kedlaw0 17.02.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Jeśli licznik zlicza produkcję indeks 2.8.0 ja był włączał instalację (uprzednio sprawdziwszy czy nie sumuje poboru i produkcji na indeksie 1.8.0). To co Wam teraz panele naklepią to tyle co nic. U mnie zachmurzenie całkowite to co leci z paneli idzie na klimę + bytowe więc produkcja pewnie w okolicach 800W. W moim liczniku liczy 2.8.0 a także w każdej taryfie czyli 2.8.1 i 2.8.2. Do tego licznik prawidłowo bilansuje wektorowo bo w menu jest słynne "czerwone Ferrari 3" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.02.2020 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Ja na Twoim miejscu już dawno bym włączył instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.02.2020 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Czyli nic się nie dowiedziałeś. Ja od rana do Mińska się nie mogę dodzwonić, nikt nie odbiera. Licznik zlicza energię oddaną do sieci (wczoraj sprawdziłem) więc teoretycznie mógłbym uruchomić instalację, jednak nie wiem na czym stoję. Intalator mówił że i tak licznik wymieniają . Musze codziennie zaglądać nie przeprogramowali jak wymienią togodzina na piekarniku się spierdzieli. Narazie niema co panikować dopiero tydzień miną do 9 marca mają czas ale produkcji szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.02.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Takie 20parę paneli to pół tony (jednostronnie na dachu).Czy to wartość, która ma wpływ na konstrukcję, czy fotowoltaikę konsultuje się z konstruktorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.02.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Takie 20parę paneli to pół tony (jednostronnie na dachu). Czy to wartość, która ma wpływ na konstrukcję, czy fotowoltaikę konsultuje się z konstruktorem? Faktycznie obciążenie 500kg na powierzchni około 1,5m2/panel * 20 paneli = 30m2. Kochani myślenie na prawdę nie boli, wystarczy chcieć myśleć! Jak dekarze którzy ważą po 100kg montowali dach u Ciebie, skoro naciskali tylko stopami na dach? Wpadli do domu przez dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.02.2020 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 w panelach brakuje czy falowniku? 32x310 = 9,92 ? Czytaj ze zrozumieniem . NAPISAŁEM ŻE-----mi brakuje . Za PV 4.24kW ok 17K Powiedz co da falownik dużej mocy jak paneli będzie np. 5kW a falownik 10kW Co produkuje kWh? Falownik czy panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.02.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Faktycznie obciążenie 500kg na powierzchni około 1,5m2/panel * 20 paneli = 30m2. Kochani myślenie na prawdę nie boli, wystarczy chcieć myśleć! Jak dekarze którzy ważą po 100kg montowali dach u Ciebie, skoro naciskali tylko stopami na dach? Wpadli do domu przez dach? Popieram--- Już o tym samym pisałem ze 4 lata temu. No cóż na forum są ludzie co nie mają bladego pojęcia o budownictwie. Krokiew ma np. 80mmx 120mm.nawet deska 32x 100 plus łaty wytrzyma a co dopiero krokiew. PV też się robi na gruncie i tam nikt nie zadaje pytań czy wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
srebrnydom 17.02.2020 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Ty inwestujesz i ty stawiasz warunki więc postaw : inwenter FRONIUS lub SMA +panele Sharp, REC przy 10kW cena powinna być ok 40k.nawet 38k Takie moje zdanie. Za tą cenę ja mogę mieć . PS. Do 10kW brakuje mi 4kW z haczykiem .Na PV o mocy 4,24kW --Fronek lub SMA mam 17,5k ok, nie zajarzyłem. Zajmujesz się instalacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.02.2020 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 ok, nie zajarzyłem. Zajmujesz się instalacją? Nie . Lecz mam kolegów co instalują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.02.2020 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Faktycznie obciążenie 500kg na powierzchni około 1,5m2/panel * 20 paneli = 30m2. Kochani myślenie na prawdę nie boli, wystarczy chcieć myśleć! Jak dekarze którzy ważą po 100kg montowali dach u Ciebie, skoro naciskali tylko stopami na dach? Wpadli do domu przez dach? Mogłeś napisać, że się mylę. Okazałabyś się mądrzejszy. Wydawało ci się jednak, że jesteś błyskotliwy i zabawny. A tak naprawdę to ....... PS Te kropki są tam od początku, adresat się domyśli. No cóż na forum są ludzie co nie mają bladego pojęcia o budownictwie. Aaa to forum dla budowlańców. Że też właściciel strony ma inny pomysł. Podpowiedz mu, że się myli. Jakby nie zabrakło wam pomyślunku to wiedzielibyście o co pytam. Dość jasno opisałem. Nacisk panelu ~19kg to jest nic i na drewno i na dachówki, itd. Pytałem o sumaryczne, niesymetryczne obciążenie dachu w długim terminie. Tu też jak mniemam odpowiedź brzmi - nie ma problemu. Ale jednak niepotrzebne to wasze zwycięstwo "błyskotliwości" nad myśleniem. Edytowane 18 Lutego 2020 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 18.02.2020 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Zamiast gorzej, jak TU nieraz czytałem, ma być ciut lepiej www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/102475/prosumenci-dostana-wyzsze-opusty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.02.2020 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 I co na to kolega @superior ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.02.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Zamiast gorzej, jak TU nieraz czytałem, ma być ciut lepiej www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/102475/prosumenci-dostana-wyzsze-opusty czytasz tylko ostatni post po wejściu na forum już o tym było post 15614 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.02.2020 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Mogłeś napisać, że się mylę. Okazałabyś się mądrzejszy. Wydawało ci się jednak, że jesteś błyskotliwy i zabawny. A tak naprawdę to ....... PS Te kropki są tam od początku, adresat się domyśli. Różnica między nami jest taka że ja myślę samodzielnie - i możesz to oceniać jak chcesz. Ty myślisz za pomocą innych a jak ci wytłumaczą to nasz pretensję że nie myślisz. Kropki to se w głowie poukładaj a na następne pytanie masz odpowiedz - Domyśl się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.02.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) całkowita moc elektrowni fotowoltaicznych w naszym kraju, którą odnotowuje PSE, wzrosła aż o 172,9 MW. To wynik nienotowany dotąd w historii polskiego rynku PV. Polskie Sieci Elektroenergetyczne podają, powołując się na dane uzyskane od operatorów sieci dystrybucyjnych, że na koniec stycznia 2020 r. moc elektrowni fotowoltaicznych w Polsce wzrosła do 1472,5 MW. http://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/102488/styczen-najlepszym-miesiacem-w-historii-polskiego-rynku-fotowoltaicznego w tym tempie do końca roku to z 3GW będzie, a Big Energy wywali 'koła do góry' edit albo zablokują przyłączenia do sieci bo wungla przybywa, a górnicy dziś rozkładają kartki na tory w Sławkowie ,że nie chcą Ruskiego węgla i energii z Niemiec i Szwecji . Edytowane 18 Lutego 2020 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 18.02.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 czytasz tylko ostatni post po wejściu na forum już o tym było post 15614 No i super:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.02.2020 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Puki Polski górnik będzie zarabiał 13 pensję, 14 pensję, będzie dostawał deputat węglowy wydobycie nie będzie opłacalne bo węgiel będzie za drogi. Ile można pchać tam kasy. Ktoś w swojej robocie dostaje 14 pensji w 1 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.02.2020 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 czytasz tylko ostatni post po wejściu na forum już o tym było post 15614 Myślę, że te powyżej 10 kWp opratorzy będą bronić do upadłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.02.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Myślę, że te powyżej 10 kWp opratorzy będą bronić do upadłego. Nie będą bo wiedzą że mogą się nie wyrobić z 15% mixem z OZE. Ludzie coraz częściej decydują się do ogrzewania chałupy kotłem elektrycznym za 2000 niż pompą ciepła za 35000 PLN. Prościej i taniej za 35000 PLN postawić prawie 10kWp i kociołek, niż założyć 10kW za te same pieniądze i kupić pompę ciepła za 35000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
srebrnydom 18.02.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 rozmowa moja z doradcą z energa na czacie:- Witam zamierzam założyć instalację fotowoltaiczną w związku z ym mam pytanie od której mocy energa liczy do opustów? od kwp paneli czy od kw falownika?- Różnica wskazań energii elektrycznej pomiędzy falownikiem, a licznikiem wynika z faktu, że część produkowanej przez falownik energii zostaje zużyta bezpośrednio przez odbiorniki energii znajdujące się w domu. Licznik dwukierunkowy nie liczy tej energii, która została zużyta. Nie bierze pod uwagę części prądu, która została zużyta w domu i nie została wypuszczona do sieci.- opust 20 % jest od max kwp panela czy max kw falownika?mogę miec 12 kwp paneli do tego opustu?przy falowniku 9 kwh?- Nie bierzemy wogóle pod uwagę zużycia na falownikumoc mikroinstalacji- Energia wprowadzona do sieci jest umniejszana współczynnikiem 0,7 lub 0,8. Energia jest bilansowananie w formie upustu- w tym przypadku współczynnik wynieszie?- w przypadku instalacji powyżej 10 kW: współczynnik 0,7 kWh- powyżej 10 kw, czy 10 kwp?- 10 i powyżej- kw czy kwp ?- moc wyrażamy w kW- dlaczego we wszystkich ofertach instalacji jest kwp ?- Na fakturze oznaczenie jest zgodneEnerga Obrót nie instaluje paneli fotowoltaicznych- wie Pani co to za jednostka kwp?- Nie posługujemy się takim oznaczeniem- instalacja 12 kwp wytworzy przez rok niecałe 10 kwh energito jaki współczynnik będę mnial przy bilansowaniu?- współczynnik zależny jest od mocy mikroźródław przypadku instalacji powyżej 10 kW: 0,7 kWh , w przypadku instalacji do 10 kW: 0,8 kWh- no dobrze, chyba rozumiemdziękuję za pomoc ja jestem laikiem, ale Pani chyba też za bardzo nie wie po co tam jest? Kto mi odpowie czy w energa liczy się moc instalacji czy falownika. Wcześniej na forum byly takie dylematy tylko u innego operatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts