Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeciętne gwarancja na moc wynosi 25 lat.

Nie ma czym przejmować się.

Tak się zastanawiam jak udowodnisz że moc spadła o np 30 a nie 20%, wyjdziesz na dach , zdemontujesz panele, weźmiesz miernik(sprawdzisz z wzorcowym) czy zamówisz ekspertyzę.

Raczej w większości przypadków to drugie. Drugie pytanie czy firma X będzie istnieć za x

x lat.

Drugi problem to że już "takie same" panele na podmiankę będzie ciężko dostać.

Z drugiej strony nie ma co sobie zaprzątać głowy co będzie za xx lat.

Standardowa gwarancja na falowniki Froniusa to 2 lata od momentu wyłania urządzenia z Fabryki. (nie od momentu kupna)

Można ją bezpłatnie przedłużyć do 5 lat (części i robocizna) lub do 7 lat (tylko części).

Problem w tym że aby przedłużyć gwarancję trzeba falownik zarejestrować na stronie Froniusa i w trakcie rejestracji trzeba instalatora wybrać z listy.

Jak nie ma go na liście (sam sobie zainstalowałeś) to rejestracja się nie uda i przedłużenia gwarancji nie ma.

Oczywiście jest jeszcze rękojmia która trwa 2 lata od kupna.

Dziwne, w czerwcu zeszłego roku instalowałem samodzielnie i bez problemu przedłużyłem gwarancję do 7 lat. Trzeba by zapytać na oficjalnym forum Froniusa.

Tak się zastanawiam jak udowodnisz że moc spadła o np 30 a nie 20%, wyjdziesz na dach , zdemontujesz panele, weźmiesz miernik(sprawdzisz z wzorcowym) czy zamówisz ekspertyzę.

Raczej w większości przypadków to drugie. Drugie pytanie czy firma X będzie istnieć za x

x lat.

Drugi problem to że już "takie same" panele na podmiankę będzie ciężko dostać.

Z drugiej strony nie ma co sobie zaprzątać głowy co będzie za xx lat.

Jak teraz udowodnisz, że sprawność wynosi obecnie 100% w momencie montażu a po roku 98% lub 97% a nie 0,5% mniej?

Nie dostaniesz drugich na podmiankę. dostaniesz nowy lub kasę jak za nowy lub jak za stary.

Za X lat możemy my nie istnieć jako jednostka lub jako rodzaj ludzki.

Kurcze blade, jeśli Kuniec Świata niebawem nastąpi , to może weznę kilka dobrych kredytów i trochę barwniej pożyję....

Odnośnie strat w produkcji paneli PV , to jest trochę danych z rynku niemieckiego-nawet po 20 latach (i więcej ) nie ma większych ubytków w produkcji.Nawet niektóre inwertery dociągnęły tego wieku...

Ale pomartwmy się trochę co będzie w tej przyszłości z naszymi PV...o coś się należy w końcu martwić...

Jak teraz udowodnisz, że sprawność wynosi obecnie 100% w momencie montażu a po roku 98% lub 97% a nie 0,5% mniej?

Nie dostaniesz drugich na podmiankę. dostaniesz nowy lub kasę jak za nowy lub jak za stary.

Za X lat możemy my nie istnieć jako jednostka lub jako rodzaj ludzki.

No właśnie nie ma co gdybać. 0.5 % to ciężko by było udowodnić a sprawa ciągła by się latami. Ja mógłbym zdemontować wybrany panel oświetlić tym samym światłem w tych samych warunkach i po pomiarach mógłbym określić degradację. Ale po co są ważniejsze sprawy. Panel to ok 500 zł.

Zamówię serwis. Nie będę latał po dachu.

Ty też nie będziesz latał po dachu.

Naprawisz panel PV ?

Pytanie było do vvvv który sadzi posty "zaczepne". :)

Ho ho -on wszystko naprawi bo umie. Wszystko zrobi bo się zna.

PS. mieli go gdzieś na innym forum dość ,to przybył TU. Trochę się pokręci, pomiesza ,popisze bredni i zniknie. Zapewne też udzieli rad że on to już robi, lub robił lecz czasu mu brak. I tak piąty rok na tym forum doradza.

