_Grisza_ 27.03.2020 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 bez przesady...przeczyta część, jak zrozumie, to już nie będzie zadawać pewnych pytań, tych których najbardziej irytują bardziej doświadczonych w temacie..... wiesz, po iluś tam latach na forum, nie chce się po raz n-ty odpowiadać na podstawy...i dotyczy to każdej tematyki Wiem, wiem, tylko wg mnie nudzący się laik powinien ogólnie zaznajomić się z tematem PV, ale nie koniecznie brnąć przez 700 stron wątku. Lepiej poczytać ogólnie, a potem w razie wątpliwości zadać pytanie ale już konkretne na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kysztof_2 27.03.2020 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 to sie okaże ile kto ma zapału do instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 31.03.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Pierwszy kwartał 2020r za namiUzysk 1331kWh w 2019r- było -1161 więc I kw.2020r o 170kWh więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 01.04.2020 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Mam pytanie dotyczące falownika Sofar Solar KTL-X6W dokumentacji jest napisane że moc 6kW, a moc max 6.6kWJak to jest?Jest on w stanie w trybie ciągłym dawać moc na stronie AC 6.6kW czy tylko chwilowo 6,6 a gdy trwa to dłużej to przycina do 6kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 01.04.2020 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 sofar 6,6 to 6,0 kW po AC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s max 01.04.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 wg mnie nominalne napięcie 230V x max prąd 9,6A 3 fazy = 6624W strona AC czy obetnie powyżej tych 6,6 nie wiem u mnie Afore 6kw i nie obcina przy 6,4kw - myślę że u ciebie będzie podobnie - chińczyki tak mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 01.04.2020 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 wg mnie nominalne napięcie 230V x max prąd 9,6A 3 fazy = 6624W strona AC czy obetnie powyżej tych 6,6 nie wiem u mnie Afore 6kw i nie obcina przy 6,4kw - myślę że u ciebie będzie podobnie - chińczyki tak mają Przy tych wyliczeniach przy prądzie przemiennym uwzględnij wsp. cos fi bo bez wsp. to jest moc pozorna w VA, sofar 6,6 przy mocy ciągłej niewiele ponad 6kW w krótkotrwałych pikach więcej w afore też widziałem 6,4 ale w pojedynczych pikach natomiast przy ciągłej nie ale chętnie bym zobaczył jak masz z jakiegoś słonecznego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s max 01.04.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Przy tych wyliczeniach przy prądzie przemiennym uwzględnij wsp. cos fi bo bez wsp. to jest moc pozorna w VA, sofar 6,6 przy mocy ciągłej niewiele ponad 6kW w krótkotrwałych pikach więcej w afore też widziałem 6,4 ale w pojedynczych pikach natomiast przy ciągłej nie ale chętnie bym zobaczył jak masz z jakiegoś słonecznego dnia W Afore karta katalogowa nie podaje w VA tylko W i jest to max 6600W (ciągła czy chwilowa nie wiem - dowiem się jutro u doradcy technicznego). U mnie faktycznie są to piki ale instalację mam od południa i tylko 5,9kwp druga wsch. Mam trochę miejsca na dachu i planuję dołożyć do 7kwp ale na ten moment dokupienie identycznych paneli jest nieosiągalne - fabryka we Włoszech stoi z produkcją a w Polsce stany zerowe. Ale w tym momencie przeglądając katalog zauważyłem iż wszystkie modele 3 fazowe od mocy 3kw do 10kw mają tę samą wagę, te same wymiary i pewno tą samą zawartość tylko jak znam życie chińczyk zworki przekłada na planowaną moc. Dałem foto z dzisiejszego dnia ale moc dochodziła do 5,7kw i jak wspominałem wcześniej trudno mi ocenić faktycznie gdzie te max jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s max 01.04.2020 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 No ten Chińczyk jest taki głupi żeby droższe bebechy sprzedawać za mniejsze pieniądze. Jak myślisz ile waży 1 tranzystor w obudowie TO220? No i oczywiście taki o gorszych parametrach waży tyle samo co ten o lepszych. Na prawdę chcesz jakość elektroniki określać wagą urządzenia? Chodziło mi o to np. że mocniejszy model wydziela więcej ciepła i związku z tym wymaga większego radiatora, itd. co jest w środku nie wiem i szczerze mnie to nie interesuje - po to jest gwarancja. Ale we Froniusie 6kw waży 20kg a 10kw - 35kg - wymiarów już już nie chce mi się sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s max 01.04.2020 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Chodziło mi o te "zworki" które, jak sugerujesz, to jedyna różnica między 3kW a 10kW modelem "Chińczyka" Nie zrozumiałem twojego zapytania. Mi chodziło o zależność mocy do wagi - w Afore tego nie ma, a we Froniusie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.04.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Czesc.. korzystając z siedzenia w domu i pracy zdalnej poczytałem trochę ten wątek bo uznaliśmy z żoną że już chyba czas na fotowoltaikęJak niektórzy może pamiętają sprzed paru lat mój dziennik budowy (link w stopce) grzeję dom prądem - kable grzejne w 2 taryfie.. mieszkam 6 rok i jak budowałem ten sposób grzania to nawet tu na forum to była jakaś egzotyka.. ogólnie nie narzekam, rachunki za ogrzewanie cały czas sporo mniejsze niż sąsiadów mających kotły.. z grubsza wiem co i jak, bo już na etapie budowy domu był plan na panele fotowoltaiczne.. i teraz parę pytań, pewnie będziecie wiedzieć:1. czy wszystkie z falowników mają modbus TCP/RTU na pokładzie (mam dom sterowany przez PLC i wszystko mam spięte do jednego panelu i to warunek konieczny.. myślę żeby inwerter to był fronius a one chyba mają, ale może coś innego2. moc paneli ma być 9.9 kW - żeby dopłatę dostać.. ale że zostanie mi trochę miejsca na dachu to czy potem można rozbudować instalację? chodzi mi o to czy można wziąć przewymiarowany falownik? jeśli tak to o ile i czy później przy rozbudowie trzeba robić aneksy do umów z PGE i czy nie każą dopłaty zwracać?3. Jakieś konkretne firmy polecacie ze świętokrzyskiego lub ościennych województw (małopolskie, mazowieckie, śląskie) Pozdrowienia.. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.04.2020 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Hej, mnie robiła firma z Krakowa - po rozpoznaniu lokalnych firm załamałem się. Wyceny robione przez telefon, fatalne realizacje. Mogę podać na PW.1. Fronius ma ma Modbus - jeśli to Ci potrzebne. Bo np. załączenie grzałki w sytuacji nadmiaru produkcji może być realizowane przez sam falownik...2. ja też być może dołożę kilka paneli - mam falownik 3,7 kW a paneli 5,3 kW w układzie wschód-zachód, ale być może zrobię jeszcze jeden osobny układ na południe tak ze 2-3 kW. PGE mogłoby się przyczepić jeśli produkcja byłaby znacznie większa niż zadeklarowana we wniosku, ale to zależy wyłącznie od tego czy komuś by się chciało czytać logi z liczników...3. wysłałem na PW, daj znać czy doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 05.04.2020 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 2.Można później rozbudować instalację ale do 10 kW tracisz za magazynowanie 20% oddanej energii ,jeżeli moc powyżej 10kW 30% i w zasadzie nie ma sensu robić instalację miedzy 10kW a 13 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.04.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Ale ja zakładam że nie będzie zgłaszał rozbudowy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2020 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 to zależy wyłącznie od tego czy komuś by się chciało czytać logi z liczników... To nie kwestia tego, czy się komuś "chce", czy nie, wystarczy ustawić skrypt, który będzie kontorował ilość wyprodukowanej energii i raportował imstslacje, gdzie nastąpił wzrost/przekroczenie umownej wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.04.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Tak jak przekroczenie mocy umownej i jeszcze parę innych parametrów. Wiem że wystarczy chcieć i prędzej czy później będzie im się chciało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.04.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Tak jak przekroczenie mocy umownej i jeszcze parę innych parametrów. Wiem że wystarczy chcieć i prędzej czy później będzie im się chciało... Jest to w ich interesie. Zwłaszcza, jeśli przekroczy 10 kW - zmiana z 20 % na na 30 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.04.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 2.Można później rozbudować instalację ale do 10 kW tracisz za magazynowanie 20% oddanej energii ,jeżeli moc powyżej 10kW 30% i w zasadzie nie ma sensu robić instalację miedzy 10kW a 13 kW. no tak.. jeśli jeszcze byłoby powyżej tego 30% a do 10kW 20% to jakoś by się opłacało.. Ale ja zakładam że nie będzie zgłaszał rozbudowy..... a nie.. tylko ze zgłoszeniem.. oni (w sensie zakłady enetgetyczne) mają tego typu rzeczy świetnie oskryptowane - moja siostra pracowała w policji w "narkotykach" - większość zgłoszeń o większych uprawach z energetyki było.. Jest to w ich interesie. Zwłaszcza, jeśli przekroczy 10 kW - zmiana z 20 % na na 30 %. ano właśnie.. ale - ktoś może liczył lub skorzystał z oferty na fotowoltaikę w PGE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.04.2020 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Napisałem "rozbudowy" w sensie późniejszego dołożenia paneli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.04.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Napisałem "rozbudowy" w sensie późniejszego dołożenia paneli... To jest tak: Jeśli masz falownik 10 kW ustawiony na "PL", to zmieścisz się w upuście 20 %. Nawet jeśli dołożysz paneli. Nadwyżkę "obetnie". Jeśli w PV masz silniejszy falownik to nie można nic zrobić. Można i owszem - przebudować instalację na nadążną. Wg wyliczeń podobno uzysk energii może dochodzić do 60 %. Ale taki system nie jest tani, zwłaszcza, że mówimy o panelach na 10 kW mocy nominalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts