enermos 06.02.2020 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Zdecydowaliśmy się na rezygnację z PV. W planach była instalacja pomiędzy 15 a 20 kW. Nie będziemy płacić takiej kasy, żeby wszyscy dookoła zarobili, a my jak zwykle w plecy... Jak cię nie stać na 15-20kWp to zrób mniej. Ty masz oszczędzać a nie zarabiać - 20kW to nie ferma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 06.02.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Jak cię nie stać Mam miejsca i stać mnie nawet na 100... przynajmniej tak myślałem... Jednakże nie zamierzam sponsorować (VAT-em i - poprzez zakup paneli - napędzaniem gospodarki) polityki zakładów energetycznych. Za chwilę mogą chcieć 40 czy więcej % za przechowanie prądu, itd...itp... Na to mnie już nie stać. Nie wchodzę w to. Wypisuję się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 06.02.2020 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Mam miejsca i stać mnie nawet na 100... przynajmniej tak myślałem... Jednakże nie zamierzam sponsorować (VAT-em i - poprzez zakup paneli - napędzaniem gospodarki) polityki zakładów energetycznych. Za chwilę mogą chcieć 40 czy więcej % za przechowanie prądu, itd...itp... Na to mnie już nie stać. Nie wchodzę w to. Wypisuję się. Zupełnie nie rozumiem tego toku myślenia. Takie niczym nie podparte gdybanie. Gdyby babka miała wąsy... A prawda jest taka, że nawet jakby brali 50% za "przechowanie" to się opłaci - bo się zwróci. Swoją drogą moje przecieki mówią, że potrącanie % za "magazynowanie" ma zostać zlikwidowane. Poczekaj, pozbieraj pieniądze i inwestuj - jak nie teraz to i tak za jakiś*czas założysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.02.2020 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Nie wiem o co chodzi ze zmianą % za magazynowanie-przecież ustawa prosumencka gwarantuje 20%/30% potrącenia przez 15 lat...Nikt nie musi wybierać innego wariantu tj opłaty za 1kWp...Jak się zwróci instalacja do 7-10 lat , to jeszcze to ma jakiś sens (dla mnie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.02.2020 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Zupełnie nie rozumiem tego toku myślenia. Takie niczym nie podparte gdybanie. Gdyby babka miała wąsy... A prawda jest taka, że nawet jakby brali 50% za "przechowanie" to się opłaci - bo się zwróci. Swoją drogą moje przecieki mówią, że potrącanie % za "magazynowanie" ma zostać zlikwidowane. Poczekaj, pozbieraj pieniądze i inwestuj - jak nie teraz to i tak za jakiś*czas założysz. Daj chłopu spokój. Niech robi jak chce dla nas lepiej , czym niej PV tym mniej mieszania przez rządzących. Na lokacie będzie lepiej-- ha ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.02.2020 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Acha, rozumiem...A słyszeliście , że asteroida może pierdyknąć w naszą kochaną Matkę Ziemię, a słyszeliście może o zabójczym strumieniu neutronów z rozbłysku nowej gwiazdy ?Tych strasznych rzeczy może nam się przydarzyć znacznie więcej...Więc teoretycznie zmiana ustawy działająca prawem wstecz - to po prostu pikuś jakiś (Pan Pikuś?)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 06.02.2020 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Nie wiem o co chodzi ze zmianą % za magazynowanie-przecież ustawa prosumencka gwarantuje 20%/30% potrącenia przez 15 lat... Nikt nie musi wybierać innego wariantu tj opłaty za 1kWp... Jak się zwróci instalacja do 7-10 lat , to jeszcze to ma jakiś sens (dla mnie)... To my tak uważamy jako Optymiści, a Kolega widzi to czarno... A tak przy okazji - podobno Tauron ma zmienić sposób rozliczania Prosumentów 2-taryfowych jak pisał Kolega @Moskit81 w wątku Fotowoltaika tylko w "drogiej taryfie" G12w - czy to możliwe? - post #133 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.02.2020 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 To my tak uważamy jako Optymiści, a Kolega widzi to czarno... A tak przy okazji - podobno Tauron ma zmienić sposób rozliczania Prosumentów 2-taryfowych jak pisał Kolega @Moskit81 w wątku Fotowoltaika tylko w "drogiej taryfie" G12w - czy to możliwe? - post #133 Tauron może tak zrobić z nowymi umowami- to już nie nasze zmartwienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 06.02.2020 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Tauron może tak zrobić z nowymi umowami- to już nie nasze zmartwienie... Kolega @Moskit81 wrzucił informację w post #131, ja optymistycznie ją rozwinąłem... Takie zmiany są mile widziane i wystarczy tylko wykreślenia klauzuli abuzywnej z Umowy Kompleksowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 06.02.2020 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Jak Cię stać na 100 to stać Cię na 20 + magazyn akumulatorów i pozostawanie off-grid. We wspomnianym przez Ciebie przykładzie wyjdzie jeszcze drożej niż za prąd "budowlany". Powtarzam: jeśli Cię nie zmuszą do wątpliwej inwestycji, to okradną na cenie prądu. Jeżeli nic z powyższych, to upokorzą rąbaniem drewna lub zimnem. I gdzie tu polityka? Mówię jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.02.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Nie wiadomo jaki @superior ma zabarwienia polityczne (sympatie) więc nie warto snuć takich niecnych iluizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kysztof_2 06.02.2020 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Mam miejsca i stać mnie nawet na 100... przynajmniej tak myślałem... Jednakże nie zamierzam sponsorować (VAT-em i - poprzez zakup paneli - napędzaniem gospodarki) polityki zakładów energetycznych. Za chwilę mogą chcieć 40 czy więcej % za przechowanie prądu, itd...itp... Na to mnie już nie stać. Nie wchodzę w to. Wypisuję się. - nawiązując do tego VAT-u...., przecież na fotowoltaike jest zwrot ,więc nie wiem o czym tu mowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kysztof_2 06.02.2020 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Snucie wizji polityki czy to zabarwionej na czarno czy na różowo, to myślę że nie miejsce na tym forum. Raczej każdy chce tutaj pomóc w doborze materiałów, czy firm, bądź swoim zdaniem na temat opłacalności, a schodzenie na tematy polityki to wchodzenie nie potrzebne w maliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.02.2020 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 - nawiązując do tego VAT-u...., przecież na fotowoltaike jest zwrot ,więc nie wiem o czym tu mowa Nie zwrot tylko 8% zamiast 23% (PV na cele mieszkaniowe) Za instalację PV płacisz np. 27 tys z 8% VAT czyli płacisz 2 tys. podatku VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 07.02.2020 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) Bobrow ja przeważnie stosuje panele qcells, winaico,ja solar. A inwertery fronius i sofar Edytowane 7 Lutego 2020 przez marcin_u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.02.2020 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Bobrow ja przeważnie stosuje panele qcells, winaico,ja solar. A inwertery fronius i sofar Dzięki za info -to mnie tylko utwierdza w wyborze komponentów. Kuzynowi poleciłem Sofara i Risena (także topowy producent paneli , tylko u nas mniej znany ) Pzdr PS W sumie gdybym teraz robił swoja PV , to bym właśnie tego Risena kupił -a nie Longi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 07.02.2020 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Bobrow ja przeważnie stosuje panele qcells, winaico,ja solar. A inwertery fronius i sofar A mógłbyś podzielić się opiniami o QCells? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 07.02.2020 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Qcells są ok i nie widzę w nich wad..jedyna wada to tylko że są trochę większe od innych paneli i czasami jak mało miejsca to te parę cm robi różnicę. Winaico i ja solar tak samo dobre...ale wszystko wyjdzie po latach używania. Jakość wykonania wszystkich bardzo dobra. Winaico ma 15lat gwarancji! Inne tylko 12lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 07.02.2020 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Ktoś zainteresowany nową baterią Solax o pojemności 4.5kwh? Cena 9tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 07.02.2020 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Qcells są ok i nie widzę w nich wad..jedyna wada to tylko że są trochę większe od innych paneli i czasami jak mało miejsca to te parę cm robi różnicę. Winaico i ja solar tak samo dobre...ale wszystko wyjdzie po latach używania. Jakość wykonania wszystkich bardzo dobra. Winaico ma 15lat gwarancji! Inne tylko 12lat No niestety o tej różnicy wymiarów się przekonałem i trochę to mi nabroiło w całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts