Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@bpiter - zapomniałeś dodać, że mało kto wierzył, że te się uda. A trzeba było wydać 200zł na audytora (czy jakoś tak)

Ludzie nie byli skłonni wydawać takiej ogromnej kwoty bez gwarancji powodzenia i z tego co się orientuję, to wszyscy co złożyli wnioski w tym kwietniu 2018r. to dostali grant. Teraz jest nabór uzupełniający, bo trochę środków zostało, ale teraz to skorzysta tylko kilka osób....

Nie zgodzę się. Pamiętam 2 lata temu, jak ogłosili warunki grantu, to ludzie chodzili i kręcili nosami, że kasę trzeba wyłożyć na audytora, a nie ma gwarancji że cokolwiek będzie...a były następujące opcje - 1- Kocioł na Pellet, 2- PC do CWU i 3-PV. Można też było je łączyć....I jeszcze kasy zostało, bo tak mało wniosków zostało złożonych...

Tak, masz rację. Pod ten projekt audyt kosztował mnie 50zł. Tylko tyle, bo miałem już gotowy audyt pod inną dotację. Audytor zmienił tylko nazwę projektu. Ile by nie było - opłacało się.

a ogniwa skąd ?

W Bydgoszczy przyklejają polskie naklejki a panele z Chin jak wszystko. Miałbyś zapłacić polakowi za robotę + związki zawodowe + podatki to panel kosztował by 1800 PLN. Zupełnie jak Wungiel wydobycie kosztuje 300 PLN a palacze płacą po 1000 PLN bo im podwyżki się należą. Idź u prywaciarza po podwyżkę i 13, 14 pensję i aby Ci sprezentował 8t wungla na zimę w postacie deputatku.

Bardzo ciekawa teoria. Która to chińska firma jest w stanie wyprodukować panel w technoligii smart wire oraz hjt? Pytam bo nie słyszałem jeszcze o takowej.

A którą Polską firmę stać na kupienie "HOW TO" od bliżej nieokreślonego producenta, który co ciekawe sam tych technologii nie wykorzystuje?

Przecież pisałem że mam to w d... ale jesli jest jakiś icznik to niech liczy poprawnie.

.

Niech liczy dobrze a ja poprawny wynik zignoruje. Dostrzegam pewną niespójność w tej filozofii.

Ty masz froniusa? Te 0,53 to domyślne ustawienie solarweb'a. Niczego instalator nie wsklepywał. U mnie tyle samo. Wot, w cywilizowanych krajach jest lepiej niż u nas :p

Edytowane przez Jastrząb