tobiasz86 04.02.2020 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Ok, opierasz się na własnej mikroelektroniki, czyli zakładam że masz dwie osobne instalacje. Jedną ukierunkowana na południe a druga na wschód-zachód. No bo i skąd miałbyś mieć porównanie... Prawda?Ja mogę napisać odwrotnie, bzdury- jak na się S do SE?A odpowiadając ci na pytanie o moje pv, nie nieposiadam, jestem na etapie wyboru komponentów ale jeśli zima pozwoli to w tym miesiącu zawiśnie wschodnio-Zachodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Jeśli można coś wtrącić-to odnośnie tego co wyczytałem odnośnie instalacji S i W/E , to tak :1.W/E w tych samych warunkach ma o ok 20% gorsze roczne uzyski od S2.W/E można zmniejszyć "straty" w stosunku do S przez dostosowanie zużycia pod W i E (tylko nie zawsze to wychodzi).Dodam tu jeszcze ,że trafiłem na kilka opracowań ,że w WE można znacznie zmniejszyć różnicę w produkcji przy odpowiednim zużyciu w chałupieNa podstawie przeczytanych materiałów , nie odważył bym się na stwierdzenie -że instalacja PV od S i WE wyprodukuje w tych samych warunkach tyle samo energii rocznie.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 04.02.2020 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 To nie do końca chodzi o to że uzysk jest jednakowy w obu przypadkach, większe bieżące zużycie energii w znacznej części rekompensuje nam stratę powstałą z mniejszego uzysku. U mnie latem czasem już przed piątą rano mam w domu słońce, na dachu jeszcze wcześniej. Od zachodu to samo, żadnych przeszkód- słońce żegnam za horyzontem, nie za drzewami czy sąsiadem, południowego dachu nie posiadam, na gruncie będę miał zacienione więc w moim przypadku to jedyne rozwiązanie- do tego wg jest całkiem słuszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.02.2020 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) Ok, opierasz się na własnej mikroelektroniki, czyli zakładam że masz dwie osobne instalacje. Jedną ukierunkowana na południe a druga na wschód-zachód. No bo i skąd miałbyś mieć porównanie... Prawda? Ja mogę napisać odwrotnie, bzdury- jak na się S do SE? A odpowiadając ci na pytanie o moje pv, nie nieposiadam, jestem na etapie wyboru komponentów ale jeśli zima pozwoli to w tym miesiącu zawiśnie wschodnio-Zachodnia. Ale wybierasz W-E, czy jesteś skazany na W-E ? Bo jeśli pierwszy przypadek, to postępujesz nierozsądnie, jeśli drugi, to przestań sobie wmawiac , że to to samo, co S, zaakceptuj stratę i zakładaj instalację. Ok, widzę że napisałeś przede mna. Czyli opcja druga - masz na starcie 20% straty, może czesciowo zmniejszysz ją autokonsumpcją, ale nigdy to nie będzie uzyski, jak z S Edytowane 4 Lutego 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.02.2020 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Jak to mówią instalacja instalacji nie równa a każdy dach jest inny. Będziemy się kłócić kto ma lepiej kto ma gorzej, bez zbędnego kombinowania dobrze ma ten co ma instalację S, dobrze też ma ten co ma W/E, przyzwoicie to ma ten co instalacji w ogóle nie ma i nie planuje. A źle zrobioną instalację ma ten co mu prąd za rachunki wyłączyli. Panowie 20% i tak łyka ZE, zużycie w locie można kombinować ale po co jak to co latem naklepiemy i tak zimą odbieramy w postaci światła/ogrzewania czy na co każdy przeznacza nadwyżkę z lata.Panowie nie kombinujmy bo zaraz nam tu ktoś z trakerem wyjedzie i wyjdzie że wszyscy mamy straty, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 04.02.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 A czy możecie przedstawić swoje wyniki jeśli chodzi zużycie energii z podziałem na autokonsumpcje i część opodatkowaną przez ZE, z zaznaczeniem co to za rodziaj instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 04.02.2020 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Mam dostęp do instalacji 4,96 mono wsch-zach i 4,16 poli południe, są w odl. 50m po sąsiedzku, ta wsch-zach działa od 10.10.2019 i przeliczając na 1kWp wyprodukowała do 31.012020 111,22 natomiast południowa w analogicznym okresie 184,12, w/g różnych przeliczników wychodziło ok 25% mniej i być może porównując dłuższy okres to ten uzysk będzie większy od obecnego 60%Wnioski wyciągnijcie sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.02.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 .... Panowie nie kombinujmy bo zaraz nam tu ktoś z trakerem wyjedzie i wyjdzie że wszyscy mamy straty, mówisz i masz nie moja, już kiedyś tu wklejałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Już rozumiem dlaczego są takie szczeliny między panelami-co by instalacja nie odfrunęła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.02.2020 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Piękna instalacja i bdb osiągi (uzyski). Balast ~5 ton i nie odfrunie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.02.2020 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Mam dostęp do instalacji 4,96 mono wsch-zach i 4,16 poli południe, są w odl. 50m po sąsiedzku, ta wsch-zach działa od 10.10.2019 i przeliczając na 1kWp wyprodukowała do 31.012020 111,22 natomiast południowa w analogicznym okresie 184,12, w/g różnych przeliczników wychodziło ok 25% mniej i być może porównując dłuższy okres to ten uzysk będzie większy od obecnego 60% Wnioski wyciągnijcie sami 25% rożnicy to jest w skali roku. Choć raczej koło 20% W styczniu możesz być i 50% róznicy. A w czerwcu róznica do południa to pojedyńcze procenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 04.02.2020 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 25% rożnicy to jest w skali roku. Choć raczej koło 20% W styczniu możesz być i 50% róznicy. A w czerwcu róznica do południa to pojedyńcze procenty. No oby tak było bo to u znajomego i też podobnie twierdziłem i nawet gdyby te 25 a nawet do 30 w skali całego roku to i tak będzie ok bo niestety dachu nie mógł przestawić a chciał PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 04.02.2020 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 tym tokiem myślenia jak mocną instalacje byście zainstalowali dla zużycia rocznego na poziomie 5000kWh i w planie wymiana jednej kuchni gazowej (zużycie to butla na ok 2 miesiące) Szacuję, że 6kWp może być trochę mało- 7 wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.02.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Wymiana kuchni gazowej na co ?Jak ustawiony dach ? Jeśli na południe to instalacja zrobi ~6- 6,5MWhTo powinno wystarczyć. Mam instalację 6kWp, adstawioną na zachód i zrobiła w tym roku 5,6MWh. Zużycie niespełna 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 04.02.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Wymiana kuchni gazowej na co ? Jak ustawiony dach ? Jeśli na południe to instalacja zrobi ~6- 6,5MWh To powinno wystarczyć. Mam instalację 6kWp, adstawioną na zachód i zrobiła w tym roku 5,6MWh. Zużycie niespełna 5.Wymiana oczywiście na elektrycznę- konkretnie indukcja. Pół butli gazu na miesiąc jakie może mieć odzwierciedlenie na prądzie? Instalacje wschód-zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.02.2020 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Butla 11kg ma jakieś 140 kWh . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kysztof_2 04.02.2020 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Mam instalacje W/E, a rodzice mają S. Wiem że jest strata na mojej. Nie ma się co okłamywać, bardzo jasno pokazują to uzyski w miesiącach jesiennych, zimowych i wczesnej wiosny. U mnie to była jedyna opcja postawienia fv, ale i tak jestem zadowolony z tego co jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kysztof_2 04.02.2020 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Myślę żebyś był spokojny daj 7 kWp. Przy podniesieniu zużycia i stracie poprzez ułożenie instalacji może Ci zabraknąć mocy przy założeniu 6 kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.02.2020 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Do Kol Sruba014dzięki za info -masz chyba zapchaną skrzynkę , moje wiadomości nie wychodzą do Ciebie.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 06.02.2020 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Zdecydowaliśmy się na rezygnację z PV.W planach była instalacja pomiędzy 15 a 20 kW.Nie będziemy płacić takiej kasy, żeby wszyscy dookoła zarobili, a my jak zwykle w plecy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts