cristoteles 07.03.2020 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Czytam i udzielam się w tym wątku od początku i doskonale pamiętam perypetie bobrowa - sam mu kibicowałem. Ale jakbyś się cofnął do mojego postu, to byś zobaczył, że pytałem o konstrukcję "na gotowo, z montażem". Wybacz panie, ale nie znam twojej historii. Ja bym raczej podzwonił po okolicy, a potem ceny zweryfikował na forum. Latem będę stawiał konstrukcję ok. 8 x 6 i mnie to śmignie ok 10 tys, tylko tyle że z klejonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.03.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 mitch - to ja się podepnę pod ten temat....myślałem o rozbudowie swojej instalacji i miało być na gruncie - ale teraz myślę, że gdybym zdecydowałbym się na altanę z opcją PV, to byłoby 2w1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.03.2020 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Czytam i udzielam się w tym wątku od początku i doskonale pamiętam perypetie bobrowa - sam mu kibicowałem. Ale jakbyś się cofnął do mojego postu, to byś zobaczył, że pytałem o konstrukcję "na gotowo, z montażem". Solsum.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.03.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 https://solsum.pl/zestaw/solsum-bipv-2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.03.2020 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 a co za różnica skoro i tak wiadomo jaka będzie. Pewnie że będzie, URE na odpowiedz ma chyba miesiąc. Ale przedłuży się bo wnioski nie będą czegoś zawierały i ogłoszą po majowych wyborach. A zmian mogą się domagać raz na kwartał - jeśli mnie pamięć nie myli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 08.03.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Na pewno to nie ja, czytam i się śmieje Od 7 lat mam G12W i nie zamierzam zmieniać na nic innego a co więcej, uważam PV za bezsens Cyt. A tak na marginesie, dla mnie jesteś zwykłym trollem...zatem już nie będę Tobie odpowiadal, chyba że znowu przegniesz... TO TWÓJ CYTAT DO MNIE Powinienem odpowiedzieć jak wy do mnie na wątku o PC lecz nie zamierzam nadawać na waszych falach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.03.2020 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Tak wypadają fazy czy jest ok pod kątem auto konsumpcji ? Wydaje się tak chociaż piekarnik i dwa pola indukcji na jednej fazaie. Jeszcze nie wiem gdzie jest pralka. Itak Pralka i zmywarka idzie w taryfie weekendowej no ale w i tam można coś szarpnąć z elektrowni.L1Indukcja małe polaKuchnia górne gniazda(mikrofalówka, ekspres do kawy)Grzałka 2kW L2Indukcja duże polaPiekarnikGrzałka 1,5 kW L3KlimaKuchnia dolne gniazda (Zmywarka)OdkurzaczGrzałka 1,5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 09.03.2020 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Tak wypadają fazy czy jest ok pod kątem auto konsumpcji ? Wydaje się tak chociaż piekarnik i dwa pola indukcji na jednej fazaie. Jeszcze nie wiem gdzie jest pralka. Itak Pralka i zmywarka idzie w taryfie weekendowej no ale w i tam można coś szarpnąć z elektrowni. L1 Indukcja małe pola Kuchnia górne gniazda(mikrofalówka, ekspres do kawy) Grzałka 2kW L2 Indukcja duże pola Piekarnik Grzałka 1,5 kW L3 Klima Kuchnia dolne gniazda (Zmywarka) Odkurzacz Grzałka 1,5kW Przy zastosowaniu falownika 3-faz. tak dobranie obciążeń jest idealne pod warunkiem że te urządzenia będą działały razem w tym samym czasie ale w rzeczywistości to nie jest możliwe, w tym przykładzie jak podałeś musiał by być przestrzegany pewien reżim aby po równo wypadało na fazach albo też jeżeli nie możemy pobierać symetrycznie to nie pobierać większej mocy na jednej z faz niż możliwośi falownika a to dałoby się zrealizować w przypadku takich większych instalacji gdzie na 1-fazę przypadnie pow. 2000 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.03.2020 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Przy zastosowaniu falownika 3-faz. tak dobranie obciążeń jest idealne pod warunkiem że te urządzenia będą działały razem w tym samym czasie ale w rzeczywistości to nie jest możliwe, w tym przykładzie jak podałeś musiał by być przestrzegany pewien reżim aby po równo wypadało na fazach albo też jeżeli nie możemy pobierać symetrycznie to nie pobierać większej mocy na jednej z faz niż możliwośi falownika a to dałoby się zrealizować w przypadku takich większych instalacji gdzie na 1-fazę przypadnie pow. 2000 W Nie zgadzam się tym lecz każdy operator inaczej rozlicza. U mnie niezależnie jakie obciążenie na L1 L2 L3 --jak produkcja pokrywa zużycie to bilans =0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 09.03.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Nie zgadzam się tym lecz każdy operator inaczej rozlicza. U mnie niezależnie jakie obciążenie na L1 L2 L3 --jak produkcja pokrywa zużycie to bilans =0 Jak inaczej ?, albo w liczniku operatora mamy bilansowanie międzyfazowe wektorowe albo nie mamy i innej opcji nie ma, jak jest bilansowanie to obciążenie czy to będzie symetryczne czy nie to dla autokonsumpcji niema znaczenia o ile korzystamy z energii w czasie produkcji i być może u Ciebie takie bilansowanie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.03.2020 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Jak inaczej ?, albo w liczniku operatora mamy bilansowanie międzyfazowe wektorowe albo nie mamy i innej opcji nie ma, jak jest bilansowanie to obciążenie czy to będzie symetryczne czy nie to dla autokonsumpcji niema znaczenia o ile korzystamy z energii w czasie produkcji i być może u Ciebie takie bilansowanie jest Tak mam bilansowanie międzyfazowe wektorowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.03.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Tak mam bilansowanie międzyfazowe wektorowo To szczęściarz z ego co wiem to niema bilansowania ale napisałem do Enei zobaczymy co odpiszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.03.2020 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 (edytowane) To szczęściarz z ego co wiem to niema bilansowania ale napisałem do Enei zobaczymy co odpiszą. A jaki masz licznik? Co masz pod C.80.0? "FErrAriS" czy "nornAL"? Edytowane 9 Marca 2020 przez kedlaw0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.03.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 A jaki masz licznik? ISKRA mt 382 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.03.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 ISKRA mt 382 Hmm, kody OBIS chyba są takie same ale pewności nie mam. Sprawdź czy masz tę pozycję C.80.0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.03.2020 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Hmm, kody OBIS chyba są takie same ale pewności nie mam. Sprawdź czy masz tę pozycję C.80.0. Jutro sprawdzę jak będzie jasno ale nie kojarzę aby było c80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.03.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Jutro sprawdzę jak będzie jasno ale nie kojarzę aby było c80 W rozszerzony menu pewnie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.03.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 A jaki masz licznik? Co masz pod C.80.0? "FErrAriS" czy "nornAL"? Iskra 382 nie wyśiwetla takiego parametru, Enea bilansuje algebraicznie. Ja przewalałem się z nimi mailami 2 lata temu , szkoda czasu... Mam tego więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.03.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Hmm, kody OBIS chyba są takie same ale pewności nie mam. Sprawdź czy masz tę pozycję C.80.0. kody są takie same, tylko większość liczników nie udostępnia zbyt wielu danych , by użytkownik nie był zbyt mądry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.03.2020 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 W rozszerzony menu pewnie masz. wiesz jak w nie wejść w Iskrze 382 ? Na elektrodzie maja obcykanego chyba Landisa albo coś innego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts