Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Czy macie jakieś doświadczenia, opinie na temat modułów z firmy Hanplast z Bydgoszczy? Mają panele w technologii SmartWire więc jeszcze opinia o tej technologii.

Z tego co wiem to ich panele wychodzą dość drogo. SmartWire w porównaniu do standardowych np 5 bus barów daje jakiś tam pomijalny zysk ;)

Ogólnie lepiej kupić tańsze panele a za różnice w cenie kupić np 2 więcej :)

Tutaj uzyski -voymar- na poziomie 126% średniej, można wytłumaczyć głównie położeniem geograficznym. Porównywać trzeba dni, w które panowało takie samo zachmurzenie; a nie jest ich wiele.

https://pl.sat24.com/HD/pl/pl

Raczej idealne południe i kąt, bez zacienień. Dziś słońce cały dzień i dziś wpadło równo-- 20kWh

Jak dobrze pójdzie to na koniec marca będzie fronius 3,7 i 4,49kWp. Panele na zachodniej krawędzi aby olać komin.

Pytanie mam o montaż wykonawca proponuje strefy brzegowe 0,5m. Nie za mało? I jak powinna być odległość paneli od piorunochronu ?

Edytowane przez kulibob

Jak dobrze pójdzie to na koniec marca będzie fronius 3,7 i 4,49kWp. Panele na zachodniej krawędzi aby olać komin.

Pytanie mam o montaż wykonawca proponuje strefy brzegowe 0,5m. Nie za mało? I jak powinna być odległość paneli od piorunochronu ?

Ja mam minimalne 30 cm zabrakło mi troche a miałbym o 2 panele więcej

Pytanie mam o montaż wykonawca proponuje strefy brzegowe 0,5m. Nie za mało?

Panele mają wystarczająca wytrzymałość na zwiększone obciążenia krawędziowe.

To producenci podkonstrukcji nośnej pod panele zabezpieczają się na "wszelki przypadek" a montażyści stosują się do wytycznych producentów.

Corab nie podaje nośności swojej podkonstruckji. Podaje "strefy zwiększonych sił ssawnych".

Są podkonstrukcje które mają odpowiednią wytrzymałość.

• Like 1

4,5 to za dużo... u mnie przy 7,3kW jest z bardzo niewielkim zapasem w okresach przejściowych wszystko można przepalić w CO i CWU a sama grzałka w buforze 10kWh weźmie do tego klima 13kWh/doba i a gdzie cała reszta. A w środku lata pompa do podlewania też swoje weźmie.

Choć ten rok był dość prądożerny sama betoniarka swoje musiała łyknąć.

Powiedział ten co nie tak dawno temu wszelakie psy na instalacjach on grid wieszał, bo się nie opłacają i nie mają sensu ;-)

I ciągle wieszam ponieważ pełne pokrycie się nie opłaca a ten co liczy wg g11 to ciul ostatni. Gdyby nie dopłaty to również nie warto by było. Jeśłi u kogoś rozliczają proporcjonalnie wg taryf również się nie opłaca. Tyle mam szczęścia że umnie rozliczają wg produkcji wtaryfie. Czas zwrotu ok 5,2 roku wg cen na 2020 do zapłacenia zostanie ok 3500-4000kWh taniej. Zwrot byłby szybszy gdybym wziął mniejszą instalację i zachował reżim taryfowy a tak reżim zostanie zachowany na CWU i COpodłoga. Również mogłem szukać tańszego wykonawce ale warunek był około lokalne firmy istniejące minimum kilka lat. Sporo firm zlewało kontakt ja zaczynałem być zbyt dociekliwy lub ja ich zlewałem jak za wszelką cenę starali mi się udowodnić że pełne pokrycie jest bardziej opłacalne.

4,5 to za dużo... u mnie przy 7,3kW jest z bardzo niewielkim zapasem w okresach przejściowych wszystko można przepalić w CO i CWU a sama grzałka w buforze 10kWh weźmie do tego klima 13kWh/doba i a gdzie cała reszta. A w środku lata pompa do podlewania też swoje weźmie.

Choć ten rok był dość prądożerny sama betoniarka swoje musiała łyknąć.

Instalacja 4,5 kW pokryje cały drogi prąd bytowy i na cele CO i raz cześć taniego prądu bytowego.

Szacunkowe zapotrzebowanie

Prąd bytowy 3000kWh

CWU 700kWh

klima 2000 kWh (grzanie chłodzenie)

Podłoga 1500kwh

Po przekroczeniu punktu 4,5kw(wzięte na górkę) czas zwrotu znacząco rósł