Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok. zaczynam oddychać normalnie.

Mam ofertę na 5,36 kWp na JA Solar JAM60S10-335/PR 16 sztuk plus Fronius Symo 3.7-3-M za 22700 zł. Firma duża z Krakowa.

Witam.

A nie lepiej jest Tobie kupić mocniejsze panele. Zamiast 16 sztuk 335wp to 14 sztuk po 370 wp. Ta firma wyceniła też zabezpieczenia i rozłączniki?

Ja za swoje Bem 370 z Bruk-betu dałem na okrągło 690 brutto za sztukę + transport od producenta niecałe 300 zł. Mniejsza ilość paneli to mniejsza ilość elementów do montażu.

Za taki zestaw z zabezpieczeniem i rozłączikami, elementami konstrukcji i kablami to mi wychodzi 18 tyś. Brutto z 23%VAT bez montażu. Z montażem na 8% ta sama kwota.

Jak masz swojego elektryka z uprawnieniami to protokół odbioru z pomiarami zrobi ci za 300-500 zł .

Wycena obejmuje własne uziemienie, zabezpieczenia po obu stronach a na początek zrobili projekt z analizą zacienienia - na podstawie moich dotychczasowych starć z tą branżą - to kosmos. Panele... sam nie wiem, niby te są dobre...

Elektryka miałem jak oddawałem dom , czyli dawno.

W rejonie zakładu energetycznego w którym mieszkasz zazwyczaj jest kilku elektryków którzy wykonują podłączenia instalacji lub odbiór skrzynek. Elektrycy ci również wykonują pomiary do instalacji odgromowej. Jak dobrze pogadasz to się da załatwić z nimi wszystko.

Najlepiej takich którzy prowadzą jednoosobową działalność.

Edytowane przez dominikz88
Doprecyzowanie wypowiedzi

Czy dobrze widzę że ten BrukBet chyba nie ma HalfCut?

Nie są mi obce takie akcje... Wszystkie instalacje wymyśliłem i wykonałem sam, ale przy okazji pozbywania się kotła - uległem wypadkowi, co ogranicza moje możliwości manualne na jakieś pół roku...

jeśli część pracy wykonałeś sam u siebie w domu to tylko gratulować bo nie każdy ma na to siły i czasu. O zdrowię też trzeba zadbać więc cię bardzo dobrze rozumiem bo sam mam problemy a pracy niestety tak łatwo nie da się zmienić.

Powracając do tematu paneli fotowoltaicznych brukbet serii prestige power bazuje na Perc z 5 ścieżkami

Tak, ale nie jest to technologia Half Cell czy tam half cut.

Uwierzyłem marketingowi i wybrałem trochę słabsze panele, ale zakładam że lepiej sobie poradzą w moich warunkach wschód-zachód.

ja miałem wybór albo polikrystaliczne 280 W lub mono 310W w zaproponowanej półce cenowej co oznaczało różnice 420W na całości i ponad 2000 zł drożej. Z uwagi na bardzo dobre usytuowanie pv zdecydowałem się na tańszy wariant . Liczę na bardzo dobre uzyski , te zaoszczędzone 2000 zl to jest o pól\ł roku szybszy zwrot z całej inwestycji. BTW w Skandynawii przeważają ogniwa polikrystaliczne ciekawe czemu?

ja miałem wybór albo polikrystaliczne 280 W lub mono 310W w zaproponowanej półce cenowej co oznaczało różnice 420W na całości i ponad 2000 zł drożej. Z uwagi na bardzo dobre usytuowanie pv zdecydowałem się na tańszy wariant . Liczę na bardzo dobre uzyski , te zaoszczędzone 2000 zl to jest o pól\ł roku szybszy zwrot z całej inwestycji. BTW w Skandynawii przeważają ogniwa polikrystaliczne ciekawe czemu?

Z tego co pamiętam polikrystaliczne panele w niższych temperaturach pracują sprawniej niż monokrystaliczne gdzieś coś czytałem na ten temat ale mogę się mylić. Może inni forumowicze wypowiedzą się którzy mają takie panele zainstalowane

Z tego co pamiętam polikrystaliczne panele w niższych temperaturach pracują sprawniej niż monokrystaliczne gdzieś coś czytałem na ten temat ale mogę się mylić. Może inni forumowicze wypowiedzą się którzy mają takie panele zainstalowane

Masz rację tak jest. Moim zdaniem, gdy dach ma pokrycie czarne/grafitowe itp to faktycznie full blaki mają sens bo estetycznie to wygląda, innym powodem moze być brak miejsca na montaż lub niekorzystna orientacja względem południa.

Masz rację tak jest. Moim zdaniem, gdy dach ma pokrycie czarne/grafitowe itp to faktycznie full blaki mają sens bo estetycznie to wygląda, innym powodem moze być brak miejsca na montaż lub niekorzystna orientacja względem południa.

A patrzyłeś na bep280 z bruk-betu po sklepach internetowych najtańsze znalazłem za 594 zł podejrzewam że bezpośrednio od producenta byłyby w granicach 500 zł za sztukę. Też technologia perc.

Nie rozumiem tego porównania, ja po prostu nie wiem dlaczego tak jest i się zapytałem :cool:

A ja nawet nie wiem, czy w ogóle tak jest. A porównanie dotyczyło kultury jazdy i m.in. "vision zero". Oni zaczęli wcześniej edukować społeczeństwo i wcześniej zrozumieli, że prędkość zabija. Jeśli chodzi o rynek PV, tak samo u nas, jeszcze 2-3 lata temu technologia mono była mniej rozwinięta od poli, siłą rzeczy większość instalacji i w Polskce i w wszędzie na świecie była w poli, a nie mono. To się zmienia, w miarę jak producenci przechodzą na mono.

A ja nawet nie wiem, czy w ogóle tak jest. A porównanie dotyczyło kultury jazdy i m.in. "vision zero". Oni zaczęli wcześniej edukować społeczeństwo i wcześniej zrozumieli, że prędkość zabija. Jeśli chodzi o rynek PV, tak samo u nas, jeszcze 2-3 lata temu technologia mono była mniej rozwinięta od poli, siłą rzeczy większość instalacji i w Polskce i w wszędzie na świecie była w poli, a nie mono. To się zmienia, w miarę jak producenci przechodzą na mono.

To takt, ciekaw jestem za ile lat będzie 500w z jednego panela i za ile zł? Juz teraz sa ponoć PV o mocy 400 W ale cena około 1100 zł