Kurcze blade, jeśli Kuniec Świata niebawem nastąpi , to może weznę kilka dobrych kredytów i trochę barwniej pożyję....

Odnośnie strat w produkcji paneli PV , to jest trochę danych z rynku niemieckiego-nawet po 20 latach (i więcej ) nie ma większych ubytków w produkcji.Nawet niektóre inwertery dociągnęły tego wieku...

Ale pomartwmy się trochę co będzie w tej przyszłości z naszymi PV...o coś się należy w końcu martwić...

Wydaje mi się że jak na razie to trzeba się martwić aby słońce świeciło i za gorąco nie było. Dlaczego? Bo nasze PV są w wieku maluchów, a gdzie tam podstawówka , średnia studia , praca . Dopiero później wiek przedemerytalny i EMERYTURA. Tak na wesoło.

No właśnie nie ma co gdybać. 0.5 % to ciężko by było udowodnić a sprawa ciągła by się latami. Ja mógłbym zdemontować wybrany panel oświetlić tym samym światłem w tych samych warunkach i po pomiarach mógłbym określić degradację. Ale po co są ważniejsze sprawy. Panel to ok 500 zł.

Tu masz rację i ma się nijak. Fakt da się pomierzyć każdy z osobna ,lecz tu muszą być idealne warunki dla wszystkich. Tak to firmy przyjmują że 0,5%/rok. lecz to się nie sprawdza lub jest niewidoczne. Nie pamiętam w którym roku ( musiał bym sprawdzić) ale chyba w 2016r roczna była 6680kWh a w 2018r ( to pamiętam ) 7015kWh. Idąc tym tropem to jest 2 lata więc powinno być 1% mniej a nie więcej w produkcji.

Wracając do tematu, przeglądałem różne karty katalogowe paneli i inwerterów i w jednej prawdopodobnie znalazłem błąd:

https://fotowoltaika.corab.eu/fileadmin/Specyfikacje_techniczne/Karty_produktow_-_moduly/Q-CELLS_QPEAK_L_G4.2_360-370_PL.pdf

Natomiast w wersji angielskiej (troszkę starszej) jest już ok z tym że niektóre wartości się różnią.

https://es-media-prod.s3.amazonaws.com/media/components/panels/spec-sheets/Hanwha_Q_CELLS_Data_sheet_QPEAK_L-G4.2_360-370_2017-10_Rev02_NA.PDF

Na stronie producenta, co dziwne, nie ma specyfikacji tego konkretnego modelu. Chyba, że ja źle szukam.

Kulibob oficjalnie jest tak w piśmie, które dostałem od PGE:

"Warunkiem koniecznym do wprowadzania energii elektrycznej wytworzonej w mikroinstalacji do sieci elektroenergetycznej PGE Dystrbucja S.A. jest zawarcie nowej lub aneksowanie istniejącej umowy kompleksowej z wybranym Sprzedawcą."

Mam licznik Norax 3 ale prawdopodobnie ma zablokowane 2.8.0 bo nie wyświetla tego kodu. Czekam na wymianę licznika i po informacji w PGE aneks do umowy przyjdzie pocztą. Może i korci włączyć ale te parę dni o tej porze nie zbawią mnie.

Kulibob oficjalnie jest tak w piśmie, które dostałem od PGE:

"Warunkiem koniecznym do wprowadzania energii elektrycznej wytworzonej w mikroinstalacji do sieci elektroenergetycznej PGE Dystrbucja S.A. jest zawarcie nowej lub aneksowanie istniejącej umowy kompleksowej z wybranym Sprzedawcą."

Mam licznik Norax 3 ale prawdopodobnie ma zablokowane 2.8.0 bo nie wyświetla tego kodu. Czekam na wymianę licznika i po informacji w PGE aneks do umowy przyjdzie pocztą. Może i korci włączyć ale te parę dni o tej porze nie zbawią mnie.

Napisałem do BOK zobaczymy co odpiszą