kulibob 17.01.2020 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Żródła nie mogę, niestety podać, ale generalnie chodzi o to aby skarbowe spółki energetyczne nie tylko nie traciły, ale nawet zarobiły na panelach. Dążą więc do tego aby finalnie prąd kosztował cię więcej po założeniu paneli. Rozważają też sposób na bateriowców - myślą nad jakimś specjalnym podatkiem, który spowoduje że nieświadomie wydasz na PV i baterie, a potem i tak zapłacisz więcej za prąd niż teraz. Budżet nie jest z gumy, to wór bez dna i musi się zgadzać. A jak bateryjki ci udowodnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.01.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Żródła nie mogę, niestety podać, ale generalnie chodzi o to aby skarbowe spółki energetyczne nie tylko nie traciły, ale nawet zarobiły na panelach. Dążą więc do tego aby finalnie prąd kosztował cię więcej po założeniu paneli. Rozważają też sposób na bateriowców - myślą nad jakimś specjalnym podatkiem, który spowoduje że nieświadomie wydasz na PV i baterie, a potem i tak zapłacisz więcej za prąd niż teraz. Budżet nie jest z gumy, to wór bez dna i musi się zgadzać. Większych bzdur dawno nie czytałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.01.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Ale tylko w Polsce bo w krajach zachodnich będą dopłacać po 0,20 EUR za każdy wyprodukowany kW Polecam zapoznać się jak obecnie wygląda sytuacja w Anglii. No chyba, że to nie jest "zachodni kraj". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.01.2020 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Czy w Niemczech nie dopłacali do konsumpcji prądu z OZE ? Anglia to kraj stanowiący część Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej. Nie napisali że "zachodni kraj" Edytowane 17 Stycznia 2020 przez d7d edycja tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.01.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Czy w Niemczech dopłacali do konsumpcji prądu z OZE. Anglia to kraj stanowiący część Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej. Nie napisali że "zachodni kraj" Owszem w zeszłe lato Niemcy dopłacały do zużycia prądu 21 eurocentów za kWh 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.01.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 O tym właśnie myślałem i dlatego mój poprawny tekst powinien brzmieć Czy w Niemczech nie dopłacali do konsumpcji prądu z OZE ? (już poprawiłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.01.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Czy w Niemczech nie dopłacali do konsumpcji prądu z OZE ? Anglia to kraj stanowiący część Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej. Nie napisali że "zachodni kraj" A "wschodni kraj". Jest coś takiego jak mózg. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 17.01.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Proszę nie siać niepotrzebnej paniki, będzie to będzie, na razie mamy 2020r, czas zwrotu inwestycji jest bardzo ważny.Na razie jest za mało instalacji żeby wgłębiać się bardziej w temat.Ktoś kto instaluje PV więcej niż zużywa to jego sprawa.Ustawę łatwo zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 17.01.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Na razie jest za mało instalacji żeby wgłębiać się bardziej w temat. I to jest zdanie-klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.01.2020 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 A "wschodni kraj". Jest coś takiego jak mózg. Znowu zaczyna się "dyskusja" by @vvvv Daj sobie na wstrzymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.01.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Znowu zaczyna się "dyskusja" by @vvvv Daj sobie na wstrzymanie. Zamiast napisać, że "nie wiedziałem ....." itp itd to zobacz co napisałeś. No i miałeś na myśli Niemcy w liczbie mnogiej? Ale tylko w Polsce bo w krajach zachodnich będą dopłacać po 0,20 EUR za każdy wyprodukowany kW Jeszcze jedno pytanie. Jak produkujesz kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.01.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Zamiast napisać, że "nie wiedziałem ....." itp itd to zobacz co napisałeś. No i miałeś na myśli Niemcy w liczbie mnogiej? Miałem na myśli Niemcy - Republika Federalna Niemiec - państwo federacyjne. PS Moc mam w sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.01.2020 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Czas zwrotu ok 5,2 roku wg cen na 2020 do zapłacenia zostanie ok 3500-4000kWh taniej. ile płacisz za kWh w taniej (ze wszystkimi opłatami) ? Ile za tę instalację masz zapłacić ? Zużywasz ogólnie 6 - 6,5MWh tak ? Edytowane 17 Stycznia 2020 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.01.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Na marginesie dostałem pierwszą fakturę prokonsumencką i jestem zaskoczony przejrzystością podają nawet średnią cenę kwh z danego zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.01.2020 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Powiedział ten co nie tak dawno temu wszelakie psy na instalacjach on grid wieszał, bo się nie opłacają i nie mają sensu nie on jeden wieszał i co teraz ekspert od PV... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.01.2020 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Miałem na myśli Niemcy - Republika Federalna Niemiec - państwo federacyjne. PS Moc mam w sobie No i wszystko jasne. Miałem rację. Miłego weekendu. PS. Kiedy instalujesz panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.01.2020 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Czekam na dotacje w mojej gminie Miłego weekendu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.01.2020 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 nie on jeden wieszał i co teraz ekspert od PV... Już srylion razy pisałem że owszem PV nie opłacały się w moim przypadku przy 100% bilansowania bo czas zwrotu był bardzo długi powyżej 10 lat i nie mam takiego dachu od południa . Natomaist są opłacalne przy taryfie g12w jako zbilansowanie zużcyia w I strefie. Dam znać jak to będzie w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.01.2020 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Czekam na dotacje w mojej gminie Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.01.2020 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Już srylion razy pisałem że owszem PV nie opłacały się w moim przypadku przy 100% bilansowania bo czas zwrotu był bardzo długi powyżej 10 lat i nie mam takiego dachu od południa . Natomaist są opłacalne przy taryfie g12w jako zbilansowanie zużcyia w I strefie. Dam znać jak to będzie w praktyce pisałeś ,że PV przy dotacji 85% (koszty rzędu kilku tysięcy) będzie zwracać się 20 lat , sam podawałeś linka do innego forum oraz ,że nigdy nie dasz podziurawić dachu... nie będę tego szukał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts