kulibob 07.04.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Falownik mnie nie obchodzi nie jestem elektrykiem ważna jest moc instalacji i o takim przewymiarowaniu pisałem Liczy się produkcja i cena instalacji. Czyli optymalizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2020 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 F ważna jest moc instalacji i o takim przewymiarowaniu pisałem Tylko nie o tym jest rozmowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.04.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Liczy się produkcja i cena instalacji. Czyli optymalizacja Pełna zgoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koris 08.04.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 a z tego co masz w stopce to opisujesz wschód-zachód autor pytał o o układzie wschód-południe a to trochę inna bajka Tak mam w stopce bo odchyłka jest 10 st. Chciałem po prostu pokazać koledze jak przebiega wykres gdy panele są rozłożone wsch zachód z lekkim wyeksponowaniem zachodu w stronę południa i jak to się ma do ilości paneli w każdym kierunku. Tak po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.04.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Masz identyczne zapotrzebowanie jak ja i cena za 1 kwp wychodzi ci też prawie identyczna. Ja również mam wszystko na prąd ogrzewanie i cuw i moja instalacja celowo jest niedowymiarowana bo zwróci mi się po 3,5 roku przy taryfie g12w. Większa instalacja powodowała wydłużenie zwrotu do 8-10 lat. Mam w tej chwili autokonsumpcję na poziomie 65% a więc bardzo wysoką. Na twoim miejscu nie wywalałbym tyle pieniędzy w błoto to to jest niczym nieuzasadnione. Tak myślałem, ale zapytać nie zaszkodzi Obecnie w G12W mam w taniej 70% zużycia więc nie ma sensu kombinować choć jak pisze JTKirk inflacja robi swoje plus ceny prądu oraz instalacji pójdą w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.04.2020 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Za mały falownik na taką moc tu masz moją pracującą instalację o praktycznie takim układzie jak piszesz https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=10896# u mnie tnie obecnie wykres w najlepsze dni. jestem w plecy ok 1,5kWh na dzień Pewnie za 5 lat panele stracą na wydajności i prawie nie co ograniczać obecnie podpięte są 2 falowniki więc akurat jest max wydajności Ty chcesz zrobić więcej ode mnie o ok 1,2 kWp i dodatkowo masz 6,3 od południa, a ja 4,2 Optymalny wyjdzie do tego falownik 8kW. 6kW zdecydowanie jest za mały obecnie podpięte są 2 falowniki więc akurat jest max wydajności Dzięki za informacje od praktyka - takie są najlepsze - no cóż poczekam więc i poobserwuję jak będzie to działać u mnie i najwyżej za jakiś czas dorzucę jakąś ilość na osobnym falowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.04.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Tak mam w stopce bo odchyłka jest 10 st. Chciałem po prostu pokazać koledze jak przebiega wykres gdy panele są rozłożone wsch zachód z lekkim wyeksponowaniem zachodu w stronę południa i jak to się ma do ilości paneli w każdym kierunku. Tak po prostu. Dziękuję, ciekawe dane, widzę, że sam to montowałeś bo koszt bardzo niski 2700 / kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.04.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Tak myślałem, ale zapytać nie zaszkodzi Obecnie w G12W mam w taniej 70% zużycia więc nie ma sensu kombinować choć jak pisze JTKirk inflacja robi swoje plus ceny prądu oraz instalacji pójdą w górę. Ja mam 73 % juz przy PV i produkcje 64/36 I/II oraz wspomniana auto konsumpcje 65% jak na razie wszystko wskazuje że g12 w +podwymiarowa instalacja to strzał w 10 choć niestety nie robi się loda sąsiadowi co większość strasznie rajcuje, no cóż może sąsiedzi są tego warci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 08.04.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 ...nie robi się loda sąsiadowi... Masz jakiś fetysz, daj już spokój takim porównaniom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koris 08.04.2020 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Dziękuję, ciekawe dane, widzę, że sam to montowałeś bo koszt bardzo niski 2700 / kWp Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria.Strzelecka 08.04.2020 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 w Polsce tak naprawdę instalacje zaczynają się rozwijać. W krajach europejskich jest większa świadomość o byciu eko i wykorzystywaniu odnawialnych źródeł energii. Jak jest dobra instalacja to pokryje roczne zapotrzebowanie za prąd. Warto też wybrać dobry sprzęt, który ma długą gwarancję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antyspam 08.04.2020 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Masz jakiś fetysz, daj już spokój takim porównaniom. Zawsze znajdzie się jakaś menda, której nie stać na coś i będzie ci udowadniać, żeś kretyn bo wydałeś więcej od niego. I do upadłego, do ostatniej krwi będzie ci udowadniał, że on lepiej na tym wyszedł bo optymalizacja uber alles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 08.04.2020 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) [...] Przedstawiciele handlowi, szczególnie incognito, nie są tu specjalnie mile widziani... Zawsze znajdzie się jakaś menda, której nie stać na coś i będzie ci udowadniać, żeś kretyn bo wydałeś więcej od niego.[...] Pod względem słownictwa mocno zbliżyłeś się do krytykowanego Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez Maciej Loret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.04.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Ja mam 73 % juz przy PV i produkcje 64/36 I/II oraz wspomniana auto konsumpcje 65% jak na razie wszystko wskazuje że g12 w +podwymiarowa instalacja to strzał w 10 choć niestety nie robi się loda sąsiadowi co większość strasznie rajcuje, no cóż może sąsiedzi są tego warci Chyba nie rozróżniasz przewymiarowania pnaeli względem falownika. A przewymiarowanie instalacji względem zapotrzebowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 08.04.2020 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Zawsze można założyć 1kW lub nawet 0.5kW i chwalić się że :mam 100% konsumpcji i zwrot w 1 rok a nawet w 1/2 roku. Taki typ i już. To by był dopiero strzał . nie tylko w 10-che ale co najmniej w 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 09.04.2020 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Witam, może macie jakieś sprawdzone sklepy z akcesoriami do fotowoltaiki z dobrymi cenami? -potrzebuje haki, szyny śruby itp. Jak się obawiacie nazwę tu wstawić to na priv poproszę. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.04.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Zawsze można założyć 1kW lub nawet 0.5kW i chwalić się że :mam 100% konsumpcji i zwrot w 1 rok a nawet w 1/2 roku. Można też iść inną drogą pisać że ma się 100% konsumpcję nie instalując PV i mówić że zaoszczędziłem 20000 PLN bo nie zainstalowałem @ Xesxpox aledrogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.04.2020 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Można też iść inną drogą pisać że ma się 100% konsumpcję nie instalując PV i mówić że zaoszczędziłem 20000 PLN bo nie zainstalowałem @ Xesxpox aledrogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 09.04.2020 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Można też iść inną drogą pisać że ma się 100% konsumpcję nie instalując PV i mówić że zaoszczędziłem 20000 PLN bo nie zainstalowałem @ Xesxpox aledrogo Kiedy mi się t o zwróci? No dobra wezmę kredyt bo sonsiad ma;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.04.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Każdy liczy po swojemu. I kazdy ma inny próg opłacalości. Ale zakładanie 10kWp poto aby pokrywać większośc taniej taryyfy jest raczej bez sensu. W pierwszej kolejności ograniczyć zużycie kada kWh ma znaczeniePo drugie dobrać instalację pod potrzeby taryfowePo trzecie przewymiarować panele względem falownikaok 10-20%To są na moje takie trzy filary optymalizacji PV No chyba że ktoś bogaty to niech zakłada 10kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts