Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój prąd do 2024r

Ulga termo chyba też jakiś taki kilkuletni termin.

Chyba nie zlikwidują wcześniej.

Za ulgę to chyba więcej.

Ktoś tu pisał, ze ceny na gotowo to ok. 4500zł/kWp

Nie wiem ile zużywam, bo mieszkam od 5 miesięcy, ale zakładam roboczo PV=7kWp.

Czyli 31500zł

moj prad 5000 -> 26500

z tego ulga 17%x26500 = 4500 (zaokrąglone).

Czyli kosztuje teraz 22000, czyli 3143zł/kWp.

No ale stety niestety mam pilniejsze wydatki 22kPLN to spora kasa.

Tak tylko do cuw pompa powietrzna [ATTACH=CONFIG]440994[/ATTACH] pobiera powietrze z garażu. (...) Mierzyłem dobowe zużycie prądu w grudniu wyszło 1,7 kwh/24h jeden kwh w nocy 0,35 zł . W lecie PC [racuje około 2h na dobę. Podczas grudniowych pomiarów silnik pracował przez pierwszą h z mocą 300 w dopiero potem zwiększył obroty do 400 w po prostu powietrze w garażu się schłodziło.

A ja nawiąże jeszcze do powietrznej pompy ciepła do CWU, a u mnie wiąże się to z fotowoltaiką.

Otóż od 2 miesięcy pracuje u mnie 6,3 kWp, rozłożone na dwóch połaciach wschód/zachód. Taki układ dachu, pozostałe dachy wymagałyby SolarEdge . Wobec powyższego spodziewana roczna produkcja to będzie zapewne 5,2 - 5,4 MWh. Zakładając PV miałem roczne zużycie prawie 6,8 MWh.

Musiałem poszukać oszczędności. Na pierwszy ogień poszedł tv plazmowy, wymieniony na OLED- tu będzie ok. 400 kWh rocznie oszczędności.

Drugi wielki prądożerca to bojler - 1200 kWh rocznie. Dlatego wymieniłem go właśnie na wskazany w linku bojler Ariston 100l z PC.Oczywiście to nie to samo ,co prawdziwa duża powietrzna pompa ciepła. Tutaj mam COP tylko w okolicach 2, ale to już oznacza produkcję CWU mniej więcej w cenie grzania gazem.

Ale dla mnie najważniejsze, że faktycznie pobór prądu spadł póki co do ok. 55% poprzedniego bojlera. Jest zamontowany w kotłowni, gdzie mam piec gazowy CO i wymiennik kominka z płaszczem wodnym, więc wychładzanie zimą nie ma znaczenia. A po drodze do kotłowni jest jeszcze garaż. Latem wychładzanie przez bojler to zaleta.

Znalazłem jeszcze kilka pomniejszych źródeł niepotrzebnego zużycia i tym samym dzięki temu i hybrydowemu aristonowi (tak nazwali bojler z pc) zejdę prwdpdbn do zużycia rocznego na poziomie ok. 5,4 - 5,5 MWh. Tym samym dzięki wymianie bojlera zakładam, że będę musiał dokupić 100 kWh rocznie, a nie 600 i to są realne oszczędności.

Nie mam taryfy nocnej, a dodatkowy atut pc to wykorzystanie energii odnawialnej, co też mnie satysfakcjonuje.

PC ogrzewa bojler do 53 st C. Program antylegionella włącza grzałkę elektryczną automatycznie co 2 tygodnie, wygrzewając bojler do zadanej temp., np. 60 st. Ponieważ bojler wisi w kotłowni i wygląd to sprawa wtórna, dodatkowo ociepliłem go dwoma warstwami gąbki 9 mm do docieplania.

• Like 1

No kocham takich ludzi... serio plazmę wymieniają na OLED`a za 5000 PLN... Bojler z PC 100l kolejne pieniądze,

Ile by za to PV założył? I nie zmieniał sprzętu?

Ja nadal mam TV 40* jakiś Szajsung z 3D które użyłem 3 razy bo okularów nie trawię, jedyne co trawię to klima ustawiona na 24*C która wieje ciepłym powietrzem, a podłoga też ciepła.

A ja nawiąże jeszcze do powietrznej pompy ciepła do CWU, a u mnie wiąże się to z fotowoltaiką.

Otóż od 2 miesięcy pracuje u mnie 6,3 kWp, rozłożone na dwóch połaciach wschód/zachód. Taki układ dachu, pozostałe dachy wymagałyby SolarEdge . Wobec powyższego spodziewana roczna produkcja to będzie zapewne 5,2 - 5,4 MWh. Zakładając PV miałem roczne zużycie prawie 6,8 MWh.

Musiałem poszukać oszczędności. Na pierwszy ogień poszedł tv plazmowy, wymieniony na OLED- tu będzie ok. 400 kWh rocznie oszczędności.

Drugi wielki prądożerca to bojler - 1200 kWh rocznie. Dlatego wymieniłem go właśnie na wskazany w linku bojler Ariston 100l z PC.Oczywiście to nie to samo ,co prawdziwa duża powietrzna pompa ciepła. Tutaj mam COP tylko w okolicach 2, ale to już oznacza produkcję CWU mniej więcej w cenie grzania gazem.

Ale dla mnie najważniejsze, że faktycznie pobór prądu spadł póki co do ok. 55% poprzedniego bojlera. Jest zamontowany w kotłowni, gdzie mam piec gazowy CO i wymiennik kominka z płaszczem wodnym, więc wychładzanie zimą nie ma znaczenia. A po drodze do kotłowni jest jeszcze garaż. Latem wychładzanie przez bojler to zaleta.

Znalazłem jeszcze kilka pomniejszych źródeł niepotrzebnego zużycia i tym samym dzięki temu i hybrydowemu aristonowi (tak nazwali bojler z pc) zejdę prwdpdbn do zużycia rocznego na poziomie ok. 5,4 - 5,5 MWh. Tym samym dzięki wymianie bojlera zakładam, że będę musiał dokupić 100 kWh rocznie, a nie 600 i to są realne oszczędności.

Nie mam taryfy nocnej, a dodatkowy atut pc to wykorzystanie energii odnawialnej, co też mnie satysfakcjonuje.

PC ogrzewa bojler do 53 st C. Program antylegionella włącza grzałkę elektryczną automatycznie co 2 tygodnie, wygrzewając bojler do zadanej temp., np. 60 st. Ponieważ bojler wisi w kotłowni i wygląd to sprawa wtórna, dodatkowo ociepliłem go dwoma warstwami gąbki 9 mm do docieplania.

Nic dodać nic ująć miło poczytać wartościowy wpis :yes: a nie szarpać się matołkami które mają ból dupy na wszelkie innowacje i oszczędności. :sick:

No kocham takich ludzi... serio plazmę wymieniają na OLED`a za 5000 PLN... Bojler z PC 100l kolejne pieniądze,

Ile by za to PV założył? I nie zmieniał sprzętu?

Ja nadal mam TV 40* jakiś Szajsung z 3D które użyłem 3 razy bo okularów nie trawię, jedyne co trawię to klima ustawiona na 24*C która wieje ciepłym powietrzem, a podłoga też ciepła.

Prostuję:

1.Telewizor był wymieniony jeszcze w czerwcu i nie dla oszczędzania prądu, tylko dla netflix. Przy okazji konsumuje mniej prądu.

2. Bojler Ariston z PC kosztował 2300 zł (internet). Montowałem sam, pexa i trochę osprzętu kosztowało 200 zł. Może uda się odpisać go od podatku przy okazji termomodernizacji PV.

3. PV nie powiększę, wykorzystałem całą sensowną powierzchnię, może w przyszłości będzie kolejna instalacja, ale na SolarEdge.

Edytowane przez Thor01

serio ból tyłka że mam kolektory, serio że 5 lat temu miałem PV.

Kupować urządzenia A+++++++++++ aby zmniejszyć pobór jak prąd z PV mamy za darmo?

Ja nadal mam żarówki 100W bo kosztują 3 PLN, a ledowe 20 PLN prąd za frajer to za żarówki Led zapłacę - a po co?

Netflix - nie znam i nie oglądam z torrentów mam ten sam content za frajer.

Aż się uśmiałem

:p

Mi 5 lat temu nie płacił 5000 PLN z Mój prąd, i 17% z pitu a założyłem :)

Edytowane przez marcinbbb

serio ból tyłka że mam kolektory, serio że 5 lat temu miałem PV.

Kupować urządzenia A+++++++++++ aby zmniejszyć pobór jak prąd z PV mamy za darmo?

Ja nadal mam żarówki 100W bo kosztują 3 PLN, a ledowe 20 PLN prąd za frajer to za żarówki Led zapłacę - a po co?

Netflix - nie znam i nie oglądam z torrentów mam ten sam content za frajer.

to nie było do ciebie się wstrzeliłeś przede mnie

Posiadanie Pv nie usprawiedliwia rozpierdalania energii.

a wyprodukowanie sprzętów A++++++++ byś mógł wymieniać co rok na kolejny dodatkowy+ to nie pochłania energii :confused:

To nie jest rozpierd...e energii i nabijanie kabzy producentom :confused:

To nie jest niepotrzebne produkowanie kolejnych ton elektrośmieci :confused:

a wyprodukowanie sprzętów A++++++++ byś mógł wymieniać co rok na kolejny dodatkowy+ to nie pochłania energii :confused:

To nie jest rozpierd...e energii i nabijanie kabzy producentom :confused:

To nie jest niepotrzebne produkowanie kolejnych ton elektrośmieci :confused:

Akto każe wymieniać co roku ja sprzęt się zepsuję lub stanie się niedostosowany do potrzeb to się wymienia na w miarę nowoczesny . Nie mówię tu na taki z najwyższej półki ale taki z rozsądnej. a sytary czy uszkodzony też idzie sprzedać.

Np rok zmieniałem stara kuchnię na nową wydałem ok 25k stara sprzedałem za 2k i zostało mi butla kuchenka i dwie szafki co mam w garażu. Kuchnia była stara jeszcze z bloku sprzet już też ponad 10 letni i upierdliwa butla. Wydałem kase ale zyskałem komfort, ergonomi, estetykę i niższe rachunki. Wymieniasz kiedy potrzebujesz a nie kiedy ci się chce.

Na nowy samochó też mnie stać na PV z pełnym pokryciem też.

A samochodu nie warto zmieniać bo nic nie wnosi a PV z pełnym poryciem ma za długi zwrot.

Edytowane przez kulibob
  • Like 1

Akto każe wymieniać co roku ja sprzęt się zepsuję lub stanie się niedostosowany do potrzeb to się wymienia na w miarę nowoczesny .

co to znaczy niedostosowany do potrzeb ? np taki tv ? Na plazmie nie da się oglądać ?

sam mam jeszcze CRT'ka i plazme również. Mam też żarwóki ledowe, jeszcze żadna nie wyświeciła tyle godzin ile powinna. Ostatnie kupiłem w Casto... , 5 sztuk , nie najtańszych , w ciągu pół roku ich użytkowania 3 już wymieniałem bo zdechły. ładna mi oszczędność.

400kWh to w g11 240zł , po średniej cenie z 2T ~160zł, ile lat by pograła plazma za cenę tego Oleda, do którego produkcji poszło 'x' pary w gwizdek bo gość chciał zaoszczędzić kWh ? On zaoszczędzi, ale ta energia i tak została już zużyta w fabryce oraz na przewożenie tego tv do klienta, jeszcze trzeba bedzie dorzucić do recyklingu troszkę energii oraz na przewozy między domem,a PSZOKiem.

Pozorne oszczędności .:rolleyes:

co to znaczy niedostosowany do potrzeb ? np taki tv ? Na plazmie nie da się oglądać ?

Producenci sprzętu ładnie nas przekonują że potrzebujemy nowego TV czy innego sprzętu. Na starym nie obejrzysz rzeczonego netflixa, albo nie obejrzysz zdjęc prosto z komórki bo nie ma takiej opcji. To nie jest tak, że przestanie wyświetlać cokolwiek, ale w galopującym świecie będzie pokrywał mnie dostępnych funkcjonalności.

Ktoś u mnie w rodzinie, ma paro letni TV. Ma możliwość otworzenia strony www, ale większość stron uzywa już szyfrowanych połączeń, do których ten TV nie został i nie zostanie upgradowany. Świadomie przez producenta.

tak.

Nikt nie traci na tym że zkrkaowałem program , sciagnełem flm....................

JEśli by m czegoś nie pozyskał na lewo to bym tego nie kupił wiec nikt na tym nie traci.

:-)

Korzystasz z czyjeś pracy bez płacenia za to. NIE chcesz płacic? Nie korzystaj.

Zwykła kradzież choić Ty dla spokoju sumienia wmówiłeś sobie co innego.

Tak mówi prawo. Tak mówi elementarna przywoitość. Nie wiem zrozumienia którego Ci brakuje.

Czy jakbym do Ciebie przyszedł i powiedział, daj mi swoją wiertarkę, będę z niej korzystał wtedy gdy Ty nie potrzebujesz. Przecież już ją kupiłeś i MASZ. To że ja ją troszkę poużywam, Tobie niczego nie umniejszy. Potem bym przyszedł tak samo po kosiarkę do trawy. Przecież stoi i nie używasz, ja se trawę skosze, oddam. Paliwa doleje, NIC na tym nie stracisz.

A gdybyś chciał kasę za używanie, to powiem, że nie zapłace i trawy nie skoszę będę miał po kolana, więc NIE jestem dla Ciebie klientem.

Albo wogóle zrobiłbym to bez pytania gdy nie widzisz. Taka rzecz to nie kradzeż bo NIC na tym nie tracisz.

• Like 1

Ty serio?

Niestety tak...

Poza jego granicami wyobraźni ,leży fakt, że producent jakiejś usługi może (z uwagi na wysoki poziom "kulibobów") wycofać ją z tego kraju, bo mu się nie będzie opłaciło jej utrzymywać. I wówczas normalni "nie-kulibobowie" zostaną pozbawieni moźliwości jej zakupu.

• Like 1

Robie własne wędliny, piekę chleb, mam tunele foliowe w których uprawiam warzywa to znaczy że kogoś okradam?

A czy jak se nakręcisz własny film z uprawy warzyw i go będziesz oglądał, to okradniesz w ten sposób Disneya?

A czy na potrzeby produkcji wędliny, chleba czy warzyw korzystasz z czyjejś pracy bez płacenia za nią? Nie?

A czy oglądając film na lewo, korzystasz z czyjeś pracy bez płacenia za nią. Tak?

Czaisz subtelną różnice?

Idź napisz książkę, program komputerowy, nakręć film o skutecznej uprawie warzyw. Wystaw go na sprzedaż. I patrz jak inni korzystają bez płacenia bo przecież kopiując nie okradają Cię.....I powtarzaj wszem i wobec że Ci co bez płacenia korzystają z miesięcy czy lat Twojej pracy Cię nie okradają. A Ci płacą to wogóle frajerzy jacyś.

A ile producent stracił jeśli na lewo obejrzałem film a w kinie i takbym go nie zobaczy?

Idz nakręć film o hodowli kur czy czymkolwiek innym co robisz dobrze, lepiej niż inni, czego inni by się być może chcieli dowiedzieć.

Poświęć swój czas i środki na wyprodukowanie go.Warte wymierne pieniądze.

Wystaw go na sprzedaź i przyglądaj się jak inni kopiują i oglądają bez płacenia. NIC nie będziesz tracił.

Idz nakręć film o hodowli kur czy czymkolwiek innym co robisz dobrze, lepiej niż inni, czego inni by się być może chcieli dowiedzieć.

Myślę że cała Warszawa hodowała by drób na balkonach a film na YT bił by rekordy popularności.

Jeśli idę do pracy zarabiam 6000 PLN brutto a 2000 PLN zabiera mi ZUS a na stare lata dostanę 1000 PLN emerytury to kto jest okradany?

Jak nieRząd ma 30000 PLN kwoty wolnej od podatku a Kowalski 3091 PLN to kto nas okrada?

Edytowane przez marcinbbb