bobrow 23.10.2019 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Zobaczcie na L1 240V i 2,3A i podobnie na L2 i L3 może 240 * 2,3A = 552W na każdej fazie Ale sumaryczna moc wskazana tylko w L1? Właśnie tak podejrzewam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 23.10.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Faktycznie chyba ten soft niedopracowany. Mnie te napięcia DC dziwią, spróbuj zamienić wejścia, może MPP coś nie tak skoro masz jedną połać, chyba że jakiś cień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 23.10.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 A jak odznaczysz to: Screen to co pokazują wykresy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 A jak odznaczysz to: Screen to co pokazują wykresy Wykresy pokazują piękne nap i prądy na wszystkich fazach,ale kuźwa 0 mocy na L2 i L3. Nie wytrzymałem "napięcia" i zadzwoniłem do Coraba-kazali mi wysłać fotkę z opisem,zobaczymy A MOC ruśnie nom-teraz przyjemne 5,5kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 23.10.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Jak chcesz innym pokazać(ale nie musisz) to w ustawieniach odznacz " Utwórz stronę publiczną " inni zobaczą wykres mocy i energii i nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 23.10.2019 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Dobra skupmy się na rodzaju ogrzewania i autokonsumpcji rocznej. Twierdzisz że przy ogrzewaniu elektrycznym "robi się problem" i tych 30% nie da się osiągnąć. Nie wiem dlaczego tak twierdzisz. Ja mam ogrzewanie elektryczne (PC) i autokonsumcję roczną 30%. Jak to wytłumaczysz? Tylko nie pisz że jestem jakimś wyjątkiem bo nie masz podstaw żeby tak twierdzić. Nie mam jak tłumaczyć, skoro nie znam Twojego profilu zużycia. U mnie wygląda to tak, jak opisywałem - w lecie produkuje masę EE, której na bieżąco nie zużywam, bo prócz weekendów przez cały dzień nikogo nie ma w domu i przeciętne zużycie jest ok 150-170W (czyli w momentach, gdzie produkcja jest największa) podczas produkcji 3-5 kW. Natomiast zimą (to jeszcze przede mną - wyciągam wnioski z innych instalacji) będę miał zużycie np. 2-4 kW, a produkcja w tym czasie jak dobrze pójdzie 1 kW. Przy czym realnie patrząc zakładam uzyski 1 do 5 kWh w porywach na dzień, co będzie dawać 200W do max 1 kW, przy czym średnia będzie raczej zbliżona do 400W niż 1kW. W dodatku ja do tej pory mam raptem 20% autokonsumpcji (dokładnych danych nie pamiętam), więc tym bardziej zimą tego bardzo nie nadgonię, bo wtedy będzie znikoma produkcja. Mogę poprawić u siebie obciążenie faz, rozbebeszyłem już rozdzielnicę i planuję w grudniu kupić nową, większą i wtedy będę optymalizował. Zawsze to coś ugram. Najwięcej dałoby mi jakbym zmienił PC na 3F, ale niestety mam 1F i póki działa - odpukać, byle jak najdłużej - inwestować nie będę. Natomiast jak to wygląda u Ciebie - nie wiem. Może masz bardzo dobrze zbilansowane obciążenie faz, może masz optymalne zużycie EE w lecie. Nie wiem, Ty napisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Mam już 46st temp inwertera przy ok 50% mocy-zobaczymy jak będzie wzrastać przy większej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 (edytowane) Odpisali mi z Coraba ,żebym zalogował się na nowej platformie-bo moja jest nie wspierana...Zobaczymy Edytowane 23 Października 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.10.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Ile zapłaciłeś ? Co to znaczy bezpośrednio na połaci ? Pokaż zdjęcie . Pierwsze słyszę by ktoś z montujących pozwolił sobie na zasłonięcie komuś okien dachowych . post 93. https://forum.budujemydom.pl/topic/35201-ile-zyskałem-na-instalacji-ogniw-fotowoltaicznych/page/2/ Doprecyzuję mam PV pod kątem jaki ma dach, natomiast w projekcie z którego dzięki Bogu nie skorzystałem chcieli mi zrobić stelaż pod dużym kątem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2019 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Witam,udostępniłem swoją produkcję w Solarman pod nazwą instalacji Bobrow.Teraz mam ok 5kW i do tej pory dzisiaj wyprodukowałem 14,5kWhPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 23.10.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Witam, udostępniłem swoją produkcję w Solarman pod nazwą instalacji Bobrow. Teraz mam ok 5kW i do tej pory dzisiaj wyprodukowałem 14,5kWh Pzdr Zapodaj linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2019 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Zapodaj linka A masz ! http://www.solarmanpv.com/portal/Terminal/TerminalDefault.aspx?come=Public PS Możesz sobie wpisać np dany kraj i lupką odfiltrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.10.2019 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 A masz ! http://www.solarmanpv.com/portal/Terminal/TerminalDefault.aspx?come=Public PS Możesz sobie wpisać np dany kraj i lupką odfiltrować Nie dobijaj mnie jakim cudem "now" masz 1,4 kwH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2019 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Nie dobijaj mnie jakim cudem "now" masz 1,4 kwH No właśnie sprawdziłem ,że prawie cała Polska ma zero-nic... Chyba chodzi o mój kąt 15st. Fakt też jest taki ,że jest słonecznie-ale pewnie nie tylko u nas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.10.2019 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 A daj spokój u nas pogoda jest od rana do dupy ciemno że się powiesić można . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2019 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Jeszcze odnośnie licznika dwukierunkowego-wychodzi z tego ,że w ciągu dnia mam bardzo małe zużycie.Ok 16.45 zrobiłem foty i tak :energia oddana2.8.0-21,4kWh2.8.1-13,2kWh2.8.2-8,2 kWh2.8.3-0,0kWh Całkowita energia wyprodukowana wg Sofara (od ok 15.00 wczoraj) to 26kWh Rozumie to tak : 2.8.0 to energia całkowita oddana2.8.1 to energia w T12.8.2 to energia w T2Czyli 13,2+8,2=21,4 kWh -zgadza sięWychodzi zatem ,że auto konsumpcja u mnie wyszła 4,6kWhNa razie poobserwuję i może coś pozmieniam -może kiedy będzie słonecznie żonka zapuści zmywarę ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.10.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Czytam jakie mas zzużycia w stopce i mam pytanie czy planujesz zwiększenie zużycia prądu w przyszłości bo nie bardzo rozumiem po co ci tak duża instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2019 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Czytam jakie mas zzużycia w stopce i mam pytanie czy planujesz zwiększenie zużycia prądu w przyszłości bo nie bardzo rozumiem po co ci tak duża instalacja? Chciałbym , żeby takie zużycie było ... Podane zużycie to tylko PC-cała chałupa z PC ciągnie ok 11Mwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 23.10.2019 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 A masz ! http://www.solarmanpv.com/portal/Terminal/TerminalDefault.aspx?come=Public PS Możesz sobie wpisać np dany kraj i lupką odfiltrować Czy koło godziny 13 miałeś pełne słonce? Wydajność masz ok 55% max a u mnie max wydajność to 73% też na sofarze https://www.solarmanpv.com/portal/Terminal/TerminalMain.aspx?pid=88760 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2019 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Czy koło godziny 13 miałeś pełne słonce? Wydajność masz ok 55% max a u mnie max wydajność to 73% też na sofarze https://www.solarmanpv.com/portal/Terminal/TerminalMain.aspx?pid=88760 Dzisiaj długo u nas była mgła- w miarę czyste niebo było gdzieś po 13. Zresztą widać na wykresie zachmurzenie między 12 a 13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts