Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W przyszłorocznym budżecie przeznaczyłem cobie 20k. Trochę drogo ale firma wiochę obok z paroletnim doświadczeniem na rynku.

3,1kWp 16500

4,34kWp- 21.500,00 Brutto

4,96kWp- 23.000,00 Brutto

6,20kWp- 27.500,00 Brutto

Najs zybszy zwrot na pierwszej instalacji pomimo największej ceny za kWp realny koszt 9300. Coś po negocjuję najwyżej będę szukał dalej.

Tyko pierwszą zrobisz jak 1F. Reszt 3F. U mnie nie ma bilansowania, więc w przypadku np. 4,34kWp była by u mnie dupna auto-konsumcja.

Kombinujesz 2kw najtaniej jak się da? Ja mam 15k przygotowane na 3,3-3,5kW tylko dobrej oferty nie ma.

Raczej nie kombinuje bo tak by brał inwerter 1f za 2 tyś plus 10 paneli 325 za 5,2 + mocowanie 1 tyś + rozdzielnia,kabelki 0,8 tyś = 8 tyś i otrzymałby tylko 4 dofinansowania. Lepiej już inwerter 3f większe pole manewru.

Brnę w to dalej i jest tak :

-koszt obecny z wiatką 28 000pln brutto , koszt po odliczeniu 22 500pln brutto (czyli 1kWp za ok 2 250pln)

-gwarancja Coraba 10 lat na Sofarka

-panele największego na świecie producenta ogniw PV (czyli znaczna część "producentów" paneli jedzie na ich produktach)

-mam przy okazji wiatę na 2 samochody

-instalacja+wiata ubezpieczone

-od 23.10 do teraz prawie 500kWh wyprodukowane (zimą mam za dużo cienia -góry ,drzewa i cień własnej chałupy) , ale od lutergo powinno być znacznie lepiej...

Wiem ,że szybciej mi się zwróci temat-oficjalnie został ogłoszony wzrost cen energii.

Bawię się teraz w opomiarowanie PC i reszty chałupy-czekam na kilka danych (i podlicznik z ethernetem).

Na razie zacieram łapki i powoli rozwijam cukiereczki (uprzednio zawinięte przez Świstaka...)...

Alleluja i do przodu !

od 23.10. do dziś ----523kWh

Kuliżanka dała w kolumbusie za taka instalke 55 tys to zaprezentowana cena to jest bardzo dobra

U mnie najdroższy był Foton.... 56

Columbus 52

Hymon 45

Huampol 42

I cała reszta regionalnych i mniejszych żuczków aż do 36.

Ogólnie na prowizje PH trzeba słono płacić. A wynagrodzenia dyrektorów i całych struktur też nie są małe.

A i tak osprzęt w 90% u wszystkich to CHINA.

Instalatorzy i jakość montażu to TOTO LOTEK.

Pozdrawiam