Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mojego OSD w IRiESD jest coś na ten temat wspomniane i chyba było, że w przypadku mikroinstalacji o mocy do 5kWp nie ma obowiązku kompensacji mocy biernej.

falowniki mają w sobie chyba jakieś kompensatory(podrzuć temat w watku technicznym), na pewno jako odbiorca indywidualny nie zapłacisz .

falowniki mają w sobie chyba jakieś kompensatory(podrzuć temat w watku technicznym), na pewno jako odbiorca indywidualny nie zapłacisz .

Mają.

Moc bierną , tę czynną i pojemnościową można skompensować. Już 50 lat temu widziałem, że przy silniku asynchronicznym (50 kW) we młynie w Służewie (k. Aleksandrowa Kuj.) zainstalowana była w tym celu bateria kondensatorów.

Jak można było kompensować 50 lat temu, to chyba można i teraz. Można sobie sprawić jakieś chińskie urządzenie (po uprzednim odkażeniu).

gdyby wystawili FV to musiałbyś zapłacić, a póżniej bujać się z reklamacją.

No jak u mnie zmienią IRiESD to pewnie tak. Ja zawsze będę miał mniej niż 5kWp.

Lub pewnie wtedy

zliczają, ale odbiorcy indywidualni nie płacą za nią, to się zmieni około 2026/28r gdy na rynku będzie około 80/90% inteligentnych liczników.

Tylko czy wprowadzą te opłaty?

Ja tu tylko to tak zostawię. Ktoś tu zachwalał taryfy antysmogowe, a tu taki klops. Przyznaję bez bicia - nie weryfikowałem z braku czasu, a zaufania do tego portalu nie mam.

https://wysokienapiecie.pl/27218-cena-pradu-w-taryfie-antysmogowej-ostro-w-gore/

Btw. czy ktoś ma może namiary, gdzie można zamówić altanę wielkości powiedzmy 3m x 4m - tak idealnie pod 6 paneli? Najlepiej z metalu (nierdzewki?), w ostateczności z drewna z montażem, na gotowo? Bez zadaszenia, panele mają robić za zadaszenie. Nie mam pojęcia, jakiej kwoty mam się spodziewać, a budżet zaplanować trzeba. Ktoś, coś?

Gość Arturo72
Ja tu tylko to tak zostawię. Ktoś tu zachwalał taryfy antysmogowe, a tu taki klops. Przyznaję bez bicia - nie weryfikowałem z braku czasu, a zaufania do tego portalu nie mam.

https://wysokienapiecie.pl/27218-cena-pradu-w-taryfie-antysmogowej-ostro-w-gore/

Na pewno to nie ja, czytam i się śmieje :D

Od 7 lat mam G12W i nie zamierzam zmieniać na nic innego a co więcej, uważam PV za bezsens :)

Btw. czy ktoś ma może namiary, gdzie można zamówić altanę wielkości powiedzmy 3m x 4m - tak idealnie pod 6 paneli? Najlepiej z metalu (nierdzewki?), w ostateczności z drewna z montażem, na gotowo? Bez zadaszenia, panele mają robić za zadaszenie. Nie mam pojęcia, jakiej kwoty mam się spodziewać, a budżet zaplanować trzeba. Ktoś, coś?

Jakbyś cofnął się w wątku z kilkadziesiąt, że może kilkaset stron to odnajdziesz jak @bobrow rozkminiał takie zadaszenie. Masz tam wszystko, co prawda rozwleczone na jakieś 50, no góra 100 stron wątku:rotfl:

Jakbyś cofnął się w wątku z kilkadziesiąt, że może kilkaset stron to odnajdziesz jak @bobrow rozkminiał takie zadaszenie. Masz tam wszystko, co prawda rozwleczone na jakieś 50, no góra 100 stron wątku:rotfl:

Czytam i udzielam się w tym wątku od początku i doskonale pamiętam perypetie bobrowa - sam mu kibicowałem. Ale jakbyś się cofnął do mojego postu, to byś zobaczył, że pytałem o konstrukcję "na gotowo, z montażem".