Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Papiery o licznik instalator składał w poniedziałek.Mam od początku licznik dwukierunkowy iskra mt174 ale nie wyświetla energi oddanej czy teoretycznie można jechać z koksem czy czekać na przeprogramowanie.?

naliczy produkcję oddawaną do sieci jako zużycie . U mnie instalację skończyli 28 kwietnia w piątek po 18tej, a 2 maja (wtorek) był gość z licznikiem koło 10tej. Tyle ,że firma ma wtyki w Eneii.. Gość od wymiany licznika mówił, że już od wymiany licznika można oficjalnie włączyć , umowę podpisałem ostatecznie jakoś półtora miesiąca pozniej .

Mam licznik Norax 3 ale prawdopodobnie ma zablokowane 2.8.0 bo nie wyświetla tego kodu. Czekam na wymianę licznika i po informacji w PGE aneks do umowy przyjdzie pocztą. Może i korci włączyć ale te parę dni o tej porze nie zbawią mnie.

Próbowałeś przytrzymać górny klawisz? Mój Norax3 okazał się być dwukierunkowy, okazało się również że domek ładnie skonsumował produkcję - według Froniusa wyprodukował 11 kWh, a do sieci trafiło 2,7....

Czekam na przyjęcie zgłoszenia przez PGE... Słoneczko nie będzie sie póki co marnować.

Próbowałeś przytrzymać górny klawisz? Mój Norax3 okazał się być dwukierunkowy, okazało się również że domek ładnie skonsumował produkcję - według Froniusa wyprodukował 11 kWh, a do sieci trafiło 2,7....

Czekam na przyjęcie zgłoszenia przez PGE... Słoneczko nie będzie sie póki co marnować.

Możesz napisać coś więcej o tym przytrzymaniu klawisza?

To ostateczne ceny ? Na jakim dachu montaż ?

Nie ma znaczenia czy blacha, czy dachówka, czy płaski ?

Znasz w ogòle kogoś, kto skorzystał z oferty IKEA ?

Tak, a czy w cenach które są w niniejszym wątku są te kryteria? Zakoś sobie nie przypominam aby były różne ceny dla różnych pokryć.

Jako wszystkoe firmy przed wycena pytały o pokrycie dachu.

Haki są różne, a szlifowanie dachówek chyba jednak zabiera więcej czasu, niż montaż w blachę.

Takie internetowe kalkulatorki są fajne, ale potem kwoty urealniają sie, jak zaczyna się rozmawiać o szczegółach

Jako wszystkoe firmy przed wycena pytały o pokrycie dachu.

Haki są różne, a szlifowanie dachówek chyba jednak zabiera więcej czasu, niż montaż w blachę.

Takie internetowe kalkulatorki są fajne, ale potem kwoty urealniają sie, jak zaczyna się rozmawiać o szczegółach

To nie kalkulator tylko oficjalny cennik nie ma tam wyłączeń że nie jest to oferta w myśl kc. Duży wykonawca może ale nie musi uśrednić ceny. Mnie do IKEA przekonałaby gwarancja bo to akurat u nich jest bezproblemowe no jest nadzieja że koncern jakoś przetrwa w przeciwieństwie do lokalnych firemek. Tylko że jak ja zakładałem PV to Ikea miała ceny z kosmosu.

To nie kalkulator tylko oficjalny cennik nie ma tam wyłączeń że nie jest to oferta w myśl kc. Duży wykonawca może ale nie musi uśrednić ceny. Mnie do IKEA przekonałaby gwarancja bo to akurat u nich jest bezproblemowe no jest nadzieja że koncern jakoś przetrwa w przeciwieństwie do lokalnych firemek. Tylko że jak ja zakładałem PV to Ikea miała ceny z kosmosu.

Ha, ha, oficjalny cennik, który nie zawiera szczegółów instalacji, wyszczególnienie podzespołów, wykonanych zabezpieczeń, czy w ogóle montażu.

Jak sobie zrobiłem wycenę dla dachu płaskiego, to otrzymałem taką informację:

"Do produkcji ilości energii, jaką zużywasz, potrzebujesz instalacji złożonej z 24 modułów o wydajności 7 kWp.

Cena gotowej instalacji (pod klucz) to 30 559 zł. Jeśli skorzystasz z oferty kredytowej IKANO Banku, miesięczny koszt Twojej inwestycji będzie wynosił tylko:"

Ha, ha, oficjalny cennik, który nie zawiera szczegółów instalacji, wyszczególnienie podzespołów, wykonanych zabezpieczeń, czy w ogóle montażu.

Jak sobie zrobiłem wycenę dla dachu płaskiego, to otrzymałem taką informację:

To ciekawe. Ale ta cena jest z kredytem? Ciekawe z czego wynika ta różnica? POmimo to to i tak korzystnie wychodzi 4 365 /kwp

[ATTACH=CONFIG]440929[/ATTACH]

https://www.ikea.com/pl/pl/customer-service/solar-panels/

4120 za kwp przy najwiekszej

Mi nawet w kalkulatorze wyszło 4029 zł/kWp.

To za te panele multi-krystaliczne.

Czy warto dopłacać do monokrystalicznych?

PS

W kalkulatorze https://www.ikea.com/pl/pl/customer-service/solar-panels/

wychodzi taniej niż w https://ikea.geo-solar.pl

Mi nawet w kalkulatorze wyszło 4029 zł/kWp.

To za te panele multi-krystaliczne.

Czy warto dopłacać do monokrystalicznych?

PS

W kalkulatorze https://www.ikea.com/pl/pl/customer-service/solar-panels/

wychodzi taniej niż w https://ikea.geo-solar.pl

Zdania są podzielone i to zależy od sytuacji i danego dachu.

Jak masz mało miejsca i zapotrzebowanie duże to mono

Jak masz miejsce to poli i tak maja już nawet 300 W więc też to wychodzi OK

Poli mają ponoć lepsze uzyski w lecie i są dedykowane do naszego między innymi klimatu

Jak chcesz mieć super i masz czarny dach to mono z czarną ramką

U mnie paneli nie widać mam poli