisaniu umowy będzie się tworzył magazyn z nadwyżek. To i tak pasuje bo myślałem że instalacja musi być wyłączona do czasu podpisania umowy a tak to chociaż coś na bieżąco będę zużywał i rachunek już będzie mniejszy

Dzięki bardzo. Faktycznie instalacja od podłączenia dzisiaj, wyprodukowała 0,93kwh a pod indeksem 2.8.0 na liczniku jest 0,5 kwh (czyli faktycznie wysyła). Kolejną ciekawostką jest że licznik wymieniony był ok 2 lata temu (Energa).

Myślę, że warto informować nowych użytkowników PV że ich instalację mogą pracować już od momentu podłączenia instalacji jeśli tylko mają liczniki dwukierunkowe

Nie muszą czekać z uruchomieniem instalacji do momentu odbioru przez ZE (oczywiście bez możliwości magazynowania do czasu odbioru przez ZE) a to powoduje, że rachunki będą mniejsze już w momencie startu instalacji PV

Dzięki bardzo. Faktycznie instalacja od podłączenia dzisiaj, wyprodukowała 0,93kwh a pod indeksem 2.8.0 na liczniku jest 0,5 kwh (czyli faktycznie wysyła). Kolejną ciekawostką jest że licznik wymieniony był ok 2 lata temu (Energa).

Myślę, że warto informować nowych użytkowników PV że ich instalację mogą pracować już od momentu podłączenia instalacji jeśli tylko mają liczniki dwukierunkowe

Nie muszą czekać z uruchomieniem instalacji do momentu odbioru przez ZE (oczywiście bez możliwości magazynowania do czasu odbioru przez ZE) a to powoduje, że rachunki będą mniejsze już w momencie startu instalacji PV

Możesz podać model swojego licznika dwutaryfowego? U mnie też licznik z Energa zamontowany ok 2 lata temu.

Myślę że warto informować użytkowników że jeden na 10 użytkowników ma licznik 2 kierunkowy, i u pozostałych 9 wysłanie prądu do sieci będzie na liczniku wskazywało jak pobór prądu. To chyba lepsza zależność niż informowanie że czyjeś instalacje mogą pracować?

Nie nie mogą, zupełnie jak jedna jaskółka wiosny nie czyni.

Zgadzam się że jest to sytuacja wyjątkowa i 9 na 10 użytkowników nie ma licznika dwukierunkowego. Jednak chciałem się podzielić informacją która dla mnie była nowością. W moim przypadku 2 osoby nie miały takiej informacji a mają liczniki dwukierunkowye a instalacje mają od 2 tygodni. W tym czasie mogliby już trochę zaoszczędzić

Zgadzam się że jest to sytuacja wyjątkowa i 9 na 10 użytkowników nie ma licznika dwukierunkowego. Jednak chciałem się podzielić informacją która dla mnie była nowością. W moim przypadku 2 osoby nie miały takiej informacji a mają liczniki dwukierunkowye a instalacje mają od 2 tygodni. W tym czasie mogliby już trochę zaoszczędzić

Instalacja ma 2 tygodnie i musi być podłączona do sieci na już, bo coś ktoś może "zaoszczędzić" Przecież dopiero wyjął z kieszeni 20000 PLN i zaoszczędzenie 50 PLN ma dla niego kolosalne znaczenie?! Ja 4 lata temu na licznik 2 kierunkowy czekałem 4 miesiące i jakoś to przeżyłem, odczekałem swoje i dopiero po tym włączyłem.

Ale pozwól że porównam to do czegoś innego, zdałeś prawko ale nie masz jeszcze świstka wsiadasz do autka i możesz jeździć legalnie? A skoro nie możesz to po co piszesz że 1 na 9 tak robi! A pozostałych 2 namawiasz do tego. Tak... tak w imię zaoszczędzenia 50 PLN.

Nie wiem jak u innych OSD, w Tauronie żadnej umowy nie podpisujesz i nie odsyłasz, dostajesz aneks i to kończy sprawę, jak już masz licznik dwukierunkowy tzn że możesz załaczyć PV i to co nie zużyjesz na bierząco to się wysyła i zapisuje jako wysłana pod indeksem 2.8.0

Bo w Tauronie wychodzą z założenia, że nadal masz tą samą Umowę kompleksową (wszystkie parametry sieci z wyjątkiem wprowadzenia prądu do sieci). Dochodzi jedynie stwierdzenie ile ma Twoja instalacja mocy, co powoduje, że masz współczynnik odzysku 0,8 lub 0,7.

U mnie aneks przyszedł chyba ze dwa tygodnie wcześniej niż nastąpiła wymiana licznika

To takie proste, że aż dziw, że inne OSD nie postępują podobnie.

Pewnie inni wychodzą z założenia że Prosument powinien mieć cały czas świadomość, że jest tylko petentem.