mitch 19.01.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 może niech wypowie się ten co posiada instalację PV i ma za sobą jakiś okres rozliczeniowy. Myślę, że to będzie najrozsądniej Takich ludzi jest dużo. Wypowiadali się jednoznacznie. Nikt nie odważył się zakwestionować praw fizyki. Nie rozumiem, czego oczekujesz Wystarczy wiedza z fizyki z gimnazjum i wszystko jest jasne. tutaj jest troche więcej na temat rozliczania się z ZE http://ekofachowcy.pl/prosument/pytania-i-odpowiedzi/prosument-watpliwosci-maj-2015/jak-rozliczyc-sie-z-energetyka-net-metering warto zwrócić uwagę na to zdanie "Na bieżąco zużywamy energię, a kiedy jej nie potrzebujemy oddajemy do sieci. Możemy skorzystać z niej w dowolnym czasie płacąc tylko za koszty przyłączeniowe do sieci oraz koszty związane z przesyłem energii, którą pobieramy z sieci." Nic nowego nie odkryłeś. Na tym polega net-metering. Poza tym, są w tym tekście pewne nieścisłości (dotyczące liczników i doborze okresów rozliczeniowych - to są kompletne bzdury), ale to już drobiazg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 19.01.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 i dlatego ENEA montuje pierwszy licznik zaraz za falownikiem aby wiedzieć ile energii faktycznie produkujemy i drugi licznik na wejściu do domy, aby wiedzieć ile im wysłaliśmy nadwyżki i ile zabraliśmy. A ten dodatkowy licznik jest dla celów URE, nie dla ZE. Dodatkowy licznik jest dla ZE zbędny - do rozliczeń całkowicie wystarcza im jeden, główny licznik, który odpowiednio kontroluje kierunki przepływu energi. Jest to dodatkowy koszt dla ZE, dlatego część z nich zrezygnowała z dodatkowego licznika. Dlatego też ZE wysyłały przypomnienia do posiadaczy mikroinstalacji o konieczności raportowania wyprodukowanej energii, bo ustawa o OZE przerzuciła ten obowiązek na właścicieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.01.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Nie masz racji. To co napisałeś przeczy prawom fizyki. Przeczy też zasadzie działania inwertera. Prąd, tak samo zresztą jak woda czy powietrze dąży zawsze tam, gdzie ma najmniejszy opór. Czyli jeśli inwerter wyprodukuje jakąś energię, to pierwsze co ją wykorzysta to będzie sprzęt domowy. Zawsze, nieodwołalnie i bez względu na wszystko. Dopiero nadmiar energii, której dom nie zużyje, a instalacja wyprodukuje, jest wpompowywany do sieci ZE. Nie istnieje w naszej rzeczywistości taka sytuacja, jak Ty opisujesz.Z tym co napisałeś zgadzam się co do joty, gdyby nie mały szczegół, a mianowicie sposób podłączenia liczników. tutaj masz rysunek http://www.fotowoltaika.com/files/Image/dom_jednorodzinny/4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 19.01.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Z tym co napisałeś zgadzam się co do joty, gdyby nie mały szczegół, a mianowicie sposób podłączenia liczników. tutaj masz rysunek Wiesz co to jest rysunek poglądowy? Jeśli 3 i 4 to są liczniki, to muszę Cię zmartwić. Jeśli tak chcesz zamontować instalację, to napotkasz dość poważny opór ze strony ZE. Na tyle poważny, że nie uda Ci się tego pomysłu zrealizować. Ewentualny (bo nie jest konieczny) licznik zliczający produkcję MUSI być podłączony po stronie domu licznika głównego. Czyli patrząc od strony domu: inwerter > licznik (opcjonalny) > główna skrzynka z zabezpieczeniami (do której są podłączone obwody domowe) > licznik główny > sieć ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 19.01.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 nikt nie chce zarabiać, kazdy chce tylko sprawiedliwie. Skoro "sam wytwarzam prąd", to chce sam go wykorzystać tyle ile mogę a dopiero nadwyżkę sprzedać po cenach rynkowych. Niech to będzie te 13-17gr/kWh. Dlaczego mam płacić za przesył tego co sam wytworzyłem. Abonament to i tak sie płaci, nawet jak sie nie zużywa prądu. A nazywać ich oszustami, złodziejami i wyłudzaczami mam zupełnie inne powody niz OZE. Jak wyprodukujesz jabłka, to za transport na targ żebyś je sprzedał też Ci ktoś zapłaci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 19.01.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Ja mam to inaczej podłączone- dokładnie tak jak na rysunku który zamieszczam poniżej- bo niby energia elektryczna do działania falownika ma być gratis od ZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.01.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Jak wyprodukujesz jabłka, to za transport na targ żebyś je sprzedał też Ci ktoś zapłaci?tak. Transport będzie w cenie jabłek. W cenie jabłek bedzie tez ZUS, podatek, wynagrodzenie pracownika, mój zarobek, żony perfumy itp. itd. i za wszystko Ty zapłacisz kupując jabłka na targu Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 19.01.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Tak, tylko wbrew pozorom ciężko jest uzyskać 20% zużycie własne. Średnia w polsce to raczej bliżej 10%. Łatwiej na pewno będzie, gdy grzejesz choćby CWU prądem (ja np. grzeje PC w taniej taryfie). Tak tylko ostrzegam przed nadmiernym optymizmem Tylko weż pod uwage, ze bilansowanie uwzglednia tez taryfy. Dużo tym nie utargasz. Do zwiekszenia samokonsumpcji musiałbyś mieć np grzałkję sterowaną wg mocy PV ale i to bez sensu bo po co masz np o godzinie 12 zużywac energię z PV na grzałke ( podnosić samokonsumpcję) . Taka energia "kosztuje" Cię ok 0,30 PLN bo tyle korzyści miałbyś z bilansowania jej ze zużyciem energii z I taryfy. Ja w taryfie nocnej mam energię po 0,20 PLN (ze wszystkimi opłatami) Wolę więc grzałkę załączyć o 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 19.01.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 dokładnie tak to działa i tego nie neguję, ale gdzie rozliczenie z zakładem energetycznym? AD Nie możesz wykorzystać bezpośrednio energii z paneli, najpierw musisz wysłać ją do ZE a później pobrać. Błąd. Własnie wykorzystujesz najpierw a nadwyżke odsyłasz. Dodatkowy licznik jest tylko do celów rozliczania "zielonej energii" ZE z URE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 19.01.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Dobra, chciałem napisać coś kąśliwego, ale się powstrzymałem. Prąd, tak samo zresztą jak woda czy powietrze dąży zawsze tam, gdzie ma najmniejszy opór. Czyli jeśli inwerter wyprodukuje jakąś energię, to pierwsze co ją wykorzysta to będzie sprzęt domowy. Zawsze, nieodwołalnie i bez względu na wszystko. Działa to w ten sposób że falownik podbija nieco napięcie sieciowe. Prąd zostanie najpierw rozgospodarowany w sieci wewnętrznej. Polecam zmierzyć napięcie AC na zaciskach inwertera i na wejściu sieci do budynku. Pomijając kwestie tego gdzie fizycznie się prąd rozpłynie (np inwerter jednofazowy a instalacja 3 fazowa) i tak sposób naliczania licznika spowoduje, że energia wyprodukowana zostanie odjęta od zużytej w samym liczniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 19.01.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Wiesz co to jest rysunek poglądowy? Jeśli 3 i 4 to są liczniki, to muszę Cię zmartwić. Jeśli tak chcesz zamontować instalację, to napotkasz dość poważny opór ze strony ZE. Na tyle poważny, że nie uda Ci się tego pomysłu zrealizować. Uda mu się. Ale będzie musiał wystąpić o warunki przyłączenia ale mikroinstalacji , wybudować złącze kablowe na własny koszt a dodatkowo nie będzie mógł korzystać z energii wyprodukowanej . Co nie zmienia faktu, że widziałem kiedyś taką instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 19.01.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 W miesiącach ciepłych produkcja w miesiącach zimnych konsumpcja- bilansowanie. Czyli krótko mówiąc tak czy siak, latem nie skonsumuję tego co będę produkował i chcąc to odzyskać zimą Skonsumujesz. Okresy bilansowania są bardziej przyjazne Nie pamiętam czy styczęń-czerwiec / lipiec- grudzień ale jakiś taki był zamysł. Jutro sprawdzę do dopiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 19.01.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Tylko weż pod uwage, ze bilansowanie uwzglednia tez taryfy. Dużo tym nie utargasz. Do zwiekszenia samokonsumpcji musiałbyś mieć np grzałkję sterowaną wg mocy PV ale i to bez sensu bo po co masz np o godzinie 12 zużywac energię z PV na grzałke ( podnosić samokonsumpcję) . Taka energia "kosztuje" Cię ok 0,30 PLN bo tyle korzyści miałbyś z bilansowania jej ze zużyciem energii z I taryfy. Ja w taryfie nocnej mam energię po 0,20 PLN (ze wszystkimi opłatami) Wolę więc grzałkę załączyć o 13 Tak, właśnie te rozliczanie 2 taryf przyprawia mnie o ból głowy Inna sprawa, że ja grzejąc CWU dziennie zużyję jakieś 3 kWh, przy grzałce byłoby powyżej 9 kWh. Ale grosik do grosika.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 19.01.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 tak. Transport będzie w cenie jabłek. W cenie jabłek bedzie tez ZUS, podatek, wynagrodzenie pracownika, mój zarobek, żony perfumy itp. itd. i za wszystko Ty zapłacisz kupując jabłka na targu Nie bardzo rozumiem. Masz towar (energię) . Chcesz żeby ktoś ją od Ciebie kupić (Giełda) i masz pretensje o to że ktoś Ci liczy koszt przetransportowania tej energii kogoś kto ją odkupi? Jak położysz sobie do sąsiada kabel, zrobisz koncesję operatora , to możesz mu bez opłat dystrybucyjnych sprzedawać jak masz taki kaprys, na pewno będzie Ci wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 19.01.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Uda mu się. Ale będzie musiał wystąpić o warunki przyłączenia ale mikroinstalacji , wybudować złącze kablowe na własny koszt a dodatkowo nie będzie mógł korzystać z energii wyprodukowanej . Co nie zmienia faktu, że widziałem kiedyś taką instalację. Miałem na myśli typową instalację domową, z jednym PPE - podejrzewam, że on też. Ale masz rację, da się. Tylko zrobienie czegoś takiego do domu jest co najmniej mało opłacalne. Nawet przy taryfach FiT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 19.01.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Tak, właśnie te rozliczanie 2 taryf przyprawia mnie o ból głowy Inna sprawa, że ja grzejąc CWU dziennie zużyję jakieś 3 kWh, przy grzałce byłoby powyżej 9 kWh. Ale grosik do grosika.. Wbrew pozorom, wg ostatniego stanowiska MG jest dosyć proste i bardzo korzystne na dwutaryfowców. W taryfie nocnej wyprodukujesz ok 25% produkcji PV ( instalacja wzorcowa na 33stopnie , południe itd) I teraz od zużycia prądu w taryfie nocnej odejmujesz produkcję PV czyli 25 procent całkowitej produkcji. Podobnie liczysz dla taryfy dziennej. Za całkowitą nadwyżkę dostaniesz albo cenę giełdową ( teraz) albo FIT ( podobno od lipca) Dla dwutaryfowców to plus, bo w przeciwnym przypadku bilansowałbym zużycie taniej energii nocnej z dosyć drogą produkowaną w PV Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Przewas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 19.01.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Miałem na myśli typową instalację domową, z jednym PPE - podejrzewam, że on też. Ale masz rację, da się. Tylko zrobienie czegoś takiego do domu jest co najmniej mało opłacalne. Nawet przy taryfach FiT. Jest to kompletnie nieopłacalne, co świadczy tylko o kompetencji człowieka który rysował schemat ale nie jest to jakiś nietypowy temat. W listopadzie poprawiałem projekt PV po firmie, gdzie zostały już wydane warunki na taką własnie instalację. Inwestor był mocno zdziwiony , że nie będzie mógł z tej energii korzystać w takim układzie. A instalacja niemała bo ponad 100kW na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 19.01.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Skonsumujesz. Okresy bilansowania są bardziej przyjazne Nie pamiętam czy styczęń-czerwiec / lipiec- grudzień ale jakiś taki był zamysł. Jutro sprawdzę do dopiszę W ENEA jest chyba bilansowanie kwiecień-wrzesień/ październik-marzec. Pewności jednak nie mam jak tam było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 20.01.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Wbrew pozorom, wg ostatniego stanowiska MG jest dosyć proste i bardzo korzystne na dwutaryfowców. W taryfie nocnej wyprodukujesz ok 25% produkcji PV ( instalacja wzorcowa na 33stopnie , południe itd) I teraz od zużycia prądu w taryfie nocnej odejmujesz produkcję PV czyli 25 procent całkowitej produkcji. Podobnie liczysz dla taryfy dziennej. Za całkowitą nadwyżkę dostaniesz albo cenę giełdową ( teraz) albo FIT ( podobno od lipca) Dla dwutaryfowców to plus, bo w przeciwnym przypadku bilansowałbym zużycie taniej energii nocnej z dosyć drogą produkowaną w PV Mnie chodzi o sytuację, gdy mam powiedzmy zużycie na potrzeby pompy ciepła 4000 kWh rocznie i taryfę G12w. Mogę wybrać okres, w którym będzie ona pracować. Bez PV ustawiam ją w taryfie nocnej i jest wszystko jasne. Stawki przesyłu: dzienna 0,34 zł, nocna 0,09 zł. Cena za energię: dzień 0,38 zł, noc 0,25 zł. I teraz chodzi mi o to, w jakiej taryfie puścić PC (musi ona zużyć te 4000 kWh rocznie), żeby było to najbardziej opłacalne. Zakładam, że zasadniczo PC nie będzie chodziła w momecie generacji energii z PV czyli w zimie - z wyjątkiem może CWU, ale to pomijalna sprawa, jakieś 500 kWh - choć oczywiście automatyka załączająca PC w momencie wykrycia produkcji z PV będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 20.01.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 ... automatyka załączająca PC w momencie wykrycia produkcji z PV będzie. Jaka to automatyka - chciałbym taką automatykę do moich grzałek aby pobierały te skromne jesienno-zimowe kilowaty na procukcję ciepła zanim prąd trafi do sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts