Przewas 26.12.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Potwierdzam - robiłem próby przez 2 dni - licznik nabija kilowaty za które trzeba zapłacić. Ja u siebie nadwyżkę "zrzucam" w grzałkę. Wolę grzać wodę niż oddawać po marne 0,16PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 26.12.2013 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Gdybym budował drugi raz, zamiast dachówki, wykonałbym pełne deskowanie i na tym panele - oszczędność na dachówce. Oczywiście usytułowanie domu i konstrukcja dachu przygotowana pod PV. Czy wy naprawdę chcecie dostać Nobla? Skąd te księzycowe pomysły? Podałem wam linka do tematu, gdzie dyskutują realiści, a nie fantaści. Zejdźcie na ziemię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 27.12.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Czy wy naprawdę chcecie dostać Nobla? Skąd te księzycowe pomysły? Podałem wam linka do tematu, gdzie dyskutują realiści, a nie fantaści. Zejdźcie na ziemię! Czemu księżycowy? Panele zastępujące pokrycie dachowe to rzecz znana od dawna. Inną rzeczą niestety jest kwestia ceny. Są nieprzyzwoicie drogie. Lepiej zastosować kompromis. Ja pokryłem dach najtańszą blachą trapezową bo i tak jej spod paneli nie będzie widać, całość będzie zakryta panelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulus85 03.02.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Witam, Ja mam nadzieję że będzie w Polsce tak jak podajże w Danii że gdy produkujemy prąd w panelach to licznik cofa się i "zeruje" nam to co zużyliśmy. Innymi słowy firma energetyczna skupuje od nas prąd po cenie po której my kupujemy od zakładu energetycznego. Poszukuję jakiejś firmy z okolic Krakowa bo chciałbym wykonać u siebie na domku panele o mocy 2-3kW. Coś sprawdzonego możecie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 03.02.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Witam, Ja mam nadzieję że będzie w Polsce tak jak podajże w Danii że gdy produkujemy prąd w panelach to licznik cofa się i "zeruje" nam to co zużyliśmy. Innymi słowy firma energetyczna skupuje od nas prąd po cenie po której my kupujemy od zakładu energetycznego. Poszukuję jakiejś firmy z okolic Krakowa bo chciałbym wykonać u siebie na domku panele o mocy 2-3kW. Coś sprawdzonego możecie polecić? Zulus. nie chcę cię rozczarowywać ale jak nie zużyjesz energii we własnym domu to sprzedawca energii zapłaci ci całe 16groszy za kilowatogodzine i nie mam ożliwości wymiany energii za energię. Co do firmy - kogokolwiek nie wybierzesz, przypilnuj aby przygotowali ci komplet dokumentów dla dystryburora - u ciebie to pewnie tauron. za nim założą ci licznik dwukierunkowy trochę czasu upłynie i uzbrój się w cierpliwość - nie podłączaj instalacji do sieci, bo bedzie ci nabijać kilowaty na twoją niekorzyść (dotyczy liczników tych jednokierunkowych). 3 kW - my mamy taką instalacje.... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 03.02.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Zulus. nie chcę cię rozczarowywać ale jak nie zużyjesz energii we własnym domu to sprzedawca energii zapłaci ci całe 16groszy za kilowatogodzine i nie mam ożliwości wymiany energii za energię. Co do firmy - kogokolwiek nie wybierzesz, przypilnuj aby przygotowali ci komplet dokumentów dla dystryburora - u ciebie to pewnie tauron. za nim założą ci licznik dwukierunkowy trochę czasu upłynie i uzbrój się w cierpliwość - nie podłączaj instalacji do sieci, bo bedzie ci nabijać kilowaty na twoją niekorzyść (dotyczy liczników tych jednokierunkowych). 3 kW - my mamy taką instalacje.... Powodzenia Taki zapis pojawił się w projekcie nowej ustawy OZE, ze dwie wersje temu. Rozliczenie energii 1:1 w cyklach pólrocznych, tyle ze ustawa niewiadomo kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 04.02.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Taki zapis pojawił się w projekcie nowej ustawy OZE, ze dwie wersje temu. Rozliczenie energii 1:1 w cyklach pólrocznych, tyle ze ustawa niewiadomo kiedy "Gruszki na wierzbie". Na chwile obecną nie ma takiej opcji (przynajmniej dla Tauron). własnie podpisaliśmy umowę, chcieliśmy 1:0,8 - tak jak się płaci, też się niezgodzili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 04.02.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 "Gruszki na wierzbie". Na chwile obecną nie ma takiej opcji (przynajmniej dla Tauron). własnie podpisaliśmy umowę, chcieliśmy 1:0,8 - tak jak się płaci, też się niezgodzili... No zgadza się, nie ma,o tym dopiero mowa w projekcie. Ja na razie wstrzymuję się z podłączeniem, wykorzystuję na własne potrzeby. Gorzej jak przyjdzie lato, wtedy chyba sąsiadowi wodę będę grzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulus85 06.02.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 I to chyba jest najlepsze rozwiązanie, "podgrzewać" wodę sąsiadom. Przynajmniej poprawią się relacje z nimi bo za 17gr tyle Tauron ma płacić szkoda tej energii. Ale tak czy inaczej jestem zwolennikiem fotowoltaiki. Szkoda że tak długo państwo polskie zwleka z dofinansowaniami. No ale ktoś mocno musi lobbować aby ich nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margo_82 28.02.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Zainteresowanym tematem fotowoltaiki polecam wybrać się w dniach 4-6 marca 2014 na Międzynarodowe Targi Innowacji Energetycznych InEnerg do Wrocławia. Mnie akurat będą tam interesowały głównie pompy ciepła, ale wiem, że dużo uwagi podczas targów będzie poświęcone właśnie fotowoltaice. Dla zwiedzających udział w targach jest bezpłatny po dokonaniu rejestracji. Więcej informacji można znaleźć na oficjalnej stronie InEnerg: http://www.inenerg.com/start. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 04.03.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Zainteresowanym tematem fotowoltaiki polecam wybrać się w dniach 4-6 marca 2014 na Międzynarodowe Targi Innowacji Energetycznych InEnerg do Wrocławia. Mnie akurat będą tam interesowały głównie pompy ciepła, ale wiem, że dużo uwagi podczas targów będzie poświęcone właśnie fotowoltaice. Dla zwiedzających udział w targach jest bezpłatny po dokonaniu rejestracji. Więcej informacji można znaleźć na oficjalnej stronie InEnerg: http://www.inenerg.com/start. Pozdrawiam Impreza bez rangi, wystawców odliczając wydawnictwa i inne tego typu, za dużo ciekawych nie ma, więc trzeba się troche popromować ale są na to inne sposoby i media Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 05.07.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 (edytowane) U nas pojawił się jeszcze jeden problem. W gorące letnie dni sprawność paneli spada i nie chcę wytworzyć napięcia ktróe wzbudzi pracę inwertera:https://www.youtube.com/watch?v=9OiPcnQod7k Edytowane 6 Lipca 2014 przez stanley79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.07.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Spróbuj sąsiadowi podgrzać wodę, to Cię zniszczą!Sprzedaż energii bez akcyzy i koncesji? - kryminał!Darowizna? ENERGII?!!! = Skarbówka Cię wykończy.Ta zielona energia, zupełnie niestabilna w czasie, to wrzód na dupie energetyki zawodowej!Oczywiście, wezmą, bo muszą z racji dyrektyw i ustawy, ale najchętniej wtedy, jak im za to zapłacisz!Przecież te 16 groszy nie kryje nawet "kosztów własnych". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.07.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Jedyne racjonalne zastosowanie paneli PV to budowa układu wyspowego.Własnego, bez żadnego podpięcia do zewnętrznej sieci.Tyle, że taki układ jest sporo droższy.Akumulatory itd. ... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.07.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Sprzedaż energii bez akcyzy i koncesji? - kryminał! Nie jest to prawdą. Od ubiegłego roku można sprzedawać energię do sieci bez koncesji i akcyzy. Wystarczy zgłoszenie mikroinstalacji. Jedyne racjonalne zastosowanie paneli PV to budowa układu wyspowego. Własnego, bez żadnego podpięcia do zewnętrznej sieci. No właśnie, gdyby nie akumulatory z ich ceną, sprawnością i degradacją, to może i tak, ale na razie najwygodniej to podłączyć on-grid i zużywać prąd na bieżąco (klima świetnie się do tego nadaje) a nadmiary wypuszczać do sieci. Oczywiście należy odpowiednio zwymiarować instalację, żeby nadmiarów nie było na dużo. Ja w czerwcu zużyłem swoich 330kWh, a do sieci poszło koło 200kWh. Do sejmu poszła ustawa o oze gdzie planuje się wprowadzenie jakiegoś rodzaju bilansowania, zobaczymy co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.07.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 W gorące letnie dni sprawność paneli spada i nie chcę wytworzyć napięcia ktróe wzbudzi pracę inwertera Napisz może jaki inwerter, jakie, jak podłączone i ile paneli, bo bardzo źle dobrano panele do inwertera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 rwxwPoczytaj uważnie...BUNT jest z powodu ceny zakupu 0,6zł i sprzedaży 0,06zł.MOŻNA oddawać prawie gratis...NIE MOŻNA opchnąć "sąsiadowi" za pół ceny! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 09.07.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Napisz może jaki inwerter, jakie, jak podłączone i ile paneli, bo bardzo źle dobrano panele do inwertera. Inwerter Kaco Powador 2500, 12 paneli Coenrgy (250W). Bardzo wąski zakres napięciowy pracy inwertera. mam same problemy od początku dzialania tej instalacji. Może wymiana inwertera pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 09.07.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 rwxw Poczytaj uważnie... BUNT jest z powodu ceny zakupu 0,6zł i sprzedaży 0,06zł. MOŻNA oddawać prawie gratis... NIE MOŻNA opchnąć "sąsiadowi" za pół ceny! Adam M. Jeden fahman proponował mi takie rązawiazanie: zainstalowanie cuda które mierzy przepływ energii z mikroinstalacji do sieci. Jesli taki wystepuje np, w wielkości 1kW to załączają się w domu urządzenia aby spowodować pobór tej energii w domu (w naszym przypadku to powietrzna pompa ciepła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.07.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Bardzo śmieszne... Czujnik widzi odpływ do sieci - załącza odbiory domowe.Czujnik nie widzi odpływu i...? Wyłącza?No, bo po co płacić za "zbędne" kWh?Jak wyłączy, to zobaczy odpływ i ... załącza? Z kim Ty współpracujesz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts