kedlaw0 07.04.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Po cichu trwają negocjacje między URE i dostawcami energii. Oczywiście wszyscy chcą podwyżek. https://www.money.pl/gospodarka/prezes-ure-sciera-sie-z-dostawcami-o-tegoroczne-ceny-pradu-6497283538847873a.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.04.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Po cichu trwają negocjacje między URE i dostawcami energii. Oczywiście wszyscy chcą podwyżek. https://www.money.pl/gospodarka/prezes-ure-sciera-sie-z-dostawcami-o-tegoroczne-ceny-pradu-6497283538847873a.html W obecnych czasach wątpię aby można było to przepchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.04.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Na twoim miejscu nie wywalałbym tyle pieniędzy w błoto to to jest niczym nieuzasadnione. to nie jest wyrzucanie pieniędzy w błoto, ja bym tego tak nie określił. Może te pieniądze ma na lokatę dać? Jak się okaże, że ceny prądu pójdą niedługo do góry (na co się od dawna zanosi), do tego dodaj coraz większą inflację....ty będziesz chciał rozbudować instalację i może się okazac, że 2 mniejsze instalacje wyjdą dużo drożej niż 1 większa....przy większych instalacjach jest dużo większa możliwość negocjacji ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.04.2020 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 W obecnych czasach wątpię aby można było to przepchnąć Pewno bo staniały prawa do emisji co2 , choć sie tym nikt teraz tak nie przejmuje. Produkcja prądu podła o 20% więc pomijając koszt węgla koszty stałe mogą skłaniać sektor do podwyżek. Problemem jest też utrzymywanie nierentownych kopalni przez sektor energetyczny i obawiam się że ure się zgodzi z tego tylko względu aby transferować pieniadze od klientów i robić loda górnikom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 07.04.2020 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Dodam jeszcze fakt, że spadł popyt ma węgiel z polskich kopalni. http://www.money.pl/gospodarka/coraz-mniej-chetnych-na-polski-wegiel-winny-koronawirus-i-import-energii-6497215133730433a.html%3famp=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.04.2020 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Pewno bo staniały prawa do emisji co2 , choć sie tym nikt teraz tak nie przejmuje. Produkcja prądu podła o 20% więc pomijając koszt węgla koszty stałe mogą skłaniać sektor do podwyżek. Problemem jest też utrzymywanie nierentownych kopalni przez sektor energetyczny i obawiam się że ure się zgodzi z tego tylko względu aby transferować pieniadze od klientów i robić loda górnikom. Nie w czasie covida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 07.04.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Kulibob wierzysz tym kłamcom? Jak można wybory zrobić podczas epidemii to cen prądu nie podniosą? Nawet aborcją mają się zająć w najbliższym czasie. powody do zmartwienia ma Polska Grupa Górnicza, która dostaje bardzo mało zleceń. "Gazeta Wyborcza" donosi, że W przedsiębiorstwa energetyczne Enea oraz Tauron nie zamówiły od niej na kwiecień ani tony węgla. Przez epidemię rośnie górka węgla. Na koniec lutego Agencja Rozwoju Przemysłu szacowała stan zapasów tego surowca przy kopalniach na ponad 7 mln ton. Dla porównania – w październiku 2019 r. przykopalniane zwały liczyły łącznie 4,67 mln, a rok wcześniej 2,44 mln ton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.04.2020 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 to nie jest wyrzucanie pieniędzy w błoto, ja bym tego tak nie określił. Może te pieniądze ma na lokatę dać? Jak się okaże, że ceny prądu pójdą niedługo do góry (na co się od dawna zanosi), do tego dodaj coraz większą inflację....ty będziesz chciał rozbudować instalację i może się okazac, że 2 mniejsze instalacje wyjdą dużo drożej niż 1 większa....przy większych instalacjach jest dużo większa możliwość negocjacji ceny... To zależy jakie ryzyko akceptujesz . Z jedne jstrony wzrost cen pradu jednak nawet podniesienie taniej taryfy o 100% to u mnie 60 gr wiec praktycznie obecne g11 . Z drugiej nadchodząc kryzys i ekologia może nikogo nie obchodzić a prosument to będzie chłopiec do bicia. To może być lek jak i strzał w kolano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.04.2020 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Kulibob wierzysz tym kłamcom? Jak można wybory zrobić podczas epidemii to cen prądu nie podniosą? Nawet aborcją mają się zająć w najbliższym czasie. Nigdy im nie wierzyłem i nie popierałem. Jednak sądzę że teraz tego nie zrobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 07.04.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Nawiązując do dyskusji - czy ma sens taki układ: - inwerter Growatt 6000TL3-S - panele na południe z lekką odchyłką na zachód 18 szt x 350 Wp = 6300 Wp - dodatkowy string na drugim MPPT 10 szt x 350 Wp na wschód z lekką odchyłką na południe = 3500 Wp Od rana będą działać wschodnie, a około godz. 11 dojdą południowe i stopniowo przejmą działanie od wschodnich. W opisie Growatt jest maksymalna moc paneli 7700 Wp, ale co będzie powyżej jeśli ani napięcie ani prąd nie będą przekroczone - czy tylko obetnie moc i da 6 kW maksymalnie ? Poobserwuję obecny układ [panele na południe z lekką odchyłką na zachód 18 szt x 350 Wp = 6300 Wp] ile daje mocy żeby oszacować czy dodatkowe 3,5 kWp na wschodzie ma sens [patrząc na kąty do ok. godz. 13 by mogły maksymalnie produkować prąd]. Dołożenie samych 10 paneli na wschód jest znacznie tańsze niż osobny inwerter, a wytworzony prąd się zużyje na CWU i ogrzewanie. Za mały falownik na taką moc tu masz moją pracującą instalację o praktycznie takim układzie jak piszesz https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=10896# u mnie tnie obecnie wykres w najlepsze dni. jestem w plecy ok 1,5kWh na dzień Pewnie za 5 lat panele stracą na wydajności i prawie nie co ograniczać obecnie podpięte są 2 falowniki więc akurat jest max wydajności Ty chcesz zrobić więcej ode mnie o ok 1,2 kWp i dodatkowo masz 6,3 od południa, a ja 4,2 Optymalny wyjdzie do tego falownik 8kW. 6kW zdecydowanie jest za mały obecnie podpięte są 2 falowniki więc akurat jest max wydajności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 07.04.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Kulibob a złożyłeś już wniosek do programu Mój Prąd? Ciekawe czy jak gospodarka zacznie padać na ryj to nie będą szukać oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 07.04.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Kulibob a złożyłeś już wniosek do programu Mój Prąd? Ciekawe czy jak gospodarka zacznie padać na ryj to nie będą szukać oszczędności. Nie strasz kuliboba bo przeprosi się jeszcze z wunglem;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.04.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Kulibob a złożyłeś już wniosek do programu Mój Prąd? Ciekawe czy jak gospodarka zacznie padać na ryj to nie będą szukać oszczędności. Jeszcze nie. Czekam na wyjaśnienie jednej rzeczy ze strony enei. Cóż jaka wydymają mnie na 5000 świat się nie zawali a niesmak pozostanie. Czas zwrotu się wydłóżyi tyle. Na to nie mam wpływu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.04.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Nie strasz kuliboba bo przeprosi się jeszcze z wunglem;). Będę zwlekał z likwidacją tak asekuracyjnie:) Plastiki przez lato będę zbierał wrazie W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koris 07.04.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Nawiązując do dyskusji - czy ma sens taki układ: - inwerter Growatt 6000TL3-S - panele na południe z lekką odchyłką na zachód 18 szt x 350 Wp = 6300 Wp - dodatkowy string na drugim MPPT 10 szt x 350 Wp na wschód z lekką odchyłką na południe = 3500 Wp Od rana będą działać wschodnie, a około godz. 11 dojdą południowe i stopniowo przejmą działanie od wschodnich. W opisie Growatt jest maksymalna moc paneli 7700 Wp, ale co będzie powyżej jeśli ani napięcie ani prąd nie będą przekroczone - czy tylko obetnie moc i da 6 kW maksymalnie ? Poobserwuję obecny układ [panele na południe z lekką odchyłką na zachód 18 szt x 350 Wp = 6300 Wp] ile daje mocy żeby oszacować czy dodatkowe 3,5 kWp na wschodzie ma sens [patrząc na kąty do ok. godz. 13 by mogły maksymalnie produkować prąd]. Dołożenie samych 10 paneli na wschód jest znacznie tańsze niż osobny inwerter, a wytworzony prąd się zużyje na CWU i ogrzewanie. Mam taki układ. Tylko z lekka odchyłką zachody w stronę południa. Wykres z wczoraj i dziś. Inwerter przewymiarowany na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.04.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 A nawet skuszę się o stwierdzenie, że instalacja dobrana 1 do 1 to już jest strata na samym początku. dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.04.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Na starcie bije normalną instalacje . A racjonalne prewymiarowanie to 10-20% A jak to racjonalne przewymiarowanie ma się do opłacalności ? Przy niedomurowaniu mam zwrot w 3,5 roku a pozostałe kilka tysięcy można przeznaczyć na przyjemności chyba że lepiej jest przewymiarować instalacje i mieć poczucie robienia loda sąsiadowi to tez może być przyjemność. Co kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 07.04.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Mam taki układ. Tylko z lekka odchyłką zachody w stronę południa. Wykres z wczoraj i dziś. Inwerter przewymiarowany na przyszłość. a z tego co masz w stopce to opisujesz wschód-zachód autor pytał o o układzie wschód-południe a to trochę inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.04.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) A jak to racjonalne przewymiarowanie ma się do opłacalności ? Przy niedomurowaniu mam zwrot w 3,5 roku a pozostałe kilka tysięcy można przeznaczyć na przyjemności chyba że lepiej jest przewymiarować instalacje i mieć poczucie robienia loda sąsiadowi to tez może być przyjemność. Co kto woli. https://www.forum-fronius.pl/moc-instalacji-pv-a-moc-falownikow-fronius/ Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.04.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 https://www.forum-fronius.pl/moc-instalacji-pv-a-moc-falownikow-fronius/ Falownik mnie nie obchodzi nie jestem elektrykiem ważna jest moc instalacji i o takim przewymiarowaniu pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts