Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a z tego co masz w stopce to opisujesz wschód-zachód

autor pytał o o układzie wschód-południe a to trochę inna bajka

Tak mam w stopce bo odchyłka jest 10 st. Chciałem po prostu pokazać koledze jak przebiega wykres gdy panele są rozłożone wsch zachód z lekkim wyeksponowaniem zachodu w stronę południa i jak to się ma do ilości paneli w każdym kierunku. Tak po prostu.

Masz identyczne zapotrzebowanie jak ja i cena za 1 kwp wychodzi ci też prawie identyczna. Ja również mam wszystko na prąd ogrzewanie i cuw i moja instalacja celowo jest niedowymiarowana bo zwróci mi się po 3,5 roku przy taryfie g12w. Większa instalacja powodowała wydłużenie zwrotu do 8-10 lat. Mam w tej chwili autokonsumpcję na poziomie 65% a więc bardzo wysoką.

Na twoim miejscu nie wywalałbym tyle pieniędzy w błoto to to jest niczym nieuzasadnione.

Tak myślałem, ale zapytać nie zaszkodzi :-)

Obecnie w G12W mam w taniej 70% zużycia więc nie ma sensu kombinować choć jak pisze JTKirk inflacja robi swoje plus ceny prądu oraz instalacji pójdą w górę.

Za mały falownik na taką moc

tu masz moją pracującą instalację o praktycznie takim układzie jak piszesz

https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=10896#

u mnie tnie obecnie wykres w najlepsze dni. jestem w plecy ok 1,5kWh na dzień

Pewnie za 5 lat panele stracą na wydajności i prawie nie co ograniczać

obecnie podpięte są 2 falowniki więc akurat jest max wydajności

Ty chcesz zrobić więcej ode mnie o ok 1,2 kWp i dodatkowo masz 6,3 od południa, a ja 4,2

Optymalny wyjdzie do tego falownik 8kW. 6kW zdecydowanie jest za mały

obecnie podpięte są 2 falowniki więc akurat jest max wydajności

Dzięki za informacje od praktyka - takie są najlepsze - no cóż poczekam więc i poobserwuję jak będzie to działać u mnie i najwyżej za jakiś czas dorzucę jakąś ilość na osobnym falowniku.

Tak mam w stopce bo odchyłka jest 10 st. Chciałem po prostu pokazać koledze jak przebiega wykres gdy panele są rozłożone wsch zachód z lekkim wyeksponowaniem zachodu w stronę południa i jak to się ma do ilości paneli w każdym kierunku. Tak po prostu.

Dziękuję, ciekawe dane, widzę, że sam to montowałeś bo koszt bardzo niski 2700 / kWp

Tak myślałem, ale zapytać nie zaszkodzi :-)

Obecnie w G12W mam w taniej 70% zużycia więc nie ma sensu kombinować choć jak pisze JTKirk inflacja robi swoje plus ceny prądu oraz instalacji pójdą w górę.

Ja mam 73 % juz przy PV i produkcje 64/36 I/II oraz wspomniana auto konsumpcje 65% jak na razie wszystko wskazuje że g12 w +podwymiarowa instalacja to strzał w 10 choć niestety nie robi się loda sąsiadowi co większość strasznie rajcuje, no cóż może sąsiedzi są tego warci :D

w Polsce tak naprawdę instalacje zaczynają się rozwijać. W krajach europejskich jest większa świadomość o byciu eko i wykorzystywaniu odnawialnych źródeł energii. Jak jest dobra instalacja to pokryje roczne zapotrzebowanie za prąd. Warto też wybrać dobry sprzęt, który ma długą gwarancję :)

Masz jakiś fetysz, daj już spokój takim porównaniom.

Zawsze znajdzie się jakaś menda, której nie stać na coś i będzie ci udowadniać, żeś kretyn bo wydałeś więcej od niego. I do upadłego, do ostatniej krwi będzie ci udowadniał, że on lepiej na tym wyszedł bo optymalizacja uber alles.

[...]

Przedstawiciele handlowi, szczególnie incognito, nie są tu specjalnie mile widziani...

Zawsze znajdzie się jakaś menda, której nie stać na coś i będzie ci udowadniać, żeś kretyn bo wydałeś więcej od niego.[...]

Pod względem słownictwa mocno zbliżyłeś się do krytykowanego ;)

Edytowane przez Maciej Loret

Ja mam 73 % juz przy PV i produkcje 64/36 I/II oraz wspomniana auto konsumpcje 65% jak na razie wszystko wskazuje że g12 w +podwymiarowa instalacja to strzał w 10 choć niestety nie robi się loda sąsiadowi co większość strasznie rajcuje, no cóż może sąsiedzi są tego warci :D

Chyba nie rozróżniasz przewymiarowania pnaeli względem falownika. A przewymiarowanie instalacji względem zapotrzebowania

Każdy liczy po swojemu. I kazdy ma inny próg opłacalości. Ale zakładanie 10kWp poto aby pokrywać większośc taniej taryyfy jest raczej bez sensu.

W pierwszej kolejności ograniczyć zużycie kada kWh ma znaczenie

Po drugie dobrać instalację pod potrzeby taryfowe

Po trzecie przewymiarować panele względem falownikaok 10-20%

To są na moje takie trzy filary optymalizacji PV

No chyba że ktoś bogaty to niech zakłada 10kWp