-voymar- 24.10.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Koledzy mam zapytanie - jestem w trakcie montażu PC gruntowej, niebawem powinienem zakończyć instalację i wezmę się za system PV (mam nadzieję, że się uda jeszcze w tym roku wszystko złożyć). Posiadam taryfę g11 w PGE czy warto w moim przypadku jeszcze zanim zacznę grzać PC zmienić taryfę na g12 lub g12w biorąc pod uwagę, że może jeszcze w tym roku (optymistyczne założenie) odpalę instalację pv? Odpowiedz sobie na pytanie sam ( NIE WIEMY ) jakie jest zapotrzebowanie domu na EE ,zawsze się opłaca tylko należy dobrze do tego podejść Ja jak 4 lata temu zakładałem PV to rok przed założeniem spisywałem liczniki co dzień i wiedziałem jakie zapotrzebowanie na EE jest na każdy dzień ( dziś uważam to za narcyzm) wystarczy roczne + zapotrzebowanie na CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.10.2019 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 najlepiej g12w bo ostatnio dodali jeszcze do wekendow dni świąteczne Dni Świąteczne zawsze były w G12W nic nie musieli dokładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 24.10.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Jedna z dwóch ostatnich instalacji. Ta 5kWp . Uruchomiona 18.10.2019. Kąt nie jest optymalny na obecną porę roku, bo na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.10.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Bobrow odpowiem tak jak ci parę miesięcy temu mówiłem zanim założyłeś PV -jak zakładasz PV to dobierz optymalny kąt i kierunek -kup dobry zestaw ( słuchać należy tych co mają PV parę lat) -zły dobór kierunku i kąta skutkuje słabymi uzyskami, choć zestaw kosztuje tyle samo . To tak jak ktoś robi ocieplenie domu ,płaci za robociznę .klej kolor i daje styro 10cm zamiast 15cm lub 20cm . Fakt zaoszczędzi na styro pewnie z tysiąc lub może i dwa lecz reszta ta sama. -Tak samo z PV zestaw kupiony robota wykonana lecz uzyski będą słabe--TAK JAK CI KOLEGA wyżej napisał - Nie jest to złośliwość z mojej strony . Lecz ja montując PV zrobił bym to pod idealne warunki tj. KĄT I KIERUNEK -Moje dziś zrobiło 25kWh z ( 5,72 kW) twoje jest o 73% większe więc powinno dać ok. 43kWh -Wiem zaraz ktoś powie że musiały by być te PV obok siebie to można porównywać Spokojnie- poczekamy jeszcze. Moja dwudniowa produkcja nie jest tragiczna, patrząc na wyniki podobnych instalacji. To po pierwsze, a po drugie i trzecie : -panele są od południa -kąt 15st względem 35st to różnica na współczynniku 0,03 -wg mnie Longi to nie badziew, a o Sofarze nic złego nie słyszałem -mieszkam w kotlinie i u nas czasem jak chmurka wpadnie , to się trochę zbiera Pożyjemy , zobaczymy-przed wczoraj było u nas piknie , a ostatnie dwa dni dopiero późnym popołudniem było słonecznie Tymczasem PS Ale szlag Cię chyba nie trafi jak instalacja rozwinie skrzydła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.10.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Spokojnie- poczekamy jeszcze. Moja dwudniowa produkcja nie jest tragiczna, patrząc na wyniki podobnych instalacji. To po pierwsze, a po drugie i trzecie : -panele są od południa -kąt 15st względem 35st to różnica na współczynniku 0,03 -wg mnie Longi to nie badziew, a o Sofarze nic złego nie słyszałem -mieszkam w kotlinie i u nas czasem jak chmurka wpadnie , to się trochę zbiera Pożyjemy , zobaczymy-przed wczoraj było u nas piknie , a ostatnie dwa dni dopiero późnym popołudniem było słonecznie Tymczasem PS Ale szlag Cię chyba nie trafi jak instalacja rozwinie skrzydła ? Życzę ci powodzenia i bardzo wysokich uzysków. Kolega ma pod takim kątem jak u ciebie i uzyski nie powalają Chętnie porównam z tobą uzyski np. do końca roku uwzględniając Moc PV z racji tego że też rozbuduję do 10kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.10.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 (edytowane) Dni Świąteczne zawsze były w G12W nic nie musieli dokładać tak, ale nie wszyscy mieli licznik odpowiedni do tego... \-voymar - zgadzam się generalnie z tym co napisałeś, ale poczekajmy może dłuższy czas i zobaczymy jak toto produkuje.... Niedaleko mnie też jest instalacja, 1,5kwp więcej, pracuje miesiąc dłużej niż moja i ma gorsze uzyski(w skali całego roku)....co zrobisz....akurat kto jak kto, ale bobrow chyba był świadom plusów i minusów swojego rozwiązania Edytowane 24 Października 2019 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.10.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Życzę ci powodzenia i bardzo wysokich uzysków. Kolega ma pod takim kątem jak u ciebie i uzyski nie powalają Chętnie porównam z tobą uzyski np. do końca roku uwzględniając Moc PV z racji tego że też rozbuduję do 10kw Dzięki i wzajemnie-patrzyłem jeszcze na produkcję w okolicy.Nie ma tych danych dużo , ale kilka instalacji miało dzisiaj podobnie słabą produkcję (nawet na Qcelsach i Froniusku). Jeśli produkcja będzie słabsza od oczekiwanej , to zapewne rozbuduję w przyszłości (jak się będzie opylać). Wszystko wyjdzie latem-choć będę Was zapewne męczył swoimi rekordami ( dzisiaj miałem ok 6kW po 14). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.10.2019 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 (edytowane) Koledzy popatrzcie na Pvmonitor na mapę na górną połówkę kraju, np okolice Poznania.Znowu 8,5kWp i max moc 2kW...Bolesławiec, podobnie.Jeden kolega wrzucił dzisiaj fotkę satelitarną PL-więcej jak połowa kraju w chmurach chyba była...Czekamy na „patelnię” w całym kraju i pomierzymy sobie (kto ma dł...większą produkcję) PSSprawdźcie dzisiejszą produkcję z okolic Poznania-normalnie wszyscy mają do doopy instalacje,Z oszczędności zakupili badziewne sprzęciki ?Szanowne Pyry- tylko bez urazy... Edytowane 24 Października 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.10.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 (edytowane) Koledzy popatrzcie na Pvmonitor na mapę na górną połówkę kraju, np okolice Poznania. Znowu 8,5kWp i max moc 2kW... Bolesławiec, podobnie. Jeden kolega wrzucił dzisiaj fotkę satelitarną PL-więcej jak połowa kraju w chmurach chyba była... Czekamy na „patelnię” w całym kraju i pomierzymy sobie (kto ma dł...większą produkcję) PS Sprawdźcie dzisiejszą produkcję z okolic Poznania-normalnie wszyscy mają do doopy instalacje, Z oszczędności zakupili badziewne sprzęciki ? Szanowne Pyry- tylko bez urazy... Bobrow mnie akurat moc nie interesuje .Ważne dla mnie są uzyski / dzień Po godz.14. miałem ponad 21 kWh Edytowane 24 Października 2019 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.10.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Bobrow mnie akurat moc nie interesuje .Ważne dla mnie są uzyski / dzień Po godz.14. miałem ponad 21 kWh Tyż słabiutko z produkcją u Poznaniaków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.10.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Tyż słabiutko z produkcją u Poznaniaków... Wiesz może to kwestia etyczna ? Na innym forum jakaś forumowi czka twierdziła że jak PC ma cop np 3 i pobierasz z sieci 1kwh a PC daje ci z tego 3 kwh mocy cieplnej to na pewno te 2 kwh są to płatne i nie za darmo. Ja jej odpisałem ze w zależności od światopoglądu może się pomodlić w podzięce lub dać komuś dupy to na mnie naskoczyli , ale jak można być tak dennym i głupim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.10.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Wiesz może to kwestia etyczna ? Na innym forum jakaś forumowi czka twierdziła że jak PC ma cop np 3 i pobierasz z sieci 1kwh a PC daje ci z tego 3 kwh mocy cieplnej to na pewno te 2 kwh są to płatne i nie za darmo. Ja jej odpisałem ze w zależności od światopoglądu może się pomodlić w podzięce lub dać komuś dupy to na mnie naskoczyli , ale jak można być tak dennym i głupim. Uśmiałem się ! Ale uwaga- nie wszyscy będą się śmiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.10.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Uśmiałem się ! Ale uwaga- nie wszyscy będą się śmiać... nie mów że ktoś daje d za ciepło z natury, w sumie każdy powód jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.10.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Gaweł-nie rozwijam już tego wątku...Dla mnie jest ważne , aby strony otrzymały to , na co się umówiły;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.10.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Zaraz , zaraz-Gaweł masz 3fazowego Sofara.Na Solarman masz też wskazania mocy jednej fazy L1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.10.2019 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Zaraz , zaraz-Gaweł masz 3fazowego Sofara. Na Solarman masz też wskazania mocy jednej fazy L1 ? Jeszce nie mam skonfigurowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.10.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Jeszce nie mam skonfigurowanego To daj znać -gryzie mnie z lekka to wskazanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 24.10.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Na sofarze 3 fazowym widać że na każdą fazę równo się odkłada produkcja. Widać tez każdy string - produkcja oraz także temperatury paneli i inne dane napięcie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.10.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Na sofarze 3 fazowym widać że na każdą fazę równo się odkłada produkcja. Widać tez każdy string - produkcja oraz także temperatury paneli i inne dane napięcie itp.[ATTACH=CONFIG]436339[/ATTACH] Podczas pracy u mnie jest moc AC tylko na L1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 24.10.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Sprawdzę jutro za dnia jak bedzie produkcja. Ae jest tam taka opcja wykresu mocy na 3 fazach i one sie pokrywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts