Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

A ile producent stracił jeśli na lewo obejrzałem film a w kinie i takbym go nie zobaczy?

Jeśli obejrzałeś na lewo to stracił wpływ z biletu, a jak nie obejrzałeś to nic nie stracił? Coś ci się już w głowie miesza.

Poprę w tej dyskusji postawę użytkownika @Jastrząb. Nielegalne korzystanie z produktów cyfrowych powinno mieć ogromne uzasadnienie... mam tu na myśli np: biedę (w dzieciństwie), utrudniony dostęp do usług lub chęć wypróbowania usługi.

Niech się towarzystwo tutejszych złodziei przez chwilę zastanowi co by było gdyby każdy sobie za darmo "załatwił" specjalistyczne oprogramowanie lub oglądał za darmo produkcje kinowe. Jakiej było by to wszystko jakości o ile w ogóle by było.

Jak już człowiek jest dorosły i pracuje to powinien być świadomy na co go nie stać.

Edytowane przez enermos

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę że cała Warszawa hodowała by drób na balkonach a film na YT bił by rekordy popularności.

Jeśli idę do pracy zarabiam 6000 PLN brutto a 2000 PLN zabiera mi ZUS a na stare lata dostanę 1000 PLN emerytury to kto jest okradany?

Jak nieRząd ma 30000 PLN kwoty wolnej od podatku a Kowalski 3091 PLN to kto nas okrada?

Ja się nie pytam o drób ani ZUS.

Ja się pytam Ciebie, jakbyś się czuł i czy byś nazywał to kradzieża, jakby z efektów Twojej ciężkiej pracy na wyprodukowanie Twojego filmu, ludzie korzystali bez płacenia. I gdyby okazało się że sprzedaż filmu nie pokryła kosztów produkcji które poniosłes, bo 3/4 ludzi go skopiowało zamiast zapłacic za Twoją wiedzę i unikalne doświadczenie zawarte w tym filmie. Co nakazuje prawo i uczciwość.

Nadal nie nazywałbyś tego kradzieżą? Nadal byś twiedził, że producent nic nie traci na tym że ktoś se bez płacenia obejrzy?

Jastrząb weź sobie pojedź do Zakopca i płać opłatę klimatyczną za smog którym oddychasz. A zaraz po powrocie kup licencję na WinRara.

A co zakopane ma do kopiowania filmów?

Nie podoba Ci się opłata klimatyczna, NIE jedź do zakopanego.

Z Winrara nie korzystam. Korzystam z total commandera. Zapłaciłem za niego, mimo że bez licencji działa a jedynie przy otwarciu każe wybrać losowy przycisk do naciśnięcia.

Wiem, ile pracy kosztuje stworzenie takiego programu i nie zasłaniam się ceną popcornu i smogiem w zakopanem.

Światowy człowiek. Do kina spod Wrocławia do Warszawy. Na weeeknd do zakopanego, a 30 dychy na "content" nie ma.

Panowie, a co ma to wspólnego z tematem wątku? Może skończcie spamić?

Przyłączam się do prośby.

Właśnie mnie okradliście z 30 minut czasu, który musiałem poświęcić na przebrnięcie przez kilka dzisiejszych stron i usunięcie blisko 100 wpisów nie na temat.

Bardzo interesujący info o opiniach paneli. Nic tylko płakać. Żeście sobie znaleźli interesujący temat. Zamiast czytać coś co mi by się przydać mogło o modułach to czytam jakieś pierdoły o torrentach i smogu w Zakopanem....

Też tak czytam i się zastanawiam czy to na pewno ten wątek w który wszedłem :)

Też tak czytam i się zastanawiam czy to na pewno ten wątek w który wszedłem :)

Wpisy na forum nie są zatwierdzane przed ich publikacją ani nie ma moderatorów zawodowych, którzy czytaliby całe forum. Reagujemy na zgłaszane raporty, dlatego jak widzicie posty niezgodne z regulaminem to proszę je zgłaszać przyciskiem "raport" .

W tym temacie przeczytałem ostatnie 3 strony, z czego usunąłem blisko 100 wpisów. Została 2-3 które w całości streszczają prowadzoną tu dyskusję (kwestię różnie pojętych oszczędności można w jakiś sposób połączyć z tematem prądu..

W czym ten komfort grzejąc wodę PC jest lepszy od grzania grzałką elektryczną? oprócz kWh Tak jak pisałem grzałką podgrzeję do 90*C przy takim samym zbiorniku mam co najmniej 2x więcej wody za 4kWh/ dzień

2400 to cena? ( dopłata ?) czy kWh mniej na CWU? Choć by ta PC kosztowała 4K + osprzęt + robota i zużywała 3x mniej EE to i tak lipa. Za okres letni grzanie CWU ( fakt jednemu potrzeba 200L innemu 400L ) wyszło u mnie za 19r. 880kWh za poprzednie coś ok. 1020kWh Przyjmując twoje stawki 0,35gr. x 1020 TO ILE TO KASY /Rok? gdzie tu opłacalność i lepszy komfort Cyt. Ale co warto zauważyć komfort cwu na prawdę nieporównywalnie większy.

1020kWh x 0,62gr taki jest obecnie średni koszt prądu w Polsce to rocznie wychodzi 632,40zł a jeśli zakładamy że grzanie pompą jest 3 razy tańsze to wychodzi nam koszt 210,80zł czyli oszczędzamy rocznie 421,6zł więc po 5 latach mamy 2108zł oszczędności. Więc wszystko zależy od zużycia wody, pamiętajmy też że zwykły bojler z grzałką to też koszt więc jak ktoś nie ma żadnego to trzeba to też wziąć pod uwagę w obliczeniach.

Był ustawiony na g12W tyle że czas sie nie zgadza. Poczekam do jutra najwyżej będę reklamował.

Facet mowił że wnim wszystko jest zdlane.

A nie masz tam na liczniku diody święcącej pokazującej status połączenia GPRS? u mnie po miesiący wymieniali drugi raz, bo się nie mogli do niego podłączyć. Coś było skopane i modem nie łaczył, za pierwsza instalacją nie sprawdzili.

Ok 150m2 ogrzewanej powierzchni(116 użytkowej ogrzewanej)+garaż45m2 +stryszek

Temperatura 22,5-24*C

U skosy i strop=0.14;U stryszek skosy =0,26 ściany=0.17; podłoga=0.23.

PC PP kaisai 2,6/2,9kW

Od przyszłego sezonu CWU 2kW + CO 3kW DIY

Koza 2-6kW,

Reku+GGWC DIY

Kolektor słoneczny 7,8m2 netto+wymiennik basenowy.

PV 2,18kW magazyn ok 4kWh. DIY

Fronius 3.7 + 4,55kW qcells G8(czekam na licznik)

4,3kW 29 W/m2 wg ciepłowłaściwie.pl

Zaciekawił mnie twój opis. Tam jest DIY to sam montowałeś czy jeszcze jakieś własne przeróbki lub patenty?

Kolektor słoneczny + wymiennik basenowy możesz coś więcej o tym napisać lub dać link jeśli już był taki temat?