bobrow 09.12.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 No i jestem-jakby co...Właśnie kupiłem za 150 zyla na Aliexpresie licznik trójfazowy z odczytem mocy,cos, nap/prąd,RS485 (Sinotimer DDS578MR)-czyli zaczynam wariacje pt : analiza zużycia energii.Muszę teraz poszukać jakiś sofcik do wyciągania danych po RS-może cuś polecicie ?Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.12.2019 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 (edytowane) Uważasz, że ktoś, kto zakłada instalacje nie jest zainteresowany "walką" z ZE na temat rozliczania, czy choćby terminowego otrzymania dokumentów ? Ale po co walczyć? jest umowa i w nim zawarte punkty zapisu umowy należy je wyegzekwować to co?, jak ktoś nie umie czytać, mam pisać o tym w temacie o pompach ciepła czy panelach - weź się zastanów co piszesz. Moim zdaniem interesuje go to bardziej, niz dyskusja nad średnicą przewodów, czy punktami mocowania paneli - a Ty w takich dyskucjach tu uczestniczyłeś. Przynajmniej na temat wątku Uważasz, że jakiś post jest nie na temat - zgloś go, moderator osądzi. gdzie Ci zwróciłem uwagę! jeżeli nie umiesz rozróżnić stwierdzenia , że "zaśmiecacie wątek" od ZAŚMIECZASZ wątek-to widocznie najbardziej poczułeś się winny skoro piszesz do mnie. Ale to jest TWOJE ZDANIE - i wmawiasz , że wszyscy się z tobą mają zgodzić? Pewnie z 90% prosumentów na instalacje montowaną przez firmę i srednice, moment na kluczu to nie ich brocha. I cały czas przed tym właśnie staram się ich ostrzec - przed bylejakością, partactwem i niedbałością o wykonanie instalacji z komponentów niewiadomego pochodzenia, zrobionych na szybko, wykorzystujących fakt , że ludzie pójdą za ceną nie jakością , aby mieć byle pokazać się przed sąsiadem, byle taniej byle jak. "to nie ich brocha" - mądra rada:o niech wydadzą swoje pieniądze, niech działa jak chce - ważne , że ma i licznik mu nie wskazuje tyle ile mówiła firma i "prawią"na forum. Trzeba winić taryfę, licznik i wszystko inne - podziwiam. Edytowane 9 Grudnia 2019 przez Elfir atak na forumowicza, słownictwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJ413 10.12.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 No i jestem-jakby co... Właśnie kupiłem za 150 zyla na Aliexpresie licznik trójfazowy z odczytem mocy,cos, nap/prąd,RS485 (Sinotimer DDS578MR)-czyli zaczynam wariacje pt : analiza zużycia energii. Muszę teraz poszukać jakiś sofcik do wyciągania danych po RS-może cuś polecicie ? Tymczasem Może to nie jest to o co pytasz, ale jeśli ten licznik ma wyjście impulsowe - to można z niego wysyłać np. tutaj: https://pvmonitor.pl/ Ja z tego korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.12.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Tylko potrzebny jeszcze LAN Kontroler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.12.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Muszę to jakoś skleić w całość , czy dobrze rozumuję -potrzebuję :-licznik energii z wyjściem impulsowym (będzie)-kontroler LAN (czyli połączenie licznik-PC-chmura)-soft (np z PV monitor za 50pln) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.12.2019 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 (edytowane) Jeśli byś kupił u nich Lan konktroler to soft już w nim jest , wystarczy podłączyć . https://pvmonitor.pl/doc/LK_20_manual.pdf https://pvmonitor.pl/i_sprzet.php#lkpomiary Edytowane 10 Grudnia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.12.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Ktoś tu pisał ,że można Sofara "podpiąć" pod PV monitor -nie musiałbym kupować kolejnego podlicznika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.12.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Jeśli byś kupił u nich Lan konktroler to soft już w nim jest , wystarczy podłączyć . To git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.12.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Ktoś tu pisał ,że można Sofara "podpiąć" pod PV monitor -nie musiałbym kupować kolejnego podlicznika... coś chyba było . Na stronie pvmonitora mają opis podłączenia fronka , elnixa i solaredge https://pvmonitor.pl/i_sprzet.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 10.12.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Pvmonitor może wiele, tylko do każdego monitorowanego obwodu kolejny licznik a miejsca brak, sofarka obecnie się nie da bez licznika, testuję MEW-01, mierzy i rejestruję każdą fazę oddzielnie więc można monitorować trzy obwody jednofazowe, na razie się to sprawdza a cenowo korzystniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 10.12.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Pvmonitor może wiele, tylko do każdego monitorowanego obwodu kolejny licznik a miejsca brak, sofarka obecnie się nie da bez licznika, testuję MEW-01, mierzy i rejestruję każdą fazę oddzielnie więc można monitorować trzy obwody jednofazowe, na razie się to sprawdza a cenowo korzystniej To zależy czy ktoś ma zacięcie do majsterkowania i czy chce tylko to mierzyć. Jak ktoś chce jeszcze dołączyć np. pomiary temperatury, to PVMonitor jest jakby zgrabniejszym rozwiązaniem. No, ale jeśli ktoś te tematy ogarnia to może sobie np. pod Domoticza podłączyć, to też dobre wyjście. PVMonitor jest fajnym rozwiązaniem integrującym wiele instalacji (PV, PC, zużycie domu) i pozwalającym na obserwację zużycia energii w funkcji temeratur (a mierzyć sobie można co się tylko chce). Przy czym np. przy SolarEdge można uzyskać dzięki temu dane, których próżno szukać w firmowym monitoringu (które można uzyskać też samemu, ale to wymaga alpejskich kombinacji i najlepiej to zrobić od razu po otrzymaniu falownika, a nie pół roku później). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJ413 10.12.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Muszę to jakoś skleić w całość , czy dobrze rozumuję -potrzebuję : -licznik energii z wyjściem impulsowym (będzie) -kontroler LAN (czyli połączenie licznik-PC-chmura) -soft (np z PV monitor za 50pln) Ja mam tak: - licznik na produkcji z ALI: SDM630 (modbus, może kiedyś wepnę do domoticza), (mierzy import - export) - licznik na zużyciu domu ORNO (kupiony wraz z lan kontrolerem) Gdzieś widziałem tez info o możliwości wypychania danych FTP'em - ale nie mogę tego znaleźć (dla tych co lubią wiedzieć co się dzieje i lubią wykresy to można mierzyć 3 wartości: 1) produkcja, 2) zużycie domu (sieć + pv) , 3) pobór z sieci... A jak ktoś nie lubi biegać do skrzynki z licznikiem głównym to można jeszcze: 4) oddanie do sieci. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.12.2019 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 O FTP https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15591922#15591922 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2019 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 gdzie Ci zwróciłem uwagę! jeżeli nie umiesz rozróżnić stwierdzenia , że "zaśmiecacie wątek" od ZAŚMIECZASZ wątek-to widocznie najbardziej poczułeś się winny skoro piszesz do mnie. Nigdzie nie twierdziłem, źe mnie zwróciłeś uwagę - po prostu zasugerowałem, abyś (gdy spotkasz wpis, który ocenisz, jako off-top) zaznaczył to do moderacji. Moderator oceni. Podobnie, jak ja wczoraj przed północą przeczytałem tu post z żenującymi wycieczkami osobistymi, zaraportowałem i widzę, że dziś (po interwencji moda) ten post spełnia warunki regulaminu forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 10.12.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Mam pytanie. Która instalacja wytworzy więcej energii: falownik 3.68 kW i panele 3.63 kW, czy tyle samo paneli ale falownik 3 kW? Co lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazimierzowski 11.12.2019 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Potwierdzam kolege wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriss 11.12.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 No chyba po odjęciu 5000 za Mój Prąd??! Jak nie to prosze namiary na firme.A jeszcze jak na mono.to jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 12.12.2019 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 No to stałem się jednym z Was. Instalacja 11 paneli 330W + falownik 3kW Sofar. Na razie czekam na wymianę licznika. Całość - 15 228zł, dotacja 14100zł + ulga podatkowa. Oby się dobrze sprawowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 12.12.2019 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Ale się wstrzeliłeś w limit 3,68 kW ... Zrobi co do niej należy .Dużo słońca życzymy . U mnie grudzień tego roku lepszy niż zeszłego... do wczoraj miałem 59kWh , a w zeszłym roku cały grudzień wyszło 60 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 12.12.2019 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Dzięki. Marzeniem jest, aby Tauron sprężył się z wymianą licznika do końca roku. Wtedy instalacja ON i jazda od stycznia. Też życzę wszystkim duuużo słoneczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts