Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Było napisać że 4kWh magazynu to huk a nie magazyn i zamiast pchać się w on grida dokupić akumulatorów i paneli. Wszak 20% ZE Ci ukradnie, brak bilansowania międzyfazowego. A CWU to przecież robisz z off grida nadal nie wiem po co ci on grid.

Coś pokręciłeś. Offgrid służy do utrzymania części odbiorników w momencie gdy świeci słońće w momencie nadmiaru słońca jest zżut prądu odpadowego do bojlera, odbiorniki DC chodzą 24h/ na dobę.

Główne cel offgrida to zachowanie ciągłości zasilania i prz okazji zaoszczędzenie trochę za ok 7mc instalacja zarobi na nowe akumulatory(wliczona sprzedaż starych w cenie złomu). Następne akumulatory kupię bardziej nadające się do takiej pracy.

Jak zwykle odwracasz kota ogonem i przekręcasz fakty tak aby twoje było na wierzchu.

A ongrid ma tylko jeden cel zarobić dla mnie , offgrid ma wiecej zastosowań

Bzdura!!

Opłacalność kończy się na 4,792 roku. Wszystko co powyżej jest NIEOPŁACALNE!!

Opłacalność jest indywidualną sprawą zależną od. Zużycia prądu, proporcji w taryfach, cen kwh, cen instalacji, sposobu rozliczania, stopnia pokrycia.

Jakiś czas temu wychodziło ponad 8 lat a to już za duże ryzyko

Opłacalność jest indywidualną sprawą zależną od. Zużycia prądu, proporcji w taryfach, cen kwh, cen instalacji, sposobu rozliczania, stopnia pokrycia.

Zgadzam się że od tych czynników zależy długość okresu zwrotu instalacji.

Co nie zmienia faktu, że okres zwrotu powyżej 4,792roku jest NIEOPŁACALNY. Koniec kropka. Robisz niepłacalną instalację, ergo jesteś, jak to pięknie nazwałeś, ciul ostatni.

Dokładnie tak to się nazywa kreatywna księgowość, liczę dla siebie a nie dla kogoś to mi by się już dawno zwróciły panele ;) A jakoś po 4 latach nadal mi się nie zwróciły, fakt teraz dają 8k PLN co poniektórym.

Zgadzam się że od tych czynników zależy długość okresu zwrotu instalacji.

Co nie zmienia faktu, że okres zwrotu powyżej 4,792roku jest NIEOPŁACALNY. Koniec kropka. Robisz niepłacalną instalację, ergo jesteś, jak to pięknie nazwałeś, ciul ostatni.

Opłacalność jest iindywidulana zależy ile ryzyka akceptjeszwyliczenia spzed chyba roku wychodziły 8 lat a to dlamnie nie akceptowalne ryzyko.

Teraz wychodzi 5,2to mogę zaakceptować.

Dokładnie tak to się nazywa kreatywna księgowość, liczę dla siebie a nie dla kogoś to mi by się już dawno zwróciły panele ;) A jakoś po 4 latach nadal mi się nie zwróciły, fakt teraz dają 8k PLN co poniektórym.

Te 8k dopłaty i lawirowanie w taryfach daje sensowny czas zwrotu . Pełne pokrycie o kant dupy(prawdopodobnie coś zdąży nawalić lub polityka zadziała)

Opłacalność jest iindywidulana zależy ile ryzyka akceptjeszwyliczenia spzed chyba roku wychodziły 8 lat a to dlamnie nie akceptowalne ryzyko.

Teraz wychodzi 5,2to mogę zaakceptować.

Niestety się mylisz. Powyżej 4,792 roku ryzyko jest absolutnie nieakceptowalne, czyli według Twojego rozumowania instalacja jest nieopłacalna.

Było napisać że 4kWh magazynu to huk a nie magazyn i zamiast pchać się w on grida dokupić akumulatorów i paneli. Wszak 20% ZE Ci ukradnie, brak bilansowania międzyfazowego. A CWU to przecież robisz z off grida nadal nie wiem po co ci on grid.

20% to tylko do czasu.

W planach jest podniesienie tej wartości do 40% od stycznia 2021.

Na siłe się wydurniasz. Każda decyzja obarczona jest jakmś ryzykiem albo je akceptujesz albo nie

Ja Cię przepraszam. Piszesz, że jak ktoś akceptuje ryzyko związane z np 8 letnim okresem zwrotu to jest "ciul ostatni" i to się nie opłaca. NIe widziałem na poprzedniej stronie niczego w stylu: moim zdanie, według mnie itp.

Jak ja piszę że jak ktoś akceptuje ryzyko powyżej 4,792 roku jest ciul ostatni i że to się nie opłaca, to się na siłę wydurniam. Ja się nie wydurniam na siłę. Robię dokładnie to samo co Ty, a Tobie to z wyraźną łatwością przychodzi a nie na siłę.

Powtarzam. Zwrot powyżej 4,792 roku się nie opłaca!!

Ja Cię przepraszam. Piszesz, że jak ktoś akceptuje ryzyko związane z np 8 letnim okresem zwrotu to jest "ciul ostatni" i to się nie opłaca. NIe widziałem na poprzedniej stronie niczego w stylu: moim zdanie, według mnie itp.

Jak ja piszę że jak ktoś akceptuje ryzyko powyżej 4,792 roku jest ciul ostatni i że to się nie opłaca, to się na siłę wydurniam. Ja się nie wydurniam na siłę. Robię dokładnie to samo co Ty, a Tobie to z wyraźną łatwością przychodzi a nie na siłę.

Powtarzam. Zwrot powyżej 4,792 roku się nie opłaca!!

pisałem o tym co liczy w g11 to ciul ostatni

Ty? Antysystemowiec? Którema ma się opłacać liczy na przychylność ustawodawców? Piekło zamarzło.

UE wyga jakiegoś procentu OZE to koło dupy się pali ale dlatego lepiej mieć jak najkrótszy czas zwrotu bo im więcej prosumentów tym durniejsze pomysły będą

Pozatym nie chce mi się dziś, wygrałeś Trolu jeden.

Jakieś źródło tej informacji?

Bo ja czytałem że mają być 3 różne systemy do wyboru.

1) opust 1:1 ale coś tam płacisz od 1kWp na dachu

2) jw.

3 zostaje jak do tej pory 20% straty.

Żródła nie mogę, niestety podać, ale generalnie chodzi o to aby skarbowe spółki energetyczne nie tylko nie traciły, ale nawet zarobiły na panelach.

Dążą więc do tego aby finalnie prąd kosztował cię więcej po założeniu paneli.

Rozważają też sposób na bateriowców - myślą nad jakimś specjalnym podatkiem, który spowoduje że nieświadomie wydasz na PV i baterie,

a potem i tak zapłacisz więcej za prąd niż teraz.

Budżet nie jest z gumy, to wór bez dna i musi się zgadzać.