Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W TUiR Europa poinformowano mnie co jest zgodne z ich OWU że wszelkie urządzenia przyłączone na trwale do konstrukcji domu zaliczane są jako dom i nie wymagają dopłat. Co jest logiczne.

A czy masz, a jeśli tak, to jaki limit na szkody na te urządzenia przyłączone trwale do konstrukcji domu? Bo może być, że masz limit np. 5 kpln i w razie większej szkody niemiło się zdziwisz.

A czy masz, a jeśli tak, to jaki limit na szkody na te urządzenia przyłączone trwale do konstrukcji domu? Bo może być, że masz limit np. 5 kpln i w razie większej szkody niemiło się zdziwisz.

Nie ma żadnych limitów i wyłączeń masz dom za 500 tys zł i finito

Pytanie do posiadaczy instalacji. Ubezpieczaliście może swoje instalacje, gdzie, jakie warunki i jaki koszt?

Było wałkowane . Wiem to prawie 700stron . ja płacę 120 lub 160 od 40k. I tu nie ma znaczenia czy PV10 czy np.5kW podałem kwotę i od niej zapłaciłem składkę.

Jest też tak jak piszą koledzy np. do domu lub garażu doliczasz koszt PV i od całości płacisz. Z tymi co na gruncie to nie wiem, nie wszystkie firmy ubezpieczają.

W TUiR Europa poinformowano mnie co jest zgodne z ich OWU że wszelkie urządzenia przyłączone na trwale do konstrukcji domu zaliczane są jako dom i nie wymagają dopłat. Co jest logiczne.

Tak jest logiczne ale z pewnego punktu widzenia . Np. jak masz dom ubezpieczony na 300k i dołożysz PV to warto by było podnieść sumę ubezpieczenia o wartość PV

Tak jest logiczne ale z pewnego punktu widzenia . Np. jak masz dom ubezpieczony na 300k i dołożysz PV to warto by było podnieść sumę ubezpieczenia o wartość PV

i tak i nie jeżeli nie zwiększałem wartości przez 5 lat w polisie to zakaldając stałość cen rynkowych dom stracił 5% wartości ale dzieki PV wartośc wzrosła wiec nic w sumie można by nie robić. Ale generalnie masz rację.

Było wałkowane . Wiem to prawie 700stron . ja płacę 120 lub 160 od 40k. I tu nie ma znaczenia czy PV10 czy np.5kW podałem kwotę i od niej zapłaciłem składkę.

Jest też tak jak piszą koledzy np. do domu lub garażu doliczasz koszt PV i od całości płacisz. Z tymi co na gruncie to nie wiem, nie wszystkie firmy ubezpieczają.

Instalację na gruncie (6 paneli) ubezpieczyłem, jako dodatkowa budowlę na działce o wartości 5000zł.

Panele na dachu traktowane są jako część domu

Czy ty w ogóle czytasz to co my piszemy? Przeczytaj raz jeszcze parę postów powyżej lub dwa razy.

Jak wiesz i chcesz powiedzieć to powiedź a nie pouczaj bo ja sobie tego nie życzę. I wypowiadaj się za siebie a nie za innych. Zgłaszam te brednie do moderatora . zaczepiaj sobie podobne osoby do Ciebie.

Jak wiesz i chcesz powiedzieć to powiedź a nie pouczaj bo ja sobie tego nie życzę. I wypowiadaj się za siebie a nie za innych. Zgłaszam te brednie do moderatora . zaczepiaj sobie podobne osoby do Ciebie.

potwierdzam ,że nie czytasz lub ignorujesz przekazywaną wiedzę i niestety to ty piszesz brednie , mały wycinek zacytowałem w poście 13468 i do tego po banie zachowujesz sie jak dzieciak :rotfl: nie umiesz stawić czoła krytyce , a może raczej prawdzie ...zgłaszam ,zgłaszam :bash:

W przyszłym roku będziemy chcieli zamontować takie panele fotowoltaiczne. Zastanawiamy się wciąż, na ile taka inwestycja się opłaca, ale z kilku źródeł słyszeliśmy, że odpowiednia dobrana moc instalacji do zapotrzebowania sprawdzi się dobrze. Planujemy najpierw audyt fotowoltaiczny, który przeprowadzi firma :spam:, docelowo mieliby zamontować instalację. Firma ma bardzo dobre opinie. Liczymy, że taki audyt też określi co realnie jesteśmy w stanie zaoszczędzić, czyli zweryfikuje opłacalność. Na pewno też będziemy chcieli skorzystać z dotacji, wiem że firma może też w tym pomóc. Edytowane przez Greengaz