Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Witam Towarzystwo,

mam już zamontowane wszystkie szyny na kantówkach wiatki-jutro zaczynam układać panele.

Mam nadzieję , że pójdzie gładko i nie będzie za dużo odchyłek między profilami-zobaczymy jak się sprawdzi "budowlana" dokładność wg sznurka i poziomicy budowlanej...

W sobotę wywierciłem dwa otwory pod kabel AC i zamontowałem koryta w garażu i kotłowni-pozostało tylko wykopać ok 20m rów pod kabel z szopki do garażu.

Jak dobrze pójdzie-w przyszłą sobotę może uruchomię instalację (zupełnie nielegalnie ,zresztą...)

Pzdr

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak dobrze pójdzie-w przyszłą sobotę może uruchomię instalację (zupełnie nielegalnie ,zresztą...)

Pzdr

Różnie bywa - już po dziewięciu dniach od złożenia wniosków (3 zgłoszenia) wisiały dwa nowe liczniki 2-kierunkowe, a trzeci po dwunastu dniach. Wszystko w Tauronie. Znajomy miał tylko zmontowaną rozdzielnicę DC i AC z inwerterami. Więc pod jeden inwerter podłączył "na szybko" 7 paneli cienkowarstwowych opartych o ścianę by system zarejestrował produkcję z PV.

Koledzy, ile mniej więcej powinna kosztować instalacja na komponentach SolarEdge z optymizerami? Pytanie bierze się stąd że dostałem z południowej Polski ofertę na moc 6,7 za ok. 27k co daje 4 tys./Kwp, gdzie w Wawie za tego producenta nie ma możliwości zapłacić mniej niż 5 tys./Kwp. Tak dużo zarabiają w Warszawie, czy ta oferta z południa jest jakaś trefna?

Koledzy, ile mniej więcej powinna kosztować instalacja na komponentach SolarEdge z optymizerami? Pytanie bierze się stąd że dostałem z południowej Polski ofertę na moc 6,7 za ok. 27k co daje 4 tys./Kwp, gdzie w Wawie za tego producenta nie ma możliwości zapłacić mniej niż 5 tys./Kwp. Tak dużo zarabiają w Warszawie, czy ta oferta z południa jest jakaś trefna?

U mnie 4.5kzł za instalację 4,3kWp na SolarEdge i Longi

To instalatorzy czasem odlatują - miałem oferty sięgajace 5kzł na Sofarze, czy Growacie bez optymalizacji

Edytowane przez fotohobby

E, bez przesady, oferta z Warszawy na ok 4600zł /kWp.

Ale szczerze mówiąc, przy ofercie za 4 kpln sprawdziłbym wszystko trzy razy, bo jak na instalację pod klucz przez firmę to jest dziwnie tania. Jestem prawie pewien, że jest haczyk.

Witam,

dzisiaj zamontowałem już połowę paneli (16szt).Plan był ,żeby ułożyć rząd w poziomie i pionie-ale kładziemy poziome rzędy od dołu (z wygody).

Ciekawostka-zauważyłem ,że ramki paneli nie są ideałem kąta prostego-trzymam się sznurka i poziomicy...

W literaturze znalazłem informację ,że min szczelina między panelami to 5mm- w instrukcji montażu moich Longi jest min 10mm. U mnie fizycznie szczelina jest zmienna 5-10mm (zrobiłem taki przymiar o przekroju T pod 5mm).Sprawdziłem rozszerzalność dla aluminium i po przeliczeniu dla temp montażu 10st i np 80st zwiększy się długość o ok 2,5mm. Przy min 5 mm mam jeszcze drugie tyle zapasu (czyli od osi połowę wymiaru z jednej strony i połowę z drugiej).

Teraz jest kwestia momentu dokręcenia śrub przy klemach- w instrukcji montażu jest napisane :

Torque for fastening bolt: 18N•m to 24N•m

Klucz ustawiłem na 22Nm do pierwszego "pyknięcia"-pytanie : jakie wartości się przyjmuje w praktyce ?

A tak to teraz wygląda :

IMG_8373.jpg

IMG_8371.jpg

Tymczasem

Teraz jest kwestia momentu dokręcenia śrub przy klemach- w instrukcji montażu jest napisane :

Torque for fastening bolt: 18N•m to 24N•m

Klucz ustawiłem na 22Nm do pierwszego "pyknięcia"-pytanie : jakie wartości się przyjmuje w praktyce ?

Tymczasem

Super wyglada!

Zajrzyj też do instrukcji paneli. Bo instrukcja klem to raz, ale mój panel mówił 10Nm przy klemach.

Jastrzębiu,

jeszcze zerknąłem na stronę Longi-obecnie dla M8 podają zakres 16-20Nm. Moje paneliki są jakby starszym modelem ,ale w nowszej obudowie o wysokości 35mm.

W instrukcji montażu od dostawcy paneli może być wersja dla 40mm tj 18-24Nm. Może jednak resztę przykręcę na 20Nm-będzie w każdym zakresie...

A jaka jest praktyka -dlaczego pisałeś o 10Nm ?

Są z tym jakieś problemy jeśli dokręcimy za mocno śruby ?

Pzdr

PS

Dodam jeszcze ,że przy dokręcaniu nie zauważyłem jakiegoś miażdżenia ramy czy trzeszczenia.

Edytowane przez bobrow

Jastrzębiu,

jeszcze zerknąłem na stronę Longi-obecnie dla M8 podają zakres 16-20Nm. Moje paneliki są jakby starszym modelem ,ale w nowszej obudowie o wysokości 35mm.

W instrukcji montażu od dostawcy paneli może być wersja dla 40mm tj 18-24Nm. Może jednak resztę przykręcę na 20Nm-będzie w każdym zakresie...

A jaka jest praktyka -dlaczego pisałeś o 10Nm ?

Są z tym jakieś problemy jeśli dokręcimy za mocno śruby ?

Pzdr

PS

Dodam jeszcze ,że przy dokręcaniu nie zauważyłem jakiegoś miażdżenia ramy czy trzeszczenia.

Pisałem o 10Nm, bo tak napisał qcell w mojej instrukcji. I jeszcze żaden nie odfrunął po roku ;-)

Nie mówie że trzeba przykręcać 10Nm, tylko żeby się trzymać instrukcji. Rama ramie nierówna, z róznej grubości aluminium może być zrobiona. Te u mnie wydawały się dosyć cienkie.

Jak przykręcisz za mocno, to z łatowścią uszkodzisz ramę i lub szynę nawet.

Kurcze blade-przeglądnąłem inne instrukcje montażu i wszędzie są mniejsze momenty ,średnio 8-15Nm.

Jednocześnie piszą ,że ważne jest dokręcenie wszędzie z tym samym momentem -żeby naprężenia były równomierne.

Z trzeciej strony szyny i klemy mam "pospolite" -22Nm to rzeczywiście dużo na taką cieniznę..

Sam już nie wiem-luzować na np 15Nm czy zostawić ?