Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Wczoraj wzięli mnie z zaskoczenia i zainstalowali nówkę funkiel nie śmiganą Apator OPUS 3 ze zdalnym odczytem. Jak sprawdzić czy to to takie ma bilansowanie międzyfazowe (były jakieś kody pod którym była ta informacja podana jak na tacy na liczniku). Licznik z Energa.

link do tematu, gdzie jest to "rozgryzane":

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3312676-1260.html

Jak masz ferrar is to powinno być dobrze.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No panel dostał z cegły ubezpieczyciel zapłacił to wziąłem od razu 3 szt. Tak jest w sumie 7,3kW na jednej fazie, ja jestem przekonany że tak trzeba. Zabezpieczenie główne ma bezpiecznik 32A a u mnie na wiosce stoi już około 35kW w panelach więc napięcia są OK.

Skończę w dobudówce skrzynkę z bezpiecznikami to przełączę na 3F, bo żonie się ubzdurała indukcja.

Rozkłada się to następująco:

3,3kW na gospodarczym

1,7kW też na gospodarczym

0,6kW (na inwerterze 370W) też na gospodarczym

i tu miejsce się skończyło

1,7kW na chałupie

w sumie 4 inwertery

Napięcie na tej fazie w tym momencie 237,05V

Edytowane przez marcinbbb

No panel dostał z cegły ubezpieczyciel zapłacił to wziąłem od razu 3 szt. Tak jest w sumie 7,3kW na jednej fazie, ja jestem przekonany że tak trzeba. Zabezpieczenie główne ma bezpiecznik 32A a u mnie na wiosce stoi już około 35kW w panelach więc napięcia są OK.

Skończę w dobudówce skrzynkę z bezpiecznikami to przełączę na 3F, bo żonie się ubzdurała indukcja.

Rozkłada się to następująco:

3,3kW na gospodarczym

1,7kW też na gospodarczym

0,6kW (na inwerterze 370W) też na gospodarczym

i tu miejsce się skończyło

1,7kW na chałupie

w sumie 4 inwertery

Napięcie na tej fazie w tym momencie 237,05V

Przyłączone masz 3F tylko licznik 1F?

Polecam najpierw kupić tą indukcję i zobaczyć co się będzie działo. Być może bezpieczników wyrzucać nie będzie.

Przyłączone masz 3F tylko licznik 1F?

Polecam najpierw kupić tą indukcję i zobaczyć co się będzie działo. Być może bezpieczników wyrzucać nie będzie.

Oczywiście licznik 1F a instalacja 3F... te 2 fazy mam nieopomiarowane i kradnę na nich prąd. A instalację PV założyłem bo miałem za dużo gotówki.

To co bierzesz to jest na receptę? Bo to fajna faza musi być.
Na pw takie pytania :)

Przyłącze było robione jak mnie na świecie jeszcze nie było ;) .
Spojrzę w swoją kryształową kulę... 15 lat to nie takie stare ;)

Dobra już pasuje bo :offtopic: a potem mi mod posty kasuje;/

Edytowane przez enermos

Witam Towarzystwo,

walczę z tym moim kuzynem nad optymalną konfiguracją jego PV-przypomnę tylko ,że problemik dotyczy dwóch płaszczyzn dachu (max : 25 i 8 paneli , wstępnie pasuje układ 320Wx25szt + 320Wx6szt).

Gryziemy się z inwerterami , mamy wstępnie takie opcje :

1.10kW 3xmppt (no ale takich nie widziałem , niby Fronek ma 3+3DC wejścia -ale piszą ,że 2xmppt...)

2.8kW i 25 paneli + 2kW i 6 paneli (ale nie widziałem 2kW 3 fazowych

3.8kW i 25 paneli+ 6 paneli z mikroinwerterami (jest mały wybór i kosztują swoje , tylko na allegro za 300pln jest 360W-ale jakoś tego nie widzę...)

Żeby było najprościej i chyba najtaniej potrzebujemy opcji 1-czy możecie coś doradzić ?

Pzdr

,że problemik dotyczy dwóch płaszczyzn dachu

Gryziemy się z inwerterami , mamy wstępnie takie opcje :

1.10kW 3xmppt (no ale takich nie widziałem , niby Fronek ma 3+3DC wejścia -ale piszą ,że 2xmppt...)

Masz 2mppt tyle Ci wystarczy. Do jednego mppt możesz podpiąć 3 stringi, dlatego 3+3.