Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Ok, opierasz się na własnej mikroelektroniki, czyli zakładam że masz dwie osobne instalacje. Jedną ukierunkowana na południe a druga na wschód-zachód. No bo i skąd miałbyś mieć porównanie... Prawda?

Ja mogę napisać odwrotnie, bzdury- jak na się S do SE?

A odpowiadając ci na pytanie o moje pv, nie nieposiadam, jestem na etapie wyboru komponentów ale jeśli zima pozwoli to w tym miesiącu zawiśnie wschodnio-Zachodnia.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli można coś wtrącić-to odnośnie tego co wyczytałem odnośnie instalacji S i W/E , to tak :

1.W/E w tych samych warunkach ma o ok 20% gorsze roczne uzyski od S

2.W/E można zmniejszyć "straty" w stosunku do S przez dostosowanie zużycia pod W i E (tylko nie zawsze to wychodzi).Dodam tu jeszcze ,że trafiłem na kilka opracowań ,że w WE można znacznie zmniejszyć różnicę w produkcji przy odpowiednim zużyciu w chałupie

Na podstawie przeczytanych materiałów , nie odważył bym się na stwierdzenie -że instalacja PV od S i WE wyprodukuje w tych samych warunkach tyle samo energii rocznie.

Pzdr

To nie do końca chodzi o to że uzysk jest jednakowy w obu przypadkach, większe bieżące zużycie energii w znacznej części rekompensuje nam stratę powstałą z mniejszego uzysku. U mnie latem czasem już przed piątą rano mam w domu słońce, na dachu jeszcze wcześniej. Od zachodu to samo, żadnych przeszkód- słońce żegnam za horyzontem, nie za drzewami czy sąsiadem, południowego dachu nie posiadam, na gruncie będę miał zacienione więc w moim przypadku to jedyne rozwiązanie- do tego wg jest całkiem słuszne.

Ok, opierasz się na własnej mikroelektroniki, czyli zakładam że masz dwie osobne instalacje. Jedną ukierunkowana na południe a druga na wschód-zachód. No bo i skąd miałbyś mieć porównanie... Prawda?

Ja mogę napisać odwrotnie, bzdury- jak na się S do SE?

A odpowiadając ci na pytanie o moje pv, nie nieposiadam, jestem na etapie wyboru komponentów ale jeśli zima pozwoli to w tym miesiącu zawiśnie wschodnio-Zachodnia.

Ale wybierasz W-E, czy jesteś skazany na W-E ?

Bo jeśli pierwszy przypadek, to postępujesz nierozsądnie, jeśli drugi, to przestań sobie wmawiac , że to to samo, co S, zaakceptuj stratę i zakładaj instalację.

Ok, widzę że napisałeś przede mna.

Czyli opcja druga - masz na starcie 20% straty, może czesciowo zmniejszysz ją autokonsumpcją, ale nigdy to nie będzie uzyski, jak z S

Edytowane przez fotohobby

Jak to mówią instalacja instalacji nie równa a każdy dach jest inny.

Będziemy się kłócić kto ma lepiej kto ma gorzej, bez zbędnego kombinowania dobrze ma ten co ma instalację S, dobrze też ma ten co ma W/E, przyzwoicie to ma ten co instalacji w ogóle nie ma i nie planuje. A źle zrobioną instalację ma ten co mu prąd za rachunki wyłączyli. Panowie 20% i tak łyka ZE, zużycie w locie można kombinować ale po co jak to co latem naklepiemy i tak zimą odbieramy w postaci światła/ogrzewania czy na co każdy przeznacza nadwyżkę z lata.

Panowie nie kombinujmy bo zaraz nam tu ktoś z trakerem wyjedzie i wyjdzie że wszyscy mamy straty,

Mam dostęp do instalacji 4,96 mono wsch-zach i 4,16 poli południe, są w odl. 50m po sąsiedzku, ta wsch-zach działa od 10.10.2019 i przeliczając na 1kWp wyprodukowała do 31.012020 111,22 natomiast południowa w analogicznym okresie 184,12, w/g różnych przeliczników wychodziło ok 25% mniej i być może porównując dłuższy okres to ten uzysk będzie większy od obecnego 60%

Wnioski wyciągnijcie sami

Mam dostęp do instalacji 4,96 mono wsch-zach i 4,16 poli południe, są w odl. 50m po sąsiedzku, ta wsch-zach działa od 10.10.2019 i przeliczając na 1kWp wyprodukowała do 31.012020 111,22 natomiast południowa w analogicznym okresie 184,12, w/g różnych przeliczników wychodziło ok 25% mniej i być może porównując dłuższy okres to ten uzysk będzie większy od obecnego 60%

Wnioski wyciągnijcie sami

25% rożnicy to jest w skali roku. Choć raczej koło 20%

W styczniu możesz być i 50% róznicy. A w czerwcu róznica do południa to pojedyńcze procenty.

25% rożnicy to jest w skali roku. Choć raczej koło 20%

W styczniu możesz być i 50% róznicy. A w czerwcu róznica do południa to pojedyńcze procenty.

No oby tak było bo to u znajomego i też podobnie twierdziłem i nawet gdyby te 25 a nawet do 30 w skali całego roku to i tak będzie ok bo niestety dachu nie mógł przestawić a chciał PV

Wymiana kuchni gazowej na co ?

Jak ustawiony dach ? Jeśli na południe to instalacja zrobi ~6- 6,5MWh

To powinno wystarczyć. Mam instalację 6kWp, adstawioną na zachód i zrobiła w tym roku 5,6MWh. Zużycie niespełna 5.

Wymiana oczywiście na elektrycznę- konkretnie indukcja. Pół butli gazu na miesiąc jakie może mieć odzwierciedlenie na prądzie?

Instalacje wschód-zachód