mima1719516202 12.12.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 (edytowane) tak a ile kWh było 4 i 5 grudnia 2019? Edytowane 12 Grudnia 2019 przez mima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.12.2019 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 a ile kWh było 5 i 6 grudnia 2019? u mnie po ponad 5kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.12.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 a ile kWh było 4 i 5 grudnia 2019? 4 grudzień--2 kWh 5 grudzień --20 kWh Co ci to daje ile u mnie przyleciało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 12.12.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 15800 / 3,3kW = 4787PLN/kWp drogo mniej płaciłem 5 lat temu za podobną instalację teraz normalna cena to około 4000 PLN/kWp. Ok, ale czasem sprzęt nie jest z lepszej półki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2019 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 kedlaw0 - cena jest ok, zważywszy, że instalacja nie jest duża (przy małych koszt kWp wzrasta), a podzespoły dobrych producentów.Nie ma opcji zrobić teraz za 4000zł/kWp na tym sprzęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 12.12.2019 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Dokładnie to samo usłyszałem od kuzyna, który to będzie mi montować. 15 lat gwarancji na panele, a ile ten fronius? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 5, czy 6...Jeśli kuzyn ma firmę i robi to na rynkowych zasadach, co cena jest OK. Jeśli tylko dorabia na zasadzie "fuchy" to podyskutowałbym o lepszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mima1719516202 12.12.2019 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 4 grudzień--2 kWh 5 grudzień --20 kWh Co ci to daje ile u mnie przyleciało? Przy podobnym nasłonecznieniu w całym kraju porównanie daje wniosek o wysokiej efektywności instalacji, aczkolwiek istnieją inne czynniki mogące potęgować większy uzysk, jak np. położenie na terenach o niskim zapyleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.12.2019 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Przy podobnym nasłonecznieniu w całym kraju porównanie daje wniosek o wysokiej efektywności instalacji, aczkolwiek istnieją inne czynniki mogące potęgować większy uzysk, jak np. położenie na terenach o niskim zapyleniu. Z tym zapyleniem --kto ci tak naładował do głowy/ Jakie ---to niskie zapylenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 13.12.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 https://interwencja.polsatnews.pl/reportaz/2019-12-12/oszustwo-na-panele-fotowoltaiczne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 13.12.2019 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Dokładnie to samo usłyszałem od kuzyna, który to będzie mi montować. 15 lat gwarancji na panele, a ile ten fronius? bezpłatnie w zależności od wybranej opcji 2 lub 5 lub 7. Jak zapłacisz to będzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 13.12.2019 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 5, czy 6... Jeśli kuzyn ma firmę i robi to na rynkowych zasadach, co cena jest OK. Jeśli tylko dorabia na zasadzie "fuchy" to podyskutowałbym o lepszej. Kuzyn zajmuje się tym zawodowo. Od innej firmy dostałem wycenę 17000 za ten sam materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mima1719516202 13.12.2019 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Z tym zapyleniem --kto ci tak naładował do głowy/ Jakie ---to niskie zapylenie? Wrocławscy naukowcy. W zasadzie chodziło o "zamglenie powietrza". Mógłbyś się zdziwić. Ciekawy KALKULATOR PROMIENIOWANIA SŁONECZNEGO: http://fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~kasper/solarsym/kalkulator.htm Różnica pomiędzy powietrzem "miejskim czystym" 435,6 W/m2 a "wiejskim czystym" 619,5 W/m2 dla 5 grudnia. "Program ten powstał w 2006 roku w wyniku współpracy pracowników Instytutu Techniki Cieplnej i Mechaniki Płynów Politechniki Wrocławskiej oraz Instytutu Geografii i Rozwoju Regionalnego Uniwersytetu Wrocławskiego. Zastosowany model numeryczny służy do obliczania wartości chwilowych bezpośredniego, rozproszonego i odbitego promieniowania słonecznego [W/m2]. Obliczenia modelowe dostosowano do danych pochodzących z aktynometrycznej stacji pomiarowej we Wrocławiu przez co można uznać je za poprawne dla klimatu terenu Wrocławia i okolic. Program umożliwia również prowadzenie obliczeń przybliżonych dla dowolnej lokalizacji na terenie Polski. Obliczenia można prowadzić dla dowolnej geometrii płaszczyzny pochłaniającej - nieruchomej i nadążnej za słońcem. Program umożliwia także sumowanie wyliczanych wartości promieniowania w zadanym przedziale roku co pozwala na obliczanie dostarczonej ilości energii [GJ/m2] lub [kWh/m2]." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 13.12.2019 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 zgodzę się z kolegą Mina, ostatnie 2 pełne słoneczne dni a jednego dnia z instalacji 3,1 kw miałem maksymalną chwilową produkcje 1440 w, natomiast drugiego dnia doszło do 1620 w. Jeden i drugi dzień pełne słońce bez chmurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.12.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 zgodzę się z kolegą Mina, ostatnie 2 pełne słoneczne dni a jednego dnia z instalacji 3,1 kw miałem maksymalną chwilową produkcje 1440 w, natomiast drugiego dnia doszło do 1620 w. Jeden i drugi dzień pełne słońce bez chmurki. Chwilowa produkcja - wystarczy, że przy tym samym nasłonecznieniu i o tej samej godzinie będzie znacznie chłodniej to i wynik będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Chwilowa produkcja - wystarczy, że przy tym samym nasłonecznieniu i o tej samej godzinie będzie znacznie chłodniej to i wynik będzie lepszy. I to jest fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Wrocławscy naukowcy. W zasadzie chodziło o "zamglenie powietrza". Mógłbyś się zdziwić. Ciekawy KALKULATOR PROMIENIOWANIA SŁONECZNEGO: http://fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~kasper/solarsym/kalkulator.htm Różnica pomiędzy powietrzem "miejskim czystym" 435,6 W/m2 a "wiejskim czystym" 619,5 W/m2 dla 5 grudnia. "Program ten powstał w 2006 roku w wyniku współpracy pracowników Instytutu Techniki Cieplnej i Mechaniki Płynów Politechniki Wrocławskiej oraz Instytutu Geografii i Rozwoju Regionalnego Uniwersytetu Wrocławskiego. Zastosowany model numeryczny służy do obliczania wartości chwilowych bezpośredniego, rozproszonego i odbitego promieniowania słonecznego [W/m2]. Obliczenia modelowe dostosowano do danych pochodzących z aktynometrycznej stacji pomiarowej we Wrocławiu przez co można uznać je za poprawne dla klimatu terenu Wrocławia i okolic. Program umożliwia również prowadzenie obliczeń przybliżonych dla dowolnej lokalizacji na terenie Polski. Obliczenia można prowadzić dla dowolnej geometrii płaszczyzny pochłaniającej - nieruchomej i nadążnej za słońcem. Program umożliwia także sumowanie wyliczanych wartości promieniowania w zadanym przedziale roku co pozwala na obliczanie dostarczonej ilości energii [GJ/m2] lub [kWh/m2]." Słuchaj dalej ---ja postoję i trzymam swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kartofelzmaslem 13.12.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 https://interwencja.polsatnews.pl/reportaz/2019-12-12/oszustwo-na-panele-fotowoltaiczne/ Jeżeli się nie mylę to firma działa obecnie na północy kraju. Dalej szukam instalatora PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 14.12.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Kto wstawi wykres produkcji względem ustawienia co do stron świata i kąta dachu? Był już takowy, chyba Jastrząb wstawiał, ale zrobiło się 718 stron - nie mogę znaleźć. No i generalnie - gdzie znajdę różne statystyki dla Polski co do PV (poza pvmonitor)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.12.2019 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 http://kompaniasolarna.pl/wp-content/uploads/jak2.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts