Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Jak to ładnie w praniu wychodzi , jak "bez wyrzeczeń" jest opłacalna taryfa G12 i jej pochodne ... jeden nie płąci rachunków bo ZE o nim zapomniało , drugi wywalił żonę bo była kulą u nogi i nie prasuje koszul , trzeci zmusza żonę by prasowała po nocach i spala choinki by dogrzać i klima nie biła kWh prądu . Ciekawe czego jeszcze dowiemy się o postępowaniu posiadaczy owej cudownej taryfy . Kolega o którym pisałem , też ma G12 i offgrida , kórym opędza drogą taryfę. Każdy orze jak może .:rolleyes:

Byłem pewien ,że G11 to dobry wybór by nie trzeba kombinować , jednak takim wpisami mnie utwierdzacie ,że to jest jedyna słuszna taryfa przy PV .

Uwielbiasz przekolorowywac fakty?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak z innej beczki jak Ci się sprawuje ten Sofar? Jak długo go użytkujesz? Miałeś z nim jakieś problemy?

Bo rozważam jego zakup.

Może jest tu więcej użytkowników inwerterów Sofar i mogą coś o nich powiedzieć?

Jak na razie bez problemów mam może nie za długo od października 2019 ale mój instalator sofarów zainstalował powyżej 15 i są ok. jego zaletą jest moc w moim przypadku jest moc 4,4 kw choć same PV mają 3,92 kwp. Zdarza się ostatnimi laty że panele polikrystaliczne dają więcej mocy niż nominalnie mają i moc ta mogłabybyć obcięta przez falownik. Mój falownik startuje od 20 W. Na razie za krótko go używam , mój wykonawca twierdzi że na razie nie było żadnej reklamacji sofara

Instalacja wykonana z nadmiarem pod przyszłego elektryka?

Dużego nadmiaru na tą chwilę nie ma. Czekam na rozwój wypadków w kwestii dostępnych modeli, dopłat i ewentualnego magazynu 100% z abonamentem za kWp bo wtedy miałbym faktycznie nadmiar na samochód intensywnie jeżdzący. Choć elektryk sie pewnie pojawi jeśli tylko wejdą dopłaty i będzie model 5os z realnym zasięgiem 150+

Edytowane przez Jastrząb

Dużego nadmiaru na tą chwilę nie ma. Czekam na rozwój wypadków w kwestii dostępnych modeli, dopłat i ewentualnego magazynu 100% z abonamentem za kWp bo wtedy miałbym faktycznie nadmiar na samochód intensywnie jeżdzący. Choć elektryk sie pewnie pojawi jeśli tylko wejdą dopłaty i będzie model 5os z realnym zasięgiem 150+

Nadmiar? Oddałeś więcej niż zużyłeś?

Nadmiar? Oddałeś więcej niż zużyłeś?

Tak, zostało mi trochę w magazynie, głównie za pierwszą część roku. Bo instalacja uruchomiona 1 lutego. W styczniu produkcja symboliczna a pobór z racji ogrzewania większy. Do tego rok lepszy niż statystyki lat poprzednich pokazują. Cięzko mi oszacować ale gdyby działało też w styczniu to możę ze 200KWh by zostało w magazynie. Nie dre szat, jestem zadowolony, nie będę biegał sprawdzał, optymalizował, bił piany, palił mokrymi choinkami żeby 3kWh urwać. Spojrze na to za kolejny rok.

Ale zrobiliście syf w wątku dyskusja o tym co kto kradnie a kto nie.

Opust jest bardzo sprawiedliwą, przewidywalną opcją.

Zapłacicie raz za 20/30% większą instalację i macie spokój.

Np 8kWp x 0,2 x 4000zł, za 6400zl droższą instalację (przewymiarowane o 1,6kWp) macie pokryty opust 20% na 20-30lat.

Proponowane nowe zasady (100% opustu i opłata od kW) to próba skoku na kasę prosumenta.

8kW x 50zł x 20 lat = 8000zł dodajcie sobie to tego podwyżki cen prądu (waloryzacja tej opłaty do cen energii) i będzie jakieś 10000-15000 w ciągu 20 lat (dla 30 lat przemnóżcie x1,5).

I nagle macie opust 50%, analizując całkowity okres życia instalacji wraz z jej zakupem.

Jak ja sobie robię instalację za 2500zł/kWp to dopiero jest skok na kasę z ich strony.

Cały ten projekt jest pisany pod energetykę. Ta opłata jest kalkulowana na 10lat, kto zamierza użytkować instalację tylko 10lat?

A jakie ma to znaczenie?po 15 latach zyskasz ok 100-120%(bez uwzględnienia zmian cen i awarii) na inwestycji po tym czasie złom sprzedajesz za grosze lub podłączasz pod grzałki/aku i bawisz się czymś innym.

Odniosłem się do 20-30 lat opustu. Zresztą ja już niedługo wyjdę na zero. :)

Zgadza się że opust będzie jeszcze przez 15 lat, później to się nie zmieni. ZE ma zbyt duże profity z 20% naszego prądu. Tym samym żaden akumulator nie będzie miał najmniejszego sensu.

ZE ma profity? W jakim świecie Ty żyjesz? Prosumenci to strup na dupie i chętnie by ich wydupili z systemu.

ZE ma profity? W jakim świecie Ty żyjesz? Prosumenci to strup na dupie i chętnie by ich wydupili z systemu.

Mamy około 100000 prosumentów większość z nich posiada 5kWp na dachu przy 30% konsumpcji w locie do sieci wysyła 3500kWh z czego 700kWh najeży do ZE.

700kWh który ZE sprzeda Twojemy sąsiadowi za 700 * 0,6 = 420 PLN

i teraz tę sumkę pomnóż przez 100000 mieszkańców od tyle ZE ma za frajer od tego stupa

Mamy około 100000 prosumentów większość z nich posiada 5kWp na dachu przy 30% konsumpcji w locie do sieci wysyła 3500kWh z czego 700kWh najeży do ZE.

700kWh który ZE sprzeda Twojemy sąsiadowi za 700 * 0,6 = 420 PLN

i teraz tę sumkę pomnóż przez 100000 mieszkańców od tyle ZE ma za frajer od tego stupa

Tiaaa. Tracą na dystrybucji. OSD są stratne. Produkcja to nie wszystko. Proste.