d7d 13.01.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Mam pytanie o ułożenie panelie . Dach 45* usieka na wschód o ok 10* Tzn. że połać jest odchylona od południa o 10 stopni w stronę wschodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 13.01.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Mam pytanie o ułożenie panelie . Dach 45* usieka na wschód o ok 10* [ATTACH=CONFIG]439338[/ATTACH] Gdzie dać panele bliżej dolnej krawędzi dachu czy bliżej szczytu. Wydaje mi się że bliżej dołu to konstrukcyjnie lepiej dla dachu, komin mniej będzie psuł robotę, dalej od piorunochronu, jednak w razie opadów śniegu panele będą zatrzymywać śnieg. Lepiej dać niżej czy wyżej? w zasadzie wypadałoby, aby górna krawędź paneli była poniżej dolnej krawędzi komina. Ja mam tak zamontowane panele, dach w kierunku 200stopni (czyli o 20 stopni na zachód od południowego) i o poranku w miesiącach maj-czerwiec lipiec mniej więcej jest przez chwilę cień od komina na górnej części paneli. U Ciebie powinno być lepiej, bo masz lekko odchylone na wschód. Na pvmonitor znajdziesz moją instalację, możesz sobie od razu zobaczyć ile możesz przewymiarować panele - znamionowo mam w tej chwili 4,48kW paneli, falownik 6kW, wiec nigdy nie obcina produkcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.01.2020 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Jak przewymiarujesz o 20% to dopiero zobaczysz produkcję zbliżoną do tej z naklejki na panelach. Dalsze przewymiarowanie daje Ci więcej produkcji przy niskim naświetleniu. Inwerter włącza się wcześniej i dłużej pracuje. Uzyski zimowe są znacznie wyższe. Lecz w lecie będzie obniżał ( ograniczał) choć do 20% jest jak najbardziej dopuszczalne. Oscylował bym ok 15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.01.2020 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Czyli tak jak masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.01.2020 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Dziś oddzwoniła do mnie PGE z informacją że PGE Warszawa teren stosuje bilansowanie międzyfazowe oraz międzystrefowe w umowach prokonsumenckich. Brzmi to super zobaczę na fakturze to uwierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.01.2020 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Miałem na myśli moc w W przy określonej przez producenta Wp w teście STC. Czy faktycznie ta maksymalna moc uzysiwana w Polsce jest mniejsza niż ta Wp podawana w katalogach dla warunków STC. Jak przewymiarujesz panele względem falownika to i tak obetnie do mocy falownika ( jak się nagrzeje w lecie ) U mnie max moc to 5005W bo falownik 5kW choć w panelach 5702W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.01.2020 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Mam pytanie o ułożenie panelie . Dach 45* usieka na wschód o ok 10* [ATTACH=CONFIG]439338[/ATTACH] Gdzie dać panele bliżej dolnej krawędzi dachu czy bliżej szczytu. Wydaje mi się że bliżej dołu to konstrukcyjnie lepiej dla dachu, komin mniej będzie psuł robotę, dalej od piorunochronu, jednak w razie opadów śniegu panele będą zatrzymywać śnieg. Lepiej dać niżej czy wyżej? Teraz są najdłuższe cienie sprawdź gdzie jest rzucany cień i chyba od kalenicu trochę w doł masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.01.2020 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Czyli tak jak masz Wydaje mi się że jest SUPER mając na uwadze uzyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.01.2020 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Masz też prawie idealny azymut o pochylenie połaci dachu! Dach był projektowany z myśaą o montażu paneli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.01.2020 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Tzn. że połać jest odchylona od południa o 10 stopni w stronę wschodu? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.01.2020 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Teraz są najdłuższe cienie sprawdź gdzie jest rzucany cień i chyba od kalenicu trochę w doł masz rację Teraz to niema znaczenia. Największe znaczenie będzie miało w szczycie sezonu kiedy słońce wschodzi najbardziej na północnym wschodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.01.2020 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 (edytowane) Jak przewymiarujesz panele względem falownika to i tak obetnie do mocy falownika ( jak się nagrzeje w lecie ) U mnie max moc to 5005W bo falownik 5kW choć w panelach 5702W Przejrzałem stronę froniusa i Przewymiarowane panele w stosunku do tego inwertera i spokojnie można przewymiarować do tego co planowałem 4,48. Podobne przewymiarowane instalacje wyciągają prawie 5000kwh. Trzeba też wziaść pod uwagę że za 10 lat z tego 4,48kW to zostanie ok 4kw Edit:teretyczny czas zwrotu się skraca do 5,2roku liczone po cenach 2020. Kwestie czy wykorzystam całą możlwą produkcję z drogiej w drogiej czy przesunie sie na tanią Edytowane 13 Stycznia 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.01.2020 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Teraz to niema znaczenia. Największe znaczenie będzie miało w szczycie sezonu kiedy słońce wschodzi najbardziej na północnym wschodzie. No niekoniecznie bo słońce od razu jest wysoko w zakresie produkcyjnym pv ja nie liczę Wschodu o 4 01 bo wtedy mamy dom od północy ale to w czerwcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.01.2020 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Przejrzałem stronę froniusa i Przewymiarowane panele w stosunku do tego inwertera i spokojnie można przewymiarować do tego co planowałem 4,48. Podobne przewymiarowane instalacje wyciągają prawie 5000kwh. Trzeba też wziaść pod uwagę że za 10 lat z tego 4,48kW to zostanie ok 4kw Edit:teretyczny czas zwrotu się skraca do 5,2roku liczone po cenach 2020. Kwestie czy wykorzystam całą możlwą produkcję z drogiej w drogiej czy przesunie sie na tanią TY masz PGE bo nie pamiętam ale w PGE jest bilansowanie międzystrefowe i międzyfazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.01.2020 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 TY masz PGE bo nie pamiętam ale w PGE jest bilansowanie międzystrefowe i międzyfazowe enea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.01.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 No niekoniecznie bo słońce od razu jest wysoko w zakresie produkcyjnym pv ja nie liczę Wschodu o 4 01 bo wtedy mamy dom od północy ale to w czerwcu komin o tej porze roku nie zasłoni paneli słońce wsataje na południowym wschodzie i komin nie zrobi cienia . Latem zanim wmine komin bedzei zacieniać panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.01.2020 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 komin o tej porze roku nie zasłoni paneli słońce wsataje na południowym wschodzie i komin nie zrobi cienia . Latem zanim wmine komin bedzei zacieniać panele O tej porze roku to jest kupa a nie produkcja. Podejrzewam, że oprogramowanie do projektowania instalcji, jest w stanie Ci policzyć o ile stracisz produkcij przez ten komin i czy ma sens wsadzać jakieś optymalizatory. Ja chyba instalowałem bluesol, (z pamięci wiec mogę się mylić) i był 30dniowy. Definiujesz bryłe domu, pewnie da się komin zdefiniować i zasymuluje zacienienia. Na YT są filmiki demonstracyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.01.2020 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Masz też prawie idealny azymut o pochylenie połaci dachu! Dach był projektowany z myśaą o montażu paneli ? Nie . Po prostu taki kąt dachu wygląda najładniej.( według mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.01.2020 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Przejrzałem stronę froniusa i Przewymiarowane panele w stosunku do tego inwertera i spokojnie można przewymiarować do tego co planowałem 4,48. Podobne przewymiarowane instalacje wyciągają prawie 5000kwh. Trzeba też wziaść pod uwagę że za 10 lat z tego 4,48kW to zostanie ok 4kw Edit:teretyczny czas zwrotu się skraca do 5,2roku liczone po cenach 2020. Kwestie czy wykorzystam całą możlwą produkcję z drogiej w drogiej czy przesunie sie na tanią Nie ma szans aby wykorzystać ( wykorzystać z rozumem). Choć tu na forum w lecie byli tacy co się chwalili że zużyli wszystko bodajże ok 25kWh na dzień. Tak jak pisałem (wykorzystać z rozumem) bo ów jegomość robił to zupełnie chaotycznie. ( grzał baniak z wodą czy tam coś ) bezsensownie . Tylko po to by wykorzystać produkcję . Oczywiście było to w lecie. Co z tego, jak w zimie trzeba kupić, bo zapas zjadł dla własnego EGO. np. w lecie w magazyn pchasz 1000kWh odbierasz w grudniu 800kWh. -----To wszystkim jest znane. Zapytałem tego posiadacza PV czy jak przyjdzie zima to z sieci też tak będzie szalał ? Cisza do dziś. Podkreślał jednak z zadowoleniem że wykorzystuje całą produkcję dzienną. No super pomysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.01.2020 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Dobre i co najgorsze takiej osobie nic nie wytłumaczysz Był tak dumny z siebie że przez parę dni podawał produkcje i 100% zużycie., Do momentu aż zadałem mu właśnie to pytanie co w poście wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts