bobrow 06.10.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2019 Witam Towarzystwo,mam już zamontowane wszystkie szyny na kantówkach wiatki-jutro zaczynam układać panele.Mam nadzieję , że pójdzie gładko i nie będzie za dużo odchyłek między profilami-zobaczymy jak się sprawdzi "budowlana" dokładność wg sznurka i poziomicy budowlanej...W sobotę wywierciłem dwa otwory pod kabel AC i zamontowałem koryta w garażu i kotłowni-pozostało tylko wykopać ok 20m rów pod kabel z szopki do garażu.Jak dobrze pójdzie-w przyszłą sobotę może uruchomię instalację (zupełnie nielegalnie ,zresztą...)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.10.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2019 Jeszcze odnośnie kosztów -całość wyszła 33 000 pln brutto 23% (wiata 7000pln +instalacja PV 26 000pln).Koszty już nie powinny wzrosnąć-zobaczymy.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 06.10.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2019 Jak dobrze pójdzie-w przyszłą sobotę może uruchomię instalację (zupełnie nielegalnie ,zresztą...) Pzdr Różnie bywa - już po dziewięciu dniach od złożenia wniosków (3 zgłoszenia) wisiały dwa nowe liczniki 2-kierunkowe, a trzeci po dwunastu dniach. Wszystko w Tauronie. Znajomy miał tylko zmontowaną rozdzielnicę DC i AC z inwerterami. Więc pod jeden inwerter podłączył "na szybko" 7 paneli cienkowarstwowych opartych o ścianę by system zarejestrował produkcję z PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.10.2019 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2019 Jeszcze odnośnie kosztów -całość wyszła 33 000 pln brutto 23% (wiata 7000pln +instalacja PV 26 000pln). Koszty już nie powinny wzrosnąć-zobaczymy. Pzdr Gdzie ostatecznie kupiłeś wszystko pod PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.10.2019 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Gdzie ostatecznie kupiłeś wszystko pod PV? Pnalele Longi LR6-PE60-310M kotly.com.pl inwerter Sofar 11 KTL-X mayster.pl zabezpieczenia+profile +śruby A2 -Allegro , najtańsze oferty kabel DC TIM kable i drobiazgi na miejscu w sklepach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giloman 07.10.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Koledzy, ile mniej więcej powinna kosztować instalacja na komponentach SolarEdge z optymizerami? Pytanie bierze się stąd że dostałem z południowej Polski ofertę na moc 6,7 za ok. 27k co daje 4 tys./Kwp, gdzie w Wawie za tego producenta nie ma możliwości zapłacić mniej niż 5 tys./Kwp. Tak dużo zarabiają w Warszawie, czy ta oferta z południa jest jakaś trefna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.10.2019 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 (edytowane) Koledzy, ile mniej więcej powinna kosztować instalacja na komponentach SolarEdge z optymizerami? Pytanie bierze się stąd że dostałem z południowej Polski ofertę na moc 6,7 za ok. 27k co daje 4 tys./Kwp, gdzie w Wawie za tego producenta nie ma możliwości zapłacić mniej niż 5 tys./Kwp. Tak dużo zarabiają w Warszawie, czy ta oferta z południa jest jakaś trefna? U mnie 4.5kzł za instalację 4,3kWp na SolarEdge i Longi To instalatorzy czasem odlatują - miałem oferty sięgajace 5kzł na Sofarze, czy Growacie bez optymalizacji Edytowane 7 Października 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 07.10.2019 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Koledzy, ile mniej więcej powinna kosztować instalacja na komponentach SolarEdge z optymizerami? Pytanie bierze się stąd że dostałem z południowej Polski ofertę na moc 6,7 za ok. 27k co daje 4 tys./Kwp, gdzie w Wawie za tego producenta nie ma możliwości zapłacić mniej niż 5 tys./Kwp. Tak dużo zarabiają w Warszawie, czy ta oferta z południa jest jakaś trefna? E, bez przesady, oferta z Warszawy na ok 4600zł /kWp. Ale szczerze mówiąc, przy ofercie za 4 kpln sprawdziłbym wszystko trzy razy, bo jak na instalację pod klucz przez firmę to jest dziwnie tania. Jestem prawie pewien, że jest haczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.10.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Witam, dzisiaj zamontowałem już połowę paneli (16szt).Plan był ,żeby ułożyć rząd w poziomie i pionie-ale kładziemy poziome rzędy od dołu (z wygody). Ciekawostka-zauważyłem ,że ramki paneli nie są ideałem kąta prostego-trzymam się sznurka i poziomicy... W literaturze znalazłem informację ,że min szczelina między panelami to 5mm- w instrukcji montażu moich Longi jest min 10mm. U mnie fizycznie szczelina jest zmienna 5-10mm (zrobiłem taki przymiar o przekroju T pod 5mm).Sprawdziłem rozszerzalność dla aluminium i po przeliczeniu dla temp montażu 10st i np 80st zwiększy się długość o ok 2,5mm. Przy min 5 mm mam jeszcze drugie tyle zapasu (czyli od osi połowę wymiaru z jednej strony i połowę z drugiej). Teraz jest kwestia momentu dokręcenia śrub przy klemach- w instrukcji montażu jest napisane : Torque for fastening bolt: 18N•m to 24N•m Klucz ustawiłem na 22Nm do pierwszego "pyknięcia"-pytanie : jakie wartości się przyjmuje w praktyce ? A tak to teraz wygląda : Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 07.10.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 @bobrow Super wygląda. Którędy schodzisz z kablami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.10.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Pnalele Longi LR6-PE60-310M kotly.com.pl inwerter Sofar 11 KTL-X mayster.pl zabezpieczenia+profile +śruby A2 -Allegro , najtańsze oferty kabel DC TIM kable i drobiazgi na miejscu w sklepach Rzucisz na priv po ile to kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.10.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 @bobrow Super wygląda. Którędy schodzisz z kablami? Dzięki. Kable pójdą z prawej strony od góry do szopki. Kupiłem 50mb kabla DC i 40mb AC. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.10.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Rzucisz na priv po ile to kupiłeś? Panele 16 700pln i Sofar 5300pln. Brutto 23% vat , transport w cenie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.10.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Kol Sruba wykręcił gdzieś jeszcze Sofarka za 4800pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.10.2019 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Teraz jest kwestia momentu dokręcenia śrub przy klemach- w instrukcji montażu jest napisane : Torque for fastening bolt: 18N•m to 24N•m Klucz ustawiłem na 22Nm do pierwszego "pyknięcia"-pytanie : jakie wartości się przyjmuje w praktyce ? Tymczasem Super wyglada! Zajrzyj też do instrukcji paneli. Bo instrukcja klem to raz, ale mój panel mówił 10Nm przy klemach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2019 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 (edytowane) Super wyglada! Zajrzyj też do instrukcji paneli. Bo instrukcja klem to raz, ale mój panel mówił 10Nm przy klemach. Zaglądałem-wcześniej podałem cytat (18-24Nm dla klem i śrub M8 ) Pzdr Edytowane 8 Października 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.10.2019 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Zaglądałem-wcześniej podałem cytat (18-24Nm dla klem i śrub M8) Pzdr No to się trzymaj tego zakresu. Nic lepszego nie wymyślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2019 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 (edytowane) Jastrzębiu,jeszcze zerknąłem na stronę Longi-obecnie dla M8 podają zakres 16-20Nm. Moje paneliki są jakby starszym modelem ,ale w nowszej obudowie o wysokości 35mm.W instrukcji montażu od dostawcy paneli może być wersja dla 40mm tj 18-24Nm. Może jednak resztę przykręcę na 20Nm-będzie w każdym zakresie...A jaka jest praktyka -dlaczego pisałeś o 10Nm ?Są z tym jakieś problemy jeśli dokręcimy za mocno śruby ?Pzdr PSDodam jeszcze ,że przy dokręcaniu nie zauważyłem jakiegoś miażdżenia ramy czy trzeszczenia. Edytowane 8 Października 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.10.2019 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Jastrzębiu, jeszcze zerknąłem na stronę Longi-obecnie dla M8 podają zakres 16-20Nm. Moje paneliki są jakby starszym modelem ,ale w nowszej obudowie o wysokości 35mm. W instrukcji montażu od dostawcy paneli może być wersja dla 40mm tj 18-24Nm. Może jednak resztę przykręcę na 20Nm-będzie w każdym zakresie... A jaka jest praktyka -dlaczego pisałeś o 10Nm ? Są z tym jakieś problemy jeśli dokręcimy za mocno śruby ? Pzdr PS Dodam jeszcze ,że przy dokręcaniu nie zauważyłem jakiegoś miażdżenia ramy czy trzeszczenia. Pisałem o 10Nm, bo tak napisał qcell w mojej instrukcji. I jeszcze żaden nie odfrunął po roku Nie mówie że trzeba przykręcać 10Nm, tylko żeby się trzymać instrukcji. Rama ramie nierówna, z róznej grubości aluminium może być zrobiona. Te u mnie wydawały się dosyć cienkie. Jak przykręcisz za mocno, to z łatowścią uszkodzisz ramę i lub szynę nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2019 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Kurcze blade-przeglądnąłem inne instrukcje montażu i wszędzie są mniejsze momenty ,średnio 8-15Nm.Jednocześnie piszą ,że ważne jest dokręcenie wszędzie z tym samym momentem -żeby naprężenia były równomierne.Z trzeciej strony szyny i klemy mam "pospolite" -22Nm to rzeczywiście dużo na taką cieniznę..Sam już nie wiem-luzować na np 15Nm czy zostawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts