Jastrząb 04.11.2019 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Pytam, bo pomyślałem że może akurat ktoś miał doświadczenie z tego typu biznesem. Z dotychczasowych wypowiedzi widzę jednak, że nikt nie ma pojęcia. Ok, nic nie szkodzi, zapytałem, nie trafiłem, nie było tematu . Popytam gdzie indziej. To jest wątek o prosumenckich instalacjach. Mała szansa, że znajdziesz tu odpwiedzi na swoje pytanie. Po drugie, moim zdaniem, gdzie byś nie pytał, nie dostaniesz przepisu na budowe instalacji czy to 50KWp "za stodoła" do dorobienia (wybacz ironie), czy profesjonalnej farmy 1MW nastawionej na konkretny zysk. Ta wiedza, jak wykonać projekty, uzyskać pozwolenia na budowe, jak przebić się przez bagno ZE, gdzie kupić tani kontener paneli, ta wiedza jest jeszcze bardziej cenna od wiedzy jak se powiesić 5KWp na dachu domu, której to koledze kulibob nikt za darmo nie chcą sprezentować. Choć pewnie bez problemu znajdziesz firmę, która Ci ten proces za "drobną" opłatą przeprowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 04.11.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Widzisz ja wiem dlaczego. No Ty nie załapałeś dlaczego i komu tak odpisałem. Oj przepraszam "zacytowałem". Może coś w tym jest. No faktycznie nie załapałem. Może dlatego, że Jastrząb ma kupę racji w tym ustępie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.11.2019 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Prędzej tu się coś dowiesz niż tam. firma ma jeden cel zarobić i to jak najwięcej tam jest atak po kosmicznych cenach. Lepsze eny dostałem lokalnie na OLX co prawda też nie akceptowalne Każdy chce zarobić. Jak ktoś zakłada firmę, to zakłada, że musi zarobić na życie i na przyjemności też. Pewny sposób, by było tanio to zrobić własnymi ręcami... Pamiętam, pisałeś, że samemu PV na dachu to nie dla Ciebie. To może załapiesz się na PV z dotacji, a zrobisz sam PC PW? Np tak jak Kolega @Tom1000k. Wypytaj jak to zrobił. Może dasz radę... Oto jego wczorajsza wypowiedź: Potwierdzam. Ja zrobiłem z Kaisai ECO 3,5. Koszt całkowity zamknął się w 2,5 tys zł. Klima 1500, wymiennik 700, pompa obiegowa 100, dodatkowy sterownik i parę rurek. Hula jak złoto, w tanim prądzie 0,25zł/kWh. Nie opłaca się palić w piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 04.11.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 No faktycznie nie załapałem. Może dlatego, że Jastrząb ma kupę racji w tym ustępie Jasne. Jastrząb ma zawsze rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 04.11.2019 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Każdy chce zarobić. Jak ktoś zakłada firmę, to zakłada, że musi zarobić na życie i na przyjemności też. Zgadza się. Tylko szkoda, że dotacje takie jak "mój prąd", niektórzy (może i większość) instalatorzy wykorzystują do windowania cen. Może o to chodzi. Wiem, bo siostra miała wyceny na wiosnę i była umówiona w sierpniu na instalacje. Nie miała niestety umowy podpisanej. Tylko się ceny troszkę zmieniły. No to zrobiłem, szwagier do pomocy (zresztą nie takie rzeczy żeśmy robili ) na super komponentach i cena ok 3,3K/kWp. Wszystko 23% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Każdy chce zarobić. Jak ktoś zakłada firmę, to zakłada, że musi zarobić na życie i na przyjemności też. Pewny sposób, by było tanio to zrobić własnymi ręcami... Pamiętam, pisałeś, że samemu PV na dachu to nie dla Ciebie. To może załapiesz się na PV z dotacji, a zrobisz sam PC PW? Np tak jak Kolega @Tom1000k. Wypytaj jak to zrobił. Może dasz radę... Oto jego wczorajsza wypowiedź: Główny problem to gaz dlatego klimy sam nie montowałem. Dopuki PC PP nie przepracuje sezonu to trudno mówić co będzie dalej Edytowane 4 Listopada 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Lol, naprawdę, nikt nie chciał przywieźć Ci paneli, zamontować i dopłacić . Jeśłi zdarzają się palanty co chcą po 5-6k za kWp i pierdzielą że zwróci ci sie w 5-8 lat jak za 3500 tyle się będzie zwracać to gdzie tu uczciwość.? Jak szmatławe firmy usłyszą dotacja to od razu cena wgórę. A dotacje śa dla plepsu a nie śmieci co chca się nachapać wszystko co jest dotowane powinno być centralnie sterowane i ukrócić dizłalnośc złodziejskich firm bo niestety frajerów trzeba chronić przed samymi sobą. Edytowane 4 Listopada 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 04.11.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Jasne. Jastrząb ma zawsze rację. Nie wiem czy zawsze. Akurat tu miał. A o co wy się tam czubicie, to mnie nie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Później zaczełm wyceniać małe instalacje 2kW byłem skłonny dać 5000zł za kwp . Nie zalazłem szamty co by taniej niż 5,5k za kwp wołała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.11.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Zgadza się. Tylko szkoda, że dotacje takie jak "mój prąd", niektórzy (może i większość) instalatorzy wykorzystują do windowania cen. Może o to chodzi.Tak było i będzie z wszelkimi dotacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 04.11.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Jeśłi zdarzają się palanty co chcą po 5-6k za kWp i pierdzielą że zwróci ci sie w 5-8 lat jak za 3500 tyle się będzie zwracać to gdzie tu uczciwość.? Jak szmatławe firmy usłyszą dotacja to od razu cena wgórę. A dotacje śa dla plepsu a nie śmieci co chca się nachapać wszystko co jest dotowane powinno być centralnie sterowane i ukrócić dizłalnośc złodziejskich firm bo niestety frajerów trzeba chronić przed samymi sobą. Ty, a nie myślałeś o swoim biznesie PV? Ja chętnie przytulę taką instalację na gotowo za powiedzmy 3700 zł /1 kWp. Myślę, że 200 zł za 1 kWp to chyba uczciwy zarobek? Oczywiście z fakturą, etc, bo przecież nie będziemy wspierać szarej strefy. Sam wiesz, że teraz klienci sami się pchają, gwarantuję Ci, że będziesz miał roboty od groma. Zatrudnisz 10 ekip a i tak będziesz musiał rezygnować z klientów, tyle ich będzie. To jak? Wchodzisz w biznes? Ja mogę być Twoim pierwszym klientem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2019 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Ty, a nie myślałeś o swoim biznesie PV? Ja chętnie przytulę taką instalację na gotowo za powiedzmy 3700 zł /1 kWp. Myślę, że 200 zł za 1 kWp to chyba uczciwy zarobek? Oczywiście z fakturą, etc, bo przecież nie będziemy wspierać szarej strefy. Sam wiesz, że teraz klienci sami się pchają, gwarantuję Ci, że będziesz miał roboty od groma. Zatrudnisz 10 ekip a i tak będziesz musiał rezygnować z klientów, tyle ich będzie. To jak? Wchodzisz w biznes? Ja mogę być Twoim pierwszym klientem. Mnie inetersuje mój zysk anie firmy jeśli oczekiwany zwrot po dotacjach jest za długi tzn że firma rżnie. Kiedyś na wyceni klimy miałem gościa co wyceniął mi po katalogowych cenach Odrazu wyjebałem za drzwi Edytowane 4 Listopada 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.11.2019 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Główny problem to gaz dlatego klimy sam nie montowałem. Dopuki PC PP nie przepracuje sezonu to trudno mówić co będzie dalej Nie o to mi chodziło byś robił teraz, a rozpoznał się w temacie - czy dasz radę. To z pewnością oprócz pozyskania wiedzy wiąże się z poszukaniem kogoś, kto wszystko "sklei". Być może zrobi ten co u Ciebie już jedno urządzenie zmontował (albo kogoś poleci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.11.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Mnie inetersuje mój zysk anie firmy jeśli oczekiwany zwrot po dotacjach jest za długi tzn że firma rżnie. Kalibob mieć racja! Kiedyś na wyceni klimy miałem gościa co wyceniął mi po katalogowych cenach Odrazu wyjebałem za drzwi Nawet nie wiesz, ale w zasadzie, to gościowi wyświadczyłeś przysługę Acz znowu muszę z pewną nieśmiałością przyznać, że Cie rozumiem. Wczoraj spytałem w sklepiku lokalnym o cene browca. Gościu mi podał sugerowaną cene detaliczną nadrukowaną przez producenta! No to ja mu "jeb z liścia". Co on mnie rżnąć będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 04.11.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Nie wiem czy zawsze. Akurat tu miał. A o co wy się tam czubicie, to mnie nie interesuje Ja mam inne zdanie Moje zdanie jest takie, że firmy trochę przesadzają. Nie dość, że "grid-party" od tego roku, "straszak" cenami prądu no i ta dotacja. Trochę niektórych instalatorów poniosło. Serio. Wiem, że z pewnych powodów masz inne zdanie, ale taka jest. My się lubimy, tyko czasem nie zgadzamy. Edytowane 4 Listopada 2019 przez vvvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 04.11.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Nie o to mi chodziło byś robił teraz, a rozpoznał się w temacie - czy dasz radę. To z pewnością oprócz pozyskania wiedzy wiąże się z poszukaniem kogoś, kto wszystko "sklei". Być może zrobi ten co u Ciebie już jedno urządzenie zmontował (albo kogoś poleci). Wiesz jaki jest problem, żeby kogoś złapać. To tez za darmo nie będzie. U mnie na głupi montaż klimy to tak ze 2-3 miechy trzeba czekać. Jak sam nie poskładasz, to może się "nie opłacać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.11.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Ja mam inne zdanie Moje zdanie jest takie, że firmy trochę przesadzają. Nie dość, że "grid-party" od tego roku, "straszak" cenami prądu no i ta dotacja. Trochę niektórych instalatorów poniosło. Serio. Wiem, że z pewnych powodów masz inne zdanie, ale taka jest. My się lubliny, tyko czasem nie zgadzamy. Co to znaczy poniosło? Jego firma jego cennik. Nie ma przymusu korzystać. Powyżej ilu % zysku netto przestaje być przyzwoicie? I dlaczego przy tylu %. I kto ma o tym % zadecydować? Towarzysz I sekretarz czy biskup? Mamy wolny rynek? Tak? Skoro firmy przesadzają, to znaczy że odbiorca im na to przesadzanie pozwala. Są skłonni zapłacic. Jakby kulibobowi chcieli płacić po 2PLN za jajko, to myślisz że by powiedział, nie, w życiu. Sprzedam po 1PLN. Nie będę was rżnął. Kulibob który zawsze i wszędzie pisze, że ma wszystkich i wszystko po za własnym zyskiem w pompie. Takie jest świat. Stety lub niestety. Rzeczy kosztują tyle, ile ludzie są skłonni za nie zapłacić. Tak było, jest i będzie. Wykorzystaj passę załóż firmę, i sam rżnij odbiorców. Kupisz se potem coś fajnego, ale przeznaczysz na cele dobroczynne, Twoja wola i pieniadze. Albo poczekaj, aż rynek się nasyci i sami będą CIę prosić żebyś od nich kupił. Albo DIY. Albo nie instaluj, skoro Ci się ceny nie podobaja. Mi się podoba maseratti, którego produkcja na pewno nie kusztuje 1mln PLN. Chciałem ich w salonie przekonać, żeby mnie nie rżneli, sprzedali za powiedzmy 200.000. Wiesz co? "Wyjebali mnie za drzwi". Do dzisiaj nie wiem dlaczego, przecież tylko do ich przyzwoitości apelowałem, żeby nie przesadzali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 04.11.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Co to znaczy poniosło? Jego firma jego cennik. Nie ma przymusu korzystać. Powyżej ilu % zysku netto przestaje być przyzwoicie? I dlaczego przy tylu %. I kto ma o tym % zadecydować? Towarzysz I sekretarz czy biskup? Mamy wolny rynek? Tak? Skoro firmy przesadzają, to znaczy że odbiorca im na to przesadzanie pozwala. Są skłonni zapłacic. Jakby kulibobowi chcieli płacić po 2PLN za jajko, to myślisz że by powiedział, nie, w życiu. Sprzedam po 1PLN. Nie będę was rżnął. Kulibob który zawsze i wszędzie pisze, że ma wszystkich i wszystko po za własnym zyskiem w pompie. Takie jest świat. Stety lub niestety. Rzeczy kosztują tyle, ile ludzie są skłonni za nie zapłacić. Tak było, jest i będzie. Wykorzystaj passę załóż firmę, i sam rżnij odbiorców. Kupisz se potem coś fajnego, ale przeznaczysz na cele dobroczynne, Twoja wola i pieniadze. Albo poczekaj, aż rynek się nasyci i sami będą CIę prosić żebyś od nich kupił. Albo DIY. Albo nie instaluj, skoro Ci się ceny nie podobaja. Mi się podoba maseratti, którego produkcja na pewno nie kusztuje 1mln PLN. Chciałem ich w salonie przekonać, żeby mnie nie rżneli, sprzedali za powiedzmy 200.000. Wiesz co? "Wyjebali mnie za drzwi". Do dzisiaj nie wiem dlaczego, przecież tylko do ich przyzwoitości apelowałem, żeby nie przesadzali. Normalnie - poniosło. Dlatego nie było firmy tylko DIY. Jak reszta prawie wszystko. Jak ludzie chcą to niech płacą. Co mnie to obchodzi. Naiwnych nie sieja. Nikt nie pisze tutaj, żeby coś robić za darmo lub półdarmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.11.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Wiesz jaki jest problem, żeby kogoś złapać. To tez za darmo nie będzie. U mnie na głupi montaż klimy to tak ze 2-3 miechy trzeba czekać. Jak sam nie poskładasz, to może się "nie opłacać". Tak wiem. Ja kupiłem w ubiegłym roku 3 klimy. Sam montowałem. Znajomy, który ma firmę wykonał tylko to co musi zrobić f-gazowiec (ma uprawnienia na firmę i na siebie). I tak na tym zarobił (godziwie). Nie był by w stanie wykonać montażu mechanicznego, bo takie duże ma obłożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.11.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Tak wiem. Ja kupiłem w ubiegłym roku 3 klimy. Sam montowałem. Znajomy, który ma firmę wykonał tylko to co musi zrobić f-gazowiec (ma uprawnienia na firmę i na siebie). I tak na tym zarobił (godziwie). Nie był by w stanie wykonać montażu mechanicznego, bo takie duże ma obłożenie. Jak wygląda ewentualna naprawa gwarancyjna przy takim systemie montaż? Gwarancja producenta która realizuje montażysta na własny koszt czy na koszt producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts