bobrow 02.10.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 @bobrow W jaki sposób będziesz montował szyny do krokwi? Takimi kątownikami http://marksc.pl/pl/katowniki-lacznikowe/111-katownik-lacznikowy-5907484580286.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 02.10.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Bez problemu da się znaleźć. Ja znalazłem za 3,5 tys. Panele Longi 305 Wp, Falownik Fronius Symo 5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.10.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Odnośnie mojej wiaty PV , to zamontowałem dwa profile skrajne.W piątek ma być w miarę ładnie-powinienem zamontować resztę.Jeśli pogoda pozwoli-w sobotę zacznę mantaż paneli (najpierw dolny poziomy rząd ,a potem pionowy skrajny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.10.2019 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 (edytowane) Ubezpieczenie paneli masz gratis jak ubezpieczasz nieruchomość czy płacisz dodatkowo? Jak tak to ile bo muszę uwzględnić w amortyzacji. Ubezpieczenie paneli było w OWU - więc w standardzie, ja poprosiłem aby w uwagach dopisali że ubezpieczenie paneli PV to 20000 PLN i solarów na 10000 PLN. Na razie chcą ode mnie kosztorys bądź fakturę proforma aby uzgodnić szczegóły odszkodowania. W sensie od transportu po montaż paneli przez firmę My mamy z mężem od niedawna więc cieżko coś napisać więcej jest to inwestycja ale w skali lat... + fakt, że ceny rosną z roku na rok I tylko poto się tu zarejestrowałaś aby spamować o hurtowni w której nikt niczego nie kupi? Oczywiście zgłoszone do wywalenia Edytowane 22 Listopada 2019 przez finlandia Proszę usuwać spam z cytowanych wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.10.2019 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 jak najbardziej, ale kto ma takie oferty? http://sun4u.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam73x 03.10.2019 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Bez problemu da się znaleźć. Ja znalazłem za 3,5 tys. Panele Longi 305 Wp, Falownik Fronius Symo 5kW jakiś namiar na firmę? byłbym wdzięczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoofpl 03.10.2019 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 No i stałem się właścicielem instalacji fotowoltaicznej.11 paneli JinkoSolar JKM335M-60H, fronius 3.7.3s, dach płaski. Cena z montażem na gotowo 18500zł - raczej sporo patrząc na wasze ceny, ale wykonawca lokalny plus opieka nad instalacją.Co ciekawe mam już licznik dwukierunkowy i dowiedziałem się, że instalacja może już pracować (pomimo braku umowy kompleksowej). Wykorzystuję na bieżąco wyprodukowaną energię, a nadwyżki trafiają jak na razie za darmo do sieci (do czasu podpisania umowy). Czy te informacje są prawdziwe. Do tej pory myślałem, że cała wyprodukowana energia będzie trafiała do sieci jako zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.10.2019 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 No i stałem się właścicielem instalacji fotowoltaicznej. 11 paneli JinkoSolar JKM335M-60H, fronius 3.7.3s, dach płaski. Cena z montażem na gotowo 18500zł - raczej sporo patrząc na wasze ceny, ale wykonawca lokalny plus opieka nad instalacją. Co ciekawe mam już licznik dwukierunkowy i dowiedziałem się, że instalacja może już pracować (pomimo braku umowy kompleksowej). Wykorzystuję na bieżąco wyprodukowaną energię, a nadwyżki trafiają jak na razie za darmo do sieci (do czasu podpisania umowy). Czy te informacje są prawdziwe. Do tej pory myślałem, że cała wyprodukowana energia będzie trafiała do sieci jako zużycie. Jeżeli masz licznik dwukierunkowy to NIE. Tylko nadwyżka trafia do ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoofpl 03.10.2019 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Czyli informacja jest prawdziwa. Zużywam na bieżąco a nadwyżka trafia do ZE tylko że na razie za darmo bez tworzenia magazynu. Dopiero po podpisaniu umowy będzie się tworzył magazyn z nadwyżek. To i tak pasuje bo myślałem że instalacja musi być wyłączona do czasu podpisania umowy a tak to chociaż coś na bieżąco będę zużywał i rachunek już będzie mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 03.10.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Nie wiem jak u innych OSD, w Tauronie żadnej umowy nie podpisujesz i nie odsyłasz, dostajesz aneks i to kończy sprawę, jak już masz licznik dwukierunkowy tzn że możesz załaczyć PV i to co nie zużyjesz na bierząco to się wysyła i zapisuje jako wysłana pod indeksem 2.8.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.10.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 w PGE licznik dwukierunkowy montują dopiero po podpisaniu umowy na Prosumenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoofpl 03.10.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Dzięki bardzo. Faktycznie instalacja od podłączenia dzisiaj, wyprodukowała 0,93kwh a pod indeksem 2.8.0 na liczniku jest 0,5 kwh (czyli faktycznie wysyła). Kolejną ciekawostką jest że licznik wymieniony był ok 2 lata temu (Energa).Myślę, że warto informować nowych użytkowników PV że ich instalację mogą pracować już od momentu podłączenia instalacji jeśli tylko mają liczniki dwukierunkoweNie muszą czekać z uruchomieniem instalacji do momentu odbioru przez ZE (oczywiście bez możliwości magazynowania do czasu odbioru przez ZE) a to powoduje, że rachunki będą mniejsze już w momencie startu instalacji PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 03.10.2019 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Dzięki bardzo. Faktycznie instalacja od podłączenia dzisiaj, wyprodukowała 0,93kwh a pod indeksem 2.8.0 na liczniku jest 0,5 kwh (czyli faktycznie wysyła). Kolejną ciekawostką jest że licznik wymieniony był ok 2 lata temu (Energa). Myślę, że warto informować nowych użytkowników PV że ich instalację mogą pracować już od momentu podłączenia instalacji jeśli tylko mają liczniki dwukierunkowe Nie muszą czekać z uruchomieniem instalacji do momentu odbioru przez ZE (oczywiście bez możliwości magazynowania do czasu odbioru przez ZE) a to powoduje, że rachunki będą mniejsze już w momencie startu instalacji PV Możesz podać model swojego licznika dwutaryfowego? U mnie też licznik z Energa zamontowany ok 2 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoofpl 04.10.2019 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Licznik Addax tMatics np73e.1-9-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.10.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Myślę, że warto informować nowych użytkowników PV że ich instalację mogą pracować już od momentu podłączenia instalacji jeśli tylko mają liczniki dwukierunkowe Nie muszą czekać z uruchomieniem instalacji do momentu odbioru przez ZE (oczywiście bez możliwości magazynowania do czasu odbioru przez ZE) a to powoduje, że rachunki będą mniejsze już w momencie startu instalacji PV Myślę że warto informować użytkowników że jeden na 10 użytkowników ma licznik 2 kierunkowy, i u pozostałych 9 wysłanie prądu do sieci będzie na liczniku wskazywało jak pobór prądu. To chyba lepsza zależność niż informowanie że czyjeś instalacje mogą pracować? Nie nie mogą, zupełnie jak jedna jaskółka wiosny nie czyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoofpl 04.10.2019 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Zgadzam się że jest to sytuacja wyjątkowa i 9 na 10 użytkowników nie ma licznika dwukierunkowego. Jednak chciałem się podzielić informacją która dla mnie była nowością. W moim przypadku 2 osoby nie miały takiej informacji a mają liczniki dwukierunkowye a instalacje mają od 2 tygodni. W tym czasie mogliby już trochę zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.10.2019 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Jestem ciekaw jak to jest z dofinansowaniem, skoro wymiana licznika jest podstawą do otrzymania w BOŚ dofinansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.10.2019 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Zgadzam się że jest to sytuacja wyjątkowa i 9 na 10 użytkowników nie ma licznika dwukierunkowego. Jednak chciałem się podzielić informacją która dla mnie była nowością. W moim przypadku 2 osoby nie miały takiej informacji a mają liczniki dwukierunkowye a instalacje mają od 2 tygodni. W tym czasie mogliby już trochę zaoszczędzić Instalacja ma 2 tygodnie i musi być podłączona do sieci na już, bo coś ktoś może "zaoszczędzić" Przecież dopiero wyjął z kieszeni 20000 PLN i zaoszczędzenie 50 PLN ma dla niego kolosalne znaczenie?! Ja 4 lata temu na licznik 2 kierunkowy czekałem 4 miesiące i jakoś to przeżyłem, odczekałem swoje i dopiero po tym włączyłem. Ale pozwól że porównam to do czegoś innego, zdałeś prawko ale nie masz jeszcze świstka wsiadasz do autka i możesz jeździć legalnie? A skoro nie możesz to po co piszesz że 1 na 9 tak robi! A pozostałych 2 namawiasz do tego. Tak... tak w imię zaoszczędzenia 50 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoofpl 04.10.2019 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Zgadza się. Wyliczenia są prawidłowe. Trochę się podjarałem nową instalacją i nie zastanowiłem się nad faktycznymi "zyskami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.10.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Nie wiem jak u innych OSD, w Tauronie żadnej umowy nie podpisujesz i nie odsyłasz, dostajesz aneks i to kończy sprawę, jak już masz licznik dwukierunkowy tzn że możesz załaczyć PV i to co nie zużyjesz na bierząco to się wysyła i zapisuje jako wysłana pod indeksem 2.8.0 Bo w Tauronie wychodzą z założenia, że nadal masz tą samą Umowę kompleksową (wszystkie parametry sieci z wyjątkiem wprowadzenia prądu do sieci). Dochodzi jedynie stwierdzenie ile ma Twoja instalacja mocy, co powoduje, że masz współczynnik odzysku 0,8 lub 0,7. U mnie aneks przyszedł chyba ze dwa tygodnie wcześniej niż nastąpiła wymiana licznika To takie proste, że aż dziw, że inne OSD nie postępują podobnie. Pewnie inni wychodzą z założenia że Prosument powinien mieć cały czas świadomość, że jest tylko petentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts