adam_mk 25.10.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Adam-dzięki za ciekawy wykład , szczególnie o z(a)gięciu (nie) czasoprzestrzeni tylko.... Dobre PS Przyjmij do wiadomości : wiara czyni cuda (szczególnie w cudownym rozmnożeniu ...panelików...) A mnie uczyli , że moc to iloczyn (a nie iloraz) napięcia i prądu... Curwa... Za dużo piwa wieczorem, ale dzionek był trudny... OCZYWIŚCIE ze ILOCZYN. Ten sie nie myli , kto.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 25.10.2019 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Przyjmij do wiadomości i stosowania, że panel PV "gnie się jak gówno" zależnie od nasłonecznienia. ZAWSZE ma jakiś "punkt mocy maksymalnej" który elektronika "śledzi" mniej lub bardziej skutecznie. MOC to ILORAZ napiecia i pradu. BARDZO zależny od nasłonecznienia. (przy panelach PV). W świetle księżyca panel ma 1000V i prad rzedu 0,00000nic. Czyli moc ZEROWA!!! A głupie ludziska kupują sobie X kWp mocy w panelach... I jeszcze w to... WIERZĄ!!! Adam M. Yoda fajne masz te panele, że tyle "daje" w świetle księżyca. Moje dają 0V, a mam różne. Nawet jak jest pełnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.10.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Curwa... Za dużo piwa wieczorem, ale dzionek był trudny... OCZYWIŚCIE ze ILOCZYN. Ten sie nie myli , kto.... Adam M. Podejrzewam że tego piwa nie tylko wieczorem jest za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.10.2019 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Dobrze , że nie założyłem instalacji na dachu-jest 9 , a dopiero na 1/3 połaci dachu mam słońce...W górach (nawet nie za dużych) jest jednak trudniej z uzyskami.Dzisiaj poobserwuję pracę PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.10.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Yoda fajne masz te panele, że tyle "daje" w świetle księżyca. Moje dają 0V, a mam różne. Nawet jak jest pełnia. Czym mierzysz? Żarówką? Wez jakiś naprawdę DOBRY woltomierz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.10.2019 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Teraz Słońce zaczęło swój taniec wokół mojej chałupy. Na fotce widać cień z domu - pomimo zacienionego dolnego stringu i części górnego PV ma ok 2kW. Niestety -do końca roku będzie coraz gorzej. Od wiosny do jesieni powinienem naciułać co nie co... Tymczasem PS Od wiosny do wczesnej jesieni Słońce oczywiście jest znacznie wcześniej na instalacji i bez żadnego cienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.10.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Ooo-sypnął mi się mod wifi...Teraz mam prawie 6kW i niech pracuje sobie PV- wieczorkiem pogmyram i jak coś dalej nie halo to reklsmuję.Popatrzyłem jeszcze na logi alarmów- parę razy pokazało skoki nap i częstotliwości po AC, zobaczę czy są jakieś widełki do regulacji.Czasem u mnie fruwa sieć +/- 5 VAC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.10.2019 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Zresetowałem wifi liggera i skonfigurowałem ponownie- może się gryzie z repleaterem, zobaczymy.Sprawdziłem nap i tak :-DC są zgodne ze wskazaniami na inwerterze-AC są zawyżone o ok 5 VSprawdziłem jeszcze spadek nap na kablu AC- 0,00V , przy max mocy trzeba jeszcze raz sprawdzić.Zauważyłem też różnicę w parametrach na wyświetlaczu i online w Solarmanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.10.2019 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Te napięcia AC sprawdzałeś na inwerterze i przyłączu czy tylko na inwerterze? U mnie napięcie na inwerterze, gdy produkuje wysyła do sieci pełną mocą, jest ok 1VAC wyższe niż na przyłączu. Moja WLZ ma ok 30m kabla 6m2. Oczywiście inwerter i rozdzielnia (40m kabla), na dwa mierniki w tym samym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.10.2019 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 To może mały bilansik :-od 10bm mam licznik dwukierunkowy , do wczoraj zużyłem 294kWh na cały dom-PV pracuje od godz 15 dn 22bm-do soboty PV wyprodukowała 97 kWh przez lekko ponad 4 dni-oddałem do sieci 60kWh -zużycie T1 wzgl T2 mam praktycznie na tym samym poziomie co zwykle czyli T2 60% Podsumowując :-obecnie dziennie produkuję więcej energii niż zużywam (średnie dzienne zużycie domu ok 18kWh , średnia produkcja PV ok 24 kWh)-na bieżąco zużywam kWh (auto konsumpcja) z PV lekko ponad 30% Do teraz jest ok-zobaczymy co będzie dalej...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 27.10.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Ooo-sypnął mi się mod wifi... Teraz mam prawie 6kW i niech pracuje sobie PV- wieczorkiem pogmyram i jak coś dalej nie halo to reklsmuję. Popatrzyłem jeszcze na logi alarmów- parę razy pokazało skoki nap i częstotliwości po AC, zobaczę czy są jakieś widełki do regulacji. Czasem u mnie fruwa sieć +/- 5 VAC Te logi alarmów to z czego odczytujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.10.2019 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Te logi alarmów to z czego odczytujesz? Wchodzisz w Normal i Event list. Nie wiem czy jest w Sofarze kalibracja wskazań AC-są zawyżone.., Nie masz dtr Sofara ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 27.10.2019 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Wchodzisz w Normal i Event list. Nie wiem czy jest w Sofarze kalibracja wskazań AC-są zawyżone.., Nie masz dtr Sofara ? Uruchom sobie aplikację E-Licznk ze strony Taurona - też przydatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.10.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Uruchom sobie aplikację E-Licznk ze strony Taurona - też przydatna. Tak zrobię, jak tylko uruchomią mi nową umowę w eboku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 27.10.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Wchodzisz w Normal i Event list. Nie wiem czy jest w Sofarze kalibracja wskazań AC-są zawyżone.., Nie masz dtr Sofara ? Normal i Event list, nie mogę tego znaleźć, wszystkie parametry znajduję w raport albo odczytuję z wykresów w historii Kalibracja chyba tylko energii Na stronie Coraba coś jest po Polsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.10.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Normal i Event list, nie mogę tego znaleźć, wszystkie parametry znajduję w raport albo odczytuję z wykresów w historii Kalibracja chyba tylko energii Na stronie Coraba coś jest po Polsku Zapomniałem dodać- to jest w pulpicie. Ja mam dtr z Coraba właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 27.10.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Zapomniałem dodać- to jest w pulpicie. Ja mam dtr z Coraba właśnie. Możesz mi to wskazać tak po chłopsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 27.10.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 A możesz pokazać wykres prądów PV1 iPV2, jaki miałeś max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.10.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 (edytowane) Wciskasz cofnij lub enter na normal i przewijasz strzałkami na event i enter (tj prawy skrajny) Edytowane 27 Października 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.10.2019 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 A możesz pokazać wykres prądów PV1 iPV2, jaki miałeś max. Ok-ok 13-14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts