homeboy 03.11.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Czy ktoś ma doświadczenie z budową instalacji większej niż prosumencka (czyli komercyjnej farmy PV) ? Chętnie bym podyskutował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.11.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Czy ktoś ma doświadczenie z budową instalacji większej niż prosumencka (czyli komercyjnej farmy PV) ? Chętnie bym podyskutował Wiesz to zależy o ilu KW mówisz jak skąłdałem wniosek o podłaczenie instalacji to wynikło z niego że nie możesz mieć większej instalacji niż przepustowość przylącza w moim przypadku to 15 kw Co rozumiesz pod pojęciem instalacja prosumencka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.11.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 (edytowane) mikro instalacja jest do 50 kw a mała instalacja do 500 kw Zmieniają się podatkowe zasady rozliczeń w systemie prosumenckim. Czynności wprowadzania i poboru energii z sieci co do zasady będą opodatkowane VAT. Będą one bowiem stanowiły odpłatne dostawy towarów (w postaci energii), objęte zakresem zastosowania ustawy o VAT. Zwolnione z podatku VAT są podmioty, których wartość sprzedaży z poprzedniego roku obrotowego nie przekracza kwoty 200 000 zł netto. Mikroinstalacje nigdy nie osiągną tego poziomu. Znowelizowane prawo w art. 2 pkt 2) zmienia art. 29 ust. 2 pkt 16) Ustawy z dnia 7 lipca 1994 roku – Prawo budowlane (Dz. U. z 2017 r. poz. 1332 i 1529 oraz z 2018 r. poz. 12, 317 i 352), według której powołany przepis otrzyma następujące brzmienie: Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na: 16) montażu pomp ciepła, wolno stojących kolektorów słonecznych, urządzeń fotowoltaicznych o mocy zainstalowanej elektrycznej nie większej niż 50 kW oraz mikroinstalacji biogazu rolniczego w rozumieniu art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii (Dz. U. z 2017 r. poz. 1148, 1213 i 1593 oraz z 2018 r. poz. 9 i ...); obowiązek uzgodnienia pod względem zgodności z wymaganiami ochrony przeciwpożarowej projektu budowlanego urządzeń fotowoltaicznych oraz mikroinstalacji biogazu rolniczego, o którym mowa w art. 6b ustawy z dnia 24 sierpnia 1991 r. o ochronie przeciwpożarowej (Dz. U. z 2017 r. poz. 736 i 1169), oraz zawiadomienia organów Państwowej Straży Pożarnej, o którym mowa w art. 56 ust. 1a tej ustawy (…)”. Edytowane 3 Listopada 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homeboy 03.11.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Wiesz to zależy o ilu KW mówisz jak skąłdałem wniosek o podłaczenie instalacji to wynikło z niego że nie możesz mieć większej instalacji niż przepustowość przylącza w moim przypadku to 15 kw Co rozumiesz pod pojęciem instalacja prosumencka? Pod pojęciem instalacja prosumencka rozumiem instalację domową o max. mocy do 40 (teraz chyba do 50) kwp, działającą na zasadzie opustów. Ja natomiast pytam o instalacje powyżej 50 kWp mocy, służącą do sprzedaży prądu, w celu zarabiania . Takie instalacje przyłączane są do linii średniego napięcia, więc przyłączenie nawet kilkuset kWp nie powinno być problemem. Co do podejścia do sprzedaży prądu, widzę dwie możliwości: albo wzięcie udziału w aukcji OZE organizowanej przez Ministerstwo Energii, dzięki czemu można uzyskać gwarantowaną cenę sprzedaży na 15 lat, co roku indeksowaną o inflację. Albo uzyskanie dotacji na budowę farmy, ale wtedy sprzedaż prądu po cenie rynkowej. Ciekaw jestem czy ktoś z tu obecnych badał temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.11.2019 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Pod pojęciem instalacja prosumencka rozumiem instalację domową o max. mocy do 40 (teraz chyba do 50) kwp, działającą na zasadzie opustów. Ja natomiast pytam o instalacje powyżej 50 kWp mocy, służącą do sprzedaży prądu, w celu zarabiania . Takie instalacje przyłączane są do linii średniego napięcia, więc przyłączenie nawet kilkuset kWp nie powinno być problemem. Co do podejścia do sprzedaży prądu, widzę dwie możliwości: albo wzięcie udziału w aukcji OZE organizowanej przez Ministerstwo Energii, dzięki czemu można uzyskać gwarantowaną cenę sprzedaży na 15 lat, co roku indeksowaną o inflację. Albo uzyskanie dotacji na budowę farmy, ale wtedy sprzedaż prądu po cenie rynkowej. Ciekaw jestem czy ktoś z tu obecnych badał temat ? To prawda ale podłączenie do lini jak to ładnie napisałeś odbywa sie do konkretnego przyłacza zbudowanego na podstawie projektu i za zgodą OSD lokalnego . Ale mas zrację tu nie ma kwetii pustowych tylko mamy do czynienia ze sprzedażą energii el. Choć bywają i prosumenci którzy mają takie ogromne zużycia np centrum handlowe myslę że spokojnie skonsumuje 5000 megawatów rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 03.11.2019 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Czy ktoś ma doświadczenie z budową instalacji większej niż prosumencka (czyli komercyjnej farmy PV) ? Chętnie bym podyskutował Pytaj na FB w dziale fotowoltika , tam jest sporo firm , które robią farmy w wielkościach MW. Z gawłem nie dyskutuj , niedawno pisał bzdury takie o fotowoltaice , że głowa mała , teraz 'ekspert' bo cytuje ustawy i ma na dachu ( bodaj 4kWp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2019 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Pytaj na FB w dziale fotowoltika , tam jest sporo firm , które robią farmy w wielkościach MW. Z gawłem nie dyskutuj , niedawno pisał bzdury takie o fotowoltaice , że głowa mała , teraz 'ekspert' bo cytuje ustawy i ma na dachu ( bodaj 4kWp). Na FB zwykli naganiacze porad prawie żadnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.11.2019 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Pytaj na FB w dziale fotowoltika , tam jest sporo firm , które robią farmy w wielkościach MW. Z gawłem nie dyskutuj , niedawno pisał bzdury takie o fotowoltaice , że głowa mała , teraz 'ekspert' bo cytuje ustawy i ma na dachu ( bodaj 4kWp). Proszę mnie nie obrażać równie dobrze mogę to samo napisać o tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.11.2019 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Na FB zwykli naganiacze porad prawie żadnych To prawda nie szuka się porad na FB i na snapchacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2019 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 To prawda nie szuka się porad na FB i na snapchacie Jak pytałem się o PV to wszyscy chcieli instalować ceny złodziejskie a mniemanie osobie takie że fachowcy.... Prawie mnie "zlinczowali jak powiedziałem o złodziejkach cenach. To samo było o grzaniu klimatyzacją że biorę gówniany sprzęt i koniecznie muszę mieć ten dwarazy droższy. A firmy koniecznie naganiały na serwisowanie klim. Mówiłem ż egrzyba sam ogarnę a z serwisem to klima niema szansy zwrotu to kolejny lincz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.11.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) To prawda nie szuka się porad na FB i na snapchacie Za to na muratorze od niekompetentnej osoby już tak Prędzej znajdzie kogoś tam , niż tu. Edytowane 4 Listopada 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.11.2019 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Ciekaw jestem czy ktoś z tu obecnych badał temat ? Kiedyś czytałem jakieś wypowiedzi ludzi którzy instalują takie duże farmy. Trzeba mieć dużo kasy. Na instlacji 50KWp to na waciki zarobisz. Jak ma to służyć do zarabiania, to celujesz w instalacje ale rzędu 1MWp. A w takim przypadku robi się jeszcze trudniej organizacyjnie. Bo to trzeba mieć kaaaawał pola o glebie niskiej klasy - nie pozwolą Ci w wolnym kraju postawić farmy PV na własnym gruncie I klasy. Trzeba przekonać tubylców że kury się od tego nie przestaną nieść. Sama papierkologia i pozwoelnia potrafią trwać rok z tego co czytałem. Generalnie da się (Skoro to firmy robią), ale to jest poważny biznes, a nie postawie se 50KWp za stodołą i będę zarabiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.11.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Jak pytałem się o PV to wszyscy chcieli instalować ceny złodziejskie a mniemanie osobie takie że fachowcy.... Prawie mnie "zlinczowali jak powiedziałem o złodziejkach cenach.Takie czasy niestety Ostatnio poszedłem do rolnika co mieszka obok, jajka kupić chciałem. Powiedział, żę po złotówce. Prawie mnie zlinczował jak powiedziałem o złodziejskich cenach, bo jak se sam zagródke dla kurek postawie i ziarna nakupuje, to za pół ceny bede miał. A jak zapytałem o poradę, czym kurki karmić żeby dobrze jajka niosły to mnie fachowiec nie wiedzieć czemu matkę obraził i psami poszczuł. Świat się kończy. Nie dość, że za pół darmo nie chcą się sprzedać, to jeszcze nie podpowiedzą jak samemu zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Za to na muratorze od niekompetentnej osoby już tak Prędzej znajdzie kogoś tam , niż tu. Prędzej tu się coś dowiesz niż tam. firma ma jeden cel zarobić i to jak najwięcej tam jest atak po kosmicznych cenach. Lepsze eny dostałem lokalnie na OLX co prawda też nie akceptowalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 04.11.2019 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Takie czasy niestety Ostatnio poszedłem do rolnika co mieszka obok, jajka kupić chciałem. Powiedział, żę po złotówce. Prawie mnie zlinczował jak powiedziałem o złodziejskich cenach, bo jak se sam zagródke dla kurek postawie i ziarna nakupuje, to za pół ceny bede miał. A jak zapytałem o poradę, czym kurki karmić żeby dobrze jajka niosły to mnie fachowiec nie wiedzieć czemu matkę obraził i psami poszczuł. Świat się kończy. Nie dość, że za pół darmo nie chcą się sprzedać, to jeszcze nie podpowiedzą jak samemu zrobić ROTFL. Dobre. Kradnę! Ale czego innego oczekiwać, skoro mało kto ma choćby mgliste pojęcie ile kosztuje pracownik, czy w ogóle prowadzenie firmy, która zatrudnia więcej niż właściciela JDG. Nie mówiąc już o wycenie ryzyka i takiej prozaicznej i nieistotnej sprawie jak zysk. Bez tej wiedzy można sobie radośnie pie*$#% o złodziejskich cenach. A przecież nikt nie broni samemu robić na dowolnych komponentach. Ba, jak poświęcić trochę czasu, to naprawdę wszystkiego można się dowiedzieć, wystarczy użyć szukajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.11.2019 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Prędzej tu się coś dowiesz niż tam. firma ma jeden cel zarobić i to jak najwięcej tam jest atak po kosmicznych cenach. Lepsze eny dostałem lokalnie na OLX co prawda też nie akceptowalne Lol, naprawdę, nikt nie chciał przywieźć Ci paneli, zamontować i dopłacić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homeboy 04.11.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Kiedyś czytałem jakieś wypowiedzi ludzi którzy instalują takie duże farmy. Trzeba mieć dużo kasy. Wiem ile kosztuje kWp. Niedawno zakładałem 5,5 kWp na dachu. Wiem też, ile można zyskać na efekcie skali. Na instlacji 50KWp to na waciki zarobisz. Jak ma to służyć do zarabiania, to celujesz w instalacje ale rzędu 1MWp. Nigdzie nie pisałem, że planuję 50 kWp, więc nie wiem skąd to wziąłeś. Wiem, jakie są ceny w aukcjach i jakie są hurtowe ceny prądu, więc z grubsza jestem w stanie oszacować przychód, ale spodziewam się że mogą wystąpić jakieś dodatkowe koszty czy opłaty naliczane przez zakład energetyczny i chętnie bym się dowiedział na co uważać (na pewno trzeba uważać na opłaty za moc bierną i zastosować układ kompensujący!). Pytam, bo pomyślałem że może akurat ktoś miał doświadczenie z tego typu biznesem. Z dotychczasowych wypowiedzi widzę jednak, że nikt nie ma pojęcia. Ok, nic nie szkodzi, zapytałem, nie trafiłem, nie było tematu . Popytam gdzie indziej. A w takim przypadku robi się jeszcze trudniej organizacyjnie. Bo to trzeba mieć kaaaawał pola o glebie niskiej klasy - nie pozwolą Ci w wolnym kraju postawić farmy PV na własnym gruncie I klasy. Trzeba przekonać tubylców że kury się od tego nie przestaną nieść. Sama papierkologia i pozwoelnia potrafią trwać rok z tego co czytałem. Generalnie da się (Skoro to firmy robią), ale to jest poważny biznes, a nie postawie se 50KWp za stodołą i będę zarabiać. Kto Ci powiedział, że zamierzam postawić za stodołą ? W ogóle nie podoba mi się protekcjonalny sposób, w jaki się do mnie odnosisz: "Trzeba mieć dużo kasy", "na waciki zarobisz", "to jest poważny biznes a nie postawie se 50KWp za stodołą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 04.11.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Takie czasy niestety Ostatnio poszedłem do rolnika co mieszka obok, jajka kupić chciałem. Powiedział, żę po złotówce. Prawie mnie zlinczował jak powiedziałem o złodziejskich cenach, bo jak se sam zagródke dla kurek postawie i ziarna nakupuje, to za pół ceny bede miał. A jak zapytałem o poradę, czym kurki karmić żeby dobrze jajka niosły to mnie fachowiec nie wiedzieć czemu matkę obraził i psami poszczuł. Świat się kończy. Nie dość, że za pół darmo nie chcą się sprzedać, to jeszcze nie podpowiedzą jak samemu zrobić Dziwisz się, że tak postąpił? To o Tobie. W ogóle nie podoba mi się protekcjonalny sposób, w jaki się do mnie odnosisz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 04.11.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Dziwisz się, że tak postąpił? To o Tobie. Ale załapałeś, czemu Jastrząb tak napisał, komu odpisywał i że to była ironia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 04.11.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Ale załapałeś, czemu Jastrząb tak napisał, komu odpisywał i że to była ironia? Widzisz ja wiem dlaczego. No Ty nie załapałeś dlaczego i komu tak odpisałem. Oj przepraszam "zacytowałem". Może coś w tym jest. Edytowane 4 Listopada 2019 przez vvvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts