marcinbbb 19.02.2020 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Każdy grzeje co ma i czym ma. U mnie ugrzane 500l wody, z tego samego bufora idzie ogrzewanie podłogowe.[ATTACH=CONFIG]441026[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.02.2020 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 (edytowane) Nie chcesz korzystać z czyich doświadczeń to ucz się na własnych być może błędnych. Ijezeli wypierasz rzczywistość i nie podajesz realnych cen tylko z sufitu to nie wiem co to ma na celu chyba to co mi zarzucasz czyli racjonalizowanie własnych wyborów nie wiem czy trafnych. Raczej z tych doświadczeń nie skorzystam pozostanę przy swoich. Być może błędnych tak jak napisałeś Lecz za kasę na PC wolał bym dołożyć 1kW PV to by i wodę podgrzał zupę ugotował a i w lodówce produkty schłodził. Zimą marnie bo marnie ale parę kWh by wpadło nawet przy (-10 czy -20*C) A ty co (-5 *C ) i PC czeka aż temp. poszybuje w górę. Edytowane 19 Lutego 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.02.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Każdy grzeje co ma i czym ma. U mnie ugrzane 500l wody, z tego samego bufora idzie ogrzewanie podłogowe. [ATTACH=CONFIG]441026[/ATTACH] O to nie chodzi czym grzeje . Ja tego nie neguję lecz ekonomicznie kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.02.2020 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Lotto mi kto czym grzeje cwu może nawet drewka podpalać pod wanną jeśli mu się to podoba. Pompa ciepła jak najbardziej ale do CO i CWU tylko to kosztuje chore pieniądze, spierdzieli się sprężarka koszt nowej + wymiana to około 7000 PLN a to chyba najdroższy element - więc nasuwa się pytanie za co płacimy kupując ciepłą pompę? A ceny są różne dochodzą nawet do 42k PLN (jakieś Nibe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 19.02.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Każdy grzeje co ma i czym ma. U mnie ugrzane 500l wody, z tego samego bufora idzie ogrzewanie podłogowe. [ATTACH=CONFIG]441026[/ATTACH] No nie ma co zaprzeczać. Fajnie to wygląda. Tylko co Ty robisz z tą energią? PV i kolektory w takich ilościach? Aż tyle potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 19.02.2020 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Do użytkowników PC, jak chronicie się przed bakteriami Legionelli w zasobniku CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2020 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Do użytkowników PC, jak chronicie się przed bakteriami Legionelli w zasobniku CWU ? Jest stosowny program który zwiększa temperature okresowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.02.2020 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Do użytkowników PC, jak chronicie się przed bakteriami Legionelli w zasobniku CWU ? Wyparłem z umysłu Legionellę... A poważnie -to tylko kiedy np wszyscy się rozjadą na wakacje w jednym czasie na dłużej niż 1 tydzień , to zagrzewam do tych 75st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Wyparłem z umysłu Legionellę... A poważnie -to tylko kiedy np wszyscy się rozjadą na wakacje w jednym czasie na dłużej niż 1 tydzień , to zagrzewam do tych 75st Dokładnie przy normalnym zużyciu cuw bakterie nie mają szans się namnożyć. Moja PC ma taki program holiday ustawiasz na ile dni wyjeżdzasz i dobę przed powrotem woda się grzeje mocniej aby dobic co tam w środku się ewentualnie zalęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.02.2020 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 No nie ma co zaprzeczać. Fajnie to wygląda. Tylko co Ty robisz z tą energią? PV i kolektory w takich ilościach? Aż tyle potrzebujesz? Fotowoltaika to ogrzewanie w okresach przejściowych + bytowe. A przede wszystkim ogrzewanie tunelu foliowego od kwietnia Kolektory to gorąca woda od marca do października. A czy to aż tak dużo, myślę że jeszcze trochę za mało - fotowoltaika jest teraz tak tania że gdybym nie miał innych wydatków dociągnął bym do 10-12kW a na zimę włączył grzejniki elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2020 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Fotowoltaika to ogrzewanie w okresach przejściowych + bytowe. A przede wszystkim ogrzewanie tunelu foliowego od kwietnia Kolektory to gorąca woda od marca do października. A czy to aż tak dużo, myślę że jeszcze trochę za mało - fotowoltaika jest teraz tak tania że gdybym nie miał innych wydatków dociągnął bym do 10-12kW a na zimę włączył grzejniki elektryczne. Jak duży dom ogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.02.2020 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Jak duży dom ogrzewasz? Teraz grzeje jakieś 120m2 (chałupa + gospodarczy) w przyszłym sezonie grzewczym jakieś 190m2 - kończę rozbudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 19.02.2020 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Jest stosowny program który zwiększa temperature okresowo Wyparłem z umysłu Legionellę... A poważnie -to tylko kiedy np wszyscy się rozjadą na wakacje w jednym czasie na dłużej niż 1 tydzień , to zagrzewam do tych 75st To PC zagrzeje okresowo do tych 75 czy realizujecie to grzałką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.02.2020 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 To PC zagrzeje okresowo do tych 75 czy realizujecie to grzałką? Ale Legionella występuje tylko w stojącej wodzie a nie takiej która jest na bieżąco zużywana, więc po co zajmować se tym głowę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.02.2020 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 W nocy lub w czasie nieobecności mieszkańców woda "stoi".Czy woda "stoi" jeżeli jest włączona na stałe lub okresowo cyrkulacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2020 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 To PC zagrzeje okresowo do tych 75 czy realizujecie to grzałką? W temperaturze 66 stopni C: bakterie Legionella umierają w ciągu 2 minut W temperaturze 60 stopni C: bakterie Legionella umierają w ciągu 32 minut W temperaturze 55 stopniach C: bakterie Legionellae umierają w ciągu 5 do 6 godzin Powyżej 50 stopni C: mogą przetrwać, ale nie rozmnażają się 35 do 46 stopni C: Idealny zakres dla wzrostu bakterii 20 do 50 stopni C: zakres wzrostu bakterii Poniżej 20 stopni C: Legionella może przetrwać, ale jest są uśpiona W świetle powyższego c ma na celu te 75 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 19.02.2020 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 W temperaturze 66 stopni C: bakterie Legionella umierają w ciągu 2 minut W temperaturze 60 stopni C: bakterie Legionella umierają w ciągu 32 minut W temperaturze 55 stopniach C: bakterie Legionellae umierają w ciągu 5 do 6 godzin Powyżej 50 stopni C: mogą przetrwać, ale nie rozmnażają się 35 do 46 stopni C: Idealny zakres dla wzrostu bakterii 20 do 50 stopni C: zakres wzrostu bakterii Poniżej 20 stopni C: Legionella może przetrwać, ale jest są uśpiona W świetle powyższego c ma na celu te 75 stopni No to ok, widzę że 55 wystarczy a te 75 to z #15695 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 19.02.2020 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Panowie, a co ma to wspólnego z tematem wątku? Może skończcie spamić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.02.2020 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Czy jest w ogóle możliwe, żeby ceny spadły do ok. 2000 zł/kWp w ciągu kilku lat?Wiem, że to zgadywanka. Ale jak ktoś siedzi w temacie wiele lat to może będzie miał bardziej prawdopodobną zgadywankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.02.2020 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Nierealne robota kosztuje najwięcej, a cenę którą podałeś to cena za sam materiał do wykonania PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts