Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Czytam i udzielam się w tym wątku od początku i doskonale pamiętam perypetie bobrowa - sam mu kibicowałem. Ale jakbyś się cofnął do mojego postu, to byś zobaczył, że pytałem o konstrukcję "na gotowo, z montażem".

Wybacz panie, ale nie znam twojej historii.

Ja bym raczej podzwonił po okolicy, a potem ceny zweryfikował na forum.

Latem będę stawiał konstrukcję ok. 8 x 6 i mnie to śmignie ok 10 tys, tylko tyle że z klejonki.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na pewno to nie ja, czytam i się śmieje :D

Od 7 lat mam G12W i nie zamierzam zmieniać na nic innego a co więcej, uważam PV za bezsens :)

Cyt. A tak na marginesie, dla mnie jesteś zwykłym trollem...zatem już nie będę Tobie odpowiadal, chyba że znowu przegniesz...

TO TWÓJ CYTAT DO MNIE

Powinienem odpowiedzieć jak wy do mnie na wątku o PC lecz nie zamierzam nadawać na waszych falach.

Tak wypadają fazy czy jest ok pod kątem auto konsumpcji ? Wydaje się tak chociaż piekarnik i dwa pola indukcji na jednej fazaie. Jeszcze nie wiem gdzie jest pralka. Itak Pralka i zmywarka idzie w taryfie weekendowej no ale w i tam można coś szarpnąć z elektrowni.

L1

Indukcja małe pola

Kuchnia górne gniazda(mikrofalówka, ekspres do kawy)

Grzałka 2kW

L2

Indukcja duże pola

Piekarnik

Grzałka 1,5 kW

L3

Klima

Kuchnia dolne gniazda (Zmywarka)

Odkurzacz

Grzałka 1,5kW

Tak wypadają fazy czy jest ok pod kątem auto konsumpcji ? Wydaje się tak chociaż piekarnik i dwa pola indukcji na jednej fazaie. Jeszcze nie wiem gdzie jest pralka. Itak Pralka i zmywarka idzie w taryfie weekendowej no ale w i tam można coś szarpnąć z elektrowni.

L1

Indukcja małe pola

Kuchnia górne gniazda(mikrofalówka, ekspres do kawy)

Grzałka 2kW

L2

Indukcja duże pola

Piekarnik

Grzałka 1,5 kW

L3

Klima

Kuchnia dolne gniazda (Zmywarka)

Odkurzacz

Grzałka 1,5kW

Przy zastosowaniu falownika 3-faz. tak dobranie obciążeń jest idealne pod warunkiem że te urządzenia będą działały razem w tym samym czasie ale w rzeczywistości to nie jest możliwe, w tym przykładzie jak podałeś musiał by być przestrzegany pewien reżim aby po równo wypadało na fazach albo też jeżeli nie możemy pobierać symetrycznie to nie pobierać większej mocy na jednej z faz niż możliwośi falownika a to dałoby się zrealizować w przypadku takich większych instalacji gdzie na 1-fazę przypadnie pow. 2000 W

Przy zastosowaniu falownika 3-faz. tak dobranie obciążeń jest idealne pod warunkiem że te urządzenia będą działały razem w tym samym czasie ale w rzeczywistości to nie jest możliwe, w tym przykładzie jak podałeś musiał by być przestrzegany pewien reżim aby po równo wypadało na fazach albo też jeżeli nie możemy pobierać symetrycznie to nie pobierać większej mocy na jednej z faz niż możliwośi falownika a to dałoby się zrealizować w przypadku takich większych instalacji gdzie na 1-fazę przypadnie pow. 2000 W

Nie zgadzam się tym lecz każdy operator inaczej rozlicza. U mnie niezależnie jakie obciążenie na L1 L2 L3 --jak produkcja pokrywa zużycie to bilans =0

Nie zgadzam się tym lecz każdy operator inaczej rozlicza. U mnie niezależnie jakie obciążenie na L1 L2 L3 --jak produkcja pokrywa zużycie to bilans =0

Jak inaczej ?, albo w liczniku operatora mamy bilansowanie międzyfazowe wektorowe albo nie mamy i innej opcji nie ma, jak jest bilansowanie to obciążenie czy to będzie symetryczne czy nie to dla autokonsumpcji niema znaczenia o ile korzystamy z energii w czasie produkcji i być może u Ciebie takie bilansowanie jest

Jak inaczej ?, albo w liczniku operatora mamy bilansowanie międzyfazowe wektorowe albo nie mamy i innej opcji nie ma, jak jest bilansowanie to obciążenie czy to będzie symetryczne czy nie to dla autokonsumpcji niema znaczenia o ile korzystamy z energii w czasie produkcji i być może u Ciebie takie bilansowanie jest

Tak mam bilansowanie międzyfazowe wektorowo