Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Inwertery SOLIS montuje w Polsce firma Hewalex, wiem bo byłem u nich na szkoleniu z tematyki PV.

Gdzieś tam mam karty katalogowe jeśli byłyby potrzebne.

Hmm karty mi wiele nie pomogą. Czy z parametrów te solisy są ok patrząc okiem fachowca?

Z mojego punktu widzenia wiem tylko, że 10 lat gwarancji.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomimo usilnych starań złodziei oblałeś test łosia. Gratuje nie jesteś łosiem :no:

Nie wiem co z tymi tymi ludźmi się dzieje ale nie za dobrze. Pisałem kiedyś że gmina 2 lata temu organizowała spotkanie w sprawie PV, kotłów na pellet i solarów do cwu. Żeby zapisywać się na minimum 2 projekty każdy po 500 PLN i się pozapisywali, dostali jakieś świstki z projektem i nadzieją że za 4000PLN będą mieli 3kW instalację i kocioł na pellet. Mówiłem darujcie se bo nic z tego nie będzie. A dziś pytają czy może coś wiem w tej sprawie - wiem że firma nawet łysych pogoliła na 1000 PLN.

Nie wiem co z tymi tymi ludźmi się dzieje ale nie za dobrze. Pisałem kiedyś że gmina 2 lata temu organizowała spotkanie w sprawie PV, kotłów na pellet i solarów do cwu. Żeby zapisywać się na minimum 2 projekty każdy po 500 PLN i się pozapisywali, dostali jakieś świstki z projektem i nadzieją że za 4000PLN będą mieli 3kW instalację i kocioł na pellet. Mówiłem darujcie se bo nic z tego nie będzie. A dziś pytają czy może coś wiem w tej sprawie - wiem że firma nawet łysych pogoliła na 1000 PLN.

Podłość i głupota ludzka nie mają granic.

Ja też dwa lata temu zapisywałem się na dotacje na panele PV. I teraz mam 3,63 kW za 1120zł. Także nie wszędzie strzygą.

@bpiter - zapomniałeś dodać, że mało kto wierzył, że te się uda. A trzeba było wydać 200zł na audytora (czy jakoś tak)

Ludzie nie byli skłonni wydawać takiej ogromnej kwoty bez gwarancji powodzenia i z tego co się orientuję, to wszyscy co złożyli wnioski w tym kwietniu 2018r. to dostali grant. Teraz jest nabór uzupełniający, bo trochę środków zostało, ale teraz to skorzysta tylko kilka osób....

Prawdę piszesz: "Trafiło się jak ślepej kurze ziarno" i wszystko w temacie.

Nie zgodzę się. Pamiętam 2 lata temu, jak ogłosili warunki grantu, to ludzie chodzili i kręcili nosami, że kasę trzeba wyłożyć na audytora, a nie ma gwarancji że cokolwiek będzie...a były następujące opcje - 1- Kocioł na Pellet, 2- PC do CWU i 3-PV. Można też było je łączyć....I jeszcze kasy zostało, bo tak mało wniosków zostało złożonych...

ja już jestem gotowy. Może trochę makaronu dokupię i multiwitaminy dzisiaj.

Ja kupiłem jeszcze mleko, mąkę i olej. Jeszcze tylko jakieś ziemniaki, marchew, pietruchę, i selera jutro na targu ogarnę.

Jeszcze znalazłem baterię 50 jajek w lodówce ;)

Edytowane przez marcinbbb

Ciekawostka.

Od ok.pół roku mam zamontowany licznik jak poniżej NORAX 3, zrobiłem PV, Złożyłem 3 tyg. temu wniosek o wymianę licznika i czekam.

Wczoraj okazało się, że licznik mierzy energię produkowaną i wyświetla w pozycji 2.8.0. Energię pobraną podaje w pozycji 1.8.0.

Jednak całościowo energię pobraną i wyprodukowaną wyświetla w pozycji 15.8.0 (czyli zgodnie z tym co jest napisane na legendzie umieszczonej na obudowie licznika)

Czyli rozumiem że jeśli zostawiłbym PV załączoną to pomimo że licznik potrafi zmierzyć produkcję to i tak skasują mnie wg pozycji 15.8.0 jak energię pobraną.

[ATTACH=CONFIG]441219[/ATTACH]

Edytowane przez _Grisza_

A może panowie nie mieli licznika na wymianę i przeklepali noraxa na 2 kierunkowy.

Dałbym sobie rękę obciąć, że jeszcze tydzień temu klikając strzałki licznika nie było możliwości podglądu kodu

2.8.0.

2.8.1.

2.8.2.

2.8.3.

Na infolinii twierdzą, że zlecenie wymiany licznika zostało wypisane 19 lutego, zlecenie jest otwarte, a przy terminie realizacji zlecenia widnieje data 18 marca.

Ze sterownika kotła widzę, wczoraj około południa był zanik napięcia. Nie zdziwiłbym się jakby coś majstrowali przy liczniku. Na koncie obsługi internetowej nic się nie zmieniło.

Instalacji PV nie załączam, bo się pewnie okaże że za chwile skasują mnie po wskazaniu z kodu 15.8.0.