Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Zdania są podzielone i to zależy od sytuacji i danego dachu.

Jak masz mało miejsca i zapotrzebowanie duże to mono

Jak masz miejsce to poli i tak maja już nawet 300 W więc też to wychodzi OK

Poli mają ponoć lepsze uzyski w lecie i są dedykowane do naszego między innymi klimatu

Jak chcesz mieć super i masz czarny dach to mono z czarną ramką

U mnie paneli nie widać mam poli

Mam miejsce na południowym dachu, więc poli.

Mam czarny dach na widoku, więc mono.

Ale ogólnie to pieśń przyszłości - mieszkam niecałe 5 miesięcy, więc nawet nie wiem jakie mam zużycie.

Ale chcę się już zacząć orientować nawet jak się zdecyduję za 2 lata :)

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie kalkulator tylko oficjalny cennik nie ma tam wyłączeń że nie jest to oferta w myśl kc. Duży wykonawca może ale nie musi uśrednić ceny. Mnie do IKEA przekonałaby gwarancja bo to akurat u nich jest bezproblemowe no jest nadzieja że koncern jakoś przetrwa w przeciwieństwie do lokalnych firemek. Tylko że jak ja zakładałem PV to Ikea miała ceny z kosmosu.

Gwarantem jest nie Ikea tylko geosolar. Mimowolnie i dość dyskretnie to widnieje na stronie Ikei czyli w razie "W"szarpiesz się z maluczkim.

Skoro piszą o geosolar to pewnie fakturkę dostaniesz od nich, a nie od Ikei.

Zresztą jak coś będzie nie tak z instalacjami Ikea da nogę i po sprawie... a ty się szarp z jakimś geosolarem.

Ciekawe jak jakościowo wyglądają komponenty z oferty Ikei.

Z tego co się orientuje w zeszłym roku dawali polskie brukbety i cena była wysoka więc się nie zdecydowałem. Ciekawe dlaczego teraz obnizyli cene

Napisałem do BOK zobaczymy co odpiszą

Już ustalone. Mój Norax 3 jest zaprogramowany jako dwukierunkowy, nawet ma zliczone 1 kW oddany (pewnie z testów przy podłączeniu instalacji).

Daj znać co Ci odpisze PGE bo teoretycznie można uruchomić instalację. W sumie sam jutro może zadzwonię do nich i się spytam.

Witajcie.

moje zużycie za okres sierpień 2018-2019 wyniósł 9240 kwh.

Chcę założyć instalację na dwóch dachach.

Na płaskim będzie 20 paneli. na skośnym 12, po 6 sztuk na stronę.

dostałem taką wycenę:

Sprzęt Rodzaj Ilość

Bauer 310W mono 310W 32

Inwerter Growatt 9000TL3-S WiFi 1

Konstrukcja płaska/skos 1

ACDC przewody, reszta 1

Transport 1

Montaż 1

Razem brutto:43 846,92 zł

Proszę Was o opinie

1. czy to dobry sprzęt?

2. czy cenowo w porządku?

3. czy instalacja nie za mała ?

Słabo widać na rysunku.

Panele na płaskim dachu będą skierowane na południe, natomiast na dachu dwuspadowym panele będą umieszczone na wschód i zachód.

Edytowane przez srebrnydom
lepsze zdjęcie

Witajcie.

dostałem taką wycenę:

Sprzęt Rodzaj Ilość

Bauer 310W mono 310W 32

ACDC przewody, reszta 1

Transport 1

Montaż 1

Proszę Was o opinie

1. czy to dobry sprzęt?

Słabo widać na rysunku.

Panele na płaskim dachu będą skierowane na południe, natomiast na dachu dwuspadowym panele będą umieszczone na wschód i zachód.

6 paneli to jakieś 172V w temp. 70 st. a to trochę za mało jak na wejście, bardziej by już po 7szt wsch-zach a wtedy od południa 18

Pełnomocnik ds. OZE zaznaczył, że w rządzie pojawiają się pomysły zwiększenia prosumenckiego opustu do 1:1, jednak ocenił je negatywnie, opowiadając się za zwiększeniem współczynnika opustu, ale sugerując poziom 1:0,85 – bez zachowania obecnego podziału na instalacje o mocy do i powyżej 10 kW. Jak zaznaczył, taka propozycja wymaga jednak wcześniej przedyskutowania jej z operatorami sieci.

Teraz, jak wynika z wypowiedzi rządowego pełnomocnika ds. OZE, pojawia się szansa na uregulowanie tej kwestii i ujednolicenie zasad bilansowania międzyfazowego, które powinno być prowadzone metodą korzystniejszą dla prosumenta.

Jak mówił Ireneusz Zyska, obecnie w sposób korzystniejszy dla prosumentów bilansowanie międzyfazowe rozlicza PGE i nowe regulacje powinny doprowadzić do tego, że taki model bilansowania będą stosować także pozostałe firmy obsługujące prosumentów.

Rozporządzenie prosumenckie – wraz z drugim rozporządzeniem doprecyzowującym zasady działalności spółdzielni energetycznych – powinno zostać przyjęte w tym kwartale, a jak zapewnił podczas posiedzenia sejmowej komisji ds. energii zastępca dyrektora Departamentu Gospodarki Niskoemisyjnej w Ministerstwie Rozwoju, Przemysław Hoffman, prace nad rozporządzeniem są zaawansowane.

https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/102475/prosumenci-dostana-wyzsze-opusty

Napisałem do BOKu Enei

"Witam.

10 lutego instalator fotowoltaiki składał wniosek o podłączenie mikroinstalacji. Mam już licznik dwukierunkowy iskra mt174.

Jednak nie wyświetla on pozycji 2.8T energii oddanej w strefach. Czy w takiej sytuacji instalacja może zostać uruchomiona czy muszę czekać na przeprogramowanie licznika.

Pozdrawiam.

Odpowiedź:

"Dzień dobry,

prosimy o postępowanie z licznikiem zgodnie z legendą ktora znajduje się na liczniku.

Z poważaniem

......................"

:bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash:

Napisałem do BOKu Enei

"Witam.

10 lutego instalator fotowoltaiki składał wniosek o podłączenie mikroinstalacji. Mam już licznik dwukierunkowy iskra mt174.

Jednak nie wyświetla on pozycji 2.8T energii oddanej w strefach. Czy w takiej sytuacji instalacja może zostać uruchomiona czy muszę czekać na przeprogramowanie licznika.

Pozdrawiam.

Odpowiedź:

"Dzień dobry,

prosimy o postępowanie z licznikiem zgodnie z legendą ktora znajduje się na liczniku.

Z poważaniem

......................"

To ca masz zrobić? :confused: Może odpisz że nie jesteś historykiem i nie zajmujesz się legendami.

Napisałem do BOKu Enei

"Witam.

Pozdrawiam.

Odpowiedź:

"Dzień dobry,

Z poważaniem

......................"

Czyli nic się nie dowiedziałeś. Ja od rana do Mińska się nie mogę dodzwonić, nikt nie odbiera. Licznik zlicza energię oddaną do sieci (wczoraj sprawdziłem) więc teoretycznie mógłbym uruchomić instalację, jednak nie wiem na czym stoję.

Witajcie.

dostałem taką wycenę:

Sprzęt Rodzaj Ilość

Bauer 310W mono 310W 32

ACDC przewody, reszta 1

Transport 1

Montaż 1

Proszę Was o opinie

1. czy to dobry sprzęt?

Słabo widać na rysunku.

Inwenter lipa jak za tą kasę .Taka instalacja nie powinna przekroczyć 40k i to na fronku lub SMA. Co do paneli to polecam REC , Sharp, lub drogie Solar Edge

Ty inwestujesz i ty stawiasz warunki więc postaw : inwenter FRONIUS lub SMA +panele Sharp, REC przy 10kW cena powinna być ok 40k.nawet 38k Takie moje zdanie. Za tą cenę ja mogę mieć . PS. Do 10kW brakuje mi 4kW z haczykiem .Na PV o mocy 4,24kW --Fronek lub SMA mam 17,5k

Edytowane przez -voymar-

Czyli nic się nie dowiedziałeś. Ja od rana do Mińska się nie mogę dodzwonić, nikt nie odbiera. Licznik zlicza energię oddaną do sieci (wczoraj sprawdziłem) więc teoretycznie mógłbym uruchomić instalację, jednak nie wiem na czym stoję.

Jeśli licznik zlicza produkcję indeks 2.8.0 ja był włączał instalację (uprzednio sprawdziwszy czy nie sumuje poboru i produkcji na indeksie 1.8.0). To co Wam teraz panele naklepią to tyle co nic. U mnie zachmurzenie całkowite to co leci z paneli idzie na klimę + bytowe więc produkcja pewnie w okolicach 800W.