gawel 17.01.2020 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) pisałeś ,że PV przy dotacji 85% (koszty rzędu kilku tysięcy) będzie zwracać się 20 lat , sam podawałeś linka do innego forum oraz ,że nigdy nie dasz podziurawić dachu... nie będę tego szukał . Nie uwzględnile kosztów podłaczenia do tablicy w pzredpokoju i zjebania sobie kuchni kablem w listwie miałbym tylko 3 KWp wykonawca był do dupy spieprzał dachy ciekły. Cena tamtej instalacji była 21 tys za 3 kwp a więc z dupy. Musiałbym dopłacić ok 2 tys bo jeszcze vat więc razem ok 6200 i maiłbym 3 kwp mam 3,92 za 10,5 moze drożej ale tak jak chcialem i dobre panele a nie z przetargu/ Przeliczeniowo z dotacji wyszłoby 8,2 tys czyli ta różnica nie jest jakąs zawrotna. Jak liczyłem pełne bilansowanie to faktycznie wyjdzie z 20 lat bo pad w II strefie jest tani więc to trwa a ja go zużywam ponad 70% Edytowane 17 Stycznia 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.01.2020 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 ile płacisz za kWh w taniej (ze wszystkimi opłatami) ? Ile za tę instalację masz zapłacić ? Zużywasz ogólnie 6 - 6,5MWh tak ? Po odliczeniach instalacja 12600 Wg nowych cen droga 76gr tania 30gr Zużycie jest czysto teoretyczne ponieważ w ciagu ostatniego roku doszła indukcja i piiekarnik elektryczny, co defakto wyszło taniej niż butla. Od początku sezonu grzewczego doszła klina 24/7. Od przyszłego sezonu całe CE na prąd. Ta instalacja jest przewymiarowan w zględem drogiej ponieważ zakładam częciowe zniesienie reżimu. Installacja da z auto konsumpcją ok 2560 droga tania 1024kwh. Pytanie tylko czy dam radę racjonalnie wykorzystać aż tyle w drogiej. Planuję zmniejszyć udział off grida aby wydłużyć życie akumulatorów, pompa piaskowa od basenu będzie chodzić w dzień aby wody nie wychładzać, posiłki przestaną być planowane względem taryf, klima na CO to 500kWh w drogiej, nie wim ile na chłodzenie pójdzie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.01.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Po odliczeniach instalacja 12600 Wg nowych cen droga 76gr tania 30gr Zużycie jest czysto teoretyczne ponieważ w ciagu ostatniego roku doszła indukcja i piiekarnik elektryczny, co defakto wyszło taniej niż butla. Od początku sezonu grzewczego doszła klina 24/7. Od przyszłego sezonu całe CE na prąd. Ta instalacja jest przewymiarowan w zględem drogiej ponieważ zakładam częciowe zniesienie reżimu. Installacja da z auto konsumpcją ok 2560 droga tania 1024kwh. Pytanie tylko czy dam radę racjonalnie wykorzystać aż tyle w drogiej. Planuję zmniejszyć udział off grida aby wydłużyć życie akumulatorów, pompa piaskowa od basenu będzie chodzić w dzień aby wody nie wychładzać, posiłki przestaną być planowane względem taryf, klima na CO to 500kWh w drogiej, nie wim ile na chłodzenie pójdzie..... Policzmy w uproszczeniu czyli po tym co mamy dziś(bo to jest jedynie pewne) , pomine zmiany cen i przepisów oraz koszty potencjalnej awarii PV. Wszyscy liczą,że panele będą działać jak najdłużej , jak widać w linku , który podałem 20 lat jest jak najbardziej realne , 30 i owszem , więcej ? hmmm Więc tak Przez 10 lat zapłacisz do ZE za te 4MWh/rocznie w taniej , o których pisałeś 12000zł , po kolejnych 10 latach to zrobi się już 24000zł po kolejnych 10 już 36000zł Ja będąc w G11 przez każde 10 lat zapłacę 1400 zł , czyli po 20 latach 2800zł , po 30 latach 4200zł , no ale to ja jestem ciulem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.01.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 W 30 lat wydasz na prąd +montaż pv 48000 zł , mógłbyś ponieść koszty 24000zł za instalacje pokrywającą 100% + 30 lat x 140zł = 28000 zł , no ale nie jesteś ciulem Ja w 30 lat poniosę koszty 35000zł płacąc rachunki w G11 wydałbym 90 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.01.2020 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 W 30 lat wydasz na prąd +montaż pv 48000 zł , mógłbyś ponieść koszty 24000zł za instalacje pokrywającą 100% + 30 lat x 140zł = 28000 zł , no ale nie jesteś ciulem Ja w 30 lat poniosę koszty 35000zł płacąc rachunki w G11 wydałbym 90 000 Sensownie piszesz ale kuźwa nie "nadanżam " to jaką ty masz taryfę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.01.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Oj gawel , gawel ile razy pisałem i pokazywałem ,że żyję w godzinach 6-22 , nawet kilka dni temu , kiedy pytałeś wojmara , kto się chwalił jakim zużyciem więc chyba nie trudno się domyślić ,że G11 . Zreszta w poście 15144 również oznajmiam , której taryfy używam . Edytowane 18 Stycznia 2020 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.01.2020 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 W 30 lat wydasz na prąd +montaż pv 48000 zł , mógłbyś ponieść koszty 24000zł za instalacje pokrywającą 100% + 30 lat x 140zł = 28000 zł , no ale nie jesteś ciulem Ja w 30 lat poniosę koszty 35000zł płacąc rachunki w G11 wydałbym 90 000 Uproszczę to jeszcze bardziej. Przy instalacji planowanej odcinam kupony po 5 latach Przy pełnym pokryciu odcinam po 10 llatach. Ponoszę mniejsze ryzyko inwestycyjne . Bawi mnie to że zakładasz 30 lat bez jakichkolwiek perturbacji. Nawet nie zakłądasz że możesz wykitować. Aciul to ten kto wogóle kożysta z g11 jak pieniądze leżą na drodze. No ale gdyby nie ciule to nie możnaby ich zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.01.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Przy instalacji planowanej odcinam kupony po 5 latach od drogiej strefy Przy pełnym pokryciu odcinam po 10 llatach. skoro koszt energii z 2T masz do poniesienia rzędu 1200 rok(nawet więcej bo zakładasz zwiększenie zużycia - indukcja itp) , to te drugie potencjalne 12 tyś za instalację , owszem będzie zwracać się 10 lat , czy to oznacza ,że całość będzie się zwracać 10 lat Będąc w G11, taka instalacja pokrywająca całość przyjmując ,że zakładasz zwiększenie poboru zwróci się (przy stawkach za kWp jakie podajesz) w około 6 lat i już wtedy można odcinać kupony (moja zwróci się w 10 , ale dwa już w zasadzie za mną , także mamy prawie taki sam czas zwrotu na dziś dzień) , bez patrzenia na zegar i dzień tygodnia oraz rozliczanie stref (akurat w eneii nie ma problemu , ale tauron już tak). Nie ściskałbyś też pośladów gotując poza tanią strefą , bo rozumiem ,że mimo poluzowania reżimu co do gotowania to żal dupę ściska Teraz przelicz ile wyniesie czas zwrotu z pytania powyżej . Ponoszę mniejsze ryzyko inwestycyjne . kto nie ryzykuje nie pije szampana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.01.2020 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Uproszczę to jeszcze bardziej. Przy instalacji planowanej odcinam kupony po 5 latach Przy pełnym pokryciu odcinam po 10 llatach. Ponoszę mniejsze ryzyko inwestycyjne . Bawi mnie to że zakładasz 30 lat bez jakichkolwiek perturbacji. Nawet nie zakłądasz że możesz wykitować. Aciul to ten kto wogóle kożysta z g11 jak pieniądze leżą na drodze. No ale gdyby nie ciule to nie możnaby ich zbierać. exactly :yes::yes::yes::yes::yes: Moim zdaniem to za 15 lat będą nowe technologie i pewno stare pv wywalimy a za 30 faktycznie będę miał panel w lampce na cmetarzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.01.2020 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 od drogiej strefy skoro koszt energii z 2T masz do poniesienia rzędu 1200 rok(nawet więcej bo zakładasz zwiększenie zużycia - indukcja itp) , to te drugie potencjalne 12 tyś za instalację , owszem będzie zwracać się 10 lat , czy to oznacza ,że całość będzie się zwracać 10 lat Będąc w G11, taka instalacja pokrywająca całość przyjmując ,że zakładasz zwiększenie poboru zwróci się (przy stawkach za kWp jakie podajesz) w około 6 lat i już wtedy można odcinać kupony (moja zwróci się w 10 , ale dwa już w zasadzie za mną , także mamy prawie taki sam czas zwrotu na dziś dzień) , bez patrzenia na zegar i dzień tygodnia oraz rozliczanie stref (akurat w eneii nie ma problemu , ale tauron już tak). Nie ściskałbyś też pośladów gotując poza tanią strefą , bo rozumiem ,że mimo poluzowania reżimu co do gotowania to żal dupę ściska Teraz przelicz ile wyniesie czas zwrotu z pytania powyżej . kto nie ryzykuje nie pije szampana . Nie rozumiem tego czepiania sie z zegarem w g12w , na żaden zegar nie patrzę siedzę w domu non stop ogrzewanie działa cały czas telewizor też i laptop i proporcje zużycia są w okresie 18 list do 31 gr 30/70 dzień/noc średnia cena kwh z faktury w tym okresie 0,47 zł i dlaczego uważąsz że to sie nie opłąca chociaż nie masz takiej taryfy nie czytasz co pisza forumowicze którzy mają doświadczenia z ta taryfą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.01.2020 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 od drogiej strefy skoro koszt energii z 2T masz do poniesienia rzędu 1200 rok(nawet więcej bo zakładasz zwiększenie zużycia - indukcja itp) , to te drugie potencjalne 12 tyś za instalację , owszem będzie zwracać się 10 lat , czy to oznacza ,że całość będzie się zwracać 10 lat Będąc w G11, taka instalacja pokrywająca całość przyjmując ,że zakładasz zwiększenie poboru zwróci się (przy stawkach za kWp jakie podajesz) w około 6 lat i już wtedy można odcinać kupony (moja zwróci się w 10 , ale dwa już w zasadzie za mną , także mamy prawie taki sam czas zwrotu na dziś dzień) , bez patrzenia na zegar i dzień tygodnia oraz rozliczanie stref (akurat w eneii nie ma problemu , ale tauron już tak). Nie ściskałbyś też pośladów gotując poza tanią strefą , bo rozumiem ,że mimo poluzowania reżimu co do gotowania to żal dupę ściska Teraz przelicz ile wyniesie czas zwrotu z pytania powyżej . kto nie ryzykuje nie pije szampana . MAsz 5,2 do 9,1 roku pod warunkiem że utrzymam 2500kWh w drogiej co może być trudne. Podjełem taką anie inna decyzje , miałem ku temu powody. A ten szampan mnie rozbawił. PV nie jest czymś co w jakiś duży sposób wpłynie na twoje życie Chcesz zwrotu z inwestycji kup paczkę nasion marchewki albo kurę. Negujesz g12w? a to są darmowe pieniądze . Inaczej oszczędności względem g11 za nic . zastosujesz reżim masz większe oszczędności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.01.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Chcesz zwrotu z inwestycji kup paczkę nasion marchewki albo kurę. mam kiepską ziemię (przeprowadziłem się w 2011r) , cała woda szybko ucieka w dół . Wymieniłem na określonej powierzchni na 60cm w głąb , niewiele to pomogło , a itak rosły mi dziwolągi . Mam tylko truskawki , za które też trzeba słono płacić i maliny oraz szparagi . Dawny kurnik mam przerobiony na magazynek . Gdy będzie potrzeba przerobię spowrotem... Negujesz g12w? a to są darmowe pieniądze . Inaczej oszczędności względem g11 za nic . tak widziałem jakie oszczędności , takie krótko terminowe , ale jak ktoś patrzy nie dalej niż jego nos to nie widzi ,że może wydać 28 tyś zamiast 48 . zastosujesz reżim masz większe oszczędności. jak widać dość pozorne w dłuższym okresie czasu mając PV . No nic pozostaje nam czekać te 20 lat i spotkać się może na browara i pogadać kto i jak na tym wyszedł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.01.2020 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 "Cytat Napisał kulibobNegujesz g12w? a to są darmowe pieniądze . Inaczej oszczędności względem g11 za nic . tak widziałem jakie oszczędności , takie krótko terminowe , ale jak ktoś patrzy nie dalej niż jego nos to nie widzi ,że może wydać 28 tyś zamiast 48 ." Tego to nie rozumiem grzeję prądem od zawsze od 16 lat i przetestowałem wszystkie taryfy CB-11 przez 2 lata, G-11, G-12 i G12w od chyba 10 lat i na prawdę nie muszę czekać 20lat żeby to ocenić z kalkulatorem lub exelem się nie dyskutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.01.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 exactly :yes::yes::yes::yes::yes: Moim zdaniem to za 15 lat będą nowe technologie i pewno stare pv wywalimy a za 30 faktycznie będę miał panel w lampce na cmetarzu czy to nie ty pisałeś o owczym pędzie chcesz zmieniać działający sprzęt na nowy tylko dlatego ,że jest nowszy ? Brawo ty . To, że bedziesz na cmentarzu gryzł kwiatki , nie oznacza ,że pv też zdechnie i np córce o której wspominałeś nie będzie mogła korzystać z tego dobrodziejstwa , poczytaj artykuł który wstawiałem "jak działa fotowoltaika po 35 latach' . Nie zabierzesz tego przecież do piachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.01.2020 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 czy to nie ty pisałeś o owczym pędzie chcesz zmieniać działający sprzęt na nowy tylko dlatego ,że jest nowszy ? Brawo ty . To, że bedziesz na cmentarzu gryzł kwiatki , nie oznacza ,że pv też zdechnie i np córce o której wspominałeś nie będzie mogła korzystać z tego dobrodziejstwa , poczytaj artykuł który wstawiałem "jak działa fotowoltaika po 35 latach' . Nie zabierzesz tego przecież do piachu Zobaczę co przyszłośc przyniesie na razie się nie przejmuję. Ale podam taki przykad kiedyś pamiętam w 1995 roku widziałem w sklepie pierwszy płaski telewizor chyba plazmowy za 24 tys zł. średnia pensja była po denominacji z 700 ja chyba zarabialem netto 1050 i jakby ktoś mi powiedział ze będę miał w domu 2 tv płaskie ledowe i ze wydam na nie 1/3 obecnej pensji to bym go smiechem zabił więc nie ma co antycypowac za wczasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.01.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 mam kiepską ziemię (przeprowadziłem się w 2011r) , cała woda szybko ucieka w dół . Wymieniłem na określonej powierzchni na 60cm w głąb , niewiele to pomogło , a itak rosły mi dziwolągi . Mam tylko truskawki , za które też trzeba słono płacić i maliny oraz szparagi . Dawny kurnik mam przerobiony na magazynek . Gdy będzie potrzeba przerobię spowrotem... tak widziałem jakie oszczędności , takie krótko terminowe , ale jak ktoś patrzy nie dalej niż jego nos to nie widzi ,że może wydać 28 tyś zamiast 48 . jak widać dość pozorne w dłuższym okresie czasu mając PV . No nic pozostaje nam czekać te 20 lat i spotkać się może na browara i pogadać kto i jak na tym wyszedł . 1. Nie piję alkoholu już swoje wżyciu wypiłem. 2.Chyba zgodzisz się z tym że ponosze mniejsze ryzyko inwestycyjne a wtym interesie jest bardzo wiele niewaidomych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.01.2020 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 1. Są też bezalkoholowe2.dla mnie większym ryzykiem byłaby wiara w to , że ceny energii pozostaną na obecnym poziomie ( ręcznie sterowanym od jakiegoś czasu). Chyba wiesz , że Enea ma zatwierdzoną taryfę do marca. Obstawiam ,że ceny będą zamrożone do wyborów później bańka mydlana pęknie. Ja niezależnie od tego ile podskoczy cena za kWh otrzymam rachunek na 140zł/ rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 18.01.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 A jak jest z instalacjami do 3,68 kW? Opłaca się inwerter 1 czy 3 fazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 18.01.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Ja niezależnie od tego ile podskoczy cena za kWh otrzymam rachunek na 140zł/ rok. Nie byłbym tego tak pewien, zawsze można podnieść jedną z opłat opłata przejściowa opłata stała za przesył opłata abonamentowa lub wprowadzić kilka nowych składników. Czy dwa lata temu słyszałeś o kogeneracji ? Tak, wiem, że jest liczona od zużycia kWh ale zawsze mogą się pojawić rozliczane za miesiąc. Pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.01.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 1. Są też bezalkoholowe 2.dla mnie większym ryzykiem byłaby wiara w to , że ceny energii pozostaną na obecnym poziomie ( ręcznie sterowanym od jakiegoś czasu). Chyba wiesz , że Enea ma zatwierdzoną taryfę do marca. Obstawiam ,że ceny będą zamrożone do wyborów później bańka mydlana pęknie. Ja niezależnie od tego ile podskoczy cena za kWh otrzymam rachunek na 140zł/ rok. Co do 140zł możesz się mylić kwestia ustanowienia nowego podatku, opłaty czy jak zał tak zwał. Czas pokaże jednak mam spore możliwości manipulowania swoim CO. Planowana instalacja pokrywa cały bytowy , CWU i trochę na CO zostanie (wysoka auto konsumpcja zimą). Zmieniane CO jest robione po kosztach najtańsza klima i grzałka w rurze robiąc to po bożemu można zejść ze zużyciem. Liczę też na ocieplenie klimatu że natym też się zarobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts