d7d 14.02.2020 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Jak brzmi pytanie?Gdzie będę reklamował LONGi za 3-6 lat?Odpowiedź brzmi: w serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 14.02.2020 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Jak brzmi pytanie? Gdzie będę reklamował LONGi za 3-6 lat? Odpowiedź brzmi: w serwisie. No proste. Trzeba było tak od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.02.2020 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Jak naprawisz panel który sie okaże ze ma mikropęknięcia? Albo straci moc? Po gwarancji. Za 3 lata. Przeciętne gwarancja na moc wynosi 25 lat. Nie ma czym przejmować się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 14.02.2020 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Przeciętne gwarancja na moc wynosi 25 lat. Nie ma czym przejmować się. No racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 15.02.2020 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Przeciętne gwarancja na moc wynosi 25 lat. Nie ma czym przejmować się. Tak się zastanawiam jak udowodnisz że moc spadła o np 30 a nie 20%, wyjdziesz na dach , zdemontujesz panele, weźmiesz miernik(sprawdzisz z wzorcowym) czy zamówisz ekspertyzę. Raczej w większości przypadków to drugie. Drugie pytanie czy firma X będzie istnieć za x x lat. Drugi problem to że już "takie same" panele na podmiankę będzie ciężko dostać. Z drugiej strony nie ma co sobie zaprzątać głowy co będzie za xx lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 15.02.2020 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Jak brzmi pytanie? Gdzie będę reklamował LONGi za 3-6 lat? Odpowiedź brzmi: w serwisie. Za 3-6 lat to gatunku ludzieko może nie być pierdolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 15.02.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Standardowa gwarancja na falowniki Froniusa to 2 lata od momentu wyłania urządzenia z Fabryki. (nie od momentu kupna) Można ją bezpłatnie przedłużyć do 5 lat (części i robocizna) lub do 7 lat (tylko części). Problem w tym że aby przedłużyć gwarancję trzeba falownik zarejestrować na stronie Froniusa i w trakcie rejestracji trzeba instalatora wybrać z listy. Jak nie ma go na liście (sam sobie zainstalowałeś) to rejestracja się nie uda i przedłużenia gwarancji nie ma. Oczywiście jest jeszcze rękojmia która trwa 2 lata od kupna. Dziwne, w czerwcu zeszłego roku instalowałem samodzielnie i bez problemu przedłużyłem gwarancję do 7 lat. Trzeba by zapytać na oficjalnym forum Froniusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.02.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Tak się zastanawiam jak udowodnisz że moc spadła o np 30 a nie 20%, wyjdziesz na dach , zdemontujesz panele, weźmiesz miernik(sprawdzisz z wzorcowym) czy zamówisz ekspertyzę. Raczej w większości przypadków to drugie. Drugie pytanie czy firma X będzie istnieć za x x lat. Drugi problem to że już "takie same" panele na podmiankę będzie ciężko dostać. Z drugiej strony nie ma co sobie zaprzątać głowy co będzie za xx lat. Jak teraz udowodnisz, że sprawność wynosi obecnie 100% w momencie montażu a po roku 98% lub 97% a nie 0,5% mniej? Nie dostaniesz drugich na podmiankę. dostaniesz nowy lub kasę jak za nowy lub jak za stary. Za X lat możemy my nie istnieć jako jednostka lub jako rodzaj ludzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.02.2020 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Kurcze blade, jeśli Kuniec Świata niebawem nastąpi , to może weznę kilka dobrych kredytów i trochę barwniej pożyję.... Odnośnie strat w produkcji paneli PV , to jest trochę danych z rynku niemieckiego-nawet po 20 latach (i więcej ) nie ma większych ubytków w produkcji.Nawet niektóre inwertery dociągnęły tego wieku...Ale pomartwmy się trochę co będzie w tej przyszłości z naszymi PV...o coś się należy w końcu martwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 15.02.2020 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Jak teraz udowodnisz, że sprawność wynosi obecnie 100% w momencie montażu a po roku 98% lub 97% a nie 0,5% mniej? Nie dostaniesz drugich na podmiankę. dostaniesz nowy lub kasę jak za nowy lub jak za stary. Za X lat możemy my nie istnieć jako jednostka lub jako rodzaj ludzki. No właśnie nie ma co gdybać. 0.5 % to ciężko by było udowodnić a sprawa ciągła by się latami. Ja mógłbym zdemontować wybrany panel oświetlić tym samym światłem w tych samych warunkach i po pomiarach mógłbym określić degradację. Ale po co są ważniejsze sprawy. Panel to ok 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2020 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Zamówię serwis. Nie będę latał po dachu. Ty też nie będziesz latał po dachu. Naprawisz panel PV ? Pytanie było do vvvv który sadzi posty "zaczepne". Ho ho -on wszystko naprawi bo umie. Wszystko zrobi bo się zna. PS. mieli go gdzieś na innym forum dość ,to przybył TU. Trochę się pokręci, pomiesza ,popisze bredni i zniknie. Zapewne też udzieli rad że on to już robi, lub robił lecz czasu mu brak. I tak piąty rok na tym forum doradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2020 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Kurcze blade, jeśli Kuniec Świata niebawem nastąpi , to może weznę kilka dobrych kredytów i trochę barwniej pożyję.... Odnośnie strat w produkcji paneli PV , to jest trochę danych z rynku niemieckiego-nawet po 20 latach (i więcej ) nie ma większych ubytków w produkcji.Nawet niektóre inwertery dociągnęły tego wieku... Ale pomartwmy się trochę co będzie w tej przyszłości z naszymi PV...o coś się należy w końcu martwić... Wydaje mi się że jak na razie to trzeba się martwić aby słońce świeciło i za gorąco nie było. Dlaczego? Bo nasze PV są w wieku maluchów, a gdzie tam podstawówka , średnia studia , praca . Dopiero później wiek przedemerytalny i EMERYTURA. Tak na wesoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2020 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 No właśnie nie ma co gdybać. 0.5 % to ciężko by było udowodnić a sprawa ciągła by się latami. Ja mógłbym zdemontować wybrany panel oświetlić tym samym światłem w tych samych warunkach i po pomiarach mógłbym określić degradację. Ale po co są ważniejsze sprawy. Panel to ok 500 zł. Tu masz rację i ma się nijak. Fakt da się pomierzyć każdy z osobna ,lecz tu muszą być idealne warunki dla wszystkich. Tak to firmy przyjmują że 0,5%/rok. lecz to się nie sprawdza lub jest niewidoczne. Nie pamiętam w którym roku ( musiał bym sprawdzić) ale chyba w 2016r roczna była 6680kWh a w 2018r ( to pamiętam ) 7015kWh. Idąc tym tropem to jest 2 lata więc powinno być 1% mniej a nie więcej w produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 16.02.2020 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Wracając do tematu, przeglądałem różne karty katalogowe paneli i inwerterów i w jednej prawdopodobnie znalazłem błąd:https://fotowoltaika.corab.eu/fileadmin/Specyfikacje_techniczne/Karty_produktow_-_moduly/Q-CELLS_QPEAK_L_G4.2_360-370_PL.pdfNatomiast w wersji angielskiej (troszkę starszej) jest już ok z tym że niektóre wartości się różnią.https://es-media-prod.s3.amazonaws.com/media/components/panels/spec-sheets/Hanwha_Q_CELLS_Data_sheet_QPEAK_L-G4.2_360-370_2017-10_Rev02_NA.PDFNa stronie producenta, co dziwne, nie ma specyfikacji tego konkretnego modelu. Chyba, że ja źle szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.02.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Papiery o licznik instalator składał w poniedziałek.Mam od początku licznik dwukierunkowy iskra mt174 ale nie wyświetla energi oddanej czy teoretycznie można jechać z koksem czy czekać na przeprogramowanie.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.02.2020 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Ja też miałem 2 kierunkowy, ale dostałem nowy i po 30 dniach kolejny nowy gsm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 16.02.2020 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Kulibob oficjalnie jest tak w piśmie, które dostałem od PGE:"Warunkiem koniecznym do wprowadzania energii elektrycznej wytworzonej w mikroinstalacji do sieci elektroenergetycznej PGE Dystrbucja S.A. jest zawarcie nowej lub aneksowanie istniejącej umowy kompleksowej z wybranym Sprzedawcą." Mam licznik Norax 3 ale prawdopodobnie ma zablokowane 2.8.0 bo nie wyświetla tego kodu. Czekam na wymianę licznika i po informacji w PGE aneks do umowy przyjdzie pocztą. Może i korci włączyć ale te parę dni o tej porze nie zbawią mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.02.2020 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Kulibob oficjalnie jest tak w piśmie, które dostałem od PGE: "Warunkiem koniecznym do wprowadzania energii elektrycznej wytworzonej w mikroinstalacji do sieci elektroenergetycznej PGE Dystrbucja S.A. jest zawarcie nowej lub aneksowanie istniejącej umowy kompleksowej z wybranym Sprzedawcą." Mam licznik Norax 3 ale prawdopodobnie ma zablokowane 2.8.0 bo nie wyświetla tego kodu. Czekam na wymianę licznika i po informacji w PGE aneks do umowy przyjdzie pocztą. Może i korci włączyć ale te parę dni o tej porze nie zbawią mnie. Napisałem do BOK zobaczymy co odpiszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.02.2020 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Nie zbawią jedynie co to przetestujesz jak to działa ale za ten prąd i tak trzeba zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.02.2020 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Nie zbawią jedynie co to przetestujesz jak to działa ale za ten prąd i tak trzeba zapłacić. Po skończonym montażu był testowany chwilę to fajnie było zobaczyć moc 3,2kW jak leciało z paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts