Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponowie pytanie bo odpowiedzi brak.

Zalozmy ze mam PC , ktora ustawiona jest na grzanie tylko w taniej taryfie.

W jaki sposob zmusic ja do grzania w momencie kiedy na falowniku bedzie radmowy prad?

Macie jakies przyklady PC ktore w latwy sposob na ot pozwalaja?

To bylaby najkrotsza dorga do najefektywniejszego systemu grzewczego z COP 10 :)

W jaki sposob zmusic ja do grzania w momencie kiedy na falowniku bedzie radmowy prad?

To bylaby najkrotsza dorga do najefektywniejszego systemu grzewczego z COP 10 :)

A czy twoja pompa ciepła jest przystosowana do współpracy z falownikiem? Posiada system SG Ready?

A czy twoja pompa ciepła jest przystosowana do współpracy z falownikiem? Posiada system SG Ready?

Nie mam w tej chwili PC, jedynie klimatyzator.

Pytanie pozostaje otwarte - jakie wymagania musi spelnic urzadzenie grzewcze aby moznabylo je zasilac i zarzadzac nim w zaleznosci od dostepnosci darmowej energii.

Jak pisaliśmy wcześniej, to zależy od falownika. Jedne mają wbudowany dodatkowy przekaźnik, który wystartuje przy odpowiedniej produkcji, w innych to dodatkowe urządzenie

Problem raczej nie leży po stronie falownika tylko pc ponieważ pc musi przełączać się między taryfą a zasilaniem falownika - bo on albo daje prąd albo nie a jak nie daje to pc powinna przełączyć się na taryfę z sieci. Czy takie pc są (ewentualnie sterowanie) nie wiem.

Nie mam w tej chwili PC, jedynie klimatyzator.

Pytanie pozostaje otwarte - jakie wymagania musi spelnic urzadzenie grzewcze aby moznabylo je zasilac i zarzadzac nim w zaleznosci od dostepnosci darmowej energii.

Podam na przykładzie oferty Viessmann, Mamy w ofercie np. licznik energii elektrycznej do komunikacji po szynie MOD-BUS z pompą ciepła. Na regulatorze pompy ciepła ustawia się wartość progową mocy. Jeżeli wykryty zostanie ruch energii w kierunku sieci o mocy co najmniej jak zdefiniowana na regulatorze, to pompa ciepła jest włączana.

Na co zostanie wykorzystane ciepło z pompy ciepła to można programować - czy na wygrzew antybakteryjny wody, czy na podniesienie temperatury pomieszczenia, czy na wygrzanie bufora, basenu itp.

OK, nie zrozumiałem, myślałem, że chodzi o samo załączenie pompy. Tu faktycznie pompa musiała by pozwalać na "wyzwalanie" pracy jakimś zewnętrznym sygnałem , w tym przypadku podanym z falownika

Słuchajcie, mam pytanie dotyczące falownika. Mój stary falownik padł i fachowiec nie ustalił przyczyny, jednakże gwarancję mi uznał, gdyż nie wiedzieli przyczyny i kazali mi samemu sobie znaleźć falownik i wysłać fakturę i oni podobno zwrócą mi pieniądze. Budżet mi ustalili do 4000 zł i znalazłem jeden internetowy sklep elektryczny http://www.sklepelektryka24.pl/ , gdzie znalazłem Falownik Solarny 2,0 KW 1F Goodwe GW 2000-SS. Co byście mi polecili?

Słuchajcie, mam pytanie dotyczące falownika. Mój stary falownik padł i fachowiec nie ustalił przyczyny, jednakże gwarancję mi uznał, gdyż nie wiedzieli przyczyny i kazali mi samemu sobie znaleźć falownik i wysłać fakturę i oni podobno zwrócą mi pieniądze. Budżet mi ustalili do 4000 zł i znalazłem jeden internetowy sklep elektryczny http://www.sklepelektryka24.pl/ , gdzie znalazłem Falownik Solarny 2,0 KW 1F Goodwe GW 2000-SS. Co byście mi polecili?

Podaj ilość paneli, jakie panele, bo zgaduję, że przy tej ilości to chyba w jeden szereg?

Godowe to badziewny chińczyk

Jest takie coś...

Stare już, ale warto posłuchać.

https://www.youtube.com/watch?v=XBRPTo-4cFU

Adam M.

