kulibob 05.03.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 A ile dom zużywa biernej? idzie to z czynnej wywnioskowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.03.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 U mojego OSD w IRiESD jest coś na ten temat wspomniane i chyba było, że w przypadku mikroinstalacji o mocy do 5kWp nie ma obowiązku kompensacji mocy biernej. falowniki mają w sobie chyba jakieś kompensatory(podrzuć temat w watku technicznym), na pewno jako odbiorca indywidualny nie zapłacisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.03.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 A ile dom zużywa biernej? idzie to z czynnej wywnioskowac U mnie przez niespełna 2 lata 5.8.0 249 kVArh 6.8.0 155 7.8.8 1239 8.8.0 4683 Produkcja/zużycie z podlicznika 10406 / 9404kWh Produkcja/zużycie licznik ZE 7289 / 6372 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 05.03.2020 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 falowniki mają w sobie chyba jakieś kompensatory(podrzuć temat w watku technicznym), na pewno jako odbiorca indywidualny nie zapłacisz . Pewnie, że im nie zapłacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.03.2020 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 falowniki mają w sobie chyba jakieś kompensatory(podrzuć temat w watku technicznym), na pewno jako odbiorca indywidualny nie zapłacisz . Mają. Moc bierną , tę czynną i pojemnościową można skompensować. Już 50 lat temu widziałem, że przy silniku asynchronicznym (50 kW) we młynie w Służewie (k. Aleksandrowa Kuj.) zainstalowana była w tym celu bateria kondensatorów. Jak można było kompensować 50 lat temu, to chyba można i teraz. Można sobie sprawić jakieś chińskie urządzenie (po uprzednim odkażeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.03.2020 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Pewnie, że im nie zapłacę. gdyby wystawili FV to musiałbyś zapłacić, a póżniej bujać się z reklamacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 05.03.2020 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 gdyby wystawili FV to musiałbyś zapłacić, a póżniej bujać się z reklamacją. No jak u mnie zmienią IRiESD to pewnie tak. Ja zawsze będę miał mniej niż 5kWp. Lub pewnie wtedy zliczają, ale odbiorcy indywidualni nie płacą za nią, to się zmieni około 2026/28r gdy na rynku będzie około 80/90% inteligentnych liczników. Tylko czy wprowadzą te opłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.03.2020 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Zapomnieliśmy o temacie podwyżek cen energii elektrycznej, więc Energa postanowiła o sobie przypomnieć że chce więcej.https://m.trojmiasto.pl/biznes/Kolejne-podwyzki-cen-pradu-Rachunki-beda-jeszcze-wyzsze-n142934.htmlMnie tam to lotto szybciej inwestycja się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 06.03.2020 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Marcinbbb wrzucałem wczoraj info o podwyżkach. Wszyscy 4 operatorzy zgłosili do URE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.03.2020 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Marcinbbb wrzucałem wczoraj info o podwyżkach. Wszyscy 4 operatorzy zgłosili do URE. ile czasu URE ma na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 06.03.2020 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Czytałeś?https://energia.rp.pl/energetyka-zawodowa/ceny-energii/20520-rusza-kolejna-batalia-o-ceny-pradu/amp?utm_source=rp&utm_medium=teaser_redirect O czasie odpowiedzi nie ma nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 06.03.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Ja tu tylko to tak zostawię. Ktoś tu zachwalał taryfy antysmogowe, a tu taki klops. Przyznaję bez bicia - nie weryfikowałem z braku czasu, a zaufania do tego portalu nie mam.https://wysokienapiecie.pl/27218-cena-pradu-w-taryfie-antysmogowej-ostro-w-gore/ Btw. czy ktoś ma może namiary, gdzie można zamówić altanę wielkości powiedzmy 3m x 4m - tak idealnie pod 6 paneli? Najlepiej z metalu (nierdzewki?), w ostateczności z drewna z montażem, na gotowo? Bez zadaszenia, panele mają robić za zadaszenie. Nie mam pojęcia, jakiej kwoty mam się spodziewać, a budżet zaplanować trzeba. Ktoś, coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.03.2020 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Czytałeś? https://energia.rp.pl/energetyka-zawodowa/ceny-energii/20520-rusza-kolejna-batalia-o-ceny-pradu/amp?utm_source=rp&utm_medium=teaser_redirect O czasie odpowiedzi nie ma nic. a co za różnica skoro i tak wiadomo jaka będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 06.03.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Chyba, że nadprezes tupnie i nici będą z podwyżek.Wątpliwe. Akcje spółek energetycznych nurkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 06.03.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 (edytowane) Nie ma rosyjskiego miału 23 \Mj:mad:nawet wungla takiego ni ma A jesli chodzi o altanę to ; 4 słupy 2 belki 4 podłuznice ot i altana bez dachu pod panele Edytowane 6 Marca 2020 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 06.03.2020 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Jeśli to coś nieskładne do mnie to jest taki miał - zwykły odsiew, w tym roku z Syberii. Koniec off topu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.03.2020 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Ja tu tylko to tak zostawię. Ktoś tu zachwalał taryfy antysmogowe, a tu taki klops. Przyznaję bez bicia - nie weryfikowałem z braku czasu, a zaufania do tego portalu nie mam. https://wysokienapiecie.pl/27218-cena-pradu-w-taryfie-antysmogowej-ostro-w-gore/ Na pewno to nie ja, czytam i się śmieje Od 7 lat mam G12W i nie zamierzam zmieniać na nic innego a co więcej, uważam PV za bezsens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 07.03.2020 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 a co więcej, uważam PV za bezsens Pożyjemy i zobaczymy jak szybko zmienisz zdanie, zwłaszcza jak przydupcą z podwyżkami po wyborach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 07.03.2020 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Btw. czy ktoś ma może namiary, gdzie można zamówić altanę wielkości powiedzmy 3m x 4m - tak idealnie pod 6 paneli? Najlepiej z metalu (nierdzewki?), w ostateczności z drewna z montażem, na gotowo? Bez zadaszenia, panele mają robić za zadaszenie. Nie mam pojęcia, jakiej kwoty mam się spodziewać, a budżet zaplanować trzeba. Ktoś, coś? Jakbyś cofnął się w wątku z kilkadziesiąt, że może kilkaset stron to odnajdziesz jak @bobrow rozkminiał takie zadaszenie. Masz tam wszystko, co prawda rozwleczone na jakieś 50, no góra 100 stron wątku:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 07.03.2020 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Jakbyś cofnął się w wątku z kilkadziesiąt, że może kilkaset stron to odnajdziesz jak @bobrow rozkminiał takie zadaszenie. Masz tam wszystko, co prawda rozwleczone na jakieś 50, no góra 100 stron wątku:rotfl: Czytam i udzielam się w tym wątku od początku i doskonale pamiętam perypetie bobrowa - sam mu kibicowałem. Ale jakbyś się cofnął do mojego postu, to byś zobaczył, że pytałem o konstrukcję "na gotowo, z montażem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts