Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

O czym piszecie, mając panele macie rozliczenia co miesiąc lub 2mc?

Mnie w PGE poinformowano że odczyt dla prosumenta są dwa rozliczenie w ciągu roku -koniec czerwca i koniec grudnia. Wcześniej można było wybrac roczne lub półroczne , podobno teraz ustawa to reguluje pół roczne i koniec.

No dokładnie masz rację. Na wyprodukowany prąd mamy 365 dni choć słyszałem o zmianie przepisów na 2 lata do rozliczenia. Licznik jest elektroniczny i cała historia energii pobranej i oddanej do sieci jest zapisana do rozliczania jaki sens ma ciąganie inkasenta co miesiąc ? To średniowiecze i Ziemia już od dawna nie jest płaska.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

W Tauronie dla taryf z serii G12 ( np. G12 W) stosują rozliczenie proporcjonalne. Jak zwał, tak zwał.

Wg wypowiedzi człowieka z ZE, który mi przekazał w ubiegłym roku informację właśnie w taryfach z serii G12 najsensowniejsze jest dla Klienta rozliczenie co miesiąc. Oczywiście chodzi o takiego Prosumenta, który ma większe zużycie, niż produkcję. Dla takiego ze zrównanym zużyciem z produkcją nie ma żadnego znaczenia, kiedy się rozlicza i jaką taryfą - są opłaty stałe.

Nie rozumiem co to daje? Masz zaliczkę i płacisz co miesiąc poprzez zlecenie stałe. Gdzie ta korzyść poza dodatkowymi opłatami za miesieczny okres rozliczeniowy

W zgloszeniu do RE musisz mieć podpis uprawnionego instalatora bez tego nie zmienią ci statusu na prosumenta i nic nie dostaniesz. Można zgłosić samą fakture za PV falownik i inne elementy i skorzytac z dotacji jednak podpis uprawnionej osoby będzie niezbędny podobnie jak projekt całej instalacji sam go sobie nie podpiszesz

Oj Gaweł, Gaweł...

ja już mam ODEBRANĄ instalację PV z wszystkimi formalnościami-oczywiście , że jest podpis osoby z nr uprawnień.

Dla dotacji Mój prąd musisz mieć umowę z ZE , faktury zakupowe i zał nr 5 przy samodzielnym montażu.

Nie rozumiem co to daje? Masz zaliczkę i płacisz co miesiąc poprzez zlecenie stałe. Gdzie ta korzyść poza dodatkowymi opłatami za miesieczny okres rozliczeniowy

@gawel

Tu nie ma co rozumieć. Rozliczenie jest proporcjonalne. Takie rozliczenie jest powszechnie stosowane w przypadku uszkodzonego licznika. Daje przybliżone zużycie w poszczególnych taryfach. Dla uszkodzonego licznika może to być jakiś kompromis, ale dla dobrego licznika prawie zawsze jest nieprawdziwe. To tak jak z zegarem, który stanął - 2 razy na dobę wskazuje właściwą godzinę.

Skoro w ubiegłym roku część pracowników tej firmy miała wątpliwości, a część nie miała żadnych wątpliwości że ten sposób rozliczenia Prosumenta nie jest zgodny z prawem (pracownicy analityczni) to zauważyli również kiedy firma ma większe zyski. I nie chodzi tu o opłaty prognozowe i opłaty stałe, ale wynikające wyłącznie z terminów rozliczeń.

@gawel

Tu nie ma co rozumieć. Rozliczenie jest proporcjonalne. Takie rozliczenie jest powszechnie stosowane w przypadku uszkodzonego licznika. Daje przybliżone zużycie w poszczególnych taryfach. Dla uszkodzonego licznika może to być jakiś kompromis, ale dla dobrego licznika prawie zawsze jest nieprawdziwe. To tak jak z zegarem, który stanął - 2 razy na dobę wskazuje właściwą godzinę.

Skoro w ubiegłym roku część pracowników tej firmy miała wątpliwości, a część nie miała żadnych wątpliwości że ten sposób rozliczenia Prosumenta nie jest zgodny z prawem (pracownicy analityczni) to zauważyli również kiedy firma ma większe zyski. I nie chodzi tu o opłaty prognozowe i opłaty stałe, ale wynikające wyłącznie z terminów rozliczeń.

Zamiast bredzić napisz po prostu Nie wiem i pisze pierdy żeby pisać.

To ciekawe bo ja nie płacę zaliczek a jestem w PGE.

Czy to oznacza że to co napisałeś to gówno prawda?

Piszę na podstawie własnych doświadczeń mam 6 miesięczny okres odczytu czy 2 razy w roku i płacę 12 prognoz = zaliczek i 2 faktury rozliczeniowe. I to jest fakt. Natomiast nie napisałeś jaki masz przyjęty sposób rozliczania i jeżeli jest on podobny do mojego to po prostu kłamiesz i warto się do ciebie odzywać. Możesz mieć licznik przedpłatowy który wyklucza zaliczki.

Nie jesteś prosumentem a wypowiadasz się na temat rozliczeń prosumentów.

To dlatego takie brednie wypisujesz.

Jeszcze niedawno opowiadał jakie to PV nieopłacalne , nawet z dotacjami i pisał jakieś bzdury o sprzedawaniu energii itp , a tu patrz założył... przez gł.. przypadek sie wygadał :popcorn:

No i się Gaweł doigrał...

Ludzie - co dzisiaj z Wami ?

Szaleju się najedliście , czy co ?

O taką bzdurę jak rozliczanie w ZE ?

Wracając do topicu-PV robi się coraz bardziej popularne.Kuzyn wysłał mi oferty na 3,5-3.8kWp od 14 500 pln do 25 000pln brutto 8% Vat.

To jest wybór : za 1kWp od 4PLN do 6PLN...

Jutro mu zaopiniuję.

Pzdr

Jeszcze niedawno opowiadał jakie to PV nieopłacalne , nawet z dotacjami i pisał jakieś bzdury o sprzedawaniu energii itp , a tu patrz założył... przez gł.. przypadek sie wygadał :popcorn:

Samo życie - nie wie o czym dyskutujemy, a się wypowiada... i innych obraża.

Kiedyś Kolega @bobrow otrzymał odpowiedź od naszego Sprzedawcy jak jesteśmy rozliczani w taryfach z serii G12.

Ja z kolei otrzymałem od anonimowego pracownika informację jak to oni widzą i gdzie są słabe punkty w ich sposobie rozliczania.

A widziałeś w papierach tego programu jakąś rubrykę o kwalifikacjach- ja nic takiego nie znalazłem.

Jest tylko zał nr 5 z informacją :

„W związku z samodzielnym wykonaniem montażu mikroinstalacji fotowoltaicznej objętej wnioskiem o dofinansowanie oświadczam, że materiały i wyposażenie przedstawione w fakturach będących podstawą wniosku o dofinansowanie były niezbędne do montażu mikroinstalacji fotowoltaicznej i zostały w tym celu wykorzystane. „

Jeśli mamy podpisaną umowę z ZE , to znaczy ,że kwalifikacje do samodzielnego montażu były.

Tak sądzę

Masz rację, mój błąd.

Gratuluję! I życzę dużo słońca...

Dzięki i wzajemnie.

Ale zabawne w tej „modzie” na PV jest to , że jedni z tych ludków co już u nas mają PV pitolą innym , że będą sprzedawać kWh...

A wiem , że są prosumentami...dziwne , ale prawdziwe...

Niestety , grasuję w okolicy i potencjalnych inwestorów „oświecam” rozliczeniami prosumenckimi...

Masz rację, mój błąd.

No problem-sam nie jestem pewien ,czy czegoś nie przeoczyłem.

Po niedzieli składam wniosek-policzyłem sobie i wychodzi mi lepiej dot z Mojego Prądu + ulga niż dotacja z gminy 10kPln

Tak liczę dla 33kPln moich kosztów PV (z wiatą, fakturka na konstrukcję pod PV-szczera prawda);

1.(33 000-5 000) -19% z tego=22 700Pln

2.33 000-10 000 +2 500( piec elektryczny , bo dotacja na PV tylko ze źródłem ciepła)=25 500Pln

Jeśli dobrze pójdzie ,wyjdzie mi 1kWp za 2,2kPln

Jeszcze formalnie nie PV już na dachu a kwity sie robią. A ty?

Już formalnie jestem umowy podpisane liczniki wymienione prąd się "robi". NIKT nie mówił o miesięcznych czy 2 miesięcznych zaliczkach. Po podłączeniu paneli masz ( w PGE) nową umowę i całkiem nowe zasady rozliczeń. To co opisujesz może mieć miejsce jaki klient.