Do tych bzdur nawet szkoda się odnosić. Najpierw trzeba mieć gruntowną znajomość tematu żeby się wypowiadać w tak szerokim temacie i nie wyjść na ignoranta. Wyczytanie kilku gazetek nie wystarczy.

Jest takie coś...

Stare już, ale warto posłuchać.

https://www.youtube.com/watch?v=XBRPTo-4cFU

Adam M.

Zgadza się zgadza z tymi inwestycjami.

Np takie Niemcy na Bawarii maja instalacje PV, które nigdy się nie zwrócą.

Są tam tego całe pola i całe kilometry wzdłuż dróg. Cena wybudowania 1Kwp oscylowała wokół dzisiejszych 5 tys ojro.

Na szczęście te technologie tanieją i to znacznie tanieją. Dzisiaj za te same pieniądze można spokojnie wybudować instalację o mocy 5kW. Instalację bardziej wydajna, która jednocześnie zmieści się na zdecydowanie mniejszej powierzchni.

Wniosek jest jeden. Taka współczesna instalacja zwróci się 5 razy szybciej czyli np zamiast za 100 lat zwróci się za 20 lat.

Wiemy też, że te Niemieckie panele w większości już mają ponad połowę swojego życia i zostało im zaledwie kilka lat działania o ile jeszcze w ogóle działają.

Być może to już tylko ozdoba.

Jak się ma teoria do praktyki.

Taka np moja instalacja przy obecnej cenie energii 0,26zł/1kW netto = 0,32brutto/1kW.

Po dołożeniu wszelkich dodatków jest to 0,60zł/1kW brutto

Moja instalacja o mocy 10kW w ciągu roku może wyprodukować ponad 10.000kW

Dzisiaj np. robi 4,5kW/godzinę (film w linku nagrany chwile temu) https://youtu.be/8Vlo1jD4i34

10000kW x 0,32zł = 3200zł czyli zwrot inwestycji w ciągu 13 lat

10.000kW x 0,60zł = 6000zł czyli zwrot inwestycji w ciągu 7 lat

Sprawa się troszkę komplikuje bo cześć energii idzie na samokonsumpcję czyli zużywam ją zanim trafi na licznik ENEA

potem energia do mnie wraca i płacę za sam przesył. i teraz sprawa się ponownie komplikuję bo oddaje w taryfie dzienne, a pobieram w taryfie nocnej

Ile kosztuje mnie 1kW jak grzeję dom i czy to się opłaca, to znowu zależy na co i jak policzymy.

Sprawa wygląda tak, że "matematyka jest jedna tylko cyfr jest wiele" :(

Podobnie jak z samochodem czy jest sens kupować go za miliony skoro za kilka tysięcy tak samo pojedzie i dojedzie i będzie mnie chętnych aby go nam ukraść. Lub kolejne pytania czym lepiej grzać: prądem, gazem, węglem, a może drewnem hmm jest jeszcze pellet, olej itp itd Przeliczamy ile kosztuje kilowat itp itd. Potem jeszcze sprawność danego urządzenia. Czyli , że najbardziej ekonomiczna jest pompa ciepła i własna instalacja PV?

COP wyjdzie z 8?

Edytowane przez PliP
link do filmu

Wiesz czemu masz teraz panele w cenach 25% tego co było jeszcze 4 lata? własnie dzięki Niemcom. To się nazywa postęp i tego nie da się przeprowadzić bez dodatkowej stymulacji. Teraz stymulują kolejny etap rewolucji energetycznej, czyli magazynowanie energii.

Oczywiście koszt bezpośredni może powalać i każe zastanawiać się czy warto. Tylko piękny MK nie bierze pod uwagę pełnego obrazu , jak zwykle każdy zresztą, kto chce udowodnić że niemcy popełniły wielką pomyłkę wchodząc na drogę rewolucji energetycznej.

Efekt jest taki, że olbrzymia część środków do nich wróciła , napędzając gospodarkę, to Niemcy były głównym producentem wafli krzemowych na cały świat (nawet do chin), na czele czołowych najlepszy producentów inwerterów od lat masz tylko niemieckie firmy.

Beneficjentami programu dopłat też są w większości niemcy i niemieckie firmy i to nie te największe. Największe typu EON, co zresztą ich prezes zauważył , przespały najbardziej lukratywny czas.

Dodaj do tego olbrzymi rynek pracy, serwis, produkcję.

A teraz postaw z drugiej strony taką uciemiężoną przez UE Polskę z jej odwiecznym czarnym bogactwem. Wrzuć do jednego koszyka wszelkie dopłaty do górnictwa (także te społeczne - dopłaty do emerytur, umorzenia zaległości ZUS itd itd) i wiesz co Ci wyjdzie? Koszty podobne tyle, że my jesteśmy dopiero na początku drogi, której najgorszą część oni już mają za sobą.

OZE u nich rozwija się na poziomie Grid Parity , tzn że powoli nie trzeba już dopłacać do zielonej.

Ba, część tej obrzydliwej i drogiej energii kupujemy od nich, bo brakuje nam naszej własnej i co najlepsze jest ona tańsza.

Węszenie spisku cyklistów i wegetarian bez sensu. To nie UE powoduje ze mamy drogą energię z węgla. Tylko my sami. Nadwyżki uprawnień do emisji CO, opchnęliśmy na rynku, żeby było na bieżące rachunki (choćby ratowanie ZUS). Kasę z Zielonych Certyfikatów, wyssały elektrownie wrzucając do pieca domieszkę wszelakiego rodzaju drewna i tłumacząc że to EKO ( ewenement na skalę światową) Oczywiście każdy Kowalski dostanie ładnie opisaną na rachunku dopłatę OZE, z wiatrakami w tle, bez tłumaczenia, że ponad 50% tej energii to własnie spalanie śmieci z całego świata.

Najzabawniejsze jest to, że gdy cały świat jest przekonany o konieczności zrewolucjonizowania obecnego modelu energetycznego , zdecentralizowania produkcji i przerzucenie większości ciężaru na prosumentów, my widzimy tam wszędzie jakieś tajemnicze lobby i uparcie dłubiemy pod ziemią, tłumacząc że to jedyna słuszna droga. Za kilka lat i tak będziemy musieli iść ta drogą, tylko będzie to dużo bardziej kosztowne, bo fundusze na to już przejedliśmy nie robiąc nic.

CO tak naprawdę chcecie tu udowodnić?

To, ze OZE ma się opłacać zwykłemu kowalskiemu?

Że postęp to sprawia?

Realia są takie, ze zarabiają na tym kredytodawcy, instalatorzy i trochę producenci.

Wszyscy, którzy są "po drodze" od produkcji do konsumenta (prosumenta).

Zarabiają tu i TERAZ.

Kowalski zacznie za jakie 10-20 lat, jak mu instalacja tyle dożyje...

A dopłacamy do tego wszyscy.

OZE bez dopłat nie istnieje przecież.

Adam M.

Że postęp to sprawia?

Realia są takie, ze zarabiają na tym kredytodawcy, instalatorzy i trochę producenci.

Zarabiają tu i TERAZ.

Adam M.

A co ty chcesz udowodnić wszędzie wietrząc spisek jak nie w dziedzinie akumulatorów to w samym OZE.

To że u nas OZE jest spaprane od samego początku to tylko zasługa looby naszych ZE - patrz słynny apel prezesa PGE do senatorów.

W wielu krajach działa to normalnie. Normalnie tzn da się spłacić instalację w ciągu 7-8 lat co jak na inwestycje jest bardzo dobrą stopą.

Co to żywotności instalacji to też masz blade pojęcie. DOBRE panele wytrzymują ponad 30 lat i nie mówię tu o gwarancji.

Życzyłbym sobie OZE bez dopłat ale sprawiedliwie. Niech nie będzie także dopłat do dużej energetyki. Zero dotacji kopalń z budżetu, umorzeń długów. Wtedy cena energii , ta rzetelna, będzie na takim poziomie, że będę w stanie konkurować na rynku z energetyką zawodową.

Na razie to nie dopłacasz do OZE ale dużej energetyki, która pod ta etykietą pozyskuje kolejne dopłaty na reanimację.

Że postęp to sprawia?

Zarabiają tu i TERAZ.

Adam M.

Adamie przecież moja instalacja o której pisałem i dla której podałem wyliczenia nie jest wsparta żadnymi dofinansowaniami.

Jestem przeciwny wspieraniu czegokolwiek przez UE. Zanim komuś cokolwiek dadzą sami 80% z tego przeżrą i przepierdzą w stołki.

Jeśłi już dadzą to ten zakup będzie znacznie droższy od tego który nie jest wspierany przez UE.

Moja instalacja ze wsparciem UE kosztować miała 35% więcej. Panele Viessmanna i inwertery Schuco.

35% więcej Za NIC niby pseudo wsparcie taniej o ileś tam procent, ale dojdą banki masa papierów i plecy.

Moje SOLARY z dofinansowaniem miały kosztować 18.000zł na gotowo. Bez dofinansowania zrobiłem je za 7.000zł. Nie korzystałem z banku, projektu, pozwoleń, biur itp itd, Dla porównania instalacja z tych samych materiałów!!!

Póki co Kowalski nie dopłaca do OZE i oby tak pozostało. Ale tez Kowalski nie powinien dopłacać do

Wrzuć do jednego koszyka wszelkie dopłaty do górnictwa (także te społeczne - dopłaty do emerytur, umorzenia zaległości ZUS itd itd) i wiesz co Ci wyjdzie? Koszty podobne tyle, że my jesteśmy dopiero na początku drogi, której najgorszą część oni już mają za sobą.

Podobnie sprawa ma się do wspomnianych już samochodów.

Przecież na dobrą sprawę nie opłaca się ich kupować.

Policz zakup auta, amortyzację, naprawy, koszty paliwa, koszty dróg i to ile przeciętny Kowalski dopłaca do nich, a do tego fotoradary, mandaty, opłaty za parkingi, garażowanie itp itd

Przecież to się nie opłaca - lepiej kupić bilet i pojechać PKP lub PKS.

Takie są niestety realia

Teraz kolejne cyfry.

Dziś był 7 luty 2016r. Jaki dzień to każdy widział- Niby słonecznie ale niebo przysnute białymi chmurami.

Dla przypomnienia moja instalacja to 10KW

Dzisiejsza produkcja (ile godzin miał dzień łatwo policzyć i sprawdzić) mojej instalacji to 35kWh.

Dzień był krótki bo lutowy. W marcu, kwietniu są znacznie dłuższe i jest więcej słońca i pod lepszym kątem podobnie jak we wrześniu i październiku.

Pozostają jeszcze miesiące letnie, gdy jest znacznie więcej Słońca i przez znacznie dłuższy okres niż przez dzisiejszy dzień.

Dla naszego kraju założenie są proste i się sprawdzają.

Sprawnośc 50% przez 200 dni w roku = 10.000kWh produkcji w moim przypadku.

Poprzedni rok dla instalacji mniejszej niż moja ale na tych samych podzespołach to w przeliczeniu 11.500kWh

Dalej rachunek jest już prosty i liczony wcześniej.

Czy się opłaca- pytanie ile zainwestowaliśmy w 1kW.

PliP

Sam piszesz, ze Ty wrzód na dupie OZE jesteś!

Powinno kosztować z 18000 a zapłaciłeś z 7000 bo... se to SAM postawiłeś!

ORŻNĄŁEŚ tych dawców dotacji na 11 tysi!!!!

PO TO oni te dotacje wymyślili?

Wróg systemu jesteś!

Przewas

Proszę - przestań bredzić!

" DOBRE panele wytrzymują ponad 30 lat i nie mówię tu o gwarancji."

No tak... wytrzymają...

Ostatni raz jak widziałem WTYCZKĘ pracującą w warunkach zewnętrznych 30 lat bez zaglądania to było to w PRL.

Ruskie to było...

Po co mi sprawny panel w instalacji co się sypie?

Rozumiem, że PONAD 30 lat to stawiasz i WIESZ co się z tym dzieje po takim czasie...

I jeszcze chcesz, abym w to uwierzył!

Stawiasz to komuś i... zapominasz facia na 30 lat po których wpadasz na "kontrolę"?

"A co ty chcesz udowodnić wszędzie wietrząc spisek jak nie w dziedzinie akumulatorów to w samym OZE."

Nic.

Wiem, ze jak nie wiadomo o co chodzi - to chodzi o kasę.

Zwykle - moją...

Co z tymi akumulatorami nie tak?

Wymyślili jakieś nowe o trwałości 100 lat w pracy buforowej?

Bo tych starych to jakoś się nie produkuje...

Adam